
Din capul locuilui o să spun că nu am scris despre această metodă (a gătitului pentru o lună întreagă, despre gătit pentru congelator am tot povestit), deși o știu de multă vreme, și nici măcar nu am testat-o, pentru că nu sunt tocmai de acord cu ea. Dar Călin a abordat subiectul și mă gândeam să vă întreb și pe voi ce părere aveți.
Dacă tot l-am menționat pe Călin… a revenit pe blog cu articole interesante și nu, nu m-a plătit să povestesc pe Economisim despre el :).
Revenind la gătitul pentru o lună întreagă: ideea este să dedici o zi, un weekend sau orice alt interval îți este la îndemână pentru a găti mese pentru congelator pentru o lună întreagă.
60 de porții * nr. de membri ai familiei în principiu, pentru că vorbim despre 2 mese pe zi, respectiv prânzul sau cina. Sau în funcție de obiceiurile fiecărei familii.
Probabil că vorbim despre 5-6 feluri diferite de mâncare, poate și mai multe, care vor fi așezate frumos și etichetate în congelator. Cred că pentru această operațiune se potrivește un frigider din acesta, cu 2 uși, care ți-ar permite accesul destul de facil și rapid la preparatele depozitate acolo. E un model pe care îl investighez eu de ceva vreme, poate vorbim și despre frigidere la un moment dat, că vrem să ne luăm unul și mi-ar folosi câteva opinii.
Putem face și sosuri de exemplu, pe care să le combinăm pe loc cu paste, cartofi, etc., obținând tot o masă foarte rapidă. La Andrea Dekker, pe care o știi cred deja, am văzut o tendință spre a congela ingrediente și nu mese întregi în ultimul timp, aici am văzut și ideea de a congela, de exemplu, ceva carne fiartă care poate fi rapid adăugată peste câteva legume, o salată sau orice altceva ar fierbe foarte rapid, carnea fiind cea care necesită cea mai mare grijă și cel mai mult timp.
Avantajele gătitului pentru congelator
Fără să fi gătit vreodată pentru o lună întreagă sau chiar pentru o săptămână, am gătit de multe ori porții în plus pe care le-am congelat, testând diverse variante (inclusiv pe ingrediente separate – sos, carne).
Ce cred că este avantajos în anumite situații:
- poți congela porții de mâncare pentru perioade în care ești foarte ocupat. Fie la serviciu, fie din diverse alte motive. Am întâlnit viitoare mame care au avut o strategie pentru perioada imediat următoare nașterii care a inclus mâncare din congelator cel puțin o dată pe zi,
- poți congela mâncare pentru perioade când știi că nu poți găti. Eu congelam, de exemplu, mâncare pentru vară, când stăteam într-o garsonieră călduroasă, cu bucătărie mică și care se încălzea foarte tare. Vara nu mai găteam aproape deloc, în afara unor chestii extrem de simple (îmi amintesc că la momentul respectiv povesteam despre acest lucru),
- te poți rezuma la chestii de urgență – pentru serile în care nu ai efectiv chef să gătești, sau programul s-a decalat într-un fel sau altul,
- dacă ai un serviciu foarte solicitant, mâncarea din congelator mi se pare o alternativă mult mai bună decât cea mâncată în oraș, despre care nu știi mare lucru,
- da, faci și economie, mai ales dacă alternativa e mâncarea în oraș. Sau dacă ai gătit mai mult și unul sau mai mulți membri ai familiei nu mănâncă din respectiva mâncare. Sau ai calculat greșit numărul de porții,
- poți avea o varietate mai mare de preparate: dacă îți plac sarmalele, sau ardeii umpluți, poți congela o porție și pentru săptămâna următoare, pentru a varia cu acestea meniul obișnuit
Ca și dezavantaje majore, eu văd:
- timpul pe care trebuie să ți-l găsești cumva. Mai ales la gătitul pentru o lună, ai nevoie de câteva ore bune pentru a duce misiunea la bun sfârșit,
- nu știu cât de sănătos e să mănânci doar mâncare congelată. Zic că nu știu, nu că e nesănătos. Dar și aici poți îmbunătăți cu o salată de legume proaspete și ceva legume trase la tigaie sau fierte la abur, de exemplu. Oricum mâncarea gătită, fiartă îndelung, nu știu dacă mai conține prea multe vitamine,
- sunt persoane care nu suportă să mănânce congelat. Noi, românii, suntem obișnuiți cu mâncarea proaspătă, pregătită pe loc
Ce mâncăruri am congelat eu
Mie mi se pare că sunt mâncăruri care merg congelate și mâncăruri care nu merg congelate. În cazul celor care merg, pot pregăti o porție suplimentară, pentru mai târziu. Un alt aspect pe care vreau să îl trec aici este faptul că nu congelez niciodată un preparat provenit din alimente congelate. Nu mi-a spus nimeni că nu e ok, dar nu mi se pare mie.
De-a lungul timpului, am congelat și au fost destul de ok:
- sarmale, fierte și nefierte,
- ardei umpluți, fierți sau nu,
- mâncare de fasole verde,
- sos de paste, cu carne sau ciuperci (merge și cu mămăligă sau cartofi),
- mâncare de mazăre,
- mâncare de linte,
- varză călită,
- mâncare de conopidă,
- tocăniță de legume fără cartofi,
- mâncare de fasole scăzută,
- spanac,
- chiftele,
- șnițele,
- stufat,
- carne de orice fel,
- dovleac copt
Cred că lista mea poate fi completată cu succes, ce nu mi-a plăcut mie deloc în variantă congelată au fost cartofii.
Ce cred despre gătitul pentru o lună întreagă
Nouă, ca familie, nu ni se potrivește varianta aceasta. Sunt două motive principale: avem totuși timp la dispoziție pentru a găti și nu știu cât de sănătos este să mănânci doar de la congelator.
Pe de altă parte, varianta aceasta mi se pare mai OK decât mâncatul în oraș pentru cei care nu au alte variante. Chiar zilele acestea am văzut într-un loc în care nu m-aș fi așteptat, la vedere, cum un angajat a scăpat pe jos o chiftea din sos și a pus-o la loc. Când i-am atras atenția, a extras pur și simplu chifteaua, dar nu a aruncat-o la gunoi. Nu o să vin cu alte detalii, dar ideea cred că se înțelege.
Ca și îmbunătățire, se poate merge pe salată de legume proaspete la fiecare masă + ceva preparat pe loc.
Cred că cineva care se confruntă în mod constant cu criza de timp pentru gătit, ar putea măcar să încerce această variantă, pentru a vedea dacă i se potrivește. De asemenea, mi se pare o soluție bună și pentru perioadele aglomerate sau cele în care nu putem găti – dar deja nu mai vorbim despre gătit pentru o lună întreagă.
Pe de altă parte, cred că sunt și altele de testat: mese mult mai simple, o listă de alimente care se pot pregăti în foarte puțin timp și, evident, o combinație a celor de mai sus.
Din punct de vedere financiar, economiile cu gătitul pentru congelator pot fi de asemenea foarte importante – mai ales dacă vorbim despre persoane care în mod normal mănâncă în oraș.
Tu ce părere ai despre gătitul pentru o lună întreagă, cu congelarea meselor? Ai încercat, chiar și parțial?
mie nu mi se pare ok sa mananci strict congelat oluna intreaga…nu mai are prospetime mancarea respectiva.Oricat de ocupata as fi, mie imi place sa gatesc , intreadevar chestii simple cand sunt singura sa economisesc timp gen paste cu sos de rosii sau legume cu ceva pieptde pui care se face repede. Daca sunt persoane carora li se potriveste chestia asta bravo lor…dar mie personal imi plac mancarurile proaspete , o mancare congelata nu are acelasi gust !
Imi place ideea de a fi pregatit pentru situatiile speciale pe care le-ai enumerat tu, Iulia. Dar eu cred in echilibru si diversitate. Supa de gaina de tara mi se pare altfel cand o mananci proaspata, la fel si alte preparate. Pentru noi gatitul e o activitate de cele mai multe ori placuta, nu as vrea sa devina o simpla indatorire mecanica.
Eu nu as adopta metoda asta. Mancarea gatita si congelata nu are acelasi gust. Congelaz rar mancare gatita si doar atunci cand se nimereste sa fac mai multa cantitativ.
Dar in rest, prefer libertatea pe care mi- da gatitul aproape zilnic.
Exista si alte metode de a gati cand nu ai timp mult la dispozitie, cand esti mereu pe fuga. Nu vad insa in congelator o solutie.
Mie mi se pare o idee foarte practicica. Am citit de ea pe blogurile straine si chiar mi-ar placea sa incerc macar o data. Acum gatesc de 3-4 ori pe saptamana si de fiecare data tot petrec macar o ora si jumatate in bucatarie. Nu este obligatoriu sa mananci zile in sir din mancarea congelata. Putem gati proaspat si apelam la congelator in zilele in care suntem ocupate. E o idee buna, dupa parerea mea. Nu tinem oricum atatea alimente in congelator?
Nici mie nu-mi place deloc ideea si doar poza cu teancul de cutii de plastic imi face pielea de gaina.
Mai congelez sarmale, prajituri cite o portie-doua, ingrediente, piine(cite 4-5 felii) sa am cind raminem fara. Am congelat si sosuri, dar n-au succes, ca prefer sa fac un sos proaspat.
Se poate congela si in sticle (I tested, mai crapa dar nu curge, crapa fix pe final, deci acum le umplu 70-80% si le rastorn ).
Fiecare alege, alternativa cumparata tot in plastic vine…
Eu pun mult in borcane de sticla, nu le umplu pina sus si inca n-am patit sa se crape( de obicei folosesc borcane pentru conserve, cu garnitura de caciuc). Nu s-au crapat nici cind le-am pus in apa calda, ca sa le gecongelez mai rapid.
Eu ziceam ca deja m-ar ingrozi ideea a 60 de cutii de plastic dedicate congelarii.
Ori de cate ori am congelat mancarea a sfarsit aruncata la gunoi…nu sunt de acord cu aceasta metoda. Mancarea nu mai are gust.
Noi mancam multe legume si fructe crude (vara si 20kg pe saptamana) asadar nu ni se potriveste deloc.
Ce am congelat fara sa vad diferente sunt proteinele (care oricum, prin fierbere, isi pierd vitaminele si enzimele, chiar ma intreb daca ati gasit vreun studiu sa demonstreze cum de este vitamina B12 in carne si cum au testat). Adica am congelat si voi congela pe termen lung: fasole/naut fiert, carnea gatita, ciuperci gatite, supa de oase, dovleac copt, slaninuta portionata. Cu acestea pot face multe feluri rapid .
Mai congelez excesul, sa nu arunc (si paine, si mancare de varza, etc).
Iar congelat in avans se face in Romania de multi ani: legumele pt ciorbe din toamna, vinetele coapte etc. – nu e fel de mancare complet, dar este practicat de mii de familii si zeci de generatii.
Congelatul ramane o solutie minunata pentru ingredientele pt pranz. Cine nu are timp de pregatit pachetul pe a 2a zi (si am trecut prin astea cand sotul in delegatii) imi pregateam si congelam cateva caserole pt pranzuri. Nu ma deranjeaza sa mananc acelasi fel de mancare zi de zi, alternativa de la magazin e la fel de slab nutritiva dar mai costa (iar calitatea e inferioara).
Iar o solutie minunata e pt micul dejun =smoothie. Se pot face 20 de portii mici de fructe de padure + banane, iar dimineata acestea pot fi puse in blender si 1 mar, 2 sfecle rosii mici , 3 frunze de telina si 4 linguri de apa, si in 2 minute iese un mic dejun sanatos si f. ieftin pt toata luna. Pentru cine are nevoie de slabit si are impresia ca asta costa, micul dejun smoothie organizat asa este alternativa la indemana (am un articol in draft pe tema asta 😀 ).
Mi se pare minunata ideea ta de a gati in avans pt cand vine caldura si e greu de gatit. O sa o tin minte!
La fel, pentru mamele de copilasi mici, pot fierbe carne in avans si portiona si congela, si dezgheta si pus in piureul de legume zilnic (astfel castiga timp, salveaza energie, si mai ales folosit la maximum daca au o carne de calitate)
Te corectez puţin: congelatul nu poate fi practicat de zeci de generatii 🙂 poate de 2 maximum 3…ca nu existau congelatoare. In rest de acord.
Apai nu stiu cum e pe la tine, dar la mine la tara era electricitatea inventata de pe vremea lui Burebista si era wirelesss :)))
(gluuuma, am gresit la scriere 😀 )
Se folosea congelarea, taiau porcul iarna si rezista doua luni in ger sub balii:), presupun ca in Siberia se foloseste 8 luni pe an:)
cu sucurile la miculdejun si eu sunt deacord…..sanatoase si satioase 🙂 ..noi ce punem la congelator asa portionat sunt legumele gen vinete pe care toata lumea le face toamna , carne ,legume pentru ciorbe si sosul ragu .insa sa stau sa gatesc pentru oluna intreaga nu ma atrage cum am zis si mai sus.prospetimea e baza 🙂 iar de portionat noi portionam intotdeauna in vase tuperware ,daca ati auzit de ele
Ca raspuns la intrebare, mie mi se pare ca da. Discutiile despre cum, cat, sanatos au ba, este alt subiect. Tot ce a spus O femeie mai sus este valabil de multi ani. In plus, pentru unele dintre alimente putem sa ne intrebam daca tot ajungem in situatia respectiva, este mai buna o conserva ? un mezel ? Daca fierb naut/ fasole mai mult si-l pun in cogelator este mai bine sau mai rau decat sa iau cand ma grabesc o conserva ? Daca marinez mai mult piept de pui/curcan il fac la cuptor si congelez o parte ca sa-l am la micul dejun, sau in salata e mai rau decat daca iau salam ca maine trebuie sa fac sandviciuri ? Cred ca exemple mai sunt. Sarmalele nefierte /fierte stau foarte bine. Carnatii uscati luati mai multi la oferta , untul, stau bine congelate, stocul de supa este muuult mai bun decat alte cubulete si prafulete, painea/ cozonacul, aluaturi stau absolut perfect si multe altele. Da, sa maninci o luna intreaga mancare gatita din congelator nu e OK, dar se poate face multa economie in alte moduri, sau se poate alterna ce ai in congelator cu mancare proaspata sau salate. Sau folosesti metoda in perioade cand este cea mai buna alternativa pe care o ai. Ideea nu e de lepadat.
Ana, ai pus punctul pe „i”: comparația mi se pare și mie de bază – un piept de curcan cu legume, fie el și congelat, mi se pare mai ok decât o masă compusă din mezeluri și conserve.
Totul depinde de alternativele pe care le are familia respectivă, depinde și de buget, dar și de gusturi, sunt o mulțime de alte lucruri în ecuație.
Dar e clar ca o variantă este și congelarea, poate nu pentru fiecare masă, dar pentru surplus/pentru ceea ce poate lipsi la un moment dat (Elena cu pâinea)/pentru perioadele dificile sau aglomerate e o soluție foarte bună.
Apropo de gust… eu nu am sesizat diferențe notabile, nu știu de ce. Poate și pentru că adaug mereu o cantitate apreciabilă de mărar/pătrunjel proaspăt la orice farfurie de mâncare gătită 🙂
Eu am pregatit si congelat mancare pt 2 saptamani, sa am imediat dupa nastere; mi-a fost de super ajutor sa nu imi bat capul cu asta in saptamanile cele mai grele; as repeta oricand experienta si chiar recomand viitoarelor mamici sa aiba la congelator macar 2 saptamani acoperite, asta daca nu e ajutor la gatit din alta parte, gen mama sau soacra :)….
Nu cred insa ca as gati pt o luna; insa 1-2 portii de mancare in cong pt zile/perioade mai aglomerate de acum incolo sigur voi avea
Eu congelez rosii cate o rosie si un ardei capia, multe pachetele de toamna pentru ianra/primavara, carne , sarmale crude cumparate si le decongelez si le fierb, si urda sarata framantata pe care o pun in borcane de sticla si supa chioara (obtinuta din fierberea carnii de obicei si pe care o folosesc la pilaf), tot in borcane. Mi-a dat cineva o caserola cu sos de paste, au fost cele mai rele paste ever:). Ca si metoda de urgenta da, merge, ca si ingrediente la fel, dar mancarea gatita…
Este ceva groaznic, total fara gust. Plus ce capacitate de congelare trebuie sa ai pentru asa ceva. Una este sa ai o portie, doua in caz de urgenta si alta este sa faci asa ceva pe termen lung . Materia prima are un gust, mancarea pregatita alt gust.
Ce a functionat si funcioneaza perfect ptr noi : steamer- 30 de min(peste,pui,legume); nici nu trebuie sa te uiti la el. Fructe, salate, branza, oua; infinit mai sanatos si la fel de rapid.
Mamele care alapteaza trebuie sa beneficieze de maxim de vitamine, minerale…(hrana de ce cea mai buan calitate) nu mancare congelata de 1 luna.
comparat cu mancarea fast-food sau cu cea preparata si semi-preparata din magazine, e mai ok. Dar la noi nu s-ar putea cu mancare congelata. Pur si simplu nu are acelasi gust.
Cu siguranță că ar putea fi o variantă de economisire. Eu am încercat să congelez câte o porție, două, din când în când, dar la fel ca unora dintre cititoare, mi se pare că e altfel gustul. Supă de pui în care mai apoi adaug găluște de gris și puțină mazăre, sarmale, ardei umpluți (nefierți), bucăți de friptură, dar tocate mărunt (asta pentru un couș couș).
ce parere aveti despre deshidratare? eu de ex, fierb pastele le deshidratez si cand le folosesc pun doar apa fierbinte peste ele. La fel si cu legumele. E drept ca n-am experimentat decat ingrediente pentru o supa rapida dar ramane loc pentru alte experiente…
un exemplu ar fi fasolea. am pus-o in apa, am fiert-o, pe urma am deshidratat-o iar in final am dat-o prin masina de macinat si am obtinut o pudra fina peste care e suficient sa pun niste apa fierbinte si s-o folosesc combinand-o cu ce e nevoie.
(am descoperit blogul de curand – cautand solutii simple ca sa reusesc sa-mi organizez bugetul care a luat-o razna rau de tot) asa ca multumesc pentru suportul si incurajarea pe care le-am gasit pe blog (nu ca m-am uita eu la reclame dar…. trebuie sa recunosc ca nu-s chiar imuna la ele) Mersi 🙂
O luna intreaga n-as manca nici eu doar din congelator, insa sunt pro. Atat pentru econimie de timp, cat si pentru conservare.
Il folosim la vinete coapte, ardei copti, pe care acum daca le-as cumpara acum din hypermarket nu cred ca sunt mai sanatoase decat cele din congelator.
L-am mai folosit la chifle si mi s-au parut la fel de bune ca in prima zi. Nu as fi avut rabdare sa pierd nu stiu cate zile sa fac chifle. Mi se pare o solutie ok. (E adevarat ca mancam paine cumparata in general)
La sarmale si ardei umpluti mi se pare o idee buna (noroc ca am de unde primi).
In rest n-am incercat, insa de fiecare data cand citesc aici ideea zic ca o sa incerc si eu cateva feluri, ca spui bine, Iulia… decat sa dam banii in oras… mai bine asa.
Ma bucur ca ai abordat si tu subiectul – este ceva nu tocmai discutat in Romania, iar prin blogurile straine este atat de ridicat in slavi incat ajungi sa crezi ca nu este niciun dezavantaj in privinta lui 🙂
Mie mi se pare o chestie foarte buna daca o adaptezi putin: e mult prea complicat, dupa parerea mea, sa pregatesti 60 de portii de mancare de persoana. Noi am inceput sa gatim pur si simplu mai mult – chiar mai multe feluri intr-o zi – si sa le congelam pentru situatii de urgenta (sau de lene maxima). Probabil ca acum mancat 1-2 mese pe saptamana din congelator si cumva chiar pare ca avem putin mai mult timp la dispozitie.
Insa, pentru a gati 60 de portii (minim) intr-o zi… cred ca iti trece pofta de mancare 🙂
Caline, cum ti-am mai comentat, se pot potrivi si gati 60 de portii in cateva ore si nu o zi, pentru ca as refolosi anumite ingrediente in mai multe portii (de ex. fasolea fiarta, sau carnea la cuptor si apoi 10 portii, sau tocat o data carnea si facut 5 portii de ardei umpluti, sau tocat legume la robot consecutiv si apoi facut portii etc). Castigul la timp si bani ar fi colosal:
– mers o data la cumparaturi in loc de mers de 4 ori pe luna
– cumparat ingrediente calculat, fara risipa, fara cumparaturi spontane de la chiosc unde sunt preturi cu 50%
-gatitul se termina in cateva ore, in loc de cateva ore si de cateva ori pe saptamana
– spalat si curatat chiuveta, gunoi, vase, etc – consumatoare de timp si nervi zilnic (urasc asta)
-deschis cuptor/aragaz o singura data si nu de 10 ori
etc etc
Pentru americanii care au 1-2 joburi (cum urmaresc eu cateva bloguri) inseamna enorm sa vina acasa sa faca un dus si ies iar deci e musai sa aiba mancarea acolo, pt ca alternativa cea mai folosita la ei este…fast food (mai scump si mai prost). Noi romanii suntem mai gurmanzi 😀
Am avut și eu doua locuri de muncă, dar nu as fi apelat la această metodă! Prefer o salata proaspătă oricărei mese congelate.
si eu facui la fel, dar zice cineva americanilor ca exista o alternativa si aia nu e la fastfood?
Mai e problema ca ei mananca si cantitati mai mari decat europenii (si mai ales mai mult decat noi, cititoarele demoazele frumoase frumoase foc si atente la sulueta si la sanatate; nu as putea spune acelasi lucru despre multi barbati americani 😀 si nici macar nu as putea zice acelasi lucru de colocatar care cand ii pun numai o salata in farfurie se uita cu ochi asa piezis, cam cum se uita un cocos la o rama prea mica pt pliscul lui 😀 😀 😀 )
Pentru mine nu este o solutie gatitul pentru o luna intreaga si apoi congelatul mancarii.
Deoarece pentru mine, in acest caz, câştigul la timp si bani intra in conflict serios cu beneficiile pentru sanatate si me se pare o greseala.
Congelez vinete coapte, ardei copti, uneori marar si patrunjel verde sau gogosari cruzi taiati felii, pentru iarna; cumpar porumb boabe congelat, mazare congelata, adica o parte din materia prima pentru gatit. Dar nu folosesc aceasta metoda pentru mancarea deja gatita. Stiu ca altii o folosesc si spun ca nu e diferit gustul, dar eu nu pot sa-mi scot din minte faptul ca stiu ca nu e proaspata.
As proceda asa numai in situatii limita, de urgenta. Dar nu si pe termen lung.
Prefer de 100 de ori sa mananc in fiecare zi mai putin si mai simplu decat sa gatesc mai elaborat si apoi sa congelez.
(as apela la astfel de variante: sa rontai morcovi, telina in stare cruda, la fel si fructe, apoi salate, piure, tzatziki, omleta, branza cu smantana si mamaliguta, mancarica de fasole verde la care nu trebuie sa faci altceva decat s-o pui la fiert cu putin ulei, usturoi, morcov, telina si ea se face singura si e super buna, mai ales cu mamaliguta etc. etc.)
n-am congelat niciodata pentru o Luna intreaga, nu cred ca voi face asta vreodata, dar cine stie? in schimb, in ultima vreme gatesc dublu tot, jumate se consuma, jumate la congelator, fie crud (ca sarmalele) fie deja fiert (ca mancarea de mazare), eu nu am sesizat o schimbare mare la gust, e drept ca nici nu stau in congelator mai mult de 2 saptamani. Strategia asta ma ajuta extrem de mult, cel mai mare beneficiu e cand vin seara de la munca si ma pot juca sau citi baiatului meu, in loc sa stau la bucatarie. In Weekend gatesc cateva ore, (cred ca maxim 5) impartit pe cele doua zile, timp in care copilul este scos la plimbare de tati, deci timp de calitate si pentru ei doi. Apoi mancam de pranz si mai iesim inca o data, de data asta toata familia. Mancam de asemenea tot timpul foarte multe Salate, fructe, legume si seminte sau nuci. Ca sa-mi fac meniul saptamanal, impart zilele pe teme, ca la dieta Rina, adica zi de Proteine, de amidonuri si zi de carbohidrati. Asta imi limiteaza optiunile si ma ajuta sa ma decid mai repede ce voi prepara. Altminteri mie imi plac si mi-e pofta sa fac atatea lucruri ca devine chin sa alcatuiesc un meniu.
daniela: minunata idee de a gati dublu. O sa o aplic si eu pt proteine, tocmai ca ma seaca de energie dilema: „si azi noi ce mai mancam?”.
Doamne, o femeie, atatea idei minunate am aflat de la tine, nici nu stii ce compliment mi-ai facut!
Si eu am pus manacare la congelator, daca a ramas prea multa. dar nu am gatit niciodata special pentru a pune la congelator si nici nu stiu daca as face asta. Intr-un an am primit de la o buna prietena niste cozonaci care se tineau la congelator si se scoteau doar in ziua in care doreai sa ii mananci si au fost fosrte buni, chiar surprinzatori de buni, caci congelatul nu le-a schimbat deloc gustul. in schimb sunt mancaruri carora le schimba gustul faptul ca stau la congelator. Eu asta am observat.