Da, Iulia, dar cum? Cum economisim constant, lună de lună, cât eu am atât de multe cheltuieli și neprevăzutul apare aproape lună de lună? Când veniturile sunt cum sunt și noi nu putem face mai mult. Încep astăzi, și peste 2 săptămâni am nevoie de acești bani. Și asta, lună de lună. Sau reușesc o perioadă, apoi renunț, tot pentru că apare ceva neprevăzut.
Zâmbesc când îmi spune cineva asta, pentru că și eu am început tot așa. Cu convingerea că nu se poate, care a fost ușor-ușor înlocuită de cea că poate-poate și apoi de ideea că pot economisi și chiar e foarte simplu. Cum? Obișnuindu-mă să economisesc, lună de lună, în fiecare lună, o sumă de bani.
Despre pasiunea mea pentru gimnastică am mai povestit pe blog. Am urmărit acest sport încă dinainte de a împlini 7 ani, când m-am bucurat pentru prima dată de succesul reprezentativei noastre de gimnastică la o competiție mare. Era 1984, iar eu aveam codițe precum fetele din echipa noastră și am urmărit cap-coadă o competiție pe care recunosc că nu am înțeles-o prea bine. Dar bucuria comentatorului și a celor din jurul meu m-a făcut să iubesc acest sport, pe care l-am văzut exact așa: sinonim cu bucuria. Și a fost. Ani de zile a cântat imnul României în toate sălile lumii, uneori de două, trei sau mai multe ori într-un singur concurs.
Acum lucrurile stau diferit. Dar nu despre asta vreau să vă povestesc. Ci despre un antrenor, probabil cel mai mare pe care l-am avut noi vreodată (chiar dacă nu a antrenat-o pe Nadia). Despre Octavian Bellu. Și pe el l-am urmărit cu atenție și i-am ascultat nenumărate interviuri.
Unul dintre lucrurile pe care le spunea constant despre echipa lui – o echipă care a câștigat 5 campionate mondiale consecutiv și a urcat pe marile podiumuri ale lumii o mulțime de gimnaste care au rămas un simbol pentur acest sport, e că are un singur mare secret. Care nici măcar nu e secret. Care e acesta? Perseverența și constanța. Să apari zi de zi în sala de antrenament, chiar și atunci când ți-e rău, sau ai face orice altceva. Chiar și atunci când e ziua ta, a cuiva important, sau chiar Paștele sau Revelionul (aveau fetele liber de Crăciun 5 zile). Atât.
Să faci antrenamentele, să faci recuperările, să nu te gândești la nimic altceva. Să ai numărul acela de repetări care să îți permită să faci exercițiul într-o sală care freamătă, ca și cum ai fi în sala de antrenament. Să îl poți face și la 2 noaptea, trezită din somn (de fapt, am înțeles că acest tip de antrenamente chiar existau).
Zi de zi, timp de ani de zile. Mii, zeci de mii, sute de mii de repetări. Și apoi vin medaliile, succesul, banii, tot ceea ce înseamnă visul din spatele tuturor acestor ani în care fetele lucrau cot la cot cu antrenorii.
Da, Bellu spunea că nu fac nimic deosebit. Doar apar în sala de antrenament și își fac exercițiile. Zi de zi. În fiecare zi.
****
Până la urmă, cu economisitul e la fel. Odată ce te obișnuiești, îți va ieși chestia asta cu lună de lună, în fiecare lună. Iar banii se adună – și sunt mai mulți odată ce ești perseverent.
Iată câteva lucruri pe care le-am făcut eu pentru a ajunge în punctul acesta. Cum am economisit constant, timp de mai bine de 10 ani.
1. Fixează-ți obiective realiste, la îndemână, ușor de parcurs
Obiectivele sunt cele care te țin conectat la visele tale, la ceea ce-ți dorești. Anul acesta voi economisi sau investi 20% din venituri. Economisesc 15.000 de lei pentru mașină în acest an – 1250 de lei pe lună. Sau pentru avansul la apartamentul pe care mi-l voi cumpăra peste 2 sau 3 ani. Pentru a avea fondul de rezervă pentru familia mea și a începe apoi să investesc. Începe mereu cu un obiectiv. Pașii următori vor veni de la el și în funcție de el.
Obiectivele acestea ar trebui să fie pentru anumite perioade de timp – pe termen scurt, mediu, lung…
E foarte important să ai aceste obiective, dar la fel de important e să le revizuiești periodic. Multe se pot întâmpla de-a lungul timpului – salariul poate crește sau dimpotrivă, situația familiei se schimbă, tu ai făcut pur și simplu niște calcule greșite…
Am cunoscut multe persoane care au eșuat pentru că și-au propus lucruri prea ambițioase pentru început. Am avut senzația că ar fi putut să își dea o șansă în plus, resetând lucrurile și fixându-și obiective mai aproape de realitatea lor.
2. Cel puțin în perioada de început, fă o prioritate din economisire
Îți fixezi niște obiective, te gândești cum faci să îți iasă lucrurile, resetezi obiectivele respective… apoi pui totul în aplicare.
Cel puțin o perioadă, consideră economisirea una dintre prioritățile tale. Dă-ți timp să faci lucrurile cum trebuie. Intră în pielea acelui personaj „care economisește”. Cum este el? Cum ajunge să nu cheltuiască pe te miri ce? Întreabă-te la cumpărături de fiecare dată dacă ce ai acolo, în coș, e parte din planul tău. Consultă bugetul și vezi unde au fost scăpările care te-au dus către a te împrumuta (și) luna asta, fie și din propriul cont de economii.
Pe urmă îți intră în obișnuință. Și o să vezi că faci lucrurile pentru că ești așa, nu mai ai nevoie de tabele și liste și obiective mereu redefinte. Deși o formă, mult simplificată, o vei păstra și îți va fi necesară. Cel puțin pentru mine așa stau lucrurile.
3. Învață să nu privești nimic pe un sacrificiu
Pentru că este un sacrificiu, ci mai degrabă un lucru bun pe care îl faci pentru viitorul tău. Pentru o variantă a ta care va ajunge la un moment dat și să câștige mai mult, să investească, să prospere. Economisirea e un pas. Următorii vin la un moment dat și ți se vor părea firești.
Iar 10% sau 20% din venituri s-ar putea nici să nu îți pară o sumă uriașă, dacă ești cinstit/ă cu tine.
4. Cum economisim constant: plătește-te mai întâi pe tine
Poți să-ți permiți apoi și mici extravaganțe. Eu așa sunt, am fost o cheltuitoare, recunosc, și nici după mulți ani în care am reușit o mulțime de lucruri, nu reușesc să mă abțin de la orice. Dar atâta timp cât am pus 40% sau 20% sau 10% sau cât mi-am propus în luna respectivă deoparte și știu că avem bani pentru ceea ce ne trebuie, îmi permit și câte o extravaganță, mai mare sau mai mică. Da, cafeaua aia în oraș, care e bună și în vreme de pandemie, afară, în zilele în care nu e prea frig pentru ea…
5. Nu te gândi la suma pe care ai acumulat-o ca la una pe care, la o adică, o poți cheltui
Eu o percep cumva ca pe niște bani de care nu ne putem atinge, decât pentru ceea ce ne-am propus. Dacă am nevoie de ceva urgent, iau în considerare mai multe variante: rezervele, mici împrumuturi chiar, dar NU economiile, care oricum sunt în bancă pe termen lung sau în titluri de stat – destul de greu accesibile.
6. Obișnuiește-te să te gândești la suma de care dispui lunar pentru cheltuieli și nu la totalul veniturilor
Dacă ai venit per familie de 6.000 de lei și vrei să pui deoparte 1000 de lei/lună, atunci dispui de 5,000 de lei și nu de 6.000 de lei lunar. Ca și cum ți s-a micșorat salariul, înveți să te descurci cu ei. Uiți de restul.
7. Simplifică lucrurile cât poți de mult
Nu trebuie să aplici lucruri complicate – una sau două schimbări constante sunt suficiente. Poți merge la început pe economisirea a 10% din venituri și participarea la provocarea de 52 de săptămâni. Sau pe orice altceva crezi că ți se potrivește, eu încerc să dau idei din experiența personală, idei de la care poți pleca pentru a-ți construi propriul sistem de economisire.
Te va ajuta dacă simplifici și ceea ce este în jurul tău, sau acțiunile tale… vezi lucrurile mai bine, înțelegi mai repede ce nu merge…
Vin și cu o recomandare de carte pentru tine, se numește chiar Grit.Puterea pasiunii și a perseverenței – este una dintre cărțile ultimilor ani pentru mine, din care am înțeles multe și am învățat multe. (link afiliat)
o femeie says
sunt oameni manati mai bine de un obiectiv, sunt oameni care merg mai bine cu o rutina zilnica, si mlta lume ce are cate putin din fiecare. De noi depinde sa desccoperim echilibrul propriu.
Altfel, o alta rutina ce am adus-o in viata e ca orice extra bani veniti il pun deoparte: un venit din drepturi de autor, o chirie, un mic proiect extra muncit, o schimbare de abonament la tel ce aduce 10 € reducere lunar, un cadou sau o prima sau banii de pe vandut ceva la mana a2a etc – si se aduna !!!
Iulia says
Da, da, se aduna, si eu adun in ultimul timp si ma minunez :).
Si da, sunt de acord cu tine ca fiecare are propriul lui drive: mereu spun ca astea-s cele care m-au ajutat pe mine, dar fiecare e diferit. Chiar si eu functionez mai bine cu unele lucruri in anumite perioade si cu altele in altele. Daca vorbesc despre runtine, la mine ordinea e: vreau sa obtin asta, ia sa vad ce obiceiuri pot implementa.
Alexandra says
Bună! Ne-ai putea oferi mai multe informații despre titlurile de stat? Mulțumim!
Iulia says
Alexandra, se emit periodic titluri de stat, lunar anunta cei de la Ministerul de Finante daca si ce titluri sunt disponibile. Variantele de pana acum sunt Tezaur si Fidelis, din ce stiu eu Tezaur sunt in lei si se pot lua doar de la posta si trezorerii, in timp ce Fidelis au si varianta in euro si sunt disponibile si la banci si societati de tranzactionare.
In ianuarie au fost disponibile titluri Tezaur, pana ieri s-au putut lua cred (da un search si gasesti informatii), iar pentru februarie nu au anuntat inca.
Alexandra says
Mulțumesc! Știu, până ieri s-au putut lua, dar n-am găsit informații dacă există o sumă minimă. Țin minte că acum ceva ani (când nu-mi permiteam) era de 10000lei parcă. Mulțumesc mult!
Raluca says
buna, In luna Ianuarie 1 titlu de stat=1 ron ==> puteai cumpara de orice suma. Bineinteles, trebuie o suma mai maricica, pentru ca la o dobanda , sa spunem la 1 an de 3, 25% nu se prea vede altfel . Important este faptul ca nu se plateste impozit pe dobanda.
Iulia says
Multumesc mult, Raluca! Ai fost mai rapida ca mine :).
Alexandra says
Mulțumesc!
Elena says
Eu m-am bucurat ca din ianuarie mi-a crescut salariul cu 25 euro. E f putin, dar daca înmulțesc cu 12 parca e altceva.
Altfel noua ni se duc mare parte din bani pe rata la casa si apoi pe mancare. Rata e tot un fel de economie, zic eu. Cu mancarea luna asta am incercat sa o calculam pe categorii si am constatat ca pe fructe-legume se duce grosul, deci nu e rau.
Iulia says
Da, da, Elena, mereu se schimba perspecitva cand inmultesti cu 12… 300 de euro in plus, super. Sa mai vina si alte cresteri in perioada urmatoare!
La mine grosul nu e pe fructe-legume, cred insa ca in RO sunt ceva mai mici preturile… in piata gasesc mere ok cu 1.5 lei (e drept ca mici), verdeata cu 1 leu legatura generoasa, morcovi cu 3 lei/kg (si mai putin), pastrarnac / patrunjel cu 6-7 lei kg, cartofi cu 2 lei, multe sunt relativ ieftine. La polul opus, avem si rosiile, castravetii si alte chestii care nu sunt tocmai in sezon, la preturi mari (peste 10 lei kg), dar pe astea le ocolesc sau le pun in salate mai mult ca si condimente. Chiar radea zilele astea V. de mine, ca am ajuns iarna asta cu patrunjelul ingredient si rosia condiment :))). Dar asa-i de buna salata de patrunjel, ca as face la fiecare masa.
Elena says
Si la noi e la fel: nu prea luam legume ce nu sunt de sezon. E excelent pătrunjelul in salata, asa gust bun are. Iarna asta sunt mai putin stricta si mai scapa cate o roșie, un ardei, dar anul trecut cred ca n-am luat decat legume de sezon.
Din pacate la mine maririle de salariu sunt pe baza de vechime, asa ca la următoarea voi fi mai bătrână cu 2 ani.
La sot cer sindicatele 2 euro/zi de lucru de acasa, ca doar se consuma curent , caldura, apa. Firma face economii, asa ca mi se pare logic. Eu sunt funcționară deci nu se pune problema să primim bani in plus, însă am colega ce refuza sa lucreze de acasa ca i-ar creste cheltuielile.
Oana says
Excelente recomandari, big like pentru postare 😉