Sunt blogurile de finanțe personale pe internațional pe care le urmăresc eu în acest moment și m-am gândit să le trec și aici, știu că nu sunt singura care citește și bloguri în engleză, iar mie îmi place mult să descopăr bloguri noi, de regulă recomandate de cineva.
Lista mea e diferită de cea pe care o alcătuiam în 2013 – s-au întâmplat multe de atunci, unele bloguri s-au închis, unii autori nu mai scriu la fel de des ca înainte, unii dintre ei și-au schimbat obiectivele… M-am schimbat și eu, deși sunt mult mai multe bloguri de calitate față de acel moment (aproape că nu-mi vine să cred cât de mult a crescut și blogosfera de finanțe personale din afară), prefer să citesc doar câteva dintre ele, cu care sunt destul de consecventă.
Iată cele 5 bloguri de finanțe personale pe care le citesc în acest moment:
- Afford Anything, un blog al cărei autoare, Paula, este în căutarea libertății sustenabile, pe terman lung. Definește independnța financiară ca pe posinilitatea de a nu fi nevoit să îți consumi timpul la schimb cu banii și a ajuns în acest punct prin investiții imobiliare,
- Frugalwoods sunt 2 tineri simpatici, plus o fetiță și un ogar, care au ajuns la independență financiară la 33 de ani (sper că nu mă înșeală memoria, anul trecut s-a întâmplat acest lucru), printr-un anumit stil de viață (destul de conservator, dar cu multe excepții), dar și închiriindu-și propria locuință dintr-o zonă căutată și mutându-se în propria fermă din Vermont, la care doar visau când a început blogul. Sunt semi-independenți, momentan doar Liz a renunțat la jobul ei, dar reușește să câștige câte ceva din scris, în timp ce Mr. Frugalwoods lucrează de acasă,
- Money Boss este J. D: Roth, care a ajuns la independență financiară odată cu vânzarea foarte cunoscutului Get Rich Slowly, pe care recunosc că nu îl mai citesc de când nu mai scrie JD aici. Ideea de bază e că suntem cu toții responsabili de cât câștigăm, la fel cum suntem responsabili de propria fericire. E un mix de articole practice cu articole motivaționale care îmi place mult,
- The Simple Dollar, primul blog de finanțe personale descoperit de mine, cel care m-a ajutat să înțeleg bazele, dacă pot spune așa, sau că se poate și altfel. Mă rezum în general la a citi articolele lui Trent, care a vândul și el blogul la un moment dat, rămânând în echipa redacțională,
- Mr. Money Moustache, vorbește despre bani și libertatea pe care aceștia ți-o pot oferi. Din nou ideea de independență financiară foarte timpurie – domnul în cauză s-a „pensionat” la 30 de ani, împreună cu soția sa. Secretul: poți duce o viață mult mai bună decât cei care se orientează către lux și consumerism. Fericirea vine din alte surse, niciuna dintre ele neimplicând o mașină mai mare sau o poșetă mai scumpă(traducere/interpretare aproximativă)
Tu ce bloguri de finanțe personale urmărești în acest moment?
MMM si Frugalwoods le-am citit “din scoarta in scoarta” si le urmaresc zilnic (inclusiv forumurile, comentariile). Ma intreba Liz de la Fruglawoods cum se face ca atata lume din Romania o citeste si i-am scris ca am aflat de pe blogul tau 🙂
Nu stiam de affordanything dar l-am deschis acum, ca ma pasioneaza domeniul imobiliarelor si al renovarilor.
Multumim. Si eu urmaresc Frugalwoods, imi place mult de ei.
Pe Paula Pant o citesc si eu de multa vreme si chiar ma gandesc sa ii cumpar cursul de real estate la care lucreaza. Scrie foarte bine si imi place ce viata si-a construit. Vezi ce mult ne atasam de stilul unei persoane si cat se schimba lucrurile cand isi vand blogurile?
Eu mai urmăresc si The Financial Diet – e un site colectiv.
Desi nu e strict un blog despre finante, este un blog despre frugalitate pe care il urmaresc zilnic.
http://www.andreadekker.com
Mi-a schimbat mult de tot modul de a gandi si de a-mi organiza viata.
Da, si mie imi place foarte mult Andrea Dekker – cred ca am scris separat despre ea la un moment dat.
Eu urmaresc foarte multe bloguri focusate pe independenta financiara. Millenial-revolution, scris de un cuplu canadian, e unul dintre ele. Ambii s-au retras acum un an, la 31-32 de ani (parca).
Imi pare rau ca nu exista si bloguri in romana ce se focuseaza pe atingerea timpurie a independentei financiare. De altfel de cateva luni ma tot gandesc sa incep eu un astfel de blog. Inteleg ca in trecut era aproape imposibil de atins acest tel, insa pentru tinerii romani din ziua de azi este relativ usor. Chiar mai usor decat pentru un neamt sau francez.
Bogdan, mi-ar face mare placere sa te citesc. Si sunt sigura ca multora dintre cititorii mei – promit ca voi da o mana de ajutor pentru a avea un prim nucleu de cititori constanti :).
Bogdan, nici eu nu am gasit niciun blog romanesc cu pasii spre independenta financiara, e un subiect care ma pasioneaza si pe care umblu. Abia astept sa deschizi blog, dar noi am mai discutat despre asta: pasii de achizitionat actiuni si bursele internationale sunt cele ce ma intereseaza.
Eu as face totusi in engleza un asemenea blog. Din reactiile cititorilor mei atunci cand am incercat marea cu degetul (clar si pe mine ma preocupa subiectul), nu suntem pregatiti pentru acest lucru.
Bine, in 2011 cand am inceput eu Economisim.info lumea cred ca nu era pregatita nici pentur blogul meu, dar au fost destul de multi cititori care au avut rabdare si au inteles ca povestesc aici mai mult despre responsabilitate si mai putin despre cine stie ce metode prin care te zgarcesti la orice pentru a mai pastra un leu in buzunar…si au recomandat blogul mai departe, si cumva mentalitatea s-a format.
Asa ca, de ce nu si in zona independentei financiare…
In principiu si eu citesc din blogurile astea, dar si cel din Alaska, il stii si tu 🙂 . Mai in stilul meu este https://ournextlife.com/
Mai de mentionat este de cativa ani citesc blogul asta: https://mrfirestation.com/ . Acum nici un an s-a pensionat( 47 ani). Am “sinapsat” cu el pentru ca si calculele mele tot pe la varsta aia imi arata ca voi putea zice cuvantul: suficient. Mi s-au parut extraordinar lunile in care cifrele ii ieseau de pensionare, cum calcula si recalcula cheltuielile inainte si dupa (asigurarea medicala si-o acopera acum din buzunar si la americani nu e ieftin deloc = 900 de dolari), cum a cautat si ideea de a pleca in alte tari mai ieftine, cand a decis sa mai lucreze un an si banii sa fie pt charity, cand ezita sa informeze la munca, cum a informat la munca, cum si-a petrecut primele zile, planul si ritmul etc. El e primul care mi-a deschis ochii ca sunt cheltuieli or sa imi dispara daca ma pensionez (am articolul in draft de mult timp 🙂 – ia sa il finisez si public ).
un blog inceput cu cateva luni in urma: https://stocks4fun.wordpress.com/