Cred că am mai povestit pe blog despre luna ianuarie și cât de mulți cititori noi aduce această perioadă. Sunt recunoscătoare pentru ea, știu că doar o parte rămân, cei care se regăsesc aici și își doresc motivație și suport pentru mai departe.
Responsabile pentru acest lucru sunt rezoluțiile de început de an. Fiecare persoană are și planuri legate de bani și e bine că e așa.
Pe de altă parte… orice obiectiv sau aproape orice obiectiv pe care ni-l putem propune are o componentă financiară. Iar cine vrea să treacă de jumătatea lui februarie cu îndeplinirea acestor rezoluții, ar fi bine să o ia în considerare la modul cel mai serios.
Indiferent de ceea ce îți dorești să realizezi, sunt șanse mari să trebuiască să asociezi și un buget respectivului obiectiv.
Ca să înțelegi mai bine despre ce vorbesc, am luat în cele ce urmează câteva dintre cele mai întâlnite obiective de an nou care aparent nu au nimic a face cu banii (e absolut evident că dacă vrei să își iei casă, mașină, fie ea și de spălat și orice alt obiect nu ai cum să o faci fără bani) și am analizat un pic componenta lor financiară.
1. Să petrec mai mult timp cu familia și prietenii. Nu, nu mă refer la timp petrecut în restaurante scumpe sau la shopping, aici te las pe tine să gestionezi situația :).
Dacă însă ai un job care te solicită 12 ore din 24, s-ar putea ca cel mai mare sacrificiu pe care va trebui să îl faci pentru a atinge acest obiectiv să fie exact renunțarea la el sau la o parte din responsabilitățile pe care le presupune.
Evident, există o componentă financiară importantă aici, pentru a reuși în asemenea demers s-ar putea să fie nevoie să înveți să faci un buget, să nu mai risipești, să privești cu mai mare atenție resursele de care dispui.
2. Să-mi găsesc un loc de muncă mai bun. Aparent, nu ai nevoie de bani în plus pentru a face acest lucru, dar dacă un loc de muncă mai bun îl găsești după ce ai absolvit un curs de specialitate, ai citit niște cărți sau ai urmat niște cursuri?
3. Să am mai multă grijă de sănătate/să slăbesc/să trec prin controalele anuale obligatorii. Aici totul depinde și de capacitatea de a te plia, de exemplu, pe sistemul de stat (mie medicul de familie îmi spune de fiecare dată că nu sunt fonduri pentru analizele obligatorii, să vin în anumite perioade ale lunii și să stau la niște cozi imense).
Sunt diverse variante și diverse costuri, ideea e de a face tot posibilul să optimizezi totul, dar și de a avea la dispoziție niște bani acolo unde nu se poate altfel sau unde pierderea de timp ar fi prea mare…
4. Să renunț la fumat. Ei… doar aici componenta financiară e una care te aduce pe plus, așa că nu ar fi deloc rău să faci acest pas uriaș către sănătate și, poate, și către prosperitate. Doar că până la prosperitate mai e un pas: să și pui efectiv deoparte suma economisită prin reununțarea la fumat. Poți să crezi că în doar 10 zile îți poți cumpăra cel mai scump produs de aici? Ca să nu mai spun că în 10 ani economisești de o mașină, iar în 20 de o garsonieră… iar beneficiile pentru sănătate nici măcar nu pot fi cuantificate! Ce zici, te conving de o nouă rezoluție?
5. Să mă bucur de viață și să învăț să iau lucrurile așa cum sunt. Acesta e un lucru pe care mi l-am propus eu constant și în ultima vreme a început să îmi iasă. Iar la prima vedere nu are în mod necesar o componentă financiară.
Am realizat însă că ar putea avea nevoie de un buget atunci când una dintre prietenele mele a trecut la un moment dat prin câteva probleme, ajungând la o ușoară formă de depresie (mă rog, nu vreau să pun diagnostice, ideea e că a trecut printr-o perioadă mai grea, care s-a reflectat în ceea ce făcea).
Din fericire pentru ea, simțit că avea nevoie de ajutor și a plătit 10 ședințe la un psiholog, ajungând să vadă problemele cu alți ochi.
Eu am avut momente când am simțit că tot ce pot face mai bun pentru mine este să-mi dau o pauză și am făcut-o, chiar dacă știam că mă costă bani (pauzele atunci când ești freelancer te costă, plus că de multe ori am plecat la munte sau prin alte părți).
Am scris toate cele de mai sus în speranța că, atunci când vă faceți un plan – și asta nu doar la început de an – nu ar fi deloc rău să luați în considerare și componenta lui financiară, care există de fiecare dată.
Parcă prea multe lucruri importante eșuează pentru că nu ne-am gândit din timp la resursele necesare, și renunțăm la ele pentru că, neplanificând și acest aspect, banii se duc pe tot felul de cheltuieli mărunte.
Tu te-ai gândit să setezi o componentă financiară obiectivelor tale?
Dragomir Cristina says
Uite ceva ce nu stiam despre tine – ca fumezi! Pai daca renunti la fumat, tu o sa ai mult mai mult decat alia 1400 de lei pe care ni i-am propus economisiti la final de an, nu crezi? 😀 Hai, mobilizarea!!!
Iulia says
Cristina, articolul e despre obiective in general si nu despre ale mele :).
Nu stiu daca pot spune că nu fumez, pentru ca am fumat vreo 10 tigari anul trecut, dar pot spune sigur ca bugetul meu nu e afectat de acest aspect.
Elena.fr says
10 tigari? Inseamna ca esti ca sotul: fumeaza doar cite o tigara cu prietenii , cand ii cade bine. Stii ca uneori ii invidiez putin pe cei care fumeaza asa? Ca au ceva in comun cu altii si un motiv de socializare. Eu am incercat sa fumez in studentie, ca doar toata lumea fuma la vremea aia, dar nicicum nu mi-a placut.
Ai mare dreptate ca fiecare decizie, chiar daca nu pare, are o componenta financiara.
Iulia S. says
Da, doar cu prietenii :). Dar nu de fiecare data, nu in orice loc, trebuie sa fie musai afara… Ma enerveaza sa imi miroasa hainele a fum de tigara.
o femeie says
imi place concluzia ta, ca fiecare decizie are o componenta financiara.