Aseară am recitit câteva mailuri primite de la voi de-a lungul timpului, realizând încă odată cât de utile și importante au fost provocările pe care le-am lansat uneori.

În special cea de 52 de săptămâni a adus economii împortante membrelor și chiar membrilor comunității (ne citesc destui domni, chiar dacă rareori decid să se alăture discuțiilor). Am zâmbit încercând un calcul, pentru că ne-am cumpăra cred o garsonieră împreună, doar cei care au venit și mi-au spus despre sumele acumulate în ultimii 2-3 ani :).
M-am gândit așadar că începând cu luna noiembrie a acestui an să lansez o provocare lunară, pe data de 1. Poți decide să participi sau nu, într-o anumită lună sau în toate – e exclusiv alegerea ta.
Provocarea de noiembrie
Un pic neplăcută pentru multe persoane această provocare, sper însă să am parteneri de drum, ca să spun așa. Am ales-o pentru că nici mie nu îmi place în mod deosebit să notez fiecare cheltuială și pentru că de multe ori lucrurile făcute împreună m-au ajutat (acest blog e cel mai bun exemplu).
Ce îmi propun și îți propun
Pe scurt: să notăm fiecare cheltuială pe care o facem, indiferent pentru ce.
Cum o să procedez eu:
- notez pe telefon (ca notă) cheltuielile făcute cu bani cash,
- adaug la sfârșit de săptămână sumele de pe card și cheltuielile cash într-un excel – totalul săptămânal e foarte util pentru a trage niște concluzii pentru săptămâna următoare,
- fiecare are câte o sumă săptămânală pe care nu o notez decât ca atare (adică nu scriu că eu mi-am luat 2 covrigi și el 5 mere din respectivii bani, ci suma săptămânală, de ex. 70, 100 sau 90 de lei – sunt exemple). Eu o țin separat în portofel, pentru el sunt singurii bani cash, adică foarte simplu de gestionat
Ideea sumei săptămânale rezolvă faptul că V. nu își amintește aproape niciodată cheltuielile și nici nu e foarte încântat să o facă. Am trecut prin mai multe etape, inclusiv cea în care am renunțat la notatul cheltuielilor pentru că era generator de conflicte. Asta a rezolvat foarte ușor problema.
Nu știu dacă funcționează pentru toată lumea, dar la noi a mers excelent.
Acum: știu că în familie bugetul poate fi gestionat diferit, respectiv: la comun, fiecare cu bugetul lui, buget comun și buget individual… Evident, dacă bugetul nu este comun, ai putere doar asupra părții tale din bani, dar tot poți trage concluzii extrem de importante.
Dacă ai deja o evidență a bugetului lunar?
E foarte bine! Normal că poți participa la provocare și vei fi mai atent în această lună la tipurile de cheltuieli și modul în care poți să economisești. La sfârșit de lună voi trece concluziile mele cu privire la modul în care m-am descurcat și posibil să te ajute să le tragi și pe ale tale.
Participi?
Poate că misiunea ți se va părea un pic dificilă, dar în mai mulți va fi mai vesel și vom avea mai mari șanse de reușită. Beneficiul cel mare va fi o analiză de sfârșit de lună în care sigur vei constata că există puncte de îmbunătățit.
Așa că: ce zici de provocare? Mi te alături?
Ce mi-am mai propus eu pentru noiembrie
Lunar, îmi propun câte ceva important nu doar în plan financiar, ci și în cel personal. O să trec pe blog și aceste mici challenge-uri personale și nu mă deranjează deloc dacă mă însoțește cineva:
- citit. Am 3 cărți pe lista acestei luni: Ce te-a adus aici nu te va duce mai departe, Un singur lucru și Secretul,
- sănătate/fitness: să mănânc câte o salată din legume crude la fiecare masă (inclusiv micul dejun, dacă nu e format dintr-o formă de lapte + nuci, semințe, etc),
- să trimit săptămânal câte un mail abonaților la Newsletter – este un lucru pe care nu am reușit să îl realizez consecvent, dar în noiembrie, dacă îl trec pe această listă, îl voi vedea mereu ca prioritar. Te poți abona în căsuța din dreapta 🙂
Pentru mine, acest tip de provocări sau obiective lunare, pe care le stabilesc cumva pe domenii, au un rol extrem de important, rareori nu reușesc să bifez ceva din listele mele care am grijă să fie suficient de mici pentru a fi și respectate. M-am gândit chiar dacă nu ar fi poate mai potrivit să anunț mai întâi provocarea lunii noiembrie… de a stabili câte o provocare lunară pentru fiecare domeniu al vieții tale.
Dar obișnuințele se crează și din mers…
Te aștept așadar să îmi spui dacă vrei să te înscrii la provocarea lunii :).
Ah… sa stii ca m-as inscrie si eu. Candva asa faceam, scriam fiecare banut pentru ce e cheltuit. Acum parca nu mai pot 🙁 Nu stiu de ce…
Am incercat sa o fac luna asta dar ma iau cu treaba si uit. Si cum noi folosim cel mai des cardul de credit .. cred ca ma bazez pe el ca noteaza fara erori :))) Din pacate…
Asa ca am doar o evidenta per ansamblu a cheltuielilor lunare si nu stiu daca ma mai pot disciplina ca sa revin la obiceiul din tinerete.
Dar o sa urmaresc de pe margine cum decurge provocarea 🙂
Particip.da as vrea sa pun la pusculita 4lei pana la craciun sa fac cadou sotului si la pitic.baiat. trebuie sa schimb obiceiurile culinanare sa mananc salata seara sa pot fi in forma pana la craciun.si carte as reciti o carte in italiana de luca lorenzoni semplicemente felice
Iulia, eu am venit sa iti urez la multi ani, cu sanatate si bucurii, macar atatea cate ne oferi tu!
Nu stiu daca mi-am amintit bine, daca nu, revin in ziua corecta! 😉 Gandurile bune sunt, oricum, indreptate spre tine in fiecare zi!
Laaaa muuuulti aaani! 😊
Iti multumesc din suflet, draga mea, ai retinut corect, intr-adevar :).
Noroc cu Ioneasca 🙂
La multi ani si multa sanatate! si evident, tot ce iti doresti sa devina realitate!!!! Te imbratisez cu drag!
Multam fain! Te imbratisez si eu, sper ca toate (si toti) sa avem parte de ce e mai bun.
La multi ani, Iulia! Sa fii fericita! Cu drag
Multumesc, Elena! Pup 🙂
🎂🍸🎆
Ma bag:)
Mie mi-e usor sa fac asta, notez mereu toate cheltuielile, iar la sotz la fel, trec doar suma acordata pe luna(nu e in tara si asa e mai usor)…
Legume/fructe crude mananc zilnic, salata sau nu…
De citit citesc, insa poate intr-un ritm putin mai lent…mai am putin din Tata bogat, tata sarac de Robert Kyosaki, si inca doua incepute, mai de suflet asa: Cum imposibilul devine posibil de Robert Anthony, si Iubire fara conditii de Paul Ferrini. Acum ca m-ai provocat, incer ca sa le termin luna aceasta.
Cu miscarea organizata nu stau bine, doar merg mult pe jos….
Secretul e o carte foarte buna, eu am vazut filmul, asteptand sa aiba un pret de oferta cartea….in schimb am luat ptr copiii mei „Secretul si puterea adolescentilor” de Paul Harrington, care este un fel de adaptare ptr adolescenti a cartii Rhondei Byrne…
Cheltuielile le notez de ceva vreme, in timp am ajuns o varianta care mi se pare ok: dupa plata facturilor, a gradinitei si dupa virarea economiilor intr-un cont de economii, aloc o suma bilunara pentru mancare si distractie, impartita in doua plicuri. In paralel, am un tabel in excel cu o formula aplicata, astfel ca de fiecare data cand cheltui ceva dintr-un plic, notez si se actualizeaza mereu restul ramas. La suma bilunara am ajuns dupa ce intr-o luna am notat fiecare leu cheltuit si am constatat ca au fost cheltuieli mult mai mari decat credeam. Particip si eu la provocarea acestei luni, in ultima vreme dorinta mea a fost sa imi ramana bani de la un salariu la altul. In privinta cititului, reusesc sa citesc mult mai putin decat imi doresc, dar tot am avut in ultima saptamana patru carti citite in paralel din care am reusit sa termin deja doua. Conform provocarii de pe Goodreads, sunt cu 6 carti in urma si sper ca pana la sfarsitul anului sa recuperez 🙂
Particip si eu cu mare drag.
De mult vreau sa fac și eu asta, sa notez fiecare cheltuiala, dar nu reusesc deloc sa ma țin. Culmea e ca acum vreo 12 ani făceam asta cu rigurozitate, dar am pierdut obiceiul de mult. Adevărul e ca pe atunci eram singura și cu f.putine cheltuieli ; acum sunt căsătorita, cu doi copii și cu f.f.multe facturi lunare de plătit și alte cheltuieli. O sa încerc sa particip și eu.
Particip și eu! Am început deja să notez. La mulți ani, cu sănătate și bucurii!
Particip si eu la notatul fiecarei cheltuieli. Maine sunt libera si ma duc la Kaufland si la DM si Ikea, voi avea ce nota de acolo 😀
La mine ar trebui sa fie simplu: merg la piata sambata, si apoi o data la 1-2 luni la supermarket. Cam o data pe luna la un restaurant, cam de 2 ori pe luna la cumparat un cadou de aniversare.
In plus, eu nu mananc o salata dar mananc la fiecare masa un legum sau o fructa. Mie relativ simplu: mic dejun nu sunt in stare sa mananc asa ca am morcov, mar, kaki, banana, telina radacina, gulie etc. la munca ( si completeaza si mic dejun si pranz), iar la cine fac mereu salate sau toc cateva legume si mancam cu totii. Toti in casa avem pachete asa construite si zic ca e ok.
Noi notam cheltuielile de 7 ani. In vreo 20 de rubrici. Si nu ne ajuta la nimic. Asa ca o sa va urmaresc de pe margine si o sa iau lectii de la voi.
Fructe si legume mîncam dar parca in perioada asta trag spre lucruri mai consistente.
Particip 🙂 . Provocarea a picat exact in momentul in care aveam nevoie de o ‘provocare’ sa ies din inertie.
Notati toate cheltuielile inclusiv cele lunare, de curent, telefon, rate bancare, gradinita sau bona ?
Sau doar ce se cheltuie pe mancare, haine si nimicuri ? 🙂
ca sa ai o imagine completa, ideal ar fi sa notezi tot, orice cheltuiala, chiar si daca iti cumperi o cafea sau un covrig…..
Noi notam de ceva vreme tot ce cheltuim dar nu ne ajuta prea mult….E drept ca vedem clar pe ce se duc banii.Problema este daca aceste cheltuieli sunt absolut necesare sau … nu. Jumataea mea este mai reticenta si insista ca singura solutie ar fi sa marim veniturile.Sunt de acord ! Doar ca am constatat ca desi am avut in timp astfel de cresteri, au crescut si cheltuielile…Provocarea pentru mine este sa facem bugetul pe tipuri de cheltuieli si sa ne incadram in el.Si daca de la o luna la alta raman in plus pe o categorie sa se reporteze luna viitoare la acelasi tip de ch. sau la fondul de rezerva sau la vacanta ( asa poate suntem mai motivati sa fim mai atenti).Munca de lamurire… Acum vad ca este mai receptiv.:)Am uitat sa specific ca fondul de economii nu este afectat.Doar ca pot fi perioade cand poate nu reusesti sa economisesti la fel de mult sau … chiar de loc.Ba chiar esti nevoit sa apelezi la ec.Noi gresim ca nu facem o distinctie clara intre fondul de ec. si cel de rezerva:(
Ma bag si eu. Pe mine ma ajuta si niste app pe telefon (ii gasesc si eu utilitatea, in afara de sms si convorbiri). Eu mai am si alta provocare la nivel personal: ca in 4 luni sa platesc anticipat 37.5% din tot creditul pentru teren. Si asta din veniturile mele de la al doilea job. Insa acest lucru presupune sa lucrez ca nebuna, sa fiu mai mult plecata de-acasa (inclusiv de Craciun!) si sa ne temperam la cheltuielile de Sarbatori. In principiu nu ne va fi greu: chiar azi discutam cu sotul ca am aruncat 2 pungi de semi-preparate (erau expirate), din cauza mea: am tot gatit mancare in casa :)))) Pe viitor nu voi mai cumpara asa ceva.
On topic: ne notam undeva cheltuielile, ne notam suma economisita, ne notam derapajele, le afisam aici la „un colt al rusinii”?
Foarte interesant, dar fiindca trebuia sa citesc asta la 1 decembrie astept provocarea lunii in curs.