Tare mi-a plăcut ideea Mihaelei de a face un calendar al cheltuielilor de care nu ținem mereu cont!
Cu toții avem mereu diverse cheltuieli mai mult sau mai puțin importante, dar care reușesc să ne dea cumva luna peste cap. Iar dacă suntem sinceri cu noi, vom vedea că mare parte dintre ele sunt predictibile, așa că, chiar dacă ne place să folosim acest lucru ca scuză (mă includ aici, calendarul acesta o să-l fac pe blog și la început de an tocmai pentru a nu mai avea vreo scuză 🙂 ), ele nu sunt cheltuieli neprevăzute.
Sunt, așa cum spune Mihaela, cheltuieli de care nu ținem cont. Diferență mare :).
Calendarul cheltuielilor suplimentare
Ianuarie – întreținere mare (pentru noiembrie vine întreținerea pe ianuarie) + impozit datorat pentru o serie de venituri (cele de la Google în special, nu e extrem de mare, dar depășește deja rubrica mea Altele – deci anul viitor voi fi mai atentă cu el). Reduceri măricele la haine, una din perioadele în care cumpărăm. Două zile de naștere. Întreținerea – 240 de lei pe noiembrie – am bugetat-o separat. La mine crește cam cu 10-20 de lei față de luna corespunzătoare a anului trecut, îmi e destul de ușor să fac o previziune având și notată cifra respectivă,
Februarie – întreținere mare bugetată din start, fără probleme aici (cea din decembrie vine – e cea mai mare la noi). Tot în ianuarie – februarie încep să urmăresc cadouri pentru 1 – 8 martie, nu iau în ultimul moment niciodată. Am o listă pe care o bifez și încerc să găsesc la reducere chestii mai scumpe în mod normal, o zi de naștere,
Martie – întreținere mare (pe ianuarie), plata impozit PFA – primul trimestru, impozit pe locuință, cadouri de Paște, două zile de naștere în familie,
Aprilie – cadouri de Paște, o zi de naștere, un botez (cred că în aprilie va fi),
Mai – 2 onomastici, o zi de naștere,
Iunie – ziua lui V., de obicei ieșim, chiar din București, a doua tranșă de impozite,
Iulie – concediu, dar e bugetat separat, aniversarea căsătoriei, o zi de naștere,
August – lună de reduceri la haine (ianuarie și august sunt lunile de reduceri),
Septembrie – regularizare de impozit PFA, impozit trimestrul III,
Octombrie – două zile de naștere,
Noiembrie – asigurările de locuință, cadouri de Crăciun/Moș Nicolae/aniversările perioadei – inclusiv ziua mea,
Decembrie – Sărbători, impozit trim. IV
Cum am rezolvat eu și unde greșesc în continuare
Eu am rezolvat cumva problema trecând în buget o rubrică „Altele”, care primește între 2 și 300 de lei, în funcție de lună și de ce alte cheltuieli mai sunt. Analizând cheltuielile lunare (are și bugetul lunar importanța lui), am constatat că acest tip de cheltuieli există în fiecare lună, fără excepție, deci trebuie să aibă o rubrică separată.
Dar ce te faci în lunile în care cheltuielile acestea sunt mai mari decât suma de mai sus?
Pentru a da doar câteva exemple, impozitele către stat (eu le plătesc singură, nefiind salariată) sau asigurarea facultativă + cea obligatorie pe care le fac în noiembrie depășesc binișor cei maxim 300 de lei pe care îi aloc, și am adunat deja 5 luni pe an!
Evident, trebuie ca de la începutul anului să fac această estimare, ca mai sus, și să mai și consult calendarul de fiecare dată, pentru că mărturisesc că exact genul acesta de cheltuieli îmi scapă și – așa cum spuneam, nu sunt total rezolvate de cei 2-300 de lei din rubrica „Altele” a bugetului lunar.
În plus, cadourile sunt cumpărate pe rând, de multe ori online, de câte ori găsesc ceva interesant și care merită, nu merg în ultimul moment la cumpărături decât extrem de rar.
Pe lângă toate acestea, mai sunt nunți sau botezuri, cadouri pe care decid să le fac peste an, vizite la medic sau dentist, ajutoare mai mici sau mai mari pe care le vom acorda familiei… pe care nu le pot trece deja la altele și să cresc suma respectivă pentru că nu sunt lunare.
Mi se pare extrem de util un asemenea calendar și îi sunt recunoscătoare Mihaelei că a venit cu ideea să îl treacă pe blog. E mult mai ușor de urmărit așa.
Eu, așa cum spuneam, țin cont de toate acestea când alcătuiesc bugetul lunar, dar de unele mai uit. Așa cum am uitat de impozitul pentru venituri din Adsense pe care ieri l-am ridicat și am 60 de zile să îl plătesc (e drept că nici acestea nu vin ceas, adică știam că va veni, dar exact o dată nu aveam) :). Nu-i grav, chiar am de ridicat un cec care îl va acoperi, dar tot era mai bine să îl prevăd.
Ție cum ți se pare ideea? Ai alcătuit/vrei să alcătuiești un asemenea calendar?
Claudia says
Cred ca unele cheltuieli sunt mai greu de prevazut 🙂 de aceea nici nu imi fac un plan strict cu ce ar trebui sa cheltui.
Uite, acum de exemplu ”mi-a murit” bateria de la masina. Am primit instiintare ca vin cei de la gaz pentru verificare. Inainte de asta trebuie verificata si centrala. Alti bani, alta distractie.
Da, intr-un fel, poate daca as fi fost super organizata imi notam acum 2 ani ca voi avea aceste cheltuieli de facut in viitor dar nu mi se pare realist.
Asa ca prefer, constienta fiinda ca iarna e mai greu ca vara :))) sa fac economii unde pot (la fata locului) si sa echilbrez bugetul din mers.
Daca la final ies pe plus (adica am economisit ceva) e mai mult decat perfect 🙂
Elena fr says
Si mie mi-a placut mult articolul Mihaelei.
Noi avem multe cheltuieli din astea, dar e putin altfel: impozitele pe venituri le platim lunar,apoi in septembrie cind trebuie sa platesc pentru tot felul de activitati, fac pentru fiecare activitate trei cecuri care se incaseaza deci in 3 luni diferite (ori consecutive, ori de exemplu in octombrie, ianuarie si aprilie).
Apoi cind cumparam un lucru mai scump , putem sa-l platim in 3 rate , fara dobinda, sau chiar in mai multe, tot fara dobinda. Chiar si cind am facut ochelari, am fost mirata cind mi s-a propus sa fac un cec pe care opticianul sa-l incaseze imediat ce primesc eu rambursarea de la asigurarea de sanatate.
Geta says
Eu nu mi-am facut nici o lista. Mi-am intiparit bine in minte ca in ianuarie platesc impozitul la casa pe tot anul. Bonificatia obtinuta nu o las in portofel, o pun la pusculita. Tot in ianuarie torn citeva sapunuri handmade ca sa am de 1-8 Martie pentru cadouri. Iarna, noi, nu folosim autoturismul deci ne ramin in buzunar banii pe care altfel i-am fi cheltuit pe benzina si rovigneta si-i adaugam la intretinere. De BF de anul ce tocmai a trecut am facut o economie de 200 lei pt. ca am luat o oala CrokPot care in pretul normal de pe site era 700 lei. Cu ce bani mai aveam strinsi si cei 200 lei m-am descurcat de minune pentru cadourile de sarbatori. Si tot asa jonglez si ma descurc onorabil,n-am fost niciodata in situatia sa ma imprumut sau sa ramin descoperita la vreo plata importanta etc. Va doresc succes fetelor la economisit, eu economisesc cit pot de mult !
O femeie says
Geta, tare drag imi e cum scrii. Ideile tale sunt f.practice si ancorate in cotidian. Imi place ideea de sapun handmade de 8 martie. Eu nu fac sapunuri dar cred ca as putea comanda la o amica si utiliza drept cadou.
Geta says
Ma bucur, o femeie ! si eu apreciez foarte mult ideile tale. Ma gindesc de multe ori la tine cit esti de ingenioasa si te descurci de minune cu toate problemele de zi cu zi !
Cristina says
Este un exercitiu bun, alcatuirea unui astfel de buget. Am facut si eu unul acum si rezulta o suma lunara destul de mare 🙁 Citeam si la tine si la Mihaela de zilele de nastere atat de numeroase si am avut surpriza sa constat ca si la mine, intr-un an, se aduna 19!
In rest, in afara de impozitul pentru casa si pentru PFA, mai avem asigurarea la casa, sedinta foto cu copilul de ziua lui, celulele stem, lampa UV (pentru purificare apei, se schimba anual).
Nu am inclus hainele (la mine consider momentan ca nu mai este nevoie de nimic, copilul s-ar putea sa mai aiba nevoie peste an de una-alta), concediile si iesirile lunare (le-am bugetat separat, anul acesta imi propun sa avem cate o iesire lunara din Bucuresti), cartile (care reprezinta o cheltuiala destul de insemnata – poate anul acesta reusesc sa imi fac abonament la biblioteca).
Am constatat cu surprindere ca factura de gaze este mai mica fata de aceeasi perioada din anul trecut cu putin mai mult de 100 lei, iar cea de energie electrica cu aproape 50 (nu am facut nimic special in directia asta, avem tot 25 grade in casa).
De asemenea, am observant in ultimele doua luni ca ar fi nevoie si de un buget pentru sanatate/medicamente, trebuie sa-l strecor cumva si pe el.
Elena fr says
Mi se pare cam mult 25° in casa, nu cred ca e bine nici pentru sanatate.
Cristina says
Elena, pana sa ne mutam la casa noastra, am cam suferit de frig, asa ca ne-am promis ca o sa stam la caldura cand vom avea posibilitatea 🙂 Ne-am obisnuit asa, si vara si iarna stam toti in pantaloni scurti si tricou. Stiu ca este mai bine pentru sanatate sa mentinem temperatura undeva intre 20-22 grade, in dormitor avem in jur de 23, dar in restul casei sunt 25 grade. Din fericire ne ajuta si centrala, nu avem costuri foarte ridicate cu caldura (in cea mai friguroasa luna de anul trecut am platit 560 ron).
Elena fr says
Noi am mers pentru cateva zile in vizita la cineva care isi tinea 25°, ni s-a parut prea cald. Noaptea trebuia sa ne deschidem geamul,iar ziua era o senzaţie inconfortabila.
Si eu sunt friguroasa: la mine la 20-21 stau cu pulover.
Mihaela Damaceanu says
Iar eu ma bucur si mai mult ca ti-a placut si iti multumesc intr-un fel pe care cuvintele mele nu-l prea reusesc a transmite 🙂
Ideea mi-a venit anul trecut cand tot ramaneam cam uimita de cat de multe cheltuieli din astea pe care nu trebuia sa le uit aveam lunar. Si mi-am zis de atunci ca ar fi bine sa le notez si ca ar putea fi o idee interesanta pentru blog, mai ales ca eu nu citisem asa ceva pe nicaieri. Cred ca ne si deformam putin ca bloggeri – am ajuns sa analizez destule lucruri si din perspectiva de om cu blog 🙂
Recitesc cu atentie tot ce ai scris, am ajuns foarte greu astazi si m-au asteptat cu urgente pe birou 🙂 Referitor la concediu am hotarat de ieri sa fac si eu ca tine. Urmeaza sa prind in ianuarie si impozitele si sa trec neaparat cumparaturile de la reduceri. Si maresc si eu suma aceea lunara de la categoria „altele”.
Cristina, sa stii ca si mie mi se par tare multe zilele de nastere. Ceea ce e foarte bine, intrucat inseamna ca avem prieteni. Si la fel cum imi scria o femeie, si pe baiatul meu il cheama si invita des prieteni/colegi, ceea ce intotdeauna m-a bucurat. In mod special, pentru generatia aceasta ingropata in ecrane, e o bucurie sa iasa si sa se intalneasca face to face. Nu conteaza ca si acolo mai deschid telefoanele, ca de multe ori discuta tot despre ele, ci faptul ca totusi discuta si ca invata sa relationeze direct.
Cristina says
Ai dreptate, Mihaela, este bine ca piticii socializeaza si fata in fata, nu numai prin intermediul ecranelor. Eu eram ferm convinsa ca avem mult mai putine zile de nastere la care participam, dar in momentul in care am inceput sa le pun pe hartie am avut o surpriza :)) Ocazie numai buna sa adaug o noua rubrica bugetului.
Delia says
La noi tot apar „altele”, chit ca sunt bugetate din timp… Eu nu stiu cum aveti voi impozitele, insa noi platim cam in fiecare luna aproximativ 2500 de lei (ba ale mele, ba ale sotului, ba regularizare care musai o platesc in rate ca nu am cum sa platesc 10.000 ron o data).
In decembrie bugetul de cadouri si sarbatori a fost de 2000 lei, luna asta este ziua copilului si-am calculat 2000 de lei insa se pare ca sunt insuficient. Mai nou cadourile pentru colegii copilului sunt spre 150 lei, asa ca luna asta cu 3 aniversari PLUS ziua lui vom plati un salariu mediu brut (http://www.mediafax.ro/economic/salariul-mediu-brut-a-crescut-cu-10-2-in-decembrie-la-2-930-lei-cel-net-s-a-situat-la-2-114-lei-15048825).
O femeie says
Aprox 40 50 invitatii la fiica mea pe an.acum parca s au mai rarit: duar 2 luna asta (deocamdata) la baieti unde o sa le cumpar cadou.
Elena fr says
Ioi! Cred ca sociabilitatea vine din familie. Eu cu prieteni putini, copiii mei cu prieteni putini. Am facut de curind aniversarea la cea mica: 5 invitati. Nu mai erau locuri unde as fi vrut, asa ca am facut acasa ,le-am organizat eu atelier creativ si a fost fain.
Anna says
Foarte interesant! Eu le aveam notate in bugetul lunar (cuprinde tot anul, fiecare luna cu coloanele ei), dar nicidecum asa de detaliat! Ma apuc si eu de treaba. 🙂
Ovidiu says
aveti un astfel de excel? il puteti share-ui?