Poate că e timpul să ștergem un pic praful pe aici, mi-am spus de dimineața.
Am deschis blogul și primul lucru bun a fost că mi-am amintit parolele. Încă mai pot intra aici, mi-am spus. Apoi, am citit câteva articole. Mai noi sau mai vechi. Tot timpul cu sentimentul că intru într-o căsuță veche, cu mult praf adunat între timp, dar dragă, unde mă simt bine să poposesc. E un blog căruia îi trec în continuare destui cititori pragul – ăsta e și motivul pentru care l-am păstrat, așa cum este, în ideea că poate, la un moment dat, o să mai intru aici să povestesc.
Au trecut câteva ore și m-am întors :). Nu oricum, ci cu o idee de articol. Nu știu cum e la tine, dar eu, când nu știu cum să procedez cu ceva, încep cu prima idee care-mi vine în minte. Mă gândesc că, idee bună sau mai puțin bună, implementată bine sau mai stângaci, să faci ceva e mai bine decât să nu faci nimic. Și – cel mai important poate – îți oferă un început. O șansă.
Așa că o să povestim un pic astăzi despre modul în care putem economisi primăvara. În contextul în care prețurile sunt muuult mai mari decât erau acum niște ani, atunci când și eu eram consecventă. Cu scrisul pe blog, dar și cu economisirea.
Pentru că am senzația că m-am cam lenevit (și) pe partea asta. Din fericire, am o constanță (la economisit, nu la scris 🙂 ) pe care am reușit să o păstrez. În prima zi de la salariu, banii noștri pleacă spre economii, dar și spre investiții (aici tot nu alocăm un procent foarte mare, dar e din ce în ce mai curajoasă și zona aceasta). Ca o factură lunară, care e o constantă pentru noi.
Vin și cu o invitație, pe care o făceam deseori aici pe blog: aceea de a participa la discuție. Spune-mi și tu ce idei ai. Cum reușești să economisești în perioada asta cu inflație mare, în care banii se duc parcă mai repede ca oricând?
Eu am adunat la un loc ceea ce fac de obicei primăvara și mi-am propus și pentru acest sezon:
-
Factura lunară
Eu când iau bani mă gândesc să dau înapoi ce datorez. Facturile plătite la timp înseamnă onorarea unei promisiuni. Cred că v-am mai povestit, am învățat să mă bucur de ele. Înseamnă că am acoperiș, mijloace de comunicare, căldură, apă caldă și tot ceea ce îmi trebuie. Când le plătesc, dau înapoi ceea ce datorez pentru toate lucrurile care îmi oferă o viață confortabilă.
Dar factura pe care abia aștept să o plătesc, cea mai mare și mai importantă, este cea pentru noi. Un procent din venituri, care merge către economii și investiții. Este mai mare sau mai mică, în funcței de venitul lunii sau de necesarul lunii. Dar este.
Realizez că ar putea fi singura metodă de economisire aplicată și tot înseamnă enorm. Adică: treci în contul de economii un procent din venituri, în ziua în care iei banii și în rest îți vezi de viață. Aș adăuga eu, în rest, păstrezi ochii larg deschiși, pentru a putea optimiza restul cheltuielilor.
2. Piața și verdețurile
Primăvara este momentul să ne întoarcem către piață – s-a lăsat așteptată bogăția obișnuită de verdețuri, dar mă bucur mult că nu spunem pas anul acesta la leurdă, ștevie, spanac, lobodă și alte bunătăți. Sunt mai scumpe ca în alți ani, dar rămâm destul de ieftine comparativ cu alte alimente. Plus că ne oferă o porție de vitamine la finele unei ierni care n-o fi fost ea prea friguroasă, dar a fost destul de lungă.
3. Debarasare și curățenie
Timp și bani ne costă lucrurile în plus, eu nu ezit să arunc periodic o privire peste ce-aș mai putea dona sau chiar arunca, am observat că la mine cel puțin se adună chiar și în condițiile în care sunt destul de strictă cu ceea ce aduc acasă.
Curățenie de primăvară îmi place să fac (e singura perioadă când pot afirma așa ceva), e așa de bine când termin cu totul și casa arată aproximativ cum mi-aș dori…
Am trecut prin toată garderoba deja, am sortat, eliminat, aranjat… și e așa de bine când termini! Anul trecut am eliminat multe în zona de bucătărie. Poate o să povestesc – am trecut chiar prin etapa: am aruncat prea mult, am iar nevoie :). DAR, chiar dacă nu pot să spun că a fost 100% în spirit de economisire, când mi-am luat câteva farfurii și pahare noi, m-am simțit tare bine! Ce plecase din casă erau lucruri care nu îmi plăceau în mod special: acum e o bucurie când deschid dulapul și văd exact ceea ce-mi doresc. Și în cantități suficiente.
4. Paștele cel fudul
Vine din nou o perioadă în care vom fi tentați să cheltuim destul de mult, pe mâncare și cadouri în special, dar zău că nu ne obligă nimeni să o facem. Sărbătorile ar trebui să fie mereu despre bucurie, familie și cei apropiați – mai degrabă despre ceea ce simțim decât despre ceea ce mâncăm sau primim cu această ocazie.
Acum… nu spun să nu facem cadouri sau să nu cumpărăm una și alta, doar că trebuie să nu uităm să avem un buget pentru orice ne dorim, buget care să se încadreze în posibilitățile noastre și pe care să îl și respectăm.
5. Zile fără cheltuieli
Am observat că primăvara, deși ieșim, evident, mult mai mult, adunăm destule no spending days.
Vreau chiar să instaurez un obicei NSD, adică să am o zi pe săptămână în care nu cheltui. Știu că în momentul în care e obicei, rezultatele se văd pe termen lung. Așa că o să mai vorbim despre asta.
6. Bugetul și eventual achitarea vacanței
Vine perioada vacanțelor și nu e deloc rău să ne gândim de acum la ele. Variantele Early Booking, care expiră cam în această perioadă, vin cu avantajul eșalonării sumelor pe care trebuie să le achităm (în afară de ). E foarte bine așa, ai cazarea și poate masa sunt plătite cu câteva luni înainte și ai o perioadă la dispoziție pentru a avea banii pentru transport sau diverse cheltuieli.
În ultimul timp am observat un apetit mai scăzut pentru călătorii, mai ales că ne petrecem foarte mult timp în deplasare, adică la Constanța. Călătorim mereu între București și Constanța, așa că încep să mă simt în vacanță în ambele locuri :))). Fac bagaje, am nevoie de un timp de acomodare cu orașul… Însă ne gândim și la o altă destinație pentru vara aceasta, vedem care va fi. Dacă aveți idei, tare m-aș bucura!
7. Obiceiuri: simplitate, economisire, investiții
Despre ele e vorba de fiecare dată, primăvara nu poate decât să aducă mici retușuri în anumite zone. În rest… facem ceea ce facem tot timpul anului, păstrând în minte faptul că cele mai bune rezultate vin din consecvență.
Am mai spus-o știu că o voi mai face: economisind constant și apoi învățând să investim din veniturile pe care le avem, indiferent de nivelul lor, vom vedea rezultatele. Consecvența își spune mereu cuvântul.
Un alt lucru care este constant pentru mine (chiar dacă și aici am avut ceva sincope) este planificarea meselor. Obiceiul creat s-a păstrat în mare parte, iar un ajutor pentru a avea mereu ceva pregătit mi-a fost în ultimul timp acest slow cooker.
Sunt tare curioasă: tu ce mai faci, ce planuri de primăvară ai?
Radu Ioana says
Asteptam cu nerabdare articolele tale. Citind articolele de pe acest blog am invatat sa economisesc. L-am recomandat si copiiilor si prietenilor.
Din pacate, noi nu reusim sa fim consecventi in a ne plati pe noi prima data.
Ne bucuram insa ca suntem consecventi:
– la zilele fara cheltuieli (incercam sa mentinem cat mai multe in fiecare luna);
– economisim orice suma mai mica de 10 lei, ramasa in urma diferitelor plati;
Iulia says
Ioana, bine-ai revenit si iti multumesc. Pentru comentariu, pentru recomandari, pentru ca esti in continuare alaturi de noi…
Consecventa la mine e cea care vine cu rezultate – se pare ca si la tine e la fel. Sa ne citim si sa povestim in continuare :).
Maria says
Mulțumesc pentru acest articol! Îmi place sa știu ca sunt oameni care îndeamnă la a economisii. Sunt ani buni de când în fiecare luna când primesc salariu pun o sumă deoparte și am reușit chiar sa facem o investiție, modestă, însă care ne aduce lunar ceva bănuți în cont. Anul trecut, am avut grădină de legume. Am conservat, am gătit cu ceea ce am avut în cămară, congelator și s-a simțit. Așadar, se poate!
Iulia says
Super Maria! Multumesc ca ai impartasit cu noi si sper ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa povestesc si eu despre propria gradina cu legume. Deocamdata e doar un vis ce tinde sa se contureze intr-un plan…
Simona Popa says
Draga Iulia,
Bine ai revenit! Noi economisim de aproape 7 ani, din cauza ta si urmarindu-ti sfaturile. Am observat ca toate s-au scumpit si ne este tare greu sa nu facem derapaje in acest sens, mai ales cu copiii. Un lucru pot sa iti spun clar: trebuie sa ai un obiectiv clar: o locuinta, masina, vacanta, etc., multa determinare si perseverenta! Iau salariu, prima data ma platesc pe mine, cheltuielile si banii de distractie. Pana la urma econimisim, dar mai trebuie sa si traim! 🙂