Sunt din ce în ce mai des întrebată ce mai citesc, ce mai recomand – și mă bucură mult acest lucru. De aici ideea unui articol dedicat – am selectat mai jos o serie de cărți citite în ultimul timp sau cărți pe care vreau să le citesc în acest an.
Sunt cărți din zona dezvoltări personale / finanțelor în general (dar nu obligatoriu), le trec mai jos, poate te inspira și pe tine selecția mea:
Esențialismul. Disciplina de a urmări mai puțin – a fost cartea anului trecut pentru mine, cea care mi-a schimbat atitudinea din multe puncte de vedere, la fel cum s-a întâmplat cu Magia ordinii în 2016. Genul de cărți care reușesc să schimbe ceva în modul în care gândești – puțin în aparență, cu rezultate pe termen lung însă. Magia ordinii a trecut și proba timpului, chiar a produs o schimbare pe termen lung.
Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței, cartea Angelei Duckworth. O altă carte-revelație pentru mine, am trecut și subtitlul, pentru că dezvăluie multe, merită pe deplin citită din punctul meu de vedere, uneori ne lăsăm prea repede descurajați, alteori așteptăm prea mult de la șansă și ceea ce ni se oferă, când secretul succesului, în orice domeniu, este altul.
Tools of Titans și Tribe of Mentors, de Tim Ferris. Încă nu am citit-o pe ultima, apărută acum câteva săptămâni, dar Tim Ferris este mereu o sursă de inspirație pentru mine (linkul este către Book Depository, mie îmi plac, nu au costuri suplimentare de livrare, așa că pot comanda o singura carte + accepta PayPal). Este și autorul unei cărți traduse din fericire la noi, Saptamana de lucru de patru ore.
Omul în căutarea sensului vieții, o altă carte-revelație a anului trecut, pe care îți recomand să o citești indiferent dacă te pasionează sau nu domeniul acesta al dezvoltării personale. Te face să realizezi că cel mai important lucru pentru noi, ca oameni, este să avem sau să găsim un sens – al vieții, al lucrurilor pe care le facem. Te ajută să îți răspunzi multe întrebări și să treci, chiar, peste unele temeri cu care cred că fiecare dintre noi ne confruntăm. Omul acesta, fragil din punct de vedere fizic, a supraviețuit lagărului pentru că a găsit mereu un motiv pentru a merge mai departe.
De neclintit și Banii. Stăpânește jocul, de Tony Robbins. Pe prima nu am citit-o încă, e apariție nouă la Act și Politon, a doua e deja foarte cunoscută și tot zic că îmi fac timp să scriu despre ea.
Mica enciclopedie Hygge. Reteta daneza a fericirii. Nu o am, dar am răsfoit-o și mi-a plăcut.
Sapiens. Scurta istorie a omenirii. Este pe lista mea, la fel ca și Homo Deus, care nu cred că a fost tradusa.
Alte cărți:
Lectii de magie. Cum sa-ti cultivi creativitatea, de Elisabeth Gilbert, care a scris și mai cunoscuta carte Mananca, roaga-te, iubeste.
Cărțile din Tetralogia napolitană a Elenei Ferrante, descoperite întâmplător, în apartamentul unchiului meu de la Constanța, unde stăm uneori, mai ales vara. Am dat link către Elefant, dar lipsește de aici Prietena mea genială, primul dintre romane, pe care l-am citit pe nerăsuflate. Următoarele sunt: Povestea noului nume, Cei care pleacă și cei care rămân și Povestea copilului pierdut.
Cărțile lui Eric-Emanuel Schmitt. O recomandare pe care o dau mai departe, una bună sper, sunt pe lista mea de ceva vreme.
Un bărbat pe nume Ove, prima carte a acestui an pentru mine, pe care cu greu o las din mână.
Aceasta e selectia mea și chiar te rog să îmi spui dacă vreo carte ți-a atras atenția în ultimul timp și o recomanzi! Eu îți mulțimesc anticipat :).
Claudia says
Despre ”Esentialismul” am scris deja pe SofBlog si o recomand. Saptamana de lucru de 4 ore tocmai am primit-o si am apucat doar s-o rasfoiesc. Pare foarte interesanta! Deja, acolo unde am deschis cartea am gasit niste citate care m-au marcat. Abia astept s-o citesc de la inceput pana la sfarsit. Cred ca ai ce invata din ea.
Printre multe altele din lista, mi-as dori sa citesc Magia ordinii si sper s-o fac anul asta.
Amy says
Reteta daneza a fericirii ma tenteaza si pe mine sa o citesc. 🙂
MihaelaG says
Eu am citit și m
Mica enciclopedie Linkke scrisa de același autor
o femeie says
De Eric Emanuel Schmit (scriitor belj) am citit eu vreo 3 carti (Oscar si madame roz, Monsieur Ibrahim, si inca ceva cu povestioare). E lectura minunata pentru seara sau metrou, desi Oscar mi-a rupt sufletul (am inteles ca este si piesa de teatru in Bucuresti cu Marius Manole).
Cartea „Saptamana de lucru 4 ore” am rasfoit-o acum 4 ani si un trainer mi-a dat niste exemple practice: fac un start-up si treptat deleg si angajez freelanceri, a fost primul contact cu acest concept, nu am digerat bine atunci, dar acum sunt mai batrana si mai „citita” si da, mi se pare „realizabil”.
Dragomir Cristina says
nu-s foarte disciplinata pe partea de lectura si nici nu prea citesc altceva decat beletristica (cea care imi satisface nevoia de relaxare).
Elena.fr says
Multumim de recomandari! Cred ca o sa le iau la rind pe (aproape toate).
De Erich Emanuel Schmitt mi-a placut (de departe) Evanghelia dupa Pilat si apoi (la ceva distanta) Femeia in fata oglinzii. Restul mi s-au parut cam subtirele, desi petreci un moment agreabil citindu-le.
Am primit de la o prietena una din cartile Elenei Ferrante si n-am citit-o inca, pentru ca atunci cand iau ceva de la biblioteca, citesc rapid sa nu fiu in intirziere , iar cartile mele ramin de caruta. Trebuie sa remediez asta.
Am remarcat ceva asta vara la Carturesti: cartile care sunt editate aici nu au f mult de a face cu cele care sunt editate in Romania. Si nu ma refer neaparat la autorii francezi. Exista autori f cititi in Romania ( cum ar fi Yalom), de care aici nu prea auzi decit daca ii cauti .
Cristina says
Bună treabă că ne trimiți la citit și interesante recomandări. Câteva am citit, câteva am cumpărat și restul m-au făcut curioasă. …așa că le voi achiziționa.
Și cum anul are 365 de zile, recomand și eu ce am citit în ultimul timp și mi-a plăcut ffff mult. Nabokov, Adevărata viață a lui Sebastian Knight, care pot să spun că mi-a plăcut chir mai mult decât Lolita…al aceluiași autor.
De Jose Saramago , Peștera, Eseu despre orbire, Cain…super.
John Williams – Stoner – povestea unui bărbat aflat în căutarea propriei identități….dorința lui de introspecție…este foarte fain și acest roman.
Rodica Florea says
Multumim pentru recomandari. Eu am terminat zilele acestea Tatal celuilalt copil de Parinoush Saniee, care mi-a placut foarte mult.
Elena says
Eric-Emanuel Schmitt e un povestitor minunat, sensisbil si surprinzator. Va emotiona cu proza lui scurta cu final neasteptat.
Dorina says
Bună. Am citit, Mănâncă, roagă-te, iubește, Prietena mea geniala, acum citesc Povestea noului nume si urmează celelalte doua.
Mulțumesc pt. recomandări. O zi frumoasa!
Oana says
La recomandarea ta am citit Magia ordinii. Pentru o pasionata de curățenie, cartea a fost foarte utila. Acum citesc Esentialismul, tot la recomandarea ta. Încă o carte de care aveam nevoie.
Iulia says
Oana, ma bucur ca ti-au adus un plus in viata… de fapt un minus, sau cum vrei sa privesti lucrurile :). Bine-ai venit in randul comentatorilor si te mai astept, Oana!