Am purtat de curând un dialog pe mail cu A., una dintre cititoarele ceva mai vechi ale blogului, despre viață, economisire și… activități ieftine de weekend cu copiii.
Îmi spunea că timpul liber – în special weekendul, rămâne ultima redută pentru ea în ceea ce privește economisirea banilor, este perioada în care cheltuie mult mai mult decât de obicei și îi este greu să îi spună fetiței sau soțului ei că în weekendul acesta vor tăia mall-ul, filmul și restaurantul de după. Mai ales că este toamnă, vine perioada rece, și activitățile sunt din ce în ce mai puține.
Ei bine, primul lucru la care m-am gândit a fost acela că, în timp ce într-adevăr este frustrant să întrerupi un obicei pe care există de ani de zile, mai ales că se apropie iarna și variantele de ieșit sunt din ce în ce mai puține, acesta poate fi totuși transformat pentru a cheltui mai puțin, dar și înlocuit în anumite weekenduri.

Transformat, prin servirea doar a unui desert sau a unei mese ceva mai puțin consistente, prin limitarea cheltuielilor pe haine sau stabilirea unui singur weekend/lună în care faci asemenea cheltuieli…
Eu aș încerca măcar propuneri de weekend care nu sunt nici pe departe atât de costisitoare ca o sesiune de shopping, urmată de vizionarea unui film și masa la restaurant.
Mai jos sunt doar câteva idei, toate testate de mine cu copiii din viața mea sau chiar de mine demult, când eram copii. Cred că jocurile noastre din copilărie ar putea fi, de altfel, o inspirație minunată, pentru că atunci nu aveam tabletă și programul de la TV era atât de plictisitor, încât reușeam să inventăm tot felul de lucruri, ajutați și de adulții din jurul nostru:
- o ieșire în aer liber, în zilele însorite. În jurul Bucureștiului și a oricărui oraș cred se află o mulțime de localități cu atracții turistice, unele dintre ele cu posibilitate de vizitare (aici se poate merge la Mogoșoaia, Comana, la Pantelimon – pentru a da doar câteva exemple),
- explorarea unei zone din oraș. Am făcut acest lucru cu o fetiță de 8 ani și a fost extrem de încântată, am printat o hartă și am trecut dinainte pe lângă ce vom trece și ce vom vizita (Centrul Vechi al Bucureștiului este extrem de darnic din acest punct de vedere). Vremea rece se apropie, dar sunt și zile însorite, un asemenea proiect poate fi pus în aplicare chiar și iarna,
- vizitarea unui muzeu. Știu că opțiunile sunt relativ puține, dar cu muzeul tai un weekend de pe listă pe lună. Eu am fost relativ de curând la Antipa cu o prietenă și fetița ei, ne-au costat 40 de lei biletele (20X2, al fetiței a ieșit gratuit), și am mai plătit în jur de 50 de lei pentru o masă la Spring Time cu salate pentru fiecare și apă minerală/suc pentru fetiță + 2 cafele pentru noi, la sfârșit. Nu a fost nici asta cea mai frugală dintre variante, dar incomparabilă cu cea a lui A., plus că fetița prietenei mele a fost impresionată de ceea ce a găsit acolo, povestind într-una despre escapada noastră, chiar și la o lună distanță (iar eu am profitat pentru a face fotografii pentru un articol pe blog),
- vizitarea unor prieteni/rude cu copii. Un play date în care, poate, să programezi și ceva activități pentru cei mici, nu doar să îi lași să se joace,
- cinema acasă. Cu film ales înainte, popcorn. Sau cu pizza făcută în casă. Sau comandată. În orice variantă, foarte scump nu va fi, dar va fi amuzant, mai ales dacă dăm așa, o tentă de eveniment…
- pregătește ceva bun împreună cu ei/ea/el. Un chec, tiramisu, cacao cu lapte (și bezele, ce bună e!), o prăjitură ușor de făcut… am testat, iese cu un pic de deranj, dar mi se pare minunat, chiar și pentru adulți,
- încurajează-i să dea un spectacol. Nu știu cât mai sunt receptivi micuții de astăzi, dar pe noi iarna bunica ne încuraja să pregătim și apoi să dăm câte un spectacol. Asta era pentru că ne cam plictiseam și probabil că nu eram foarte cuminți. Așa că vreo săptămână ne distram cu o piesă pentru copii – sau cu roluri pe care noi le găseam – mici fragmente din povești transformate în scenete, poezii, chiar și mini-piese inventate. Secretul era că pentru aceste piese vindeam… bilete :). Pe care le confecționam chiar noi, cu cea mai mare grijă și atenție, cu desene și mici mesaje pe ele,
- Confecționați împreună felicitări cu mesaje de încurajare pentru a le oferi bătrânilor dintr-un azil. Sau copiilor dintr-un spital, sau unor cauze sociale. Sunt multe variante și pe net o mulțime de campanii, te poți alătura uneia, iar o felicitare personalizată care să însoțească un eventual cadou va aduce multă bucurie. Și, din experiență, bucuria e de ambele părți,
- Încercați un experiment. Sunt o mulțime pe net – cu bănuți, bomboane, cu ouă sau artificii… poate că se va îndrăgosti și de fizică sau chimie cu această ocazie, sau doar o să petreacă o amiază faină. E oricum super bine,
- Vânătoare de comori :). Poți ascunde tot felul de chestii, poate și câte o bomboană sau un mic dar pregătit dinainte….
- Un filmuleț cu cel sau cei mici – după care vă exersați talentul la editat și trimiteți „capodopera” rudelor sau prietenilor. Asta am testat-o eu și e super funny, plus că am ținut ocupați vreo 2 ore doi copilași pe care altfel nu prea știu cum îi puteam gestiona,
- Petrecere cu ceai și prăjiturele. M-am distrat super cu nepoțica mea și cu fetița unei prietene bând ceai „ca doamnele” cu prăjiturele alături și conversații „de oameni mari”. Despre vreme, activități, jucării… Oricum, o oră de distracție e asigurată,
- Telefonul fără fir. Aici e nevoie de mai mulți participanți, dar e super fain…
- Un joc de jucat în mai mulți. Eu sunt mare fană a acestuia, din considerente ușor de înțeles. Mi se pare că e musai să crească de mici cu anumite abilități – de fapt toate cele de mai sus le-aș gândi pentru a îmbina distracția cu abilități pe mai târziu,
- Un pic de geografie distractivă. Eu luam cu tata globul pămânesc, închideam ochii și îl învârteam, punând degetul undeva. Și apoi povesteam ce știam despre locul respectiv. Ceva de genul: Eu locuiesc în… și nimeream Spania. Spuneam apoi că locuiesc în zona de sud, într-un oraș pe care îl alegeam pe hartă. Capitala este Madrid și avem un rege, nu un președinte. Sunt fan al echipe de fotbal Real Madrid (asta era musai, că îmi plăcea fotbalul). Îmi place să mănânc gazpacho și să dansez flamenco. Mai adăuga și tata, căutam informații și într-un atlas pe care îl aveam (deh, era dinaintea internetului). Așa am ajuns să cunosc o mulțime de locuri și să știu lucruri despre diverse țări, să pot numi aproape toate capitalele lumii (și acum îmi amintesc un 10 împușcat la geografie pentru că am știut 5 capitale aleatorii) și să pot povesti despre anumite locuri pe care doar mi le imaginam…
Acestea sunt ideile spontane, bazate pe experiența personală. Sunt mult mai multe posibilități, sunt sigură de asta! Cred că cei mici vor fi primii care vor beneficia de creativitatea noastră în această zonă :).
Articolul mi-ar plăcea mult să îl completez cu experiențele tale. Așa că întrebarea de azi e completată de o rugăminte.
Spune-mi, tu ce activități distractive și ieftine pentru copii ai testat sau îți dorești să testezi?
O alta idee f apreciata de cei mai si mici cu buget redus pt zile insorite: picnic in parc/ la padure, cu toate pregatite de acasa: paturica si gentuta cu merinde, cu pahare, tacamuri, jocuri, etc. 🙂
Mers la teatru – fetei mele ii place foarte mult si pretul biletelor este acceptabil de cele mai multe ori (ultima oara ne-am luat si apa de acasa, ca sa nu mai platim acolo 5+ lei pe o sticla 🙂 ). Organizat “clubul de lectura” – fiecare citim cate ceva si din cand in cand mai luam cate o pauza si povestim. Dintre jocurile de familie ne place cel mai mult Triominos, pe care l-am descoperit destul de recent. Picnic in parc, atunci cand vremea e frumoasa.
Geocaching e o varianta de vanatoare de comori, excelenta pt copii si parinti, si batrani am vazut cautand
Ce multe activități!
Noi facem geocaching, dar multe ascunzatori acum sunt doar pentru cei abonati. Ca sa motivam fata la drumetii, am inchiriat bete de mars nordic.
Tot pentru motivat copii la drumeție , e foarte bine ca punctul final sa fie un loc fain, de exemplu restaurant unde se mănânca bine.
Iarna la noi de multe ori distracția e mersul la patinoar, la cinema, uneori la piscină.
Mers cu bicicleta la biblioteca sau la diverse obiective de prin orașele vecine, cu o pauza la cafenea.
Joc se mai poate puzzle ( din cel cu câteva mii de piese) in familie.
Mi-am mai adus aminte o activitate pe care o practicam cu copiii mari pe cand erau mici. Gen explorat alte zone ale orașului, cum zici si tu. Dar nu era neaparat explorat, ci mers in celalalt capat al orasului folosind transportul in comun, deci drumul in sine era o activitate, iar la fața locului mers in parcul de acolo, vizitat gara…sau ce mai era in zona.
Tot asa mers cu autobuzul in locuri din afara localității si facut drumeție.
Mai faceam joc de v-ați ascunselea seara, cu lumina stinsă ( asta ca sa nu le mai fie frica de intuneric) sau căutări de “comori” in casa cu mers din indiciu in indiciu si gasit ceva la sfarsit.
Tot ei făceau des spectacole, cu vandut bilete, cu afișe…. Ei singuri se tot organizau. Iar fiul era f pasionat de magie, asa ca jocurile de cumparat de tip ” 50 de trucuri de magie” erau de mare succes.
Dar copiii sunt f diferiti, plus ca faptul ca erau 2 ii facea sa se organizeze. Fata cea mica e ca si cand ar fi copil unic, asa ca vad diferenta.
In afara de teatru,film, muzee,plimbari si alte distractii, copiii pot invata multe lucruri practice, mai domestice, sa prepare un sanviş intr-o chifla sau pe felii de piine, o omleta cu mai multe ingrediente pentru micul dejun, pizza, inghetata de fructe, salate de sezon, biscuiti si fursecuri, tricotat sau crosetat o caciulita sau un fular… din astea care economisesc bani in viata de zi cu zi.
Bune idei, cred că le-ai descoperit pe toate