Am fost la București săptămâna trecută pentru câteva zile, dând un pic peste cap ceea ce îmi propusesem, oricum în mare. A fost destul de obositor, deși am mers cu avionul, în weekend dând o fugă și la Constanța… Deși aici îmi place din ce în ce mai mult, e greu să fii atât de departe de casă :).
Îmi fusese dor de tot: de la parc și apartament la prietenii mei, la vecina mea cea simpatică sau Bucureștiul în general – da, Bucureștiul aglomerat și poluat, care mi-a fost acasă pentru 20 de ani. Nu mai vorbesc de familia de la Constanța…

Am avut câteva zile de acomodare însă săptămâna trecută și acum m-am întors la ale mele, cu muncă și clienți – dar mi-am propus și să ies mai mult, să reiau Newsletterul pentru care nu avusesem energie în ultimul timp, să fac și mici modificări la blog, pe care le vei vedea în perioada următoare…
În ceea ce privește planurile de meniu, trec mai jos ce mi-am propus pentru săptămâna aceasta:
Luni
Ciorbă de curcan
Legume la cuptor cu carne de curcan
Marți
Ciorbă de curcan
Somon cu legume trase la tigaie
(acum am și tigaia mea mare – he, he)
Miercuri
Supă crema de legume
Mâncărică de legume
(în funcție de ce iau din piață)
Joi
Supă cremă de legume
Mâncărică de legume cu grătar de pui
Vineri
Supă de roșii
Varză simplă călită cu mămăligă
Îți recomand și un articol (tot blogul – pe care îl știi, de fapt, dar eu am studiat cu mare atenție acest articol și sunt multe de învățat de aici) – o analiză a meniului săptămânal, via O femeie. Sper să mai scrie asemenea articole… eu nu am ajuns să cunosc mulți producători pe aici, m-am înscris într-un grup timișorean, dar am și dat câteva rateuri cu produse, nu știu încă ce producători sunt ok. I-am învățat însă pe cei din piața de miercuri și sâmbătă, de unde iau preponderent fructe de pădure și legume micuțe, care au gust și chiar sper să nu fie stropite.
O săptămână cât mai bună îți doresc!
Tu ce mai gătești în această perioadă?
Noi avem abonament la ouă – 20 pe săptămână și lapte săptămânal de mai bine de 6 ani la o tanti care ni le aduce acasă. Legume vara am avut din grădină.
Cât despre meniu, azi mai avem supă de pui cu tășcuțe, cartofi țărănești cu șnițele și tzatziki și un chec cu prune. În zilele ce urmează – ardei umpluți cu carne tocată în sos de roșii, supă de conopidă cu găluște de griș, ceva cu dovlecel, ori mâncare de dovlecei, ori pane, o salată de vinete.
Săptămână cu spor!
Ce bine de voi! Sper sa cunosc si eu cat mai repede o tanti in care sa avem incredere… cred ca e tare buna combinatia de snitele si tzatziki, poate fac si eu in weekend :). Nici supa de conopida cu galuste nu am incercat pana acum…
Miercuri ne mutam. Si am zis sa fac multa mancare, ca sa nu trebuiască sa gatesc. Dar cred ca am exagerat. Deci avem: lasagne bologneze. Apoi O sa amestec resturile de bechamel de la prepararea lasagnelor cu doblecel si cas ras, pun la cuptor, o sa iasa ceva, sper. Mai am supa de pui, salata de vinete si tocmai gatesc o tocana de galbiori. Avem si pepene galben, peune si struguri.
spor la mutare!
Mersi!
Si am facut si o mamaliga, ca merge cu tocana de ciuperci. Nu stiu de ce m-a apucat zelul asta bucataresc 🙂
Auzi, cat sunt galbiorii la voi? ca eu gasii intr-un mare final: 30 euro/kg.
Spor si din partea mea, Elena!
O femeie, stiu ca pe Elena o intrebi, dar eu am luat acum ceva vreme de cu 32 de lei/kg (sper sa nu ma insel – erau 16 lei 100 de grame) de pe aici. Mi s-au parut scumpi, dar daca raportez la 30 de euro… Bine, si veniturile sunt altele, dar preturile sunt de multe ori asemanatoare pe aici.
Multumesc Iulia!
Cu 25 sunt la noi, dar cum sunt clienta fidela (ca vinde si ciuperci de cultura pe care le produce) mi le-a lasat la 18. Si imi face totdeauna un pret, fara sa cer.
Dar ma mira f mult ca in Romania la piata, chiar daca gasesti, nu sunt niciodata asa frumoase: micute si relativ curate. Ma intreb daca cele romanesti nu merg cu preponderenta la export si doar resturile ajung pe piata.
Foarte posibil, Elena. Mie mi-e frica sa iau ciuperci din piata, iau din supermarket cand o fac. Unde in general gasesti champignon. Galbiorii au fost ceva deosebit, mi-au depasit un pic bugetul, dar au meritat….
banui ca alea curate si frumoase sunt de cultura, cele pline de pamant sunt culese din paduri.
Exista galbiori de cultura? Astia au urme de muschi si de frunze pe ele, dar nu-s murdari, nici striviti.
Si mie mi-e frica sa iau din piata din Romania, dar cum vanzatorul asta de aici e specializat pe ciuperci, am incredere . Iar in Romania n-am gasit frumoase.
Sunt scumpi, dar acum doua saptamani am luat 1.5 kg cu 25 euro, din care am calculat ca mi-au iesit 8 portii ( i-am mancat alaturi de paste sau de orez). Deci 3 euro si ceva portia. Se poate mancare mai ieftina, dar asta e buna, plus ca o masa la un restaurant e mai mult de atata. Chiar si la noi la cantina e mai scump.
Da, galbiorii se preteaza foarte bine ca ciuperca de cultura, pe substrat: https://gradinamax.ro/product/galbiori – uite aici ce substrat se foloseste 🙂
Cresc mai incetul decat ciupercile celelalte, dar si pretzul de vanzare …
Altfel, orice gatit acasa iese mai bine ca pret si calitate. Pretul l-am calculat eu de cateva ori 😀 . Si tu ai dat la aproape juma din pretul pe care l-am gasit eu …
Of, nici nu stiam. Sa nu aflu ca si hribi sunt de cultura, desi dupa cum sunt de diferiti ca dimensiuni ma indoiesc.