Săptămâna trecută am făcut cumpărături de magazin (Lidl a fost) și de piață. În piață îmi place în continuare să ajung, inclusiv iarna. Cu toate rateurile pe care le mai dau. Nu de puține ori iau de aici mereu mici, cu 1,5 sau 2 lei / kg, care se dovedesc a fi foarte bune – și mere ceva mai scumpe, că zic să avem și din astea, care nu sunt tocmai ok. Sau invers. Rădăcinoase bune și rădăcinoase mai puțin bune.

Și de la market mi se întâmplă să iau chestii nu tocmai ok. Culmea, după ce iau ceva ce îmi place. Săptămâna asta a fost cu baza de tomate pentru mâncăruri. Am luat data trecută și era bună, am avut senzația că seamănă chiar cu roșiile pe care le puneam cu mamaia în sticle, din comoditate, tăindu-le doar și fierbând apoi sticlele pentru sterilizare. Mai simplu ca sucul de roșii și bulionul, foarte bune în mâncăruri însă.
Săptămâna asta însă nu mi-au plăcut deloc roșiile astea. Nu-s atât de frugală încât să folosesc ceva ce mi se pare acru sau pur și simplu nu îmi place, așa că au ajuns la gunoi. Nu mai iau. Noroc că am în cămară câteva cutii de roșii în conservă.
Cumpărături de final de ianuarie
Despre roșiile din filmul de mai jos povestesc. Am fost consecventă cu filmulețele, cred că îmi va face plăcere să le urmăresc și în timp, să văd cum mi se schimbă preferințele. Deja am tras niște concluzii, de exemplu că tendința de a stoca s-a prelungit nu doar la oferte (că știam asta), ci și la produsele pe care le cumpăr. Săptămâna trecută a fost cu iaurt și brânzeturi, de exemplu – probabil că săptămâna aceasta voi lua mai puține, chiar dacă iaurtul e aproape gata:
În fine…
Săptămâna asta am avut oricum senzația că nu am făcut cele mai fericite alegeri. Destule brânzeturi (pentru noi, care nu suntem mari fani și mai suntem și obișnuiți cu cele de la producători), puține legume și fructe. Aici recuperez, că merg prin piață chiar azi.
Începe februarie, cu o săptămână de vacanță pentru mine. Mă rog, parțial, pentru că am în continuare clienții și o săptămână la dispoziție să ajung cu toate la zi.
Mă uitam că e super fain structurată luna februarie, 4 săptămâni și începem de luni. Perfectă pentru vreo provocare, cine se încumetă.
Revenind la meniu, am în plan omletă cu brânză sau ovăz cu iaurt și fructe uscate la micul dejun sau salată pentru zilele în care țin post (o să le tot repet / rotesc), iar pentru prânz și cină ar fi așa:
Luni
Ciorbă cu borș, cu carne de bibilică
(doar o ciorbă am făcut din carnea luată, în rest am congelat)
Chifteluțe marinate cu piure
(piure fac, restul am din weekend)
Marți
Ciorbă cu borș, cu carne de bibilică
Chifteluțe marinate și orez cu legume
Miercuri
Ciorbă de fasole verde
Orez cu legume
Joi
Ciorbă de fasole verde
Pește prăjit cu usturoi și mămăliguță
(caras am, super bun, dar are ceva oase)
Vineri
Mâncare de linte roșie
Tocăniță de cartofi cu ardei copt (din congelator)
Cam astea sunt planurile de meniu, sper ca și februarie să fie la fel de organizată ca ianuarie.
Tu ce gătești săptămâna aceasta?
Orez cu legume si la noi, cu snitel din pui, tocanita de cartofi cu mazare voiam dar cred ca ma inspir de la tine si pun ardei copti, o ciorba cu fasole verde cred ca o sa fac si eu(nu ma puteam hotari asa ca mersi)….cam atat aveam eu, in restul zilelor, gatesc in functie de ce doresc copiii si exista in camara/frigider, dar o sa le propun si niste chiftelute de post marinate, deci multumesc pentru toate ideile tale. 💐
Cu placere, Antonia, si bine-ai revenit! Am notat si eu snitelul. Sa avem o saptamana cu spor la toate 🙂
merci de idei, partea cu chiftelute o sa o notez si eu pe viitor dar si supa de linte (eu aveam o reteta turceasca, cu lamaie si menta, arome faine).
Noi sapt asta avem o ciorba de pasare, peste, am avut (am mancat tot de ieri) chicken tikka massalla cu orez, mai avem cartofi sa facem la cuptor ( ambele tipuri de cartofi, cu branza rasa deasupra sau cu rozmarin si ce plante om avea chef), salate, o mamamliga cu br si la, si ceva ceafa de porc in congelator de mai vrea cineva carne …
Ce bine suna acest chicken tikka massalla, trebuie sa studiez cum se face. Si eu fac supa de linte, acum am zis ca e vremea de mancarica. Ne place mult lintea – e satioasa, sanatoasa si ieftina.
E un fel de mancarica de carne, unii calesc ceapa si usturoi dar eu le fierb, doar ca pe langa banalul suc de rosii se adauga lapte de cocos si anumite ingrediente recunoscute ca fiind sanatoase si care de fapt imi plac mie (usturoi, ghimbir, tumeric, si ceva mix tikka masala). De data asta am folosit resturile de carne de la friptura de Craciun/anul nou ce a fost prea multa si o rupsei bucati si congelat – in 10-15 min a iesit mancarea gata.
Deseori fac asa cu linte / naut in loc de carne (ideea ca mananca fiica mea)
Bună!
Azi și mâine supă-cremă de legume (cu ce mai aveam prin casă), fasole cu cârnaț (aveam în congelator de la Sărbători) și un pandișpan. Miercuri, joi paste cu sos roșu+pește într-una din seri, poate o prăjitură cu mere. Mic-dejunurile și gustările sunt tartine cu unt și diverse gemuri, dulcețuri, ouă fierte, ochi sau omletă, iaurturi și fructe (mere, banane, ananas).
De vineri suntem în concediu câteva zile, deci ne gătește altcineva.
O săptămână cu bucurii doresc tuturor!
a, si pt cine stie face poze faine ii recomand sa faca un echivalent din orasul lor cu ce alimente sunt ieftine si sanatoase: https://books.leannebrown.com/good-and-cheap.pdf – ce are fain si lipseste in romana e ca are indici dupa ingrediente la final si fiind in format electronic imediat gasim idei.
Personal acasa am stabilite cateva mancaruri ce ne ies ieftine si ne plac si le rotesc saptamanal (naut, mamaliga, ficatei de pui, sfecla rosie, cartofii la cuptor, salata de varza, conopida si telina iarna)
Cat de tare e chestia asta!!! Chiar azi ma gandeam ca am inceput sa fac haul-urile astea de cumparaturi de market, dar poate e cineva interesat si de piață / prețurile de aici și posibilități. Până la urmă, pe YT sunt dintr-un experiment personal, asa ca pot face oricum, chiar dacă singura spectatoare voi fi eu, la un moment dat, cat o sa ma intreb cum mi s-au schimbat in timp gusturile :).
Eu am avut azi tocăniță de ciuperci cu paste. O sa fac o ciorba de pleurotus, ca le am de mult prin frigider.
Mi-ai facut pofta cu lintea, cred ca o sa fac vineri.
Joi o sa comand de la restaurant. Am primit cadou niste bani de Crăciun si am hotarat ca ne facem toti 5 din casa placerea si o sa comandam mancare. Avem un restaurant de lux in oras ce s-a reprofilat in urma pandemiei pe mancare de livrat : inainte era extrem de scump, dar acum ai o porție de mâncare de multe ori chiar mai ieftina decat o pizza sau o porție de la un restaurant ieftin. Ingredientele sunt bune, proaspete, de calitate. O sa comand tocăniță de pui si melci cu afumătura, ceva ce eu nu as gati. O sa ne ajungă banii sa ne facem de 2 ori de cap comandand, înainte nu ne-ar fi ajuns nici macar de o masă.
Elena, suna super bine ideea de a comanda de la un restaurant scump cu livrare – ia sa caut si eu acum ce oferte au.
odata cu articolele tale, incerc si eu sa revin la planificat meniul 🙂 – in ultimele luni ne-au crescut costurile cu alimentele foarte foarte mult si incerc sa le reduc usor usor prin mai multa planificare, atat cat pot cu un bebelus moody si lucru part-time in homeoffice 🙂
– in seara asta facem pizza (o capriciosa si o pizza cu salam picant si dovlecel) – tocmai am facut aluatul
– muschiulet de porc cu ciuperci la multicooker (+ orez simplu sau mamaliga)
– o mancarica din piept de curcan cu broccoli, conopida si sos de rosii (la fel, cu orez sau mamaliga, in functie de preferinte)
– supa de pui cu fidea si legume
– paste cu somon si dovlecel
– ficatei la tigaie (cu dovlecel, morcov, conopida) cu piure si salata sau castraveti murati
– spanac frecat cu lapte, oua posate si mamaliga
– duminica pulled porc sau pulled turkey la slow cooker + salata cruditati (voi face sandwichuri) – acelasi lucru vom manca si luni la pranz
Super, Andreea! Bine-ai revenit, mi-e super drag sa văd cum ne adunăm din nou pe aici… Ce mult gatesti tu, o adevarata gospodina. Si o multime de chestii faine :). Sa aveti pofta!