Respectarea bugetului lunar este cred una dintre cele mai mari provocări pentru fiecare dintre noi – într-o luptă zilnică atât cu cheltuieli neprevăzute, cât și cu tentațiile ce par și mai dese atunci când îți propui să stai departe de ele.
În aceste condiții, încadrarea într-o sumă de bani, mai mare sau mai mică, se dovedește o misiune foarte dificilă, deși nu ar trebui să fie deloc așa.
E un lucru care mi se întâmplă și mie, nu de puține ori, dar în timp am învățat să merg pur și simplu mai departe și să trec cumva de acele momente, învățând să mă încadrez în ceea ce am la dispoziție. Simpla realizare a faptului că avem noi, oamenii, capacitatea de a ne plia pe orice buget (cu condiția ca el să depășească nevoile de bază, așa cum deseori am mai spus-o) m-a ajutat enorm.
Iată cinci lucruri pe care le-am învățat în timp și care m-au ajutat, de asemenea:
Stabilește un buget realist
În general, bugetul trebuie să pornească (evident!) de la venituri și să estimeze cheltuielile cât mai realist, pornind de la datele pe care le avem deja din perioadele precedente.
Nu pot aloca 50 de lei pentru întreținere în luna ianuarie, în speranța că aceasta va fi mai mică decât cei 250 de lei plătiți în decembrie. Și nici 150 de lei pe mâncare în speranța că vom mânca… mai puțin sau mai prost.
Cu cât ești mai aproape de realitate (o realitate care rămâne, totuși, responsabilă), cu atât e mai bine. Cheltuieli neprevăzute oricum vor apărea – vedem un pic mai încolo.
Ajustează regulat bugetul familiei
În funcție de cheltuielile lunii următoare, de ce se mai întâmplă în jur, de noile tale venituri, mai mici sau mai mari… știm deja că el seamănă unui acordeon, se va adapta cumva după noi, important este însă să se adapteze în sensul dorit de noi și nu către ce vrea el.
Eu analizez la 3 luni bugetul și facem eforturi ca între timp lucrurile să rămână în estimări, chiar dacă între timp apar cheltuieli sau situații noi.
Permite-ți derapaje
…dar nu prea mari și nici prea dese. Suntem oameni. Nu ne putem permite restricții oricând și la orice. Avem și capacitatea de a analiza și a înțelege ce ne-ar folosi cu adevărat și ce nu.
Eu cel puțin, de când am înțeles acest lucru, nu am fost nevoită să dau decât chestii primite. Cred că sunt ani de când nu am mai cumpărat eu un obiect care adună praf, pentru că un al șaselea simț îmi spune imediat că nu am nevoie de chestia respectivă. Dar când îmi doresc cu adevărat ceva, îmi cumpăr. Chiar dacă e ceva mai scump (da, știu, am dat link către ceva foarte util în această perioadă – depinde acum dacă mai ai deja în garderobă aceleași lucruri).
Nu uita de partea de distracție
Tot pentru că suntem oameni și, chiar dacă pentru unii costă mai puțin, ea există și nu poate fi ignorată. Una dintre greșelile mele de început a fost ignorarea zonei de fun / ieșiri în oraș, crezând inițial că dacă vreau să fac economii trebuie să o tai. Rezultatul? Frustrare și nerespectarea bugetului. Acum o accept și o integrez cu drag în bugetul lunar (care are doar 5 rubrici, una fiind destinată ieșirilor) – cu toate că am învățat și pentru această zonă destul de multe trucuri.
Încearcă și variante noi
Mai ales dacă ceva nu e în regulă, e bine să nu te descurajezi, ci să încerci să găsești alternativa potrivită. Mai multe rubrici, mai puține, fără alocarea unei sume anume pentru o activitate (cum fac cei de la Frugalwoods, presupun din start că nu vor cheltui nimic și cântăresc fiecare cheltuială), cu alocarea unei sume pe zone mari – facturi/gospodarie/distractie… important este să te simți bine și să reușești să respecți bugetul respectiv.
Noi de exemplu am concluzionat că avem nevoie de un buget scris lunar pentru a gestiona optim banii de care dispunem și a face loc pentru economii, dar și pentru vacanțe și cheltuielile de zi de zi, dar acesta are rubrici puține și e mai mult o vedere de sus asupra cheltuielilor /veniturilor.
Bugetează… neprevăzutul
Una dintre chestiile cele mai bune pentru bugetul nostru a fost adăugarea unei rubrici de… cheltuieli neprevăzute. Da, nu ai cum să prevezi ce cheltuieli suplimentare vei avea, dar o simplă observație asupra bugetului nostru și al câtorva persoane pe care le-am ajutat de-a lungul timpului mi-a arătat că aceste cheltuieli neprevăzute sunt aproape sigure și lunare pentru fiecare dintre noi. Fie că vorbim despre o cheltuială uitată sau despre ceva specific lunii, în timp ce nu ai de unde să știi ce exact va fi, știi sigur că va exista acest tip de cheltuială.
De la răceli și până la excursii apărute în ultimul moment până la o ofertă la care nu rezisti (pe aici am văzut două-trei chestii care-mi plac mult) sau o cheltuială la scară de care nu știai, în fiecare lună e câte ceva. Și noi cel puțin aveam tendința să dăm vina nerespectării bugetului pe acel ceva din luna respectivă. Problema s-a rezolvat, avem un buget și pentru neprevăzute :).
Tu cum reușești să respecți bugetul familiei? Ai constatat, de-a lungul timpului, că anumite lucruri te-au ajutat?
Caietul Cristinei says
neprevazutul e cel mai greu de luat in calcul, tocmai fiindca e neprevazut, nu stii niciodata de unde apare si cati bani va cere.
Mihaela Damaceanu says
Cu neprevazutul asta am lucrat, stii 🙂 Iar cu distractia m-am convins si eu ca e musai. Cand am avut perioade grele chiar am fost nevoiti sa renuntam la ea pentru ca pur si simplu nu era de unde. Dar cand iti mai revii nu poti trai fara nicio distractie si este musai sa o iei in calcul. Tot sucesc si rasucesc si cu toate astea nu avansez suficient de bine. Cum spuneam, am reusit ceva dar apelez prea usor la el. Si problema cea mai mare este ca nu sunt singura si cel mai usor apeleaza al meu. De atatia ani lucrez la schimbarea obicieiurilor lui, in sfarsit simt ca ma apropii de ce mi-am propus. Zilele trecute a venit o initiativa din partea lui. Chiar m-am bucurat. Sa o vedem si aplicata 🙂
Antonia says
De aproximativ doua luni, in familia noastra au scazut veniturile si au crescut cheltuielile…a inceput scoala, toti trei copiii sunt la liceu, fac naveta, cea mare e clasa a doisprezecea….desigur ca bugetul e dat peste cap, nu am de unde sa tai efectiv, asa ca sotul si-a gasit un job mai bine platit, si urmeaza sa mearga pe aceasta varianta… rezervele noastre au fost bune acum, ne-au ajutat sa iesim din impas…😊
Elena fr says
Si eu ma gandesc ca toate sfaturile de economisire sunt mult mai greu de aplicat odata ce copiii cresc : deja la liceu, iar dupa liceu cheltuielile sunt f imprevizibile si au crescut exponential fata de cind erau mici. Noi avem noroc ca unul din copii se auto-intretine acum, dar am investit mult pina sa ajunga acolo. Cu celalalt e mai complicat, ca un serviciu ar fi si n-ar fi bine, adica macar in studentie sa fie liber si fara griji, ca dupa aia oricum il asteapta ani de munca.
Asa ca eu as extinde clasica vorba „copii mici-griji mici” la „copii mici-cheltuieli mici, copii mari-cheltuieli mari”. Cu precizarea ca ai mei nici macar nu-s cheltuitori.
Antonia says
Exact! Abia acum am inteles si eu vorba asta…. 🙂 Ma bucur totusi ca doresc sa invete…sunt si destul de cuminti deocamdata…