Cei care mă citesc demult ar putea să zâmbească și să-mi spună că ne întoarcem la bază, dar pentru nimeni nu strică, spun eu, o trecere în revistă a metodelor de economisire de bază.
Uneori încercăm idei noi și testăm tot felul de lucruri, dar nu trebuie să uităm că există câteva modalități de bază cu ajutorul cărora fiecare dintre noi poate să își gestioneze mai bine bugetul, indiferent de mărimea acestuia.
Plătește-te pe tine prima dată
Economisim din salariu sau venit imediat ce l-am încasat, nu din ce rămâne, dacă rămâne (știm deja că dacă gândim așa n-o să rămână). Da, noi suntem cea mai importantă ființă în toată ecuația finanțelor personale, împreună cu cei apropiați, care vor avea și ei de câștigat dacă noi ne descurcăm. Pe următoarele locuri ca importanță vin orice alte cheltuieli considerăm necesar să facem odată ce economiile sunt la loc sigur.
Bugetează
În continuare cunosc tare puțini oameni care se pot lăuda cu o formă de buget, fie ea și extrem de sumară. E important, merită să faci un efort pentru a implementa un buget și a reuși să te încadrezi în ceea ce ți-ai propus.
Și nu, asta nu înseamnă că trebuie să fie complicat și nici că trebuie să notezi fiecare ban care îți iese din buzunar (ar fi, poate, ideal să o faci… dar fă-o doar dacă vezi utilitatea demersului). Dar nu vei avea niciodată o privire de ansamblu asupra raportului venituri/cheltuieli și nu vei ști prea bine unde se duc banii dacă nu ai nicio formă de urmărire a lor.
Așa cum spuneam, nu te obligă nimeni să notezi totul (cu toate că nu ar fi deloc rău), dar poți merge pe câteva categorii și o alocare în direcțiile respective + economii / investiții pe termen lung + economii pe termen scurt, pentru obiective concrete.
Simplifică
E incredibil ce face simplificarea, inclusiv pentru finanțele personale. Mai puțin și mai bun. Haine, obiecte, mod de petrecere a timpului, număr de lucruri pe care alegem să le facem…
Mai mult spațiu pentru tine, mai mult loc pentru lucruri importante – și nu mă refer doar la spațiul fizic.
Pentru mine, zona aceasta a fost una dintre cele mai dificile și încă mai lucrez la ea. Două cărți m-au ajutat – am povestit despre ele – aceasta și aceasta. Pe ambele le-am cumpărat deja de 2 sau 3 ori, făcând cadou propriul exemplar și dorindu-mi să le am în continuare la îndemână.
Plănuiește o modalitate prin care să îți sporești veniturile. Și nu uita de cele pasive
Știu că am atins un punct sensibil aici și chiar una dintre provocările personale. Economisirea te ajută până la un punct, dacă vrei mai mult… ai nevoie de mai mulți bani. Nu că ar trebui cu toții să mergem în direcția asta, putem fi fericiți cu ceea ce avem. Mereu spun că depinde de fiecare.
Uneori însă, făcând un pas înapoi, putem realiza multe. Poate că timpul poate fi folosit mai eficient, eu de exemplu nu sunt adepta sacrificării lui pentru muncă în plus față de orele normale, pentru mai mulți bani. Cu banii încercăm să cumpărăm un confort pe care nu îl avem, dar confortul acesta nu știu cât se mai poate numi așa dacă muncim 16 ore pe zi pentru el. Și schimbăm totul pentru lucruri – o casă mai mare, o mașină mai frumoasă…
Iarăși însă, depinde de fiecare. Nimic nu e rău sau bine, e doar diferit :).
Stabilește-ți o provocare
Am povestit la un moment dat cred cum Provocarea de 52 de săptămâni m-a făcut să zâmbesc prima dată când am citit despre ea. Părea ceva pentru copii, să strângi niște bani într-o pușculiță, în condițiile în care noi aplicam deja prima regula cu succes, respectiv un procent din venituri migrau către economisire/investiții, nu aveam datorii, aveam un fond de rezervă și de vacanță… Mai aveam nevoie eventual de un foarfece (ca acestea) și ceva hârtie glasată pentru a și decora cumva borcanul ales :).
Acești bani însă au venit ca un extra foarte util, eu am decis să îi investesc în propria educație, dar fiecare poate să le aloce o destinație în funcție de priorități.
Dar provocarea ta poate fi diferită, o provocare pe care mi-am stabilit-o eu, la un moment dat, a fost să strâng bani pentru orice nuntă/botez/eveniment/cadou mai mare/cheltuială mai importantă urma să fac în anul respectiv. Și lucrurile au mers, am putut fi chiar mai generoși ca de obicei, fără să ne dăm bugetul peste cap.
De fapt, stabileam atunci bazele acestui buget, pentru că efectul a fost chiar mai important decât anticipasem noi: găsind o soluție pentru cheltuielile mari și inconstante, reușeam să rezolvăm una dintre problemele care ne dăduseră cea mai mare bătaie de cap până atunci, unul dintre motivele pentru care socotelile încă nu reușeau să ne iasă.
Așa că…. provocarea aceasta nu trebuie să fie despre a aduna niște bani, ci despre a rezolva o problemă legată de bani pe care știi că o ai.
Uite, eu mă gândesc că în 2018 una dintre provocările tuturor va fi inflația. Din ce în ce mai multe voci amintesc și criza, dar inflație aproape sigur va fi. Atunci apare întrebarea – firească – ce facem? Cum ne păstrăm intacte și chiar sporim economiile în această perioadă?
Eu o să deschid o asemenea temă pe blog, cu toate că în această privință convingerea mea este că fiecare trebuie să își ia propriile decizii. În funcție de ceea ce știi, nu de ceea ce spune cineva sau citește pe net. De-asta tot vorbim despre educație și informație…
Tu cum plănuiești să economisești bani în acest an?
Buna Iulia,
Inca un articol interesant si cu foarte multe sfaturi utile si pentru asta iti multumesc.
Despre mine pot spune ca sunt foarte chibzuita atunci cand vine vorba de bani. Mai am si eu mici „derapaje”, insa foarte mici (de genul imi cumpar cateva carti sau cateva articole de imbracaminte), dar le consider necesare si unele chiar de mare ajutor. Sa cheltui bani pentru a investi in tine ca om este cel mai bun lucru pe care il poate face cineva. Intotdeauna le spun celor din jurul meu sa investeasca in ei cat pot de mult (sa citeasca, sa participe la diverse cursuri, workshop-uri, sa vada diverse documentare etc), deoarece cunostintele inseamna putere si nimeni nu ti le va putea lua niciodata. Cunostintele iti deschid noi orizonturi si tu ca om trebuie sa fii pregatit. Nu stii cand o oportunitate bate la usa si ar fi mare pacat sa o ratezi. Avem doar o singura viata si e de datoria noastra sa evoluam, sa ne dezvoltam abilitatile si chiar sa dobandim abilitati noi. Din nefericire, noi ne stabilim singuri anumite bariere, care ne impiedica sa ajungem acolo unde dorim. Asta este valabil evident si cand vine vorba de economisire.
Si sa revenim la modalitati de economisire a banilor pe care le aplic eu… ca despre asta este vorba aici… 🙂
– Plateste-te pe tine prima data mi se pare o idee minunata. O aplic deja de foarte multi ani. Daca oamenii ar fi mai constienti de valoarea muncii lor poate ca ar aplica aceasta metoda de fiecare data. Dar din pacate in zilele noastre oamenii nu isi cunosc propria valoare si atunci e foarte greu sa puna valoare pe altceva.
– Incerc sa traiesc cat mai frugal. Nu aleg dupa trend, aleg dupa utilitate. Ma intristeaza cand vad cat de prinsi sunt oamenii in capcana consumerismului din zilele noastre… 🙁
– Nu cumpar nimic in luna Ianuarie! Asta e o metoda ce o aplic incepand cu acest an. Mi-am propus ca in aceasta luna sa nu cumpar nimic. Sa fiu mai explicita: voi plati facturile pt utilitati si voi face stric cumparaturi pentru alimente (gen fructe si legume proaspete). Am de gand sa aplic metoda asta de cel putin 3 ori pe an. Sa vedem ce reusesc sa fac. Va fi ca un fel de „post” al cumparaturilor. 🙂
in decembrie luata de val nu am scris bugetul. Habar nu am cum am ramas la sf lunii dar aparent mai prost decat credeam, semn ca mintea asta a mea tine minte numai ce vrea.
Cam ce zici tu la punctul 1 am facut eu azi, in a doua saptamana de provocare. Am luat frumusel 27 de lei, i-am pus in cutia in care ii tin pentru moment (pana la intalnirea noastra) și i-am zis sotului ca acolo nu umblam, e musai sa ne descurcam cu ce avem.
O idee buna de economisire este sa ‘ascunzi’ o marire de salariu. Cand se mareste, setezi internet bankingul sa o puna in alt cont si te atingi de ei la final de an.
Problema este ca la fiecare marire de salariu cresc si cheltuielile pana cand o acopera( Nu imi explic cum, probabil e o lege a naturii :)) )