Despre sistemul cu plicuri am mai vorbit, știu.
Mi se pare unul dintre cele mai puternice instrumente de economisire, mai ales în câteva situații:
- la început, când nu prea știi de unde să o iei și ai senzația că oricât te-ai documentat și îți dorești, partea de bugetare a veniturilor tot nu dă cu plus,
- când lucrurile nu mai merg, probabil că apar momente de relaxare, care sunt firești (noi le-am avut de-a lungul timpului, mereu am admis că nu suntem cele mai disciplinate persoane),
- când apare o schimbare importantă în structura bugetului familiei – acum ceva vreme vorbeam cu o prietenă care mă și citește, poate e pe recepție, despre o concediere care se conturează pentru ea. Nu știu când se va întâmpla, nici ea nu știe, nu știe nici dacă… doar că o perioadă de câteva luni de disciplinare înainte nu poate fi decât benefică,
- când vrei să te disciplinezi pentru o cheltuială iminentă, importantă,
- strict pentru o categorie care știi că îți consumă prea mulți bani și ar putea fi îmbunătățită – intră aici cumpărăturile alimentare, cele de igienă, de cosmetice, cheltuielile efectuate pentru timpul liber
Sistemul cu plicuri e venit pe filieră americană (cum altfel), de la Dave Ramsey. Din păcate, Transformarea financiară totală nu mai există în librării de multă vreme, dar varianta engleză există și poate fi comandată (de aici mi se pare mie cea mai bună opțiune pentru RO, dacă ai o altă idee chiar te rog să o împărtășești). În limba română poți citi însă, în special dacă ai copii – Bani isteți, copii isteți.
Sistemul cu plicuri nu va funcționa pentru toată lumea, sunt prima care să o recunoască. Doar că, din ceea ce am constatat eu și cei din jurul meu pentru care lucrurile au mers, e una dintre cele mai bune metode de disciplinare posibile. Fără să faci vreun sacrificiu, în momentul în care vezi banii și îți trec prin mână, ai tendința să îi lași mult mai greu să scape printre degete.
În momentul în care vezi cum se împuținează banii dintr-o categorie, ești mai atent.
Să pornim însă de la ce este sistemul cu plicuri
Pe scurt, sistemul cu plicuri este cel prin care stabilești dinainte categoriile de cheltuieli lunare pe care le ai și să le aloci un plic în care să introduci suma necesară lunar pentru categoria respectivă.
Totul ține mai departe de disciplină: vei cheltui lunar doar suma aferentă categoriei respective.
Un sistem cash, dar nu 100%
Practic, sistemul cu plicuri presupune folosirea banilor cash pentru orice cumpărătură pe care o facem, lucru care mie mi se pare aproape imposibil.
Totuși, pentru a continua să îl utilizez, pentru că este cel care la noi a funcționat cel mai bine, am căutat o soluție și am găsit-o chiar pe site-ul lui Ramsey: aloci totuși un plic și pentru ceea ce plătești cu cardul, unul în care pui doar o foaie de hârtie unde notezi cheltuiala respectivă.
În perioadele în care folosesc sistemul cu plicuri, eu am (cu rare excepții) o singură categorie pentru care continui să folosesc cardul, Casă și transport se numește, unde pun toate cheltuielile lunare estimate, împărțite în cele care necesită bani cash și cele ce vor fi achitate cu cardul + o mică rezervă.
Evident, dacă ne cumpărăm în luna respectivă canapea sau frigider, nu o să merg cu banii după mine și voi trece pe un bilețel, în plicul care mi se pare potrivit, cheltuiala despre care vorbim.
Cash-ul intră în plic, în timp ce facturile le plătesc cu cardul și opresc suma necesară pentru ele.
Pași de urmat pentru a implementa sistemul
- Crearea unui buget – fie că folosești un program online, un Excel simplu sau un caiet, acesta e primul pas. Pentru a ști ce plicuri ai, trebuie să ai niște categorii dedicate și un mic calcul al banilor pe care nu îi introduci haotic în plic.
Eu folosesc un Excel care a suferit în timp ceva transformări.
Categorii posibile (ale mele):
- Casă și transport
- Cumpărături alimentare + igienă și cosmetice
- Bani zilnici pentru fiecare (un mic buget pe care îl are fiecare dintre noi)
- Timp liber,
- Haine și cadouri
- Diverse – imposibil ca într-o lună să nu apară ceva cheltuieli în plus
- Alocarea unui plic pentru fiecare categorie
Eu fac tot posibilul să am cât mai puține categorii, nu doar pentru a avea mai puține plicuri, ci pentru că așa mă simt mai bine gestionând întreaga situație.
Tu poți adapta și folosi cât de multe categorii și plicuri aferente consideri că poți gestiona în mod optim. Plicurile pot fi de ce mărime consideri necesar – poți folosi plicuri noi sau reciclate și e bine ca acestea să fie la îndemână, în cazul în care ceilalți membri ai familiei au acces la ele – și scrise cât mai clar, pentru ca și ei să se descurce cu ele.
- Opțional: poți scrie pe fiecare plic care e suma alocată în fiecare lună. Dacă aloci o altă sumă (dintr-un alt plic, din alți bani), poți de asemenea să scrii și acest lucru. Eu prefer să las plicurile albe și să mă folosesc de Excel pentru a avea o evidență lunară mai exactă
Din experiența mea cu sistemul cu plicuri:
- a fost cel care m-a ajutat cu adevărat să mă disciplinez. Chiar dacă nu de puține ori am mutat banii dintr-un plic în altul, faptul că nu mai existau alții la care puteam apela (în paralel, treceam într-un depozit care nu era ușor accesibil banii prevăzuți pentru alte activități) a fost benefic
- la început am avut multe categorii și multe plicuri, lucru care mă încurca, așa că am redus numărul lor. A fost decizie bună, inclusiv prin prisma faptului că nu toate categoriile au cheltuieli lunare (nu fac cadouri în fiecare lună, dar dacă aveam buget alocat parcă mă simțeam datoare să îl cheltui)
- Categoria Diverse îmi e folositoare, pentru că mereu apare ceva nou, de care nu știu de la început, și pentru care înainte nu știam de unde să aloc bani
- Am renunțat de mai multe ori la plicuri, de fiecare dată constatând că era mai bine cu ele și întorcându-mă la acest sistem
- Mi se pare sistemul ideal în momentele despre care am vorbit mai sus – în restul timpului te poți descurca și fără el
Ca orice posibilă metodă de economisire, s-ar putea ca sistemul cu plicuri să fie pentru tine foarte potrivit sau mai puțin potrivit. Dacă însă ești în căutarea unor soluții, sau abia la început, eu zic să-i acorzi o șansă.
Tu ai folosit sistemul cu plicuri? Ți s-a potrivit? I-ai acorda o șansă?
o femeie says
Sistemul cu plicuri e venit de la mamaia mea. Nu avea ea plicuri dar putea in 2-3 teancuri (de ex. separat pt cumparat lemne ca nu era o cumparatura usoara). Sunt musai si absolut sigura ca Dave Ramsey a invatat de la ea 🙂
Mi se pare eficient ca e un sistem vizual, tactil. La card avem tendinta sa neglijam ca am luat si luat ca doar nu vedem si uitam repede…
Geta says
Pai asta e si scopul introducerii cardului, sa te faca sa cheltuiesti multi bani ! Cind ai banul in mina vezi clar cit cheltui !
Elena fr says
Clar!!!
mari says
Luna trecuta am gasit Transformarea finaciara totala aici:
http://www.librariaboema.ro/carte/transformare-financiara-totala-un-plan-cu-rezultate-confirmate-pentru-o-forma-financiara-optima–i42294
Am facut comanda, dar am reuntat la ea, pentru ca am gasit-o pe un grup de carti second cu 10 lei.
Mihaela Damaceanu says
Si de la mamaia mea 🙂 Cred ca de la mai multe mamai si ma gandesc ce izvor de intelepciune sunt ele. Eu nu il folosesc, cheltuiesc prea mult de pe card. E faina ideea pe care ai scris-o de a face un plic si pentru acele cheltuieli. Mi se pare un sisitem foarte bun, asa spune logica mea, nu experienta 🙂
Si sunt 🙂
o femeie says
mamaile noastre erau vecine.
Elena fr says
Da, da, si bunica mea il aplica ! Cum spune si Mihaela, cred ca toate bunicile noastre il aplicau. Imi amintesc si acum cum repartiza banii in plicuri la inceput de luna. Nu erau foarte multe, cum bine zici, Iulia. Nu prea imi amintesc ce era scris pe ele, decit la doua: „Diverse” si „Coafor” 🙂 Pe de alta parte, in vremurile comuniste nici nu cred ca erau prea multe tentatii pe care sa cheltui banii, ca nu aveai pe ce .
Eu nu-l aplic, noi facem cumparaturi cu cardul si (spre rusinea mea)nu avem buget, ci doar notam retroactiv cheltuielile.
Iulia says
Ei, cum spuneam, nu se potriveste tuturor.
Eu, de exemplu, nu il folosesc mereu. Dar daca am perioade in care imi propun sa mai taiem din cheltuieli, mi se pare cea mai buna unealta, impreuna cu planificarea – ca nu vrem sa ajungem sa taiem din orice, ci doar din chestii neesentiale (care, am constatat eu, pot fi atat de multe!).
Andreea P says
il voi aplica si eu de la salariul urmator:) mi-am propus asa : provocarea de 52 de sapt, eu am pus panaacum tot ce afost marunt in portmoneu:) sisistemul de plicuri…plus mi s-a marit unpic salariul asa ca si diferenta aia vamerge in plicul fondului de rezerva !
categoriile lacare m am gandit eu:
casa +transport ,chitca nu platesc decat apa in casa, stau cu ai mei iar plata facturii de apa a fost alegerea mea!
card cumparaturi , pentru ca am unul cu rata fara dobanda si nu am posibilitatea inca sa renunt la el
cadouri-
alimentare+igiena , chit ca nu cumpar mereu in casa decat poate de doua ori pe luna
fond rezerva+ economii -aici nu sunt foarte sigura ca procedez ok…..am pt provocare o cutie foarte frumoasa cumparata special dar astea vreau safie separat….poate imi dati vreo sugestie cum sa procedez cu fondul de rezerva, unde sa i tin:)
o femeie says
Si eu cred ca sunt mult mai multe servicii si „nevoi” aparute in ultimii 30 de ani. Poate de aceea multi au probleme financiare: nu stiu cum sa le abordeze pt ca nu au exemplu de acasa, mai sunt si nefericitii ce le vor pe toate si nu ii multumesc cele avute etc.
Eu am renuntat treptat la plicuri dupa ce am intrat intr-un ritm si rutina, dar cred ca plicul face minuni la tinut ritmul catre un scop, un GOAL cum zice americanul. Se pare ca pt mine, femeia de acum, ritmul e suficient (cu sau fara goal), dar pt multi e nevoie sa il revada palpabil, acolo pe plic.
mari says
CE facem cand sfaturile din Bani isteti copii isteti, care ni se par bune si am dori sa le aplicam, nu se pupa cu sistemul mita-recompense?
Elena fr says
Eu zic ca faci dupa cum iti dicteaza intuitia.
Modelele actuale de parenting, fara mita sau recompense, nu si-au dovedit inca rezultatele pe termen lung. Ma intreb daca unii autori vestiti or fi avind copii.
Eu aplic mita si recompensa si nu mi-e jena sa o zic. Nu cred ca asta ma face o mama rea.
iuliaBe says
Haha, eu am fost cu sampanie si trufe de cioco la directoarea de la cresa, i-am zis ca asa e la noi cutuma :))))) de venim cu cadouri, ca nu vroia sa accepte, ca nu poate sa imi garanteze loc
Paula says
Anul trecut am folosit prima data sistemul cu plicuri. Mi-a plăcut, insa l-am abandonat pt că avem multe cheltuieli trimestriale, anuale, insa acum l-am reluat. Noi avem mai multe categorii. Unele vor fi in conturi de economii: Concediu, Investiții in casa (suntem în construcție), Fond de rezerva. Intr-un cont curent va rămâne Fondul de urgență. Plicurile vor fi pe următoarele categorii: Bănci (credite), Cheltuieli întreținere (curent, apa, internet, telefon, benzina), Cheltuieli lunare (alimentare și consumabile), Pensie privata, Asigurări+impozite+taxe, Medicale, Timp liber (cadouri, divertisment, cursuri), Îmbrăcăminte+încălțăminte, Diverse. Știu că avem multe categorii, insa așa am simțit că ne e cel mai potrivit
Delia says
Eu am alt sistem: când primesc banii îi toc pe toți în 2 zile :)) Am plătit toate impozitele, taxele, asigurările la mașini, ratele, facturile, am făcut o rambursare anticipata la teren, am lăsat la minim pentru mâncare și gata!!! Sunt Lefter Popescu pana în 5 martie cand primește soțul banii. Noroc ca am reușit sa îmi fac dinții luna asta și sa îi plătesc controalele medicale anuale ale mamei din bugetul lui februarie (chit ca erau bani neplanificati, am reușit totuși să mă descurc).
Cogaton says
Noi nu avem sistemul cu plicuri. Se trece automat o sumă de bani din salariu în contul de economii, avem borcanul cu provocarea de 52 de săptămâni unde nu pun doar suma respectiva, mai pun pe lângă și alocația copilei și alte sume. De exemplu am găsit într-o rochiță de-a ei de anul trecut o hârtie de 5 lei și am băgat-o tot la borcan. În rest, suntem destul de disciplinați, nu cheltuim foarte mult, mai exagerăm uneori cu jucăriile fetiței dar ne-am dat seama că s-au adunat foarte muuulte și începem să cumpărăm mai puține și să mai facem cadou din cele pe care le avem deja 🙂
Valentin says
Iulia, la mine nu a mers sistemul de plicuri – mi s-a parut prea mult de munca la el. Eu am simplificat maxim: Cand iau banii imi platesc din prima:
pe mine 🙂
+ toate celelalte cheltuieli fixe
+ o suma fixa pe care mi-am stabilit-o pentru un scop specific (vacante) pe care o platesc intr-un cont de economii
+ suma pentru educatie (in alt cont separat de economii)
– iar restul banilor ii folosesc la comun pentru ce mai am nevoie luna respectiva.
o femeie says
pentru ca ai disciplina. Dar pentru cine nu o are? cine e obisnuit sa iasa la cumparaturi zilnic, sa cumpere nu stiuce-uri de la chiosc, sa intre in magazinul x dupa rochtia atunci metoda plicurilor aduce o imagine clara, palpabila, vizibila, si urmata cateva saptamani – luni va aduce o rutina si o disciplina. E un inceput, special pt cei cu vesnic datorii si pe – la sfarsit de luna.
CG says
Pe langa sistemul de plicuri se poate folosi si o aplicatie pentru telefon. Este gratuita si se cheama Expense manager, este un manager pentru cheltuieli si va juta sa vedeti instant balanta intre venituri si cheltuieli, unde ni se duc banii etc., etc.
Liana says
Pentru mine metoda cu plicuri functioneaza perfect de cand am descoperit-o la tine Iulia si iti multumesc mult ! Primele plicuri sunt pentru mine , 1 – economii si investitii , 2- bani de buzunar , 3 – bani pentru Sarbatori , 4 – bani pentru vacanta , 5- bani pentru sanatate , altul pentru educatie si pentru utilitati , mancare si haine chiar si pentru donatii . Cand luam salariul pun in fiecare plic banii aferenti perioadei ☺ Sper ca am fost de folos !Mult succes in cotinuare !
andreea p says
la mine sistemul nu a functionat nici macar la inceput. mi se pare mai ok sa imi platesc online toate facturile pe care le am pe numele meu iar restul de bani raman pe card.foarte rar am cash la mine .mi se pare mai comod,am aplicatia BT pe telefon ,imi verific o data pe saptamana tranzactiile ,rata mi se debiteaza automat, asigurarea de sanatate la fel.
Andreea says
Metoda cu plicuri o folosesc altfel. NoI locuim in germania iar costurile sunt putin altfel. Am buget saptamanal cu 100 Euro pe saptamana. Nu conteaza ce cumpar de ei. Daca la sfarsitul saptamanii raman bani atunci Restul ramane in plic, pentru ca s-ar putea ca saptamana urmatoare sa depasesc suta. La sfarsit de luna, banii ramasi se duc la pusculita.