Provocarea de 52 de săptămâni, despre care am citit și eu la un moment dat, găsind-o perfectă pentru a aduna fără mari eforturi suma de 1.400 de lei într-un an, a devenit deja tradiție pentru începutul de an pe blogul Economisim.
Iată și schema detaliată, pentru fiecare săptămână, a acestei provocări:

Ideea este să începi cu 1 (!) leu pe săptămână, crescând cu suma de fiecare dată cu un alt leu. Adică vom economisi în ianuarie:
- 1 leu în prima săptămână,
- 2 lei în cea de-a doua,
- 3 lei în a treia săptămână,
- 4 lei în a patra săptămână
E floare la ureche la început, dar către sfârșitul perioadei ajungem la sume ceva mai mari: avem 52 de lei de economisit în ultima săptămână din an.
Pentru această provocare ai nevoie de:
- un borcan pe care îl sigilezi bine sau o pușculiță (mie îmi place acest purcel, care are și un market pentru a trece exact pentru ce economisim) în care vei adăuga în fiecare săptămână sumele de bani despre care am vorbit deja,
- un obiectiv pe care să îl treci pe borcan (un curs, o vacanță, o investiție în ceva anume),
- un pic de voință pentru a începe și ceva mai multă pentru a trece linia de sosire, pentru că în ultimele săptămâni e un pic mai greu
La sfârșitul anului vei putea număra fix 1378 de lei, o sumă destul de mare strânsă însă fără mari eforturi (cel puțin în primele săptămâni).
La început, lucrurile sunt foarte simple și aceasta este și ideea:
Te obișnuiești încet-încet cu ideea de a face ceva pentru tine, pentru a aduna niște bani, iar când sumele încep să fie ceva mai mari, ai deja antrenament. Nu îți vine ușor să renunți, când vezi că deja s-a strâns o sumă măricică.
Eu găsesc motivant și obiectivul final, să știi din start ce vei face cu acești bani, și iată câteva idei:
- un fond de rezervă (o să răspund la o întrebare de la o cititoare pe tema aceasta),
- un depozit bancar pe termen lung (cea mai simplă și poate cea mai puțin profitabilă idee, dar și ea cu beneficiile ei),
- un curs pentru care nu ai bani în mod normal,
- o mini-vacanță sau chiar una ceva mai lungă în țară,
- obiectul acela de valoare mai mare pentru care nu găsești niciodată resurse,
- adăugarea unei sume la avansul pentru apartament,
- plata uneia sau a două rate în plus la credit…
Anul acesta eu voi investi cei 1.400 de lei strânși în acest mod într-un fond de obligațiuni. Nu este, evident, o sugestie de investiție, a fost o opțiune personală.
Variante ale provocării de 52 de săptămâni
Anul trecut am trecut mai multe variante principale, în acest an îți propun să urmezi provocarea ca atare, iar dacă ți se pare totuți greu în ultimele săptămâni mai ales (când ne apropiem și de sărbători), ai câteva variante:
- suma fixă, de 27 de lei/săptămână, îți va aduce 1404 lei la sfârșitul perioadei de 1 an,
- varianta inversă, în care începi cu 52 de lei/săptămână, pentru a termina cu 1 leu,
- varianta personalizată, în care pui deoparte cât consideri că poți duce: 10, 15 sau 20 de lei pe săptămână. Sau în momentul în care ai ajuns la o sumă – 28 de lei, să spunem, rămâi la ea până la sfârșitul anului.
Despre variantele personalizate am scris mai mult în provocarea de 52 de săptămâni din 2016.
Cine mi se alătură?
Eu am pregătit un borcan abia reciclat și am pus deja primul leu acolo.
Banii adunați îi voi duce la bursă, indiferent care va fi situația ei la sfrârșit de an. Investiția la bursă e pe termen lung și foarte lung, chiar dacă voi arunca un ochi asupra lor în timp, intenționez să îi las acolo pentru multă vreme.
Așa că, e rândul tău acum:
Te alături provocării de 52 de săptămâni? În ce variantă? Ai un obiectiv pentru banii care se aduna în acest fel?
Eeeei, am mers cu provocarea anul trecut o perioada si apoi…m-am pierdut pe drum. Este adevarat ca mi-am mai fixat inca doua obiective pe plan financiar si m-am tinut si de acelea doar 8 luni din an. Nu spun ca sunt nemultumita, nu era chiar foarte mult sa termin anul si per ansamblu am facut ceva. Stiu ca mereu se poate si mai bine, insa anul acesta nu mai fac rezolutii, tocmai ce am scris 🙂
Urez mult succes celor ce isi stabilesc obiective si rezolutii, inclusiv acesta care se porneste usor si care la sfarsitul anului permite un mic rasfat!
Buna Iulia si La multi ani!.Ma alatur provocarii de 52 de saptamani ,exact ca si in anul 2016 .Am o varianta personala -10 lei /saptamana .In 2016 am economisit astfel 530 de lei plus cei din pusculita 1leu/zi pe care o aplic de cand am citit-o la tine pe blog adica cativa ani.Banii economisiti ii voi folosi pentru a moderniza ceva in apartament(de exemplu cei stransi in pusculita 1 leu/zi i-am lasat acolo 2 ani si anul trecut i-am folosit pentru a-mi monta jaluzele exterioare la balcon-bucatarie care m-au costat 700 lei).Sa stii ca la provocare celor 52 de saptamani le-am *corupt* si pe cele 2 colege ale mele (le-am facut si tabelul pe saptamani si l-am scos la imprimanta ele aducand doar cutiuta) dar in varianta mea de 10lei/saptamana.Spor la economisit si te mai astept cu idei .Multumesc pentru tot ce scrii.Nela
Anul trecut mi se parea aiurea, ca de fapt tot din banii totali se trag si eu tin evidenta stricta a cheltuielilor.
Dar acum mi-am schimbat parerea. Asa ca incep si eu, de azi.
Eu am inceput cu varianta inversa. Mi se pare mai usor asa, cunoscandu-ma. Nu mi-am stabilit un obiectiv pentru final. Sa economisesc este obiectivul meu principal 🙂
Eu m-am tinut de provocarea aceasta anul trecut, insa eu am folosit banii ptr impozite, asigurari si lemne. Asa mi-am propus! Anul acesta voi continua la fel. Cu banutii din pusculita un leu pe zi, ii folosim la diverse cheltuieli de care au nevoie copiii, prevazute sau nu…unul din ei si-a luat o bicicleta, altul un blitz la ap foto, etc…
Chiar daca nu as ajunge cu acest obiectiv pana la sfarsitul anului din diverse motive, eu nu as renunta, imi place provocarea si este de mare folos. Felicitari celui care a inventat asta si multumesc ca ne-ai spus!! 🙂
Din banii din 2015 mi-am luat masina de spalat vase. Pe cei din 2016 i-am donat in totalitate, cu drag si dragoste pentru o familie in nevoie. Cu cei din 2017 inca nu stiu ce voi face, dar ma voi alatura din nou proocarii pentru ca imi place!
Am imbratisat ideea anul trecut, in varianta de 25 de lei pe saptamana, adica 100 de lei pe luna. La aceasta suma tot adaugam si cate ceva in plus, de exemplu daca factura de regularizare la curent venea pe 0 sau mai putin(25 de lei de ex.), puneam in acea luna deoparte cat platim in lunile celelalte, 80 de lei. Daca imi luam 10 zile concediu medical pt copil, luam cu vreo 200 de lei in plus la salariu, ii directionam tot acolo. Astfel incat acum am 2.200 lei. A, erau mai multi de fapt, dar am luat din ei 700 de lei sa-i fac o surpriza sotului de ziua lui o iesire la munte.
Voi continua si anul acesta, tot cu 25 de lei pe saptamana. Deci, spor la treaba!
Si eu ma alatur provocarii tale si anul acesta.Banii stransi anul trecut i-am folosit la plata cursurilor de limba engleza pentru copil (am completat cu o suma stransa din vanzarea tuturor lucrurilor pe care nu le mai foloseam-jucarii,etc).
Spor la economisit!
ma alatur si eu de data asta dela bun inceput ,cu varianta personalizata de 20 lei/saptamana,sper sa iasa ceva dinasta , sa devin mai organizata 🙂
pe mine ma atrage si varianta personalizata de3lei in prima saptamana dupa care pui cu 2lei in fiecare sapt mai mult.. se aduna undeva peste 2000 de lei …chiar daca am salariul minim ma ambitionez pentru varianta asta
Am incercat metoda asta acum doi ani, pacat ca mie nu mi s-a potrivit. N-am tinut-o pana la final – atunci cand m-am hotarat ca gata, nu mai pun nimic, aveam in jur de 900 de lei, deci stransesem destul de multicel.
Mie mi-a fost greu, chiar pot sa spun ca ma stresa, pentru ca simteam ca o povara faptul ca in fiecare saptamana, fara exceptie, trebuia sa pun o suma (diferita), iar de la 30 de lei incolo se simtea. Aveam tabel pe care bifam suma pusa, dar tot ma stresa, nu stiu de ce :)) Cred ca e din cauza felului meu de a fi, pentru ca in general prefer sa caut metode de rezolvare eficiente si rapide, nu sa ma intind prea mult.
Cred ca mie mi se potriveste mai degraba metoda in care sa impart 1400 de lei (sau ce suma as vrea sa strang) la 12 luni si sa pun in fiecare luna, la salariu, suma cuvenita, fixa. Pun o data pe luna, aceeasi suma, si-am scapat de stres.
Aceasta provocare se poate adapta in functie de cum dorim, si eu pun 120 lei pe luna(30 pe sapt socotit).
Ma alatur si eu provocarii.In ultimii 2 ani am reusit sa ajung la 1200 ron pana in luna August apoi mereu au aparut diverse cheltuieli(in pricipal ziua copilului in august)si s-a dus planul meu.Sper ca anul asta sa ajung la final!
Ma alatur si eu provocarii. In varianta mea cu 50 lei o data pe luna. Acestia vor fi bani pentru mici suvenire intr- o excursie in strainatate.
Sunt si eu aici pe baricade dar eu incep varianta inversa. Mi-e mai usor sa pun luna asta sumele mai mari si sa scad progresiv. In paralel oricum folosesc si alte metode de economisire, dar pe astia daca ii adun am de gand sa ii cheltuiesc pe un fel de „rasfat de cuplu” pe care altfel nu ni l-am permite cu siguranta.
Va admir pentru perseverenta! La mine nu merge cu picatura, mai bine cu sacul :))
Buna, Iulia,
In actiunile caror companii vrei sa investesti?
sincer eu m as baga. as face un hastag pe FB, un carnetel in care sa mi notez fiecare suma pusa si ce s a adunat, si m as motiva astfel. nu am un obieectiv acum dar sigur apare pe parcursul anului sau la final.
sa purcedem deci 🙂
Noi avem bugetul intr-un excel pe care il respectam, iar din banii de buzunar mai aruncam deja intr-o „pusculita” pentru calatorii (tot borcan reciclat). Tot un pic peste 1400 de lei am strans si asa, cu elementul surprizei. Cand i-am numarat ne simteam ca atunci cand veneam de la colinde si ne uitam ce am produs :))
Mult succes celor care adopta metoda!
de cate ori am reusit sa economisesc ceva, de atatea ori s-a ivit o cheltuiala neprevazuta. Poate totusi ar trebui sa perseverez, dar sa-i tin la banca, fiindca acasa nu au viata lunga :).
Si eu, si eu, am si pregatit pusculita.
Pana la urma m-am hotarat sa particip :). Multumesc mult, Iulia, pentru provocare!
am uitat de link :)), am scris si eu ceva
http://inspirationalma.blogspot.ro/2017/01/provocarea-iuliei-economisiminfo.html
Si eu o sa incep, cred ca o sa o personalizez, in sensul ca o sa pun aleatoriu bani deoparte bifand suma, spre ex. saptamana asta o sa pun 1 leu, saptamana viitoare 52 samd. Inca nu stiu ce as face cu suma, dar sigur gasesc eu o utilizare.
2016 a fost anul in care m-am alaturat si eu provocarii lansate de tine, in formula 5..10..15. A fost mai greu, dar merita efortul. Anul acesta o iau de la capat.
In realitate, anul 2016 a fost primul an in care nu doar te-am citit, ci am si facut cativa pasi importanti privind finantele personale. Aceasta deoarece, in ciuda unor venituri destul de mari, nu aveam niciun ban pus deoparte. Dar cu putina atentie la cheltuieli, am reusit sa punem deoparte echivalentul a 12 rate la creditul ipotecar, sa refacem terasa, sa platim un concediu in Spania si un altul in Bulgaria la ski si sa platim cheltuielile aferente unei nunti la care am fost nasi.
Asa ca….vreau sa-ti multumesc pentru munca depusa aici si….keep going! Faci o treaba extraordinara!
Mi se pare un plan bun. Eu pun in fiecare luna cate o suna deoparte, in fiecare saptamana mi se pare mai complicat, dar probabil ca nu e . important e sa incepi .
Felicitari pt perseverenta!
Urmaresc cu mult interes blogul tau si multe lucruri am avut de invatat, multe informatii puse in practica m-au ajutat.
Am reusit in anul 2016 sa pun deoparte putin peste 2000 lei, folosind pusculita. Pusculita a avut doua etape, adica am fost nevoita sa umblu la ea in august cand am renovat apartamentul, insa am luat-o frumusel de la capat si ceea ce am strans am platit o parte din datoriile accumulate. Despre aceasta provocare am scris si pe blogul meu”Din casuta noastra”.