Bine te-am (v-am) regăsit! A rămas blogul meu suspendat în timp, cu ulitma postare prin februarie…
E multă vreme de când am acceptat că pot face doar o parte dintre lucruri – și să fiu ok cu acest lucru. De blog mi-a fost mereu dor în perioada asta, mai ales când primeam câte un mail de la una dintre cititoarele mele (mi-e greu să scriu „foste” și poate de-asta mă întorc aici, de fiecare dată cu speranța că nu e doar un „din când în când”).
Cred că, într-un fel sau altul, viața tuturor s-a schimbat în anul acesta, de când am scris mai rar. La mine a fost cu mai multe activități, cu experiență și bucurie, cu oboseală uneori, cu încredere și luat fiecare zi așa cum este…
M-am gândit azi la un articol care să sintetizeze cumva planurile noastre de vară din zona bugetului. Veniturile mele scad în această perioadă (atât cele din freelancing, cât și cele de la școală – de aici nici nu voi încasa ceva în august și septembrie) și implicit și cele ale familiei. Timid, am început să contabilizez și veniturile pasive, din investiții, dar încă sunt prea mici pentru a fi luate în calcul. În plus, le reinvestim pentru moment.
Am împărțit articolul în patru zone mari, cred că se potrivesc oricărei familii :). În plus, cred că vara e un pic diferită din punct de vedere al bugetului în orice familie, chiar și acolo unde veniturile rămân constante și nu necesită ajustări.
-
Bugetul pe perioada verii
Cum spuneam, venitul meu este ceva mai mic decât în timpul anului școlar. Am discutat acest aspect la început de vară – pentru că am avut, din fericire, opțiunea de a câștiga mai mult, acceptând proiecte suplimentare, dar am hotărât să fiu extrem de selectivă cu acestea și am primit susținere în acest sens. Vreau să mă bucur de vară, de familie, de ceea ce am, vreau să mă întorc la blog și la o serie de activități de care mi-e dor… Oricum, rămân cu toate proiectele din timpul anului și pentru perioada verii.
Aici o să fac o mică paranteză. Am fost mai tăcută pe blog, dar am avut o perioadă activă. Am reușit să îmi sporesc destul de frumos veniturile, adăugând o activitate – cea de teaching / trainig și mărind prețurile pe care le aveam cu puținii clienți pe care i-am păstrat în noua configurație.
Am ajuns într-un punct bunicel în zona asta – m-am gândit mult dacă să povestesc, pentru că nu e tocmai în firea mea să îmi expun realizările, dacă pot spune asta. Sunt și departe de ceea ce reușește multă lume – dar mesajul meu este că se poate, e loc și pentru cei muncitori, pentru cei care clădesc, se îmbunătățesc, fie și cu câte un pic în fiecare an, pentru cei care nu iau nimic ca atare și încep să creadă în ei doar pe măsură ce văd că pot…
E acea artă a îmbunătățirii permanente, am avut o revelație atunci când am citit despre acea idee de a fi un pic mai bun, cu 1% mai bun de fiecare dată. La James Clear am citit asta, și îți recomand din tot sufletul ale sale Atomic Habits. Este despre cum ne formăm obiceiuri bune pe care să le și păstrăm și despre acele mici schimbări pe care le putem face în viața noastră, cu rezultate remarcabile.
Așadar, bugetul pe perioada verii înseamnă:
- banii zilnici, cei cu care ne putem descurca – cheltuielile fixe și cele variabile,
- vacanța (aici mai avem de adăugat o sumă de rezervă, pe care estimez că o vom cheltui, având în vedere prețurile care au mai crescut),
- o serie de cheltuieli ocazionale (o lucrare la dentist, cea mai mare dintre ele – plus ochelari pentru amândoi),
- economii și investiții
În mare, am schițat acest buget, alocăm în avans procente (de fapt, sume) fiecărei categorii.
Pentru mine, bugetul rămâne unul dintre cele mai prețioase instrumente pe care le avem la îndemână dacă vorbim despre gestionarea banilor. Te ajută să urmărești veniturile și cheltuielile de-a lungul timpului, să te înscrii într-o zonă pe care chiar și o stabilești. Te susține în realizarea obiectivelor de-a lungul timpului, oricare ar fi acestea.
Am remarcat că, de fiecare dată când lăsăm lucrurile la întâmplare, chiar dacă suntem relativ disciplinați, reușim să cheltuim mai mult decât în lunile în care trasez un buget, fie el și extrem de sumar. Așa că fac efortul, la început de lună, să pun pe hârtie niște intenții legate de bugetul perioadei respective.
Câteva articole pe care le-am scris de-a lungul timpului despre buget:
3 motive pentru care nu reușești să respecți bugetul stabilit
2. Economisim în continuare
Am revăzut de curând obiectivele noastre din această zonă. Cumva, ideea aceasta de a avea un venit pasiv cu care să ne putem descurca, prinde din ce în ce mai mult contur. 10 ani îmi pare termenul cel mai realist dacă mă uit la ritmul nostru și la portofoliul destul de conservator.
A doua chestie foarte faină atunci când economisești este că poți să ajuți atunci când este nevoie de tine. Nu intru în detalii aici :).
Lunar, avem o sumă pe care o economisim cu scopul de a o investi pe termen lung (acțiunile la bursă care plătesc dividende sunt preferatele mele – se adaugă titluri de stat și ETFs).
3. Vacanța
Am fost deja vreo 10 zile la mare și ne propunem să mai ajungem. Marea e acasă pentru noi, având în vedere că eu m-am născut și am crescut aici, iar familia mea locuiește în continuare la Constanța.
Eu, una, aș sta toată ziua la mare, motiv pentru care discutăm serios ca opțiune de viitor mutarea în zonă. De viitor nu foarte apropiat, dar nici îndepărtat – pe termen mediu, să spunem.
Mergem și la munte undeva în august, plănuim 10-14 zile și două locații, cel mai probabil închiriate prin AirBnb sau la pensiune… Da, nimic spectaculos, așa e stilul nostru. Totuși, chiar și pentru chestiile mai puțin spectaculoase ai nevoie de un buget :).
Cam astea ar fi planurile noastre de vară…
În plus, îmi doresc să mă plimb cât mai mult, fie și doar prin București sau Constanța, să mă uit la Olimpiadă, să scriu pe blog și să mă bucur, pur și simplu de vară și vacanță.
Tu ce mai faci? Ce planuri ai pentru această perioadă?
Elena says
Bine ai revenit, ma bucur sa te recitesc! Am fost într-o vacanta la munte si odihna, unde ne-a cam plouat, iar acum suntem in drum spre Romania: azi profităm de Viena 🙂
o femeie says
Bine ai revenit, ma bucur ca ai scris!
eu inca la munca, plecam in curand, la munte, pe undeva, cu cortul, dar nu stim unde….
La mine disciplina financiara e bine instalata si rezultatele se vad bune si f. bune, chiar si in perioadele de vara cand lucram mai putin (iau concedii fara plata cand vreau vacantza lunga).
Roxana says
Poate vei reveni in 2022 😉