Trăim o perioadă pe care acum un an cu siguranță că aș fi catalogat-o ca neobișnuită… Ciudată, chiar. Nici acum nu mi se pare totul normal, dar altă soluție decât adaptarea nu întrezăresc.
Avem, poate, mai puține tentații. Mare parte din noi nu au plecat în vacanță sau au optat pentru o variantă mult diferită și mai puțin costisitoare decât de obicei, restaurantele sunt deschise la capacitate mică și multă lume nu le frecventează, cinematografele și sălile de teatru la fel… Avem și ceva cheltuieli în plus, dar care nu sunt chiar atât de mari încât să ne destabilizeze bugetul.
Și totuși… Multă lume descoperă blogul Economisim în perioada asta. Îl descoperă căutând „metode de economisire”, „cum poți economisi bani” sau chiar „viață simplă”, „cum cheltuiesc mai puțin”, „cum să mă descurc mai bine cu banii”….
Ziceam să revin pe blog cu un articol din acesta, despre începuturi, deși știu că mulți dintre cei care citiți pe aici mă urmăriți deja de ceva vreme și ați făcut niște pași în direcția aceasta. Să revenim la niște principii de bază însă nu cred că e niciodată inutil. Mie îmi folosește, sper că și ție :).
Cinci etape prin care să treci dacă îți propui să economisești
Am adunat mai jos cinci posibile etape prin care trebuie să treci pentru a avea cele mai mari șanse de reușită. Cu mențiunea că nu cred că sunt neapărat cele mai bune idei din lume. Nu. Eu însă, de fiecare dată când sunt în fața unui proiect nou, adun câteva idei de pornire. Pe urmă rafinez. Modific. Încerc să simplific lucrurile și să le fac mai bine. Realizez însă că cel mai important în orice ecuație e să încep de undeva – chiar dacă nu am cele mai bune idei. Un pas înainte e urmat de un altul și tot așa. Sper să meargă și la tine această metodă :).
- Începe prin stabilirea unor obiective. Obiective care ar trebui să fie clar definite și simplu de măsurat și, mai ales la început, la îndemână. Primele obiective ar putea fi: un fond de rezervă care să îți asigure supraviețuirea pentru o lună, după bifarea lui plata datoriilor mari (mai puțin ipoteca, ce poate fi lăsată pe mai târziu), după datorii 3 luni, apoi 6 luni de rezervă. Dacă nu ai datorii (aici o să scădem creditul ipotecar, e pe termen lung și nu prea ai cum să îl achiți la foc automat) cu atât mai bine, poți trece direct la rezerve,
- Prima plată ar trebui să o faci către obiectivele tale. Pay yourself first, îți amintești? Indiferent dacă vorbim despre o sumă mai mare sau mai mică, atunci când încasezi bani direcționează o parte dintre aceștia către economii și cheltuie restul – în niciun caz invers, așa cum am fi cu toții tentați să o facem (adică să ne spunem că mai bine vedem ce ne rămâne și din acei bani punem deoparte),
- Fă-ți un buget și cel puțin pentru o perioadă notează tot ce cheltuiești. Această etapă e un pic plictisitoare pentru mare parte dintre noi, poate și greu de implementat pentru că e greu să convingi membrii unei familii de 5, de exemplu, să îți raporteze fiecare cheltuială. Ea va funcționa însă ca o radiografie a situației actuale. Am ajutat mai multe persoane aflate la început și extrem de mici schimbări acolo unde constatam scurgeri destul de importante reușeau să adune exact cei 5-10% pentru un început serios într-ale economisirii (exemple de astfel de scurgeri: cafeaua zilnică, taxe bancare mari în condițiile în care exista posibilitatea de a plăti mai puțin, abonamente peste abonamente la cablu/telefon – unele fără niciun rost, cu opțiuni uitate sau dublate – familia respectivă aproape că nici nu credea că despre ei era vorba, etc).
- Menține totul cât mai simplu posibil. Dacă reușești un singur lucru: în ziua de salariu să transferi o parte din bani într-un alt cont (fie că vorbim despre unul de economii, fie despre ce în care plătești datorii – evident, ceva mai mult decât rata) – ai făcut cel mai important pas. Evident, banii vor trebui să rămână acolo. Nu trebuie decât să faci același lucru și luna următoare, și următoarea și tot așa.
- Nu renunța decât în cazuri extreme. Multă lume mi-a povestit (și chiar și eu am început așa) despre următorul scenariu: toate sunt bune și frumoase. Am pus bani deoparte, în cont chiar, toate sunt bune, doar că înainte cu 3-5 zile de salariu încep să curgă prioritățile.
Copilul are nevoie de bani pentru fondul de rezervă a rezervelor la fondul clasei – glumesc, dar am vorbit cu mulți părinți și am înțeles că toată ziua bună ziua apar noi chestii indispensabile la școală, de la costum de serbare până la fond de schimbarea perdelelor sau de cumpărat nu știu ce cărți. Apoi, nu ai bani destui de cumpărături. Răcește un membru de familie. Se termină pasta de dinți. Se strică televizorul. Sau frigiderul. Îți amintești de ziua unei colege, căreia musai să îi iei un cadou. Și tot așa. Cred că e familiar scenariul.
Ei bine, în timp ce fiecare din cele enumerate mai sus pot părea absolut necesare pentru moment, la o a doua analiză, poate că nu sunt. Întrebând pur și simplu învățătoarea, poți afla că banii pentru școală se pot plăti și peste 5 zile, când îți intră bani noi în cont, alt buget. Cu un pic de răbdare și creativitate, poți încerca să gătești pentru 5 sau chiar mai multe zile chiar din cămară.
Pentru zile de naștere uitate, cu siguranță că se poate găsi ceva. Eu am mereu câteva cosmetice de la Yves Rocher (asta pentru că ei îmi plac și au deseori oferte bune) la îndemână și nu îmi e rușine, de exemplu, să dăruiesc doar un buchet de flori de sezon, care au de regulă un preț mai mic – mai ales că ador să primesc așa ceva!
Singurele urgențe adevărate mi se par cele medicale care da, justifică apelarea la fondul de rezervă.
Cam asta ar fi… Am dezvoltat mai mult ultimul dintre subiecte pentru că, din experiența mea și a celor care mi-au povestit-o pe a lor, aici apar problemele, în momentul în care renunțăm poate mult prea ușor, tocmai pentru că există undeva o voce mică ce la început cel puțin ne spune fără încetare: hei, există totuși acești bani, de ce nu ai apela la ei?
Succes din toată inima tuturor, aștept cu nerăbdare să aud noi povești frumoase despre economisirea banilor!
Am preluat imaginea de pe Unsplash
Dacă vrei să citești mai multe despre bani și finanțe personale, ai aici o listă de recomandări de cărți.
O altă selecție de cărți despre bani foarte bună e aici. Link-ul este afiliat, ceea ce înseamnă că, dacă vei cumpăra prin intermediul lui, îmi cumperi și mie o cafea. Totul, fără vreun cost suplimentar pentru tine.
Dacă vizitezi prima dată blogul meu, te invit și pe pagina noastră de Facebook, pe Instagram sau pe Canalul YouTube (încă la început).
Excelente sfaturile, big like pentru articol!
Ma gandesc mereu ca absolut toata lumea ar trebui sa faca economii unde se poate. Nu pot sa imi imaginez un scop mai mare decat acela de a dormi linistit la gandul ca orice ar aduce ziua de maine tu esti financiar vorbind in siguranta.
Cred ca cea mai eficienta metoda este sa pui ceva deoparte imediat cum intra salariul iar bonusurile primite sau orele extra de munca sa mearga tot la economii.
Lunar o evaluare a lucrurilor necesare si cheltuielilor impulsive este obligatorie.
Urgentele medicale ar fi ideal sa fie acoperite dintr-un alt fond de economii si nu din pusculita/contul dedicat economiilor lunare.
Da, Mioara, cam astea sunt de baza. Din pacate, multe persoane nu au aceste rezerve care le permit un confort mental… Din fericire, tot multe sunt si cele dispuse sa faca ceva in directia asta sau care au reusit o schimbare. Eu am inceput sa scriu pe blog in ideea de a pune umarul pe partea aceasta, dar munca la fiecare in parte este.
te pup! ma bucur ca mai dai pe aici. Eu mai rar 😀
Content de nota 10 😉 Sa postezi mai des 😀