Povesteam la un moment dat cu o prietenă despre una dintre scuzele pe care îmi spunea ea că le folosește destul de des – lipsa banilor.
A realizat însă că de fiecare dată când și-a dorit cu adevărat ceva, a găsit și banii necesari.
A fost rândul meu să realizez că folosesc această scuză deseori – e drept că spun că nu am un buget și nu că nu am bani, dar e exact același lucru.

Adevărul este că majoritatea noastră avem bani pentru tot ceea ce este important pentru noi. Începând cu cheltuielile ce acoperă necesarul de bază (chirie sau întreținere, hrană și îmbrăcăminte – nu intră aici o geantă de firmă sau o pereche de mănuși pentru care să se asorteze cu fiecare bluză pe care o avem) și continuând cu o serie de lucruri în plus, pentru care avem bani, în măsura în care prioritizăm sumele de care dispunem cât mai bine.
Dacă suntem pasionați de cinema, vom aloca un buget vizionării filmelor. Dacă ne pasionează teatrul, sau ieșirile la munte, sau orice altceva, vom aloca, cu siguranță, niște bani în direcțiile respective.
Ce facem când realizăm că nu ne ajung banii pentru lucruri importante, și chiar pentru cele de bază
E trist când constatăm că nu ne rămân bani pentru ceea ce ne dorim, pentru că i-am dat deja pe mici nimicuri. Pe nu știu ce covrig în drum spre metrou (să fim serioși, eu nu am cunoscut o persoană care să-mi spună că nu poate trăi fără ei). Pe a 3-a bluză albastră, pentru că avem atât de multe haine, încât am uitat de primele două.
E și mai trist atunci când nu ne rămân bani pentru lucrurile de bază pentru că i-am dat pe tot felul de lucruri, mai mult sau mai puțin importante. Ajungem să ne împrumutăm de la salariu la salariu, intrăm într-o cursă de care doar cu un efort susținut și ferm de voință vom putea ieși.
Soluția? Cumpărăturile conștiente
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru a ieși din această cursă este să conștientizezi faptul că este mereu vorba despre priorități.
Într-o primă fază, va trebui să determini aceste lucruri importante + cele de bază. Le treci pe o listă, conștientizezi că, pe termen lung, ele te vor ajuta. Sunt prioritare și în direcția respectivă trebuie să mergi. Celelalte, cărora momentan le dedici mare parte din buget, sunt doar pansamente de moment poate pentru o zi încărcată, o chestiune care te frustrează, o relație care nu merge, un job care nu este nici măcar aproape de ceea ce îți dorești.
Apoi, musai să nu mai cauți scuze, să renunți la limitări, să fii mereu sincer cu tine și să înțelegi că, uite, dacă ai decis să dai banii pe lucrul acesta, el a fost prioritar pentru tine.
Această conștientizare va veni și cu o capacitate mai bună de a selecta ce e important și ce nu e important pentru tine. Dacă aflată în cabina de probă a unui magazin, după ce ai probat 7 haine și te gândești să cumperi 3, poți spune, perfect conștient și asumat:
Da, aceste 3 piese de îmbrăcăminte sunt importante pentru mine, pentru că… (nu am cu ce să mă îmbrac la întâlnirea X/la nuntă/vreau să am mai multe haine/nu mi se mai potrivește nimic, etc..)
Ele sunt mai importante decât… (banii pe care i-aș da altfel pe o ieșire în oraș / mâncare mai sănătoasă pentru mine și familie / un curs care mi-ar aduce bani în plus)
În acel moment însă, posibil să eziți atunci când ai face o cheltuială nu tocmai oportună. Pentru că vei conștientiza dacă ele sunt sau nu o prioritate pentru tine.
Eu nu spun că nu trebuie să fie. Chiar dacă sunt atentă cu cheltuielile mele, îmi cumpăr și eu haine :).
Dar atunci când ajungi să gândești totul în termeni de priorități vei fi mult mai selectiv, iar în timp vei vedea cum comportamentul tău de cumpărare se va schimba. În sens pozitiv.
Tu ce părere ai?
Sunt de acord cu tine. Este destul de greu sa fii prioritar cu banii si sa ti-i imparti cum trebuie. Frumos scris articolul sunt sigur ca va veni in ajutorul multora ce au nevoie de un sfat bun.