Dacă mă urmărești pe pagina de Facebook, ai văzut probabil acea postare pe care o scriam acum câteva seri, imediat după ce plătisem hosting-ul pentru încă un an pentru blogul Economisim. Și mi s-a făcut dor.
De bucuria pe care o simțeam când scriam și când citeam comentariile voastre, când vedeam că nu sunt singura în căutarea acelui stil de viață în care îmbini confortul și un stil de viață care îți aduce prosperitate – prin optimizarea a ceea ce ai mai degrabă decât prin sacrificii majore.
Mă întrebam dacă o să fie pentru un nou an în care las blogul să fie citit și atât, știind că sunt în continuare oameni care vin, citesc și își iau idei bune de aici. Sau un an în care voi veni cu lucruri noi – în forma cea veche, sau reușind să îmbin cu alte medii, mai populare astăzi – cum sunt You Tube, Instagram sau chiar mailurile (mai știi că aveam și Newsletter în vremurile bune?).
Hotărârea a fost să o iau încet. Să scriu, atunci când vreau să o fac. Dar fără presiune. Să încep cu un articol în care îmi organizez eu ideile pentru o anumită perioadă – așa cum este acesta. Sau un articol care așteaptă doar să fie publicat, fiind deja în ciornă (știi că am peste 20 de articole în această situație?).
Așa că azi aș vrea să discutăm despre planurile noastre financiare pentru toamnă, o perioadă îți intră cumva în normal, după vacanța de vară.
Chiar dacă toamna și-a intrat binișor în drepturi, eu abia acum mă „așez”, dacă pot spune așa, pentru că septembrie a fost un pic haotic, cu multe lucruri de terminat și începutul școlii (de câțiva ani buni deja eu predau cursuri de limba engleză, așa că simt altfel vacanțele).
- Bugetul de toamnă
Vara asta m-a îndepărtat un pic din rutina financiară, așa că mi-am propus să revizuim toate cheltuielile și să revenim la acel buget pe hârtie, în care fiecare ban primește o destinație.
Principiile sunt aceleași: buget scris în funcție de veniturile lunii, economiile la început apoi diversele cheltuieli:
- economiile și investițiile mereu pe primul loc,
- cheltuielile fixe (de fapt, cele despre care știu deja)
- cheltuielile variabile – de trai + cele discreționare, acei bani pentru diverse activități extra
Specific toamnei în cazul meu este că la începutul ei fac un living from the pantry (acesta e un articol în care detaliam experiența, mai vechi și care necesită ceva îmbunătăției), în care lichidez chestii care stau deja de ceva vreme în congelator sau cămară. Apoi, fac un fel de reaprovizionare lentă, urmărind diverse oferte. Pe de altă parte, punem murături (am pus castraveți și gogonele și vreau să mai punem câteva) – nu așa cum făcea mamaia, dar suficiente cât să ne bucurăm de gustul aparte al celor făcute de noi.
Gemuri și dulcețuri încă ne trimite mama lui V. și nu consumăm atât de multe încât să rămânem fără, iar roșii și pastă de roșii cumpăr, dar toamna urmăresc să facem un fel de aprovizionare, pentru a avea acel stoc minimal care îmi permite să cumpăr mereu la ofertă și nu la ce preț o fi, că am rămas fără și musai să fac o ciorbiță.
Supermarket-ul a rămas de bază pentru cumpărăturile noastre – Carrefour-ul este la București și Profi la Constanța, unde petrecem destul de mult timp în ultima vreme. Lidl mi se pare cel mai avantajos în continuare, dar nu este aproape de noi în niciunul din locuri, așa că ajung mai rar decât vreau. Pentru detergenți și chestii de casă urmăresc și site-ul Emag, au deseori oferte foarte bune.
- Sărbătorile și cheltuielile mari de început de iarnă
Toamna încep și să economisesc pentru perioada sărbătorilor. Îmi place să planific din timp cadourile, pentru a nu mă lovi de cheltuieli mari în decembrie. În principiu, urmăresc reduceri (cele de Black Friday, dar nu numai) și vreau să cumpăr cadouri cât mai potrivite cu persoanele la care ajung. Pentru adulți prefer consumabile, cărți sau chestii despre care sunt sigură că plac, iar pentru copii cărți, hăinuțe și jucării (exact în această ordine).
Tot toamna economisim pentru asigurări de casă (noi am ales să avem și obligatorie, și facultativă), având de achitat asigurarea în ianuarie.
Cum facem asta?
Avem un cont separat pentru economii pe termen scurt-mediu (este un cont de economii, la banca noastră poti face 2 asemenea conturi – așa că avem 4 conturi cu destinație precisă). Începând cu septembrie, contribuim lunar cu o sumă stabilită. E mult mai ușor să economisești treptat decât să încerci să acoperi toate cheltuielile dintr-o dată.
- Investiții și economii de toamnă
Aici, lucrurile nu stau foarte diferit de celelalte anotimpuri. Avem o sumă destinată economiilor și una pentru investiții și am automatizat oarecum procesul.
Economiile sunt fie cele pe termen scurt-mediu (cum sunt în perioada asta cele pentru Sărbători și asigurări + alte cheltuieli mai mari), într-un cont de economii, fie rezervele, într-un cont cu dobândă mai mare, fie pe termen mai lung, la Trezorerie.
Investițiile sunt în general în companiile cele mai mari de pe bursa de la București, care își recompensează acționarii cu dividende anual. Pentru că am făcut acest lucru în timp, cu viteza melcului în anumite perioade, mai accelerat în ultimul an, pentru că am avut ceva mai multe disponibilități, banii s-au adunat și mă uit cu bucurie că încep să mă îndrept către sume din dividende sau cupoane care încep să semene cu un venit mai degrabă decât cu ceva mărunțiș.
- Capitolul cheltuieli pentru casă
Cu venirea frigului, cheltuielile pentru întreținerea casei vor crește. Eu nu sunt adepta economiilor drastice și prefer să tai de oriunde altundeva decât de la confortul termic, de exemplu. Așa că bunul simț va continua să ne ghideze din acest punct de vedere.
Nu lăsăm lumina aprinsă cât timp nu suntem în cameră, verific oferte la firmele de cablu / electricitate / telefon pentru a vedea dacă nu pot primi aceleași servicii în bani mai puțini… și cam atât. Cheltuielile pentru casă clar vor fi mai mari în perioada următoare, dar este ok, le putem achita, locuim acolo unde ne face plăcere să o facem, nu putem decât să fim recunoscători pentru ce avem.
- Să scriu pe blog și să reîncep să mă bucur de comunitate
Ce are scrisul pe blog cu economisirea? Are. Pentru mine are. Ani buni acesta a fost locul unde îmi adunam ideile, unde primeam altele, poate mai bune decât ale mele, unde puneam întrebări și găseam răspunsuri.
Blogul m-a motivat mai mult decât orice altceva să am acest stil de viață așezat, organizat, în care optimizez tot ce se poate. M-a ajutat să am un sistem, cum îi spun eu, care funcționează în continuare.
Tu ce planuri ai în toamna asta? M-aș bucura mult dacă ai lăsa un comentariu și pentru a-mi spune cum te organizezi pentru sezonul care vine!
Rodica Mihaela Pasere says
Nu pot spune ca planurile mele pentru toamna sunt diferite de restul anului si la fel ca si tine astept Black Friday ca sa cumpar cadourile de Craciun. De investit, investesc in asigurari pentru copil si ETF-uri.
Iulia says
Da, anotimpurile nu mai vin cu ceva special… Teoretic, toamna ar trebui sa ne pregatim de iarna, dar acum avem totul la indemana. Am observat ca impart cumva bugetul pe anotimpuri doar pentru a avea niste repere in timp, gen: toamna strang bani pentru asigurarile ce se platesc in ianuarie, sau primavara pentru vacanta…
Spor la investit si economisit!
Ioana says
Ma bucur mult ca ai revenit pe blog. Abia astept noile tale idei.
Cu ani in urma, ideile tale au fost cele care ne-au invatat sa avem un buget si sa economisim, astfel ca am reusit sa investim in educatia copiiilor, sa ne plimbam, dar si sa economisim. Acum ne apropiem de pensie, astfel ca prioritatea este economisire si investitie.
Pentru toamna aceasta in buget am prevazut bani pentru a vizita cele doua targuri de Craciun (de la Sibiu si Craiova), dar si pentru petrecerea Revelionului la munte. La fel, am stabilit lista de cadouri si urmarim ofertele. Pentru ca pe timpul verii am umplut camara cu tot ceea ce ne trebuie, am marit suma pentru economie si investitii.