E normal să-ți dorești mai mult. Și o să abordez aici partea financiară, pentru că până la urmă, deși foarte bine remarca una dintre cele mai bune prietene ale mele, sunt departe de a fi o ființă materialistă, acesta e specificul blogului Economisim, a cărui autoare sunt.
Da, e normal să vrei mai mult. E normal să îți stabilești obiective financiare în viață și da, pot fi și îndrăznețe și poți și să le realizezi.
O casă mai frumoasă. O calificare suplimentară – un curs pentru a urca în carieră sau pur și simplu pentru tine. Condiții mai bune – poate o centrală termică, niște geamuri noi și mai bine izolante, poate schimbarea decorului… Modernizarea grădinii. Un upgrade la locuință, în conformitate cu numărul (poate) mai mare de membri ai familiei. Un aragaz nou. Mai adaugă și tu aici 🙂
Toate acestea eu le-aș încadra în lucruri care ne sunt necesare pentru a trăi mai bine. Nu sunt toate de bază, pentru unii dintre noi vor fi nevoi, iar pentru alții dorințe, unii nu vom considera că merită efortul, iar alții nu vom scuti niciun efort… Suntem diferiți, iar planurile le vom face în funcție de ceea ce suntem.
În orice tabără ești, toate acestea e bine să fie realizate conform unui plan, având în spate obiective financiare bine definite.
Și poți să îți dorești chiar mai mult.
Cărți sau cursuri pentru a aprofunda un domeniu. Vacanțe, pentru a descoperi lumea. Un abonament la o sală de sport, sau la o serie de evenimente, care te ajută să atingi te menții în formă, dar și să îți faci prieteni noi și să schimbi idei cu persoane cu preocupări asemănătoare.
Ultimul model de laptop. Un smartphone. Un aparat foto performant. Un storcător de fructe sau un blender pentru bucătărie care să îți ușureze munca. O rochiță de firmă, care să îți vină impecabil.
Acestea nu mai sunt necesități de bază, dar poate că te ajută. Sau îți aduc o reală bucurie. Sau te fac să te simți mai sigur/ă pe tine.
De această dată nu o să-ți vorbesc despre balanță și cât de important este să determini dinainte dacă ai sau nu nevoie de lucrul respectiv, sau dacă acesta va merita un mic efort din partea ta prin prisma a ceea ce îți va aduce.
Voi presupune că lucrul respectiv a trecut deja de acest filtru, pentru că tu mă citești deja de ceva timp și știi că nu e sănătos să cumpărăm orice vedem prin rafturile magazinelor.
Îți dorești așadar ceva. Sau pur și simplu o sumă de lucruri ce intră sub cupola acestui mai mult. Un ceva pentru care ai pur și simplu nevoie de mai mulți bani.
Dacă îți dorești cu adevărat, nu rămâne la stadiul de dorință. Cel mai trist mi se pare când aud oameni spunând:
- Dacă aș fi avut bani, aș fi făcut o facultate…
- Dacă aș fi avut bani, mi-aș fi luat chestia x sau y….
- Dacă aș fi avut bani…
Cele trei soluții pentru obiectivele tale financiare
Când îți dorești mai mult, așadar, de cele mai multe ori este și o componentă financiară la mijloc. Odată cu vacanța visată, sau cu renovarea apartamentului, sau cu orice upgrade al stilului de viață actual pe care îl dorești, apare și obiectivul financiar: ai nevoie de un buget pentru ceea ce îți trebuie.
Dacă nu vezi lucrurile așa și le faci la întâmplare cumva, împrumutându-te sau atunci când ai șansa unor bani în plus, vei rămâne, cel mai probabil, în această cursă a lui „ce bine-ar fi fost să am bani” sau „dacă aș fi avut eu mai mult…”.
Pentru aceasta ai trei variante:
- Scazi cheltuielile pe care le ai, analizând atent pentru a vedea dacă nu cumva poți optimiza lucrurile, și poți face mai mult chiar cu veniturile de care dispui,
- Suplimentezi veniturile, fie prin identificarea unor noi resurse – și am scris aici un articol complet despre cum poți identifica resurse suplimentare de venit, fie pur și simplu cerând o mărire de salariu sau găsind un job mai bine plătit. Investițiile, odată ce înveți mai multe despre ele, pot fi o sursă minunată de venituri suplimentare,
- Combini variantele de mai sus.
Cel mai important însă e să nu rămâi la stadiul de dorință, ci să acționezi. Dacă tu consideri că ceva e suficient de important pentru tine încât să merite un efort, fă-l.
Și mai important poate este să îți faci un plan, pe termen mai scurt sau mai lung, scrie pe hârtie de ce ai nevoie pentru a ajunge în punctul respectiv, ce poți face, identifică resursele, depune un efort serios în direcția respectivă.
Nu, lucrurile nu li se întâmplă în viață celor norocoși, ci mai degrabă celor care depun eforturi într-o direcție sau alta. Norocul e doar o sumă de oportunități care apar pe parcurs și pe care le vezi foarte bine atunci când te concentrezi într-o direcție.
Când ai obiective bine definite – financiare, de viață, lucrurile încep să meargă în direcția potrivită.
Nu lăsa lucrurile să treacă pe lângă tine!
Învață însă și să fii selectiv/ă, educă-te pentru a-ți dori lucruri cu adevărat importante, gândește-te mereu că în spatele oricărui lucru care costă bani stau de fapt ore bune de muncă…
Elena says
F bine ai spus.
Eu cred ca sunt in extrema cealalta: m-am educat asa bine, încât uneori imi trebuie ani de zile sa ma hotărăsc. De vreo 5 ani am in cosul virtual din capul meu o poșetă scumpa. Tot aman, fără a fi frustrată, pentru ca nu consider ca mi-o doresc cu adevarat. Am acolo si niste botine scumpe (stiu modelul, magazinul, tot) de vreo 3 ani, în fiecare iarna pornesc hotărâtă să imi cumpar, apoi imi zic ca astea pe care le am (au vreo 5 ani, si arata f bine, aceleasi dar pe alta culoare!) sunt f bine si aman pe iarna viitoare. Mai am acolo un aparat de brushing, tot adun păreri de la altii, ca e scump rau. Am fost dezamăgită cand sotul mi-a zis ca mi-l ia de ziua mea. Adică sa dispară toata munca mea de studiu? Toata așteptarea? I-am zis ca nu il vreau 🙂 Mai am timp pana la ziua mea.
CCristinaC says
Mi-am dorit un aparat pentru vidat. Nu e nici prea scump dar nici prea ieftin. Nu se facea nicicand gaura in buget daca il luam. Cand mi-am dat seama ca a ajuns necesar, am strans banii si azi l-am luat cu 150 lei reducere. Cand devine un aparat de vidat necesar? Atunci cand ii pui in frigider, domnului din dotare, mancare pentru vreo doua saptamani (cel putin). Acum sunt foarte multumita ca munca mea nu va fi in zadar si ca domnul meu va avea mancare gatita de acasa.