Deseori am vorbit despre ideea de a considera că avem, în fiecare lună, o factură în plus pentru noi – Factura pentru vise, speranțe și vacanțe (o menționam aici și nu numai). Ieri însă am realizat că nu i-am dedicat un articol special, deși această metodă de economisire inedită merită cred acest lucru.
Pentru că este, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai importante lucru pe care îl faci – un fel de Plătește-te pe tine mai întâi, dar în variantă autohtonă. Pornește de la ideea de a crea o obișnuință pornind de la cele pe care le avem deja – iar una dintre trăsăturile noastre, ale românilor, este să ne plătim facturile cu regularitate, lună de lună.
Așadar, de ce nu am considera că avem o factură în plus, pentru noi de această dată, pe care să o plătim cu aceeași regularitate cu care ne plătim celelalte facturi?
Ce valoare ar trebui să aibă factura lunară?
Valoarea poate fi, pentru început, egală cu cea a uneia dintre facturile pe care le plătești deja. În funcție și de nivelul veniturilor, poți alege o factură mai mare sau una mai mică.
Poți merge și pe o factură stabilită ca procent din ceea ce câștigi – 5%, 10% sau 20%, dar la început ține cont că nu îți va fi foarte ușor, așa că e mai bine să faci pași mai mici. Ideea nu este să ne privăm de tot felul de lucruri, ci să optimizăm modul în care cheltuim banii. Dacă înțelegem acest lucru, cred că vom privi economisirea ca pe ceva mai prietenos decât pare la prima vedere (nu tuturor, evident).
Pe termen lung, constanța cu care ne ținem de planurile noastre își va spune cuvântul și rezultatele vor fi surprinzătoare, chiar și atunci când veniturile nu sunt foarte mari.
Care va fi destinația facturii?
Eu i-am spus, mai în glumă, mai în serios, Factura pentru vise, speranțe și vacanțe. Evident însă că ea ar trebui să reflecte obiectivele din viața noastră și momentul din viață în care ne aflăm.
Astfel:
- la început vom avea nevoie de acel fond de rezervă – extrem de important, pentru a nu fi destabilizați de orice problemă apărută pe parcurs,
- tot la început îți vei dori, poate, să ai un avans cât mai mare pentru locuința pe care o vei achiziționa,
- sunt apoi numeroase obiective de parcurs: de la vacanțe la o mașină, la studiile copiilor sau la plata unor cursuri/certificări/acreditări pentru tine, pentru a putea câștiga mai mult. Inclusiv investițiile și, mai departe, visul de a deveni la un moment dat independent financiar tot prin economisire trec.
Cum spun mereu, totul depinde de fiecare. Dar privind totul în acest mod, integrăm cumva economisirea în obiceiurile noastre lunare și îi acordăm o șansă în plus.
Tu ai folosit până acum această idee? Crezi că ți s-ar potrivi?
Apropo de fondul de rezerva: Unde ar fi indicat sa il pastram?
Daca am credit ipotecar in euro e normal sa am 6(12)* rata pastrati in euro si restul in lei?
Mari, cred ca fiecare situație e diferită și nu mă hazardez să îți spun cum să faci…
Ce aș face eu este sa iau în considerare o rezervă în moneda creditului + o rezervă în lei (poate mai mică, nu știu) + achitarea în avans de la un punct, dacă dobânzile cresc mai ales.
Mie imi place ideea de a inchide o factura curenta si pune banii mie. Kill a Bill 😁.
De curand a scazut costurile cu azilul mamaiei ( 1 an juma pt dosar si pensie extra pt handicap. …)asa ca am 150 euro extra lunar.
Super tare, da! Valabil si pentru cei care inchid un credit.. .oricum plateau acea rata 🙂
ehe, mai am 13 ani pana inchid creditul, dar da, cand am inchis creditul anterior banii nu i-am cheltuit ci tinut acolo, au devenit avans la noul aprt.
Problema este ca daca ramai cu acei bani in mana sigur gasesti un mod de a-i cheltui. Cel mai usor mod de a economisi mi se pare cel cu pensia privata pilonul 3. Banii nici nu-mi intra in cont 🙂