Ma numar printre persoanele care considera ca timpul nu are pret. Mai ales orele petrecute in compania familiei, a prietenilor si a celor apropiati…
Traim totusi intr-o societate, o societate care valorizeaza orice. Și mi se pare important să știi și cât valoarează timpul tău. Cifra asta te va ajuta, poate, să câștigi mai bine. Dar și să cheltui conștient. Pentru unii dintre noi, este poate singura metodă de economisire de care avem nevoie. Îți dau un exemplu. Altfel iei o decizie să cumperi ceva când întinzi cardul pentru 100 de lei, atunci știi că suta aia de lei este o oră din timpul tău.
Nu că pui la loc ceea ce vrei să cumperi, dar mintea ta face rapid asocierea cu ora asta și are tendința să îți spună: E ok, chiar ai nevoie de chestia asta – sau îți aduce bucurie. Sau, dimpotrivă: Chiar o să petrec 8 ore din viața mea pentru a achita aparatul ăsta de care nici măcar nu am neapărată nevoie?.
Dedici o parte din timpul tău unui angajator, sau unei afaceri pentru a obține niște bani. În funcție de calitățile personale, talent sau valoarea abilităților tale, primești niște bani. E un schimb. Un schimb în care dai cea mai prețioasă resursă pe care o deții. Timpul.
De-asta consider că oricine trebuie sa o cunoasca valoarea unei ore si a unei zile de munca.
Valoarea timpului tău
Hai să facem vinerea asta sau în weekendul ăsta un exercițiu.
Împărțim suma pe care o câștigăm la 21 de zile lucratoare pentru o luna. Știm acum valoarea zilnică a timpului nostru. Câte zile muncim pentru a plăti întreținerea? Un telefon? Un produs mai scump pe care îl cumpărăm?
Acum, împărțim și valoarea asta la 8. Este valoarea unei ore de muncă. Cât costă o tură de cumpărături la supermarket? Bluzonul pe care l-ai înghestuit în coș, fără a fi sigur/ă că îți trebuie la ceva?
Și avem și reversul medaliei. Mie cel puțin mi se întâmplă să simt că pierd timpul adesea. Telefonul e principalul vinovat. De fapt, eu. Orele astea care trec fără să fac ceva anume (și nu e vorba de odihnă sau timp pentru mine, astea au rolul lor) înseamnă timp pierdut. Timp căruia pot să îi atribui o valoare.
Fiecare oră pe care o petrecem este o decizie. E investiție. Putem să investim în creștere, în odihnă sau în bucurie. Putem să o și risipum.
Hai să privim timpul prin această lentilă, care ne arată ce activități merită atenția noastră și ce poate fi lăsat deoparte. Ce lucruri merită o investiție și ce lucuri pot fi lăsate deoparte.
Așa că tema de vinerea asta e acest exercițiu. Află cât valorează ora ta de muncă. Săptămâna.
Evident, valoarea nu reflecta valoarea noastra ca oameni. E doar o cifra. O cifra insa care poate constitui un indicator important cu privire la ceea ce poți sau nu îți poți permite. În timp, o să vezi timpul ca pe o investiție. Și asta te va ajuta să faci alegeri mai bune. Să adaugi sens la tot ceea ce faci.
Lasă un răspuns