Iată că revenim la seria micilor trucuri de economisire la cumpătături, în care trag câte o concluzie scurtă sau constat că ceva merge – pentru mine, cum spun de fiecare dată – și merită testat mai departe. M-am gândit mult să intitulez acest articol „Cumpără de la un singur magazin”, dar am realizat că nici eu nu fac acest lucru.
Ceea ce fac, în schimb, este să am un număr mic de magazine în care intru în general (două, poate trei) și să observ cu atenție ce tip de promoții practică, ce beneficii oferă, trăgând niște concluzii cu privire la modul în care aș putea economisi cumpărând de la respectivul magazin.
Trucuri de economisire la cumparaturi
Înainte de a ne muta la apartamentul nostru însă, aveam un singur hypermarket total la îndemână – Cora – și, chiar dacă multă lume considera că e un magazin scump, ajunsese să mi se potrivească mănușă. Stiam promoțiile și frecvența lor și foloseam și la maxim cardul lor, cu care poți face economii serioase dacă ești atent atât la puncte, cât și la ofertele periodice.
Pur și simplu adaptezi brandul pe care îl cumperi la ce e în ofertă și asta e. Diferențe mari nu sunt pe același palier (poate că ai observat și tu că la același nivel de preț calitatea e asemănătoare – nu neg că există excepții).
Când cumperi constant de la același magazin, ajungi să știi și care este frecvența promoțiilor, să înțelegi care e filosofia lui cumva – și te poți adapta la ea. În plus, ajungi să știi și ce ocolești într-o anumită săptămână – pentru că de cele mai multe ori promoțiile sunt compensate de prețurile la celelalte produse, iar majoritatea oamenilor își umplu coșul cu tot ce au nevoie la un moment dat, așa că tot la aceleași sume ajung, prețurile compensându-se reciproc. Dar la produse de igienă și alimentele neperisabile chiar poți să faci un mic stoc și să eviți să cumperi produsul respectiv în perioada următoare…
Cum spuneam, cel mai simplu este să mergi cu această tactică pe un singur magazin. Ajungi să îl cunoști atât de bine – mie așa mi s-a întâmplat cu Cora, încât chiar dacă e un magazin ceva mai scump, ești ok.
Recunosc însă că lucrurile s-au schimbat odată ce ne-am mutat, iar în zonă ne erau accesibile aproape toate hypermarketurile mari – așa cum probabil ți se întâmplă ție, la noi totul depinde și de transportul în comun existent.
Așa am ajuns să înțeleg un pic politica de prețuri a fiecăruia, dar și magazinele de unde-mi plăcea, de exemplu, să iau carne, pentru că era mereu proaspătă (sunt cele cu flux mare de vizitatori) – sau să iau legumele din piață, mai ales din primăvară și până toamna. Aici scriam un articol despre magazine și specificul lor – e completat de comunitate, de multe ori am revenit asupra comentariilor de aici și v-am mulțumit în gând.
Acum, așa cum povesteam, suntem în curs de adaptare la Timișoara. În continuare condiționați de distanțe (poate că ne vom lua mașină, nu știu – deocamdată ne adaptăm și e greu, pentru că transportul în comun este, după părerea mea, unul dintre punctele slabe de aici) – cel mai simplu este cu un Carrefour care e aproape în blocul nostru, dar care nu mi se potrivește foarte bine.
Marele plus e piața țărănească de miercuri și sâmbătă, mulți dintre cei care vând sunt producători, iar fructele și legumele au gust – cum foarte rar mi se întâmpla să nimeresc în București. Din acestea nu am mai luat deloc de la supermarket.
Dacă este să trag o linie, tot simplitatea a fost cea care funcționa cel mai bine: pe de o parte, ajungi să cunoști foarte bine tot ce înseamnă oferta magazinului (sau, de ce nu, a pieței – deși e mai greu doar cu ea) din care cumperi, pe de altă parte, nu vezi foarte multe extra-uri – oferte, chestii noi și interesante, etc.
Dacă însă ai posibilitatea să combini variantele, e important să cunoști bine ce și de unde cumperi. Altă constatare personală e că atunci când te împarți între magazine (chiar și pentru a prinde diverse oferte doar) – poți ajunge să cheltuiești mai mult. E foarte greu să nu adaug măcar ceva în coș, pe lângă ce ți-ai propus să iei. Un produs, două, o dată pe săpătmână nu e problemă însă, dar dacă vorbim despre vizite mai dese…
Tu ce părere ai? Cum abordezi problema cumpărăturilor?
Elena says
Am piața, magazinul bio din centru si…Cora, de la care incerc sa nu iau mare lucru.. Culmea e ca desi lista de Cora o fac saptamanal, in fiecare saptamana e aceeasi suma: 38 euro. Rar ceva mai mult. Si cum spui tu, stiu ofertele, asa ca facem cumparaturile martea( mai nou merg copiii), cand castigam cam 5 euro la cumparaturile facute.
Nu merg la alte supermarket-uri, cand aterizez acolo ma simt pierduta si nervoasă. In Romania avem un Auchan langa noi si recunosc că-l frecventez mai des decat ar trebui, ca in vacanță nu sunt prea organizata. Mi se pare prea mare, prea galagios, imi da o stare opresanta…Am incercat magazinele de cartier, dar mi s-au parut prea prost aprovizionate, cu marfa proasta (eu citesc toate etichetele 🙂 ) Si la Auchan mi se pare proasta marfa comparat cu ce avem aici, si desi găsești zeci de oferte pentru acelasi produs, toate sunt identice.
Iulia S. says
Da, asa eram si eu in perioada Cora, bonul de casa in jur de 100 de lei, de dat efectiv dadeam mai putin, ca aveam tot timpul tichete care imi scadeau.
Starea asta de dezorganizare o resimt oarecum in aceasta perioada, vezi tu la toamna :).
Amy says
Eu frecventez Carrefour si uneori Kaufland, dar nu stau sa alerg intre cele 2 atunci cand merg la cumparaturi. Depinde de cum am chef. In general, cumparaturile mari le fac de la Carrefour.
Mi-ar fi placut sa am si Auchan in oras, pentru ca preturile sunt mai mici parca decat la Carrefour la multe dintre produse, mai ales la cele de ingrijire si igiena personala. Merg uneori la Galati pentru el, cand am chef de plimbare.
Iulia S. says
Mie Auchanul mi se parea ca are cel mai bun sortiment de carne din zona mea, plus ca nu am avut vreodata suprize ca nu au depozitat-o bine si sau mai stiu eu ce. Plus preturi mici la majoritatea alimentelor de baza – compensau pe segmentul ceva mai sus, dar nu luam si gata. Kaufland mi se pare mai ieftin in general decat Carrefour-ul (cu exceptii tot pe produsele ceva mai scumpe) si aici au cateva chestii proprii foarte bune.
Au si la Carrefour ceva oferte, acum de ex. in Timisoara cel putin au niste bonuri de 5 lei daca schimbi 10 lei marunt, nu stiu daca e peste tot… ca tot ne intrebam noi la un moment dat ce facem cu maruntii.
Adelina says
Noi acum mulți ani locuiam în Rahova. Ne făceam cumpărăturile din piața Rahova și de la Economat. La supermarketul ăsta (destul de mare) erau produse ok ca preț, de pensionari așa :), iar marfa destul de variată. Adică pe vremea aia găseam fulgi de ovăz și făină integrală de ovăz… într-un supermarket relativ modest.
Lunar mergeam în Carrefour Orhideea care mie, sincer, mi se părea impresionant din toate punctele de vedere. Deh, eram recent mutată din Alba Iulia. :)) Mai era și un Kaufland în zona aia, pe lângă Sebastian. Sincer nu-mi plăcea.
De aproape 8 ani locuim în apartamentul actual, în sectorul 2. Nici nu-mi vine să cred că a trecut atâta timp. În hipermarket nu mai mergem. Poate ocazional, o dată la nu știu câte luni. Ne facem cumpărăturile din piața Obor (asta-i cea mai aproape de noi), Mega Image de la colțul blocului și 2-3 magazine naturiste (în special Dm și Farmacia cu plante). Dm sunt 2 magazine în zonă, ambele lângă piață, iar Farmacia cu plante e fix în piață, la etaj. Deci no, nu ne abatem din drum…
Mai e un Concept Store în cartier, îmi place mult, dar ajungem rar.
E și un Carrefour aici, sunt și două mag. Kaufland, am intrat în toate 3, dar sincer nu-mi plac.
E stație de metrou la 2 pași, putem merge oriunde, dar m-am obișnuit cu piața, Mega și mag. naturiste. Iar de când nu mai mergem la hipermarket nici nu mai cheltuim atât de mulți bani. Acum 8 ani dădeam și 400 lei pe o tură de cumpărături în Orhideea. E drept că lunar, dar oricum mi se pare enorm, ținând cont că eram doar noi doi, fără copii. Acum pt. 4 persoane nu mai facem atât de multe cumpărături alimentare, așa la grămadă. E drept că am devenit și mai responsabili, noi suntem de-ăia care citim fiecare etichetă. 🙂
Iulia S. says
Adelina, cat imi place si mie piata Obor… Cred ca e cea mai ok zona din Bucuresti daca luam in considerare strict aprovizionarea… Am stat si eu demult in Stefan cel Mare, ajungeam in Piata Obor cam la 2 saptamani, dar nu se construise cladirea noua din spate si nici magazinele de acum nu erau, doar o Billa la care nu cred ca am ajuns vreodata. Pe urma am mers rar, cred ca doar cand stateam la Bucuresti de Craciun/Paste si aveam musafiri, mergeam sa luam ceva mai multa carne…
Adelina says
În Lidl n-am fost niciodată (dar mă tentează), în Metro n-am fost niciodată. În Auchan am fost o singură dată (cel din Afi Palace), mi s-a părut marfa de foarte proastă calitate. Profi, Billa, Penny Market îmi displac total. 🙂
În Alba aveam Spar, era fain. În Brașov era Plus (și ăsta era fain).
Elena says
Spar imi placea. Noi nu mai avem, sau cel putin in zona mea nu este. Si dm e fain, dar n-avem in Franta. Amandoua au dimensiuni mai umane, magazinele imense le detest. In Germania e fain Allnatura, cred ca e o submarca de-a dm-ului.
Nu stiu daca asa e si in Romania, dar Carrefourul aici nu-mi place deloc. Bine, n-am mai fost de vreo 7-8 ani, dar ma indoiesc sa se fi schimbat.
Am mers la Metro pe vremea cand era unicul supermarket si iti trebuia legitimatie 🙂 , trebuia sa strabatem tot Clujul ca sa ajungem acolo. Dar ce mare lucru era .
Iulia S. says
Elena, la Metro si acum cu legitimatie, dar iti fac si una provizorie, doar cu buletinul… Un Spar aveam noi aproape de hotel la Viena, imi aduc aminte ca imi placea mult, iar anul trecut ma amuzam ca iti scanai singur produsele (doar o casa era exceptie, cu casier)… dar ma si speria perspectiva inlocuirii omului 100%, am observat mai multe asemenea chestii in Viena cel putin.
DM-ul imi place si mie, cred ca in Germania l-am descoperit, au cateva game cu produse de igiena in special ok ca ingrediente si cu preturi bune (Alverde parca).
Diana says
Noi in Olanda avem case din astea din ce in ce mai multe, e comod si rapid asa, ne ia 15 min sa ne facem cumparaturile si nici nu sunt cozi. De ce sa te sperie, gandeste-te ca munca de casier nu e una placuta, ei pot face alte lucruri mult mai utile, asa evoluam
Adelina says
Elena, nu mai există Spar nici în Alba. Din câte știu. Dar pe vremea când stăteam acolo era cel mai aproape, la 2 case distanță. Stăteam în chirie într-o casă și când veneam de la lucru mă opream în Spar, pt. mici cumpărături. Și acum îmi amintesc că în Spar am văzut primul ananas întreg, primele fructe exotice. 🙂 Până atunci știam de ele doar din conserve. :)) Nu existau prin supermarketuri mici sau eu cel puțin nu le observasem.
Acum e Kaufland și probabil au apărut și alte hypermarketuri. S-a deschis și mall, după ce m-am mutat.
Allnatura, da, e submarcă…
Carrefour nu știu cum e prin alte orașe/țări. Eu am fost în 4 magazine Carrefour. În Deva (nu mi-a plăcut). În București, Carrefour-ul din complexul Orhideea îmi plăcea foarte mult pe vremuri. În ultimii 8 ani însă am fost o singură dată în el. Când avea Ioan 1 an. Chiar și atunci mi-a plăcut. Poate și din nostalgie, nu știu, a fost primul complex vizitat când m-am mutat în Buc. …
Carrefour-ul de la Unirii e fain oarecum. La etaj e un raft imens numai cu produse naturale. Pe categorii… Foarte fain organizat, așa era cândva, acum nu mai știu.
Și Carrefour-ul din cartier, deschis acum vreo 2 ani. Nu-mi place.
Elena says
Noi avem la Cora si la Auchan case din astea de care zici. Banuiesc ca la toate supermarket-urile, ca nu le-am vizitat. Dar acum ca spui, in Germania n-am vazut asa ceva. La Auchan au si case din si mai rapide: iei un pistol de ala de scanat cand intri, scanezi in raion, mergi la casele speciale unde nu-i niciodata coada, dai pistolul( nu stiu cum să-i zic), primesti bonul. Prima data esti verificat la tot cosul, datile urmatoare ori deloc, ori iti ia casiera 2-3 produse sa verifice ca apar pe bon. Cum zici tu: ia slujba de la gura oamenilor. Pe de alta parte e f grea munca de casiera, orarele nu le alegi neaparat, salariul nu-i mare. Iar la Auchanul de langa casa din Cluj, n-au lumina naturala care intra in magazin. Chestia asta m-ar aduce la depresie: deja ca si cumparator ai o stare ciudata, dar sa lucrezi acolo 8 ore, cred ca e tare claustrofobic.
Diana says
In Bucuresti eu ajunsesem sa fac cumparaturile doar de la mega image si piata, ambele in distanta de mers pe jos de casa, aveam si Cora tot in distanta de mers pe jos, dar era prea mare si pierdeam prea mult timp printre rafturi. De cheltuit, tot cam atat cheltuiam ca atunci cand mergeam in hipermarket, doar ca ma costa f putin timp, sub o ora saptamanal, versus cca 3h cu traficul din bucuresti ca sa ajung la hipermarket, plimbat in toata tarlaua, inapoi acasa, deci mai putin stress. Cosmeticele le comand online dintotdeauna, nu am probleme, dar am o piele uscata careia numai anumite produse, recomandate de dermatolog, ii fac fata, si le comand din farmacie
Aici produsele de baza le iau o data pe sapt de la lidl, si fineturile si completarile cam la 2 zile de la Albert Heijn, care e un magazin cam scump, dar cu gama ceva mai variata, si uneori miercurea in piata. Urmeaza sa ma abonez la cos de legume, carne, fructe si lactate de la fermieri, probabil ca asa o sa raresc lidl, insa nu de tot, detergentii lor sunt cei mai buni incercati de mine pana acum, si au mai multe produse pe care ne-am fidelizat. Cheltuim mai putin decat in bucuresti pe mancare… Si de regula ne iau sub 30 min cumparaturile saptamanale, iar completarile le facem in drum spre casa, un ocol de 10 min
Am observat ca daca te fidelizezi pe anumite branduri care ti se potrivesc si te multumesc, per total cheltui mai putini bani, chiar daca nu le iei la promotie sau nu sunt cele mai ieftine, pt ca nu arunci niciodata, esti sigur pe alegere, nu se poate intampla sa fie de calitate proasta, etc. Si cheltui si mai putin timp, pt ca nu mai lecturezi de fiecare data eticheta
Adelina says
Și noi avem anumite mărci pe care le cumpărăm tot timpul. Fulgi de ovăz cumpăr aceeași marcă de mai bine de 10 ani, pastă de roșii iau doar din Dm… Chiar am o însemnare pe acest subiect în draft, de vreo 2 luni. Sper să reușesc să o termin anul acesta. :))
Însă încercăm și produse noi și atunci citesc etichetele.
Elena says
A,la asta cu etichetele nu ma gandisem nici eu ca de fapt iau aceleasi lucruri, gatesc in general de la zero, așa ca aici nu am ce citi. Deci economie de timp. In schimb in Romania citesc si am si carticica cu aditivii la mine, ca acolo apar aditivi in ce nu te astepti: unt pesmet, gem, biscuiti. Asta cu marfa de categoria a doua pt Europa de Est nu-i o simpla legenda urbana.
Dar chiar si aici ma mai fentez uneori: cumparam cu spor si voiosie gnocchi vrac de la standul italienesc din piata. Până am vazut pe cutiile de carton in care-s ambalati eticheta cu compozitia 🙁
Altfel si noi avem centrul cu piata la 10 min mers pe jos si Cora tot la 10 min si avem (ca toata lumea) carucior pe roti.
o femeie says
Eu nu risc 🙂 cumpar produse de baza si pt asta merg la piata, la DM o data la 3 luni, la supermarket si mai rar (eventual se duce sotul sa ia o paine si morcovi la MegaImage, bio, dar nu se pune, nu merg eu 😀 – el merge de plictiseala acasa 😀 ). La piata anumite produse le cumpar de la aceeasi producatori de 7 ani, ( de fapt imi dau seama ca peste 50% din mancare o cumpar direct de la producator: carne de vita, uleiul de masline, aproape toate lactatele, legumele, o mica parte din fructe dar le iau de la aceiasi pietzari) – e departe, schimb 2 metrouri si un bus dar merita rutina: lapte proaspat muls, pepene mare, vinete culese (din sera) de cateva ore etc. 3 ore imi ia sambata dimineata de 45 ori pe an (ca mai mergem in vacante 😀 ).
Ce e fain la piata ca unii pietari unde suntem fidelizati ne dau reduceri. Nea Omar – un zambet de om ( vinde in piatza de 40 ani) a promis ca da cate o banana copilei pana ajunge ea la majorat – si se tzine de promisiune, alti pietari ii dau cate un mar!
La Dm iau aceleasi produse (detergentii lor aia ieftini si low parfume, hartia igienica a lor – ieftina, fulgii de ovaz si si pastele bio, gelul de dus Balea la litru ce il folosesc si pe sapun lichid sa reumplu bidoanele, elastice de par si paste de dintzi etc), am linkurile de pe site si iau iar si iar aceleasi lucruri ca merg cu aceeasi lista pe tel. si daca mai iau ceva pe langa nu e bai ca DM nu e scump. Mai am un site de unde comand seminte/chestii bio (pit-pit).
Gabriela says
Buna ! Constat ca doamnele sunt cele care se ocupa de cumparaturi si sunt interesate de economisire. Domnii probabil ca au mintea antrenata si sunt intetesati doar cum sa faca bani mai multi . O duminica armonioasa va doresc si spor la cumparaturi eficiente si accesibile oricui !