De Sărbători, ai tendința să cheltuiești mai mult ca de obicei, nu-i așa? Mie, cel puțin, așa mi se întâmplă. Între bucuria de a dărui ceva frumos celor dragi și nenumăratele reduceri la tot pasul, magazinele colorate și pline și atmosfera de sărbătoare de peste tot, parcă uiți de socoteala făcută de acasă și scoți mai repede cardul sau deschizi portofelul.
Apoi, se întâmplă chestia aia cu unde merge mia, poate să meargă și suta. Evident, nu către economisire :). Dacă tot ai dat o mulțime de bani, dai și alții.
Dar știi ce ar trebui să fie cel mai bun prieten al tău în această perioadă? Planul. Bugetul lunar, unul bine gândit și mai îngăduitor decât în alte luni. Pentru că da, sunt Sărbătorile. E normal să cheltuim mai mult, e normal să dăruim sau să ne răsfățăm un pic. E bine însă să gândim cheltuielile respective.
Cred că începutul lui decembrie, astăzi chiar dacă ai o jumătate de oră, e momentul ideal pentru a schița bugetul de Sărbători, dacă nu ai făcut-o încă. Iar dacă o faci, m-am gândit astăzi că există o serie de cheltuieli pe care nu le facem în fiecare lună și de care e musai să ții cont, pentru a te încadra în acel buget.
Iată cele la care m-am gândit eu:
- Cadourile de Crăciun. Sunt sigură că le ai deja în minte (dacă nu și cumpărate deja), dar te poți organiza și aici un pic. Să treci pe o listă cui vrei să faci un cadou și cam ce, pentru a putea căuta varianta,
- Cheltuieli mai mari de cumpărături. Oricât de simple vrem să păstrăm lucrurile, cheltuim ceva mai mult în perioada Crăciunului. Aici, poți să gândești, tot așa, lucrurile, pentru a avea tot ce îți trebuie, fără ca risipa să fie prea mare. Bine, nu risipești deloc dacă ulterior congelezi sau utilizezi alimentele rămase în zilele următoare.
- Ieșiri în oraș, experiențe. Eu sunt pro cheltuieli de acest tip (evident, optimizând și făcând totul cu măsură) și îmi place să le planific (și bugetez). Concerte de Crăciun, filme poate, spectacole…
- Hainele pentru Sărbători. Pe partea asta nu mă pregătesc în mod special, dar știu persoane care preferă să poarte ceva nou de Revelion și Crăciun… Depinde de fiecare, dar cel puțin parțial aceste cheltuieli pot fi micșorate și printr-o examinare atentă a ceea ce avem deja,
- Păstrează o rezervă. Mereu apare ceva neprevăzut în această perioadă, bani pe care trebuie să îi acoperim de undeva. Aici scriam un articol în continuare de actualitate în legătură cu… neprevăzutul-prevăzut.
- Transport și alte cheltuieli atunci când călătorești. Chiar și atunci când mergi într-o vizită și nu ai nevoie de foarte mulți bani, un buget tot trebuie să ai,
- Orice altceva nu este pe această listă, dar știi tu că necesită alocarea unui buget. Știi tu: suntem diferiți, avem nevoi diferite. Eu m-am gândit la o serie de cheltuieli în funcție de experiența personală și sper că ți-am dat câteva idei bune, dar este posibil să ai o serie de alte cheltuieli în perioada sărbătorilor care să necesite un buget
Sper că articolul meu ți-a fost de folos și îți doresc o prioadă a Sărbătorilor cât mai frumoasă!
Tu obișnuiești să faci un buget pentru această perioadă, sau un plan pentru cheltuielile în plus?
Bugetul de Sarbatori parca e singurul in care nu poti sa te incadrezi vreodata. Ai surprins bine categoriile, dar sa le previzionezi cum trebuie e o provocare 🙂
Rezerva ramane de baza, zic eu + planificarea.
Spre surprinderea mea, am reusit sa ma incadrez in ultimii ani in bugetul de Sarbatori… anul trecut cred ca am folosit rezerva pentru a ne lua ceva prin ianuarie (si acum ma gandesc deja la o destinatie pentru ea, dar sa vedem 🙂 ).
Cred ca ma ajuta faptul ca iau din timp cadourile si am ceva experienta in a ma adapta la un buget.
Excelenta ideea unei vacante după sărbători
Noi mereu am „overspend”de sarbatori asa ca de ceva ani am decis ca nu ar fi asa de scump daca plecam in vacanta.
Asa ca, din amintiri, imi mai aduc aminte pe ce mai cheltuiam (pe langa cele zise de tine):
– alcool. Eu nu consum dar daca mergeam in vizita/aveam musafiri ajungeam sa cumpar
-alimente scumpe si speciale, pentru care optam sa cumparam de sarbatori, fara sa fie risipa, dar acestea de obicei le evitam in bugetul saptamanal. De ex. cativa ani la rand de Craciun am gatit prepelitze si peshte (ambele mai scumpe decat media). De Pasti mielul e f. scump. Astazi am invatat sa cumpar carnurile astea in avans si congelez.
– donatii. Donez constant, de felul meu, dar de Craciun apar multe, multe in plus
– ingrijire personala. Cand eram tinerica mergeam la petreceri si asta inseamna nu doar o imbracaminte noua ci si un extra trecut pe la coafor/cosmetica.
– taxi-uri. Ca doar nu era sa merg la/de la petrecere cu metroul/pe jos 😀 – dar asta le-ai mentionat tu deja la transport.
He, he, la noi cu alcoolul e simplu. Nu bem, dar primim de-a lungul anului o mulțime de sticle de alcool (nu ma întreba de ce, că și eu mă întreb :)) ). În fine, ele pică bine de sărbători, că mă bucur să le dau mai departe.
Carne eu cumpăr și în perioada asta, când se consumă extrem de puțină la noi în casă – și o congelez, cum spui și tu. Parțial pentru că nu-mi place deloc să alerg prin magazine când e nebunia cea mai mare – și da, e bine și să distribui bugetul cumva. Donațiile mă gândeam că intră la daruri, dar cred că ar trebui să le includ separat.
Sa stii ca si noi am zis ca de la anul plecam de Sarbatori… as vrea sa testez macar o zona unde e mai cald 🙂
Noi nu plecam, ca tare ne place să stam acasa. Iar de cativa ani am redus cadourile la minimum : nu neaparat ca preț, ci cate un lucru mai scump pe care ni-l dorim. Uneori nici nu ne dorim. Meniul e acelasi in fiecare an: nu ne plictisim, ca multe lucruri le fac doar cu ocazia Craciuniului, asa ca abia asteptam sa le mancam. De ex sarmale fac doar de Crăciun si congelez multe. Asa ca de fapt noi nu cheltuim mai mult . Ma laud eu cu cheltuieli mici in decembrie, dar in noiembrie am cheltuit averi pe mancare, am luat si lucruri pe care le-am congelat in vederea Crăciunului.
Noi plecam la o pensiune de Craciun sau de Revelion si avem mereu concediu 2 saptamani in vacanta de iarna. E o traditie inceputa acum 3 ani pe care vreau sa o continuam cat mai mult timp. Nu reusim niciodata sa ne incadram in buget fiindca avem si 2 sarbatoriti in aceasta perioada :))