Poate că ai citit și tu în ultimul timp despre toate acele rezoluții de anul nou sortite eșecului încă din luna februarie în cel mai bun caz. În varianta mai puțin bună, până la acest moment (16 ianuarie 2023 adică), vei fi renunțat deja la ele…
M-am tot gândit în ultimul timp la ideea, care mi se pare foarte logică și clar una dintre cheile către succesul oricărui demers, de a atinge un obiectiv prin implementarea obiceiurilor care ne conduc către acesta. Este vorba de implementarea de obiceiuri în general, nu doar de obiceiuri financiare.
Abordarea este destul de simplă, dacă îți dorești un lucru, faci o listă de obiceiuri pe care le poți implementa pentru a ajunge în punctul respectiv și te concentrezi pe ele.
Că tot mi-am propus eu lucruri pentru blogul Economisim în acest an… Vreau să scriu un articol pe săptămână, ca blogger care se gândește constant în ultimul timp că ar scrie, dar nu are subiecte și nu reușește să găsească timpul potrivit pentru a le dezvolta? Stabilești o zi și un interval de timp în care pur și simplu scriu, orice s-ar întâmpla. Poate fi dimineață, înainte de a merge la serviciu, sau seara, imediat după cină. Sau în orice interval de timp ales cu grijă, în ideea de a gi respectat. Ideea este că orice s-ar întâmpla, tu trebuie să fii prezent la calculator și da, să scrii.
Valabil pentru orice alt lucru vrei să faci – implementează un obicei pentru fiecare zi și vei vedea cum rezultatele vin de la sine.
Și obiceiuri pentru economisirea banilor?
Vrei să economisești bani, dar nu îți iese, chiar dacă ți-ai stabilit că vei aduna o sumă de bani până la sfârșitul anului, ai împărțit-o în părți suportabile pentru bugetul unei luni, și totuși nu iese?
Stabilește-ți ca obicei ca, orice s-ar întâmpla, primul lucru pe care îl faci odată ce ai încasat salariul să transferi o parte din sumă către economii/investiții. Acel să te plătești pe tine să se concretizeze, iar tu să faci pasul respectiv. Îmi amintesc și acum că obiceiul de a face primul popas la bancă, în ziua de salariu, indiferent ce alte lucruri aveam de făcut, a fost primul pas către implementarea unui sistem pe care continuăm să îl perfecționăm, dar de aici a început.
Cam acesta e principiul. Orice demers vrei să începi, stabilește 2, 3 sau 5 obiceiuri pe care să le implementezi pentru a duce totul la bun sfârșit. Și da, poți începe pe rând – cu unul dintre ele.
Pentru astăzi m-am gândit la 5 posibile obiceiuri care să te aducă mai aproape de libertatea financiară – pe care o poți percepe așa cum dorești, de la un fond de rezervă alimentat corespunzător, care să-ți permită, de exemplu, să pleci de la un job care nu îți place și până la independență financiară – adică venituri lunare suficiente pentru a putea trăi din ele, fără a munci în sensul tradițional al cuvântului (pentru că nu te oprește nimeni să faci voluntariat, să-ți iei un job sau să te implici activ în propria afacere).
Sunt cele pe care am reușit să le implementăm noi de-a lungul timpului – pe rând, evident. Sper să te inspire și pe tine:
1. Plătește-te pe tine prima dată
E cel mai simplu, important și benefic obicei pe care îl poți implementa pentru finanțele tale. Când iei banii faci prima plată către tine. Înainte de facturi, datorii și orice altceva: tu ești cea mai importantă persoană, de ce să te lași la urmă, din ce-o rămâne. Pentru că știm deja că n-o să rămână :).
Pentru mine și gestul în sine a fost important în momentele de început. Nu spun acum să mergi fizic la bancă, pentru că ultima dată cel puțin eu am fost nevoită să pierd o mulțime de timp, dar să dai cumva importanță gestului prin care faci transferul bancar, eventual să iei o pauză până la alte activități… conștientizând că ai făcut ceva pentru tine. Aici am scris despre această idee.
2. Planificarea și bugetul lunar
Orice formă de planificare și orice formă de buget au în timp efecte benefice asupra ecuației finanțelor personale. Poți planifica lunar economiile, investițiile, ieșirile, mesele gătite în casă (dar și cele luate în oraș, atunci când faci lucrurile cu intenție nu au cum nu îți sară în ochi abaterile).
Bugetul e un capitol separat din această planificare, e partea obligatorie – și știi că nu sunt adepta obligațiilor. Bugetul e etapa prin care îți recomand să nu sari, chiar dacă o poți simplifica la maxim. Un exemplu de simplificare la maxim este să treci pe o foaie veniturile și cheltuielile totale ale lunii, plus 5-6 categorii principale către care merg banii tăi.
Poate că în economia unei luni sau a 2-3 nu realizezi, dar o imagine anuală pe care o ai cu privire la direcția în care se duc banii tăi este extrem de importantă și te influențează, cu siguranță.
3. Schimbul de opinii
Unul dintre motivele apariției acestui blog a fost faptul că simțeam nevoia de a schimba opinii, iar în viața reală puțini dintre prietenii mei erau preocupați de acest subiect și nici nu îmi venea să îl abordez cu fiecare în parte. Surpriza a fost faptul că au venit ei către mine, cei care se regăseau într-o măsură mai mare sau mai mică în ceea ce scriam, pornind de la blog.
Pe mine mă ajută și să scriu, și să citesc – cărți sau bloguri, mă mențin cumva aproape de obiectivele mele și acest lucru nu este doar constatarea mea.
4. Când banii alocați s-au dus, s-au dus
Aici e o parte care te va ajuta și la început, dar și pe parcurs. Un principiu pe care încă îl aplic – deși sunt extrem de rare situațiile când rămânem fără bani din bugetul lunar – țin mai degrabă de neprevăzut.
Să îți povestesc cum facem noi. Nu am ascuns niciodată că îmi place să mențin lucrurile simple, așa că avem 5 categorii mari în buget și două care le înglobează. Cele foarte mari sunt banii de cheltuit și cei pentru economisire/investiții :).
Atunci când se termină banii uneia din cele 5 categorii mari de cheltuieli (facturi, alimente, bani zilnici pentru fiecare, haine și altele – aceasta din urmă e reglabilă de la lună la lună și include un fel de neprevăzut-prevăzut – amenajarea casei, asigurări, nunți și botezuri, cadouri, etc), facem transferuri dintr-o parte în alta dacă e necesar.
Dar când banii s-au dus, s-au dus :). Absolut necesar este să ai produse suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic de alimente și să plătești facturile curente. În rest poți să devii creativ. Dacă banii s-au terminat, o ieșire la film poate deveni ieșire în parc, vizită la muzeu în zilele în care e gratuit, etc. Rare sunt cheltuielile pe care e musai să le faci, iar pe acestea am bunul obicei de a le preveni și plăti cât încă există bani în zona de „altele”.
5. Arcopropologeștii să facă ce doresc, la ei acasă
Nu știu dacă îți amintești poveștile mele cu familia Acropologescu. Îi găsești cu un Search pe blog după nume – în meniul din dreapta, undeva la mijloc e butonul de Search :). Asta era vorba bunicii mele, folosea un nume românesc cunoscut, dar știu deja că am cititoare care îl poartă.
Ideea este de a nu încerca să ții pasul cu nimeni și nici de a trăi în ideea de a te conforma societății de consum. Evident, trăim în societate și respectăm normele ei, dar visele și speranțele noastre ar trebui să fie legate de propriile aspirații.
Chiar nu are importanță că nu ai o casă imensă, ultimul tip de mașină sau mai știu eu ce alte lucruri definesc o persoană de succes în societatea în care trăim. Suntem diferiți și e normal să avem obiective, personalități sau să trăim experiențe diferite – și să fim împăcați cu acest lucru. Faptul că vecinul de peste drum sau toți vecinii din zonă și-au aranjat casa într-un anumit fel, nu înseamnă că e musai să îl imităm. Dacă noi ne simțim mai bine într-un spațiu curat și simplu, către acela putem tinde.
Ia deciziile financiare în funcție de propriile valori și obiective – după ce ai studiat, evident, cât mai multe posibilități, pentru a ți le defini cât mai bine.
Tu ce obiceiuri îți propui să împlementezi în acest an pentru zona financiară?
O recomandare de carte din această zonă:
Puterea obisnuintei. De ce facem ceea ce facem in viata si in afaceri
Dacă vizitezi prima dată blogul meu, te invit și pe pagina noastră de Facebook, pe Instagram sau pe Canalul YouTube (încă la început).
Articolele mele ar putea conține link-uri afiliate. Dacă tu cumperi ceva prin intermediul acestora, un foarte mic procent (5% în medie) din valoarea a ceea ce cumperi ajunge la mine, fără ca pe tine să te coste ceva în plus. Mă ajută să susțin blogul.
o femeie says
Bine ai revenit!
Mi-ai lipsit!
Ce imi plac obiceiurile tale – si eu ma incadrez la ele, chiar daca nu m-am gandit propriu zis decat la prima, aia a venit rational in viata mea, a fost o alegere, celelalte sunt fara sa ma fi gandit vreodata.
Criss. B says
Ma bucur ca ati reluat postarile. Mi-a fost de folos regula ” plătește -te pe tine mai întâi „. A fost prima lectie de economisire. Citind acum acest articol mi-am spus ca a doua regula foarte buna este „cand banii alocați s-au dus, s-au dus”. Produsele pentru igiena in care din cele 5 categorii le-ati inclus?
Si tot acum am descoperit cu mare bucurie un alt articol in care povesteati despre bunica. E vorba despre „Lucruri despre abundență pe care le-am învățat de la bunica”. Ma gândeam : Ce bune ar fi sfaturile acestei bunici ca sa ma invete cum sa gestionez banii alocați pentru mâncare . Nu că sunt prea puțini, dar mereu depășesc suma. Tot timpul descopăr căte ceva pe care mi-ar fi poftă sa-l mananc. Bunicii nostri mâncau mâncaruri sănătoase și i mai puțin pretențioase. La bunica dumnevoastră se mâncau des prăjituri de casă ? Sau se mânca mai degrabă dulceață sau gem?
Un articol interesant ar fi :”Chiar nu ne ajung banii alocati pentru mancare?” Mi-ar fi de ajutor.
Mihaela says
Bine ai revenit!
Dupa ce in ultimii 5 ani am fost extrem de disciplinata financiar (disciplina care ti se datoreaza 100% – MULTUMESC!) si in care am realizat lucruri foarte importante (rambursarea integrala a creditului ipotecar, achizitionarea cash a unei garsoniere, FIV, plus multe altele), 2023 va fi anul in care ma voi concentra pe sanatate mai mult decat pana acum (analize mai amanuntite, fizioterapie, masaj, AirFlow, alte controale decat cele anuale).
Alina B says
Buna:) Vroiam sa te felicit pentru articolele tale. Te-am descoperit de curând și multe idei am început sa le pun în practica vizavi de economisire, organizare, bugete. Eram o persoana calculata vizavi de bani dar efectiv nu am stat niciodată sa analizez atent atent pe ce cheltui, cumpărături impulsive etc.Dar acuma cu toate scumpirile este nevoie de mai multă atenție la bugetul nostru. Foarte faine articolele și utile:)Multumim