Recunosc că subiectul Ce gătim când avem musafiri e punctul meu slab, călcâiul lui Ahile dacă pot spune așa, zona pe care nu am reușit încă să o stăpânesc și sper să o fac cu ajutorul vostru. Dacă mai poate profita cineva de acest articol, cu atât mai bine.

Nu știu când m-am transformat din persoana care putea găti pentru întregul cămin în facultate în cea care are mereu emoții când are invitați și pentru a scăpa de stres inutil preferă să… comande pizza.
Evident, cu costurile asociate, dar nu-mi pare rău de bani, pentru că nu avem valuri de musafiri, dar îmi pare rău că le ofer ceva care, din punctul meu de vedere, nu e nici pe departe cea mai sănătoasă opțiune.
Stresul acesta știu când a apărut, odată cu primele rateuri când am avut musafiri, îmi amintesc și acum un piure cu un gust total ciudat, de exemplu, datorat cartofilor și nu mie, sau o friptură pe care am reușit să o ard – evident că a fost vina mea…
Se adaugă stresul pe care l-a avut mereu mama când avea musafiri, perfecționând aceleași și aceleași rețete tocmai pentru a nu risca ceva și simțind mereu nevoia să le ofere foarte multe, lucru care se pare că s-a moștenit sau preluat. Plus faptul că genul acesta de comportament nu este unul specific pentru noi, în viața de zi cu zi preferăm chestii simple, puțin sofisticate și care nu iau mult timp de preparare.
Mă gândesc că cele mai potrivite ar fi adoptarea unor simple și pe această parte, începând poate cu rețetele publicate aici pe blog, care nu prea au cum să nu iasă, este o selecție personală pe care o folosesc în viața de zi cu zi, doar că puține dintre acestea se potrivesc și pentru o masă cu musafiri.
O să revin asupra subiectului gătit când ai musafiri, deocamdată însă vroiam să vă întreb pe voi: ce gătiți la mesele cu musafiri? Care vi se par cele mai simple preparate, care nu dau greș niciodată? (linkurile către rețete sunt apreciate)
Comanda pizza, reteta succesului 🙂
Daca stii din timp ca ai musafiri si e si zi de week-end atunci merge intr-adevar sa gatesti ceva.
Eu n-am musafiri nici macar odata pe an, nu sunt adepta vizitelor de genul, ca atare nu am nicio sugestie. Am, insa, pe partea de invitat: nu-mi place ca persoana care-mi e gazda pentru cateva ore sa se streseze pe seama mancarii, pentru ca-mi transmite si mie stresul si parca-mi vine sa plec imediat de acolo. Se simte frica aia ca iese mancarea prost si ca invitat tare imi doresc sa fie totul mai relaxant.
Pizza mi se pare cea mai buna solutie. Sau bruschete. Si, de ce nu, sa le facem impreuna. Mi se pare ca prea exista tendinta asta la romani de a umple mesele la orice ocazie.
V.S., de aici si solutia mea cu pizza: decat sa fiu stresata si sa se simta, sa nu ma mai bucur de nicio vizita, mai bine comandam pizza si am rezolvat.
Si totusi, in ultimul timp m-am tot gandit la faptul ca eu nu mananc pizza pentru ca nu e tocmai sanatoasa, de ce as servi-o unor oameni pe care ii invit cu drag la mine (ca de complezenta nu fac invitatii)?
Eu cred ca e ok pizza din cand in cand, mai ales daca e facuta in casa. Adica…nu vad nimic nesanatos in a face un blat, a adauga legume si sos facut in casa deasupra si hop cu pizza la cuptor. E alegerea fiecaruia cum vrea sa faca blatul, eu am facut si mancat in toate variantele posibile, iar prietenii mei sunt pe aceeasi lungime de unda. Cat despre toppinguri, iar se poate face o alegere sanatoasa. Noi punem strict legume, tofu, sosul il fac chiar in timp ce creste blatul si un pic de cascaval vegetal si iese o pizza minunata. Chiar si prietenii mei consumatori de pizza traditionala mi-au spus ca o prefera pe cea facuta de mine pentru ca e mai gustoasa si n-are ingrediente suspecte. Si se face si repede totul, mai ales daca se lucreaza la comun.
Mie, cel putin, asa imi place. Nu vreau sa ma duc la oameni in casa si sa astept sa mi se puna masa, ci sa contribui.
Imi spui te rog ce-i cascavalul vegetal? Din ce e facut?
Din lapte de soia, drojdie, faina, un pic de sos de rosii sau boia pentru culoare, ulei si sare. Am o prietena care face in casa si iese foarte bun, adauga si usturoi. Nu stiu cantitatile si pasii de urmat, pentru ca nu am facut niciodata, dar ea a gasit reteta pe undeva pe net acum cativa ani si face ocazional. O sa caut si eu o reteta, pentru ca ea e departe acum si nu mai are cine sa-mi dea si mie. :))
Ah, imi amintesc ca punea compozitia intr-o tava, in cuptor. Dar atat. Era era extrem de bun, ultima oara am mancat anul trecut, asa simplu. Mie nu mi-au placut niciodata produsele lactate si cam tot ce e din lapte, dar pe asta il mancam cu placere.
Mersi. Pai din reteta pare un aluat ca de piine. Cum zici tu, poate mai facea ceva.
Desi musafirii mei sunt genul pentru care conteaza mai mult bucuria de a fi impreuna decat mancarea de pe masa, recunosc ca tot ma stresez si eu un pic. Ca daca nu ajunge, ca daca nu acopar toate gusturile, ca daca nu le place, ca daca nu iese… In timp mi-am format un meniu universal valabil, ca sa zic asa si care sa nu-mi ia mult timp si sa nu prezinte riscuri majore „sa nu-mi iasa”.
Pentru mine aperitivele pe baza de legume sunt cele cu care nu dau gres si care sunt cele mai apreciate. Probabil oamenii inca se mai asteapta la felii de cascaval si de salam in farfurie, asa ca sunt mereu surprinsi si curiosi. Fac paste fel de fel gen hummus sau pasta de ciuperci sau de fasole verde sau pasta de masline cu usturoi care e inegalabila.
Daca e masa de pranz servesc o supa-crema cu seminte si crutoane aromate care iarasi e pe gustul oriucui si surprinde placut.
La felul principal de obicei fac un peste la cuptor, specialitatea zonei si a casei. Trebuie doar sa am grija sa fie file pentru ca nu toata lumea are dexteritate la ales oase 🙂
Desertul…depinde de eveniment. Dar de multe ori nu ma complic cu prajituri sau torturi care se fac greu si cu riscuri, ci fac un desert la pahar, un mousse de fructe, frisca, mascarpone, cativa biscuiti sau piscoturi de sampanie faramitate, ceva de genul asta. E un desert usor dupa o masa copioasa si toata lumea e multumita. Cafea si gata! 🙂
Da, si eu invit oameni in special pentru ca imi place sa ii vad, nu am musafiri de protocol, ca sa spun asa. Cu atat mai mult nu ar trebui sa ma streseze subiectul, dar uite ca se intampla 🙂
Eu am des musafiri. Unii mai protocolari, altii de-a casei 🙂 . Cum bugetul nu mi-e gras de multi ani, am facut liste si notat acolo experiente si idei (sa nu ma mai panichez si sa ma bucur de prietenii care ne vin).
Pe tema asta am scris deja:
http://iubescorasulmeu.ro/2015/06/30/meniu-ieftin-la-cina-cu-musafiri/
http://iubescorasulmeu.ro/2015/07/08/meniu-ieftin-la-cina-cu-musafiri-ii/
Pentru musafiri eu prefer sa pregatesc macar un fel cu o zi inainte, adica ori aperitivele, ori felul principal iar deserul il pregatesc intotdeauna cu o zi inainte.
Musafirilor nostri le plac mancarurile mai deosebite si asta pentru ca asa „i-am obisnuit” insa si mie imi place mult sa la pregatesc iar daca am o organizare care tine de: meniu, cumparaturi in functie de meniu- cu strictete, pregatire in avans cu o zi, chir nu este stresant, stiu ce am de facut, totul este organizat si iese. Pentru retete ma inspir doar din 2 carti si 2 bloguri si atat, imi sunt suuuficiente toate retete de acolo.
Doua categorii de preparate:
Simple
aperitive: Crema de ton cu lamaie, ceapa, putina maioneza si capere, Salata de ciuperci cu lamae, patrunjel, etc, Salata bulgareasca (reteta originala), Ciuperci umplute la cuptor
fel principal: Lasagna (stiu ca e mai mult de facut dar mi se pare simplu de facut cu o zi inainte si in ziua respectiva doar o coc, in plus fac portie dubla si o congelez si pentru noi, muncesc la fel si gatesc dublu), Diverse fripturi pe care le pun la marinat inainte sau le fac ca si rulade si a doua zi doar le coc, Peste la cuptor pentru ca e fff simplu de facut doar cu condimente si lamaie; ca si garnitura nu prea merg mai departe de cartofi in feluri diverse: natur, cu usturoi si rozmarin, felii subtiri, etc
desert: tiramisu pt ca e fff simpu, cheesecake pt ca iar e simplu, salam de biscuiti pt ca e simplu :D, si toate pot fi facute cu o zi inainte.
Faptul ca fac multe inainte ma scuteste de a sta in bucatarie cand sunt musafirii la noi, ceea ce nu imi place sa fac si nici cand merg la cineva si ma face sa ma bucur de musafiri si sa fiu relaxata pt ca am aproape totul gata
Ana, sper ca in maxim un an sa scriu un articol sau mai multe asemanatoare cu comentariul tau. Cu problema rezolvata si stresul dat deoparte :).
Spune-mi, ce bloguri si carti te inspira? Multam de comentariu!
Ana, putem veni musafir la tine? :)))
Noi facem mese si suntem invitati la mese, asa ne vedem cu prietenii. Ne cam stresam, ca tot romanul. Dar in Franta e mai simplu: antreu, fel principal, brinza, desert. Nu trebuie mincare multa.
Am observat ca cel mai bine e sa ai un fel de mincare dinainte, nu gatit pe loc, ca sa poti sa stai linistit de vorba la masa, nu in bucatarie sa faci pregatiri. Am facut odata sarmale la fel principal, cu mare succes . Apoi bœuf bourguignon, peste, vitel am uitat cum ii spune acum, pregatit in bere(ceva reteta belgiana). Garnitura de obicei orez . Am mai facut eu spatzle inainte si le-am incalzit pe loc. Cred ca data viitoare facem tocanita de miel. La antreuri : tarta cu praz , cu dovlecel, salata de avocat cu creveti si grep. Am mai facut si salata de vinete, pusa in rosii ca sa se poata fiecare servi mai bine. Cum sunt aceeasi prieteni si ne tot invitam, mai trebuie sa schimbam, cind sunt altii fac aceeasi mincare. Am folosit mult si somon in papiote (cu rosii si ciuperci). Am facut si „parmentier de rata”, simplu: iei carne de rata gata pregatita in confit, pui pe fundul vaselor individuale, faci pireu, il adaugi deasupra, cind vin musafirii dai la cuptor.
Cind mincam ceva bun la cineva cerem reteta, de exemplu asa am ajuns sa fac crumble de pui cu vinete si ciuperci cu cocos…foarte bun si usor de facut. Am mai mincat pe la altii coq au vin, peste, osso bucco, un fel de supa cu rata si varza. Mai caut retete pe marmiton, e un site cu muulte retete, unde lumea le noteaza si fiecare spune ce a adaugat sau scos din reteta.
Desertul nu e un stres, ca-mi place sa fac. Cind sunt harnica, fac un tort. Altfel fac o tarta cu fructe, un crumbles, chiar si prajitura romaneasca pe care o tai in portii individuale(adica nu vin cu platoul, ci o pun fiecaruia in farfurie). Uneori aduc invitatii desert de la brutarie.
Pentru vin merge sotul , spune ce mincam, ne da vinzatorul vinul potrivit.
Porneste de la o tema:), mie imi place mult ideea Lidl cu saptamana asiatica, saptamana iberica, saptamana… Eu folosesc des saptamana turceasca(salata cu cuscus, frigarui/carne de miel, orez cu lapte la cuptor), greceasca(placinta cu spanac/salata cu halumi, miel,o prajitura ) romaneasca(pe asta o cam evit ca se prinde lumea ca nu sunt o mare gospodina/au cu ce compara), americana, latina (aici intra toate tarile latine:))aperitiv quiche(se poate face si cu o zi inainte)(, ca fel principal pot face foarte bine tagliatele cu somon afumat (se fac in 10 min si sunt apreciate de toti) si un desert specific (tartele cu fructe, clafoutis, clatite…)
cand am invitati eu ii cam intreb daca au alergii, daca pot manca orice; nu am avut pana acum persoane cu probleme asa ca am putut gati linistita orice; deobicei la mine sunt aperitive gen diferite paste din legume (masline, rosii uscate, ardei copti etc, le-am mai enumerat la tine pe blog) si un fel principal….care depinde in functie de invitati 🙂 mie imi place sa nu imi amestec invitatii, adica avem diverse tipuri de relatii asa ca pt cei de aici mai un fel romanesc pe care il descopera cu placere, pt prietenii romani, in majoritatea lor conservatori, pregatesc feluri mai internationale 🙂
desertul e deobicei tiramisu, super usor de facut si apreciat intotdeauna
iar la vin, pai nah noi suntem iubitori de licoarea asta, sotul lucreaza in domeniu asa ca avem stoc si de alb si de rose si de rosu :))
F. buna ideea cu tiramisu, se face destul de simplu si nu cred ca are cum sa nu iasa… Desi daca e vorba de mine cu musafiri, nu se stie niciodata :))).
Vin am si eu mereu, nimeni nu bea din cauza de condus, asa ca tot adun si adun, ca nici noi nu ne dam in vant.
pentru noi cel mai simplu e sa prajim ceva afara la gratar./…..Daca sunt de ai casei…Daca sunt mai pretentiosi ,doua aperitive gen pasta de ton ,bruschete cu somon sau pastade branza cu ceapa,un fel principal totasa rapid ,paste ori cu sos ragu, ori cu somon,ori ceva legume……desert 🙂 care consta in tiramisu,inghetata cumparata sau ceva pandispan cubranza sau mere sau tarta cu ceva fructe. ultima data am facut tarta cu mere din gradina bunicii…..
mini frigarui cu rosii, mozzarela masline, sau cubulete de cascaval si struguri mari
Cum noi stam la curte si majoritatea prietenilor care ne viziteaza stau la bloc, felul principal este de cele mai multe ori ceva la gratar. Intrebam din timp de preferinte, oferim doua variante si apoi pregatim.
Iarna ne rasfatam cu fasole cu ciolan (uneori pregatita afara la ceaun) + ceapa rosie sau muraturi si paine calda sau gasca/rata pe varza la cuptor + mamaliga. Ambele feluri sunt foarte apreciate de prietenii nostri.
Ca aperitive, avem tot timpul anului afumatura: carne, kaiser si carnati, uneori si slanina, pregatite de noi si pastrate la congelator. Au intotdeauna mare succes.
La desert, vara avem inghetata cumparata sau cheese cake facut in casa, iarna prajitura cu fructe de padure: http://lumeamare.ro/2012/08/31/prajitura-cu-fructe-de-padure-si-iaurt-reteta-finlandeza/
Sunt ca tine, Iulia, pe mine ma streseaza tare ideea de a gati pentru musafiri.
Mi s-a intamplat de mai multe ori sa mananc la cineva, din politete, ceva care nu-mi place si e destul de rau. SI nu vreau sa chinui si eu pe altii, de aici vine stresul meu.
Noi mancam destul de simplu, nu stiu retete sofisticate.
Foarte rar avem musafiri chemati in mod special aproape niciodata. Zilele noastre de nastere le facem impreuna cu 4-5 prieteni, la restaurant – asa isi poate comanda fiecare ceea ce-si doreste sa manance in acel moment, iar noi platim pentru toti.
Dar avem musafiri care pica fara planificare – de genul sotul vine impreuna cu un prieten sa se uite la un film sau sa lucreze la ceva impreuna. Si atunci le dau de mancare ceea ce mancam si noi in ziua respectiva. De exemplu, la ultimele doua vizite de genul asta am dat asa musafirului:
– supa crema de rosii coapte si legume + crutoane; omleta cu ardei + salata + piure cu marar si cubulete de cascaval;
– mancarica de ardei copti cu smantana + mamaliguta.
Deci mancarica simpla si buna.
Pizza mie mi se pare buna – daca e facuta in casa. Nu-mi iese blatul, dar pizza e mai gusotasa decat ceva din oras (pentru ca stiu ce pun in ea, aleg ingrediente bune)
Nu cred c-o sa ma complic vreodata sa fac mese intinse, cum facea mama mea (si cat se mai stresa si se obosea, si stiu ca nu-i placea!).
Cand, totusi, am avut musafiri chemati in mod special am gatit lucruri tot simple care stiu ca-mi ies bine. De genul: crochete de cascaval, rosii umplute cu o crema de branza (branza de vaci + smantana + ceapa + marar + morcovi cubulete mici + gogosari cubulete mici), ciupercute umplute la cuptor, parjolute … din astea.
* Nu-mi iese blatul la fel de moale, dar pizza e mai gustoasa decat cea din oras
Cum nu sunt o bucatareasa grozava, am renuntat de multa vreme sa ma mai stresez cu mese pentru musafiri. Totusi, atunci cand vine cineva la mine, mai ales daca vine de departe, trebuie sa-i dau ceva de mancare, nu? 🙂 Si de cele mai multe ori fac o salata orientala uriasa cu de toate si credeti-ma, nu am dat gres niciodata. Mai ales vara cand este foarte cald este extrem de apreciata. Pe langa cartofi, pun multe oua si masline, rosii, ardei, castraveti, salata verde (pe asta o adaug doar atunci cand o servesc) si fiind atat de colorata iti ia ochii 🙂
Asta n-are cum sa nu-ti iasa. Adica, ba da 🙂 Odata am scapat prea mult otet si a trebuit sa limpezesc cartofii cu apa.
Multumeesc! E super ideea, Ioana!
In general nu prea am eu musafiri asa pretentiosi. Rar se intampla. Si nu cred ca-s ei pretentiosi cat am eu pretentii de la mine. Deh, o zice omul ca avand blog culinar musai sa manance ceva mai aparte.
Insa orice si oricum ar fi nu ma arunca la extravagante. Nu pot sti ce ii place sa ce nu ii place musafirului.
In general, noi romanii cred ca suntem mai putin tentati de noutati culinare. Mai atrasi de ce e deja stiut/testat/incercat din batrani.
Asa ca un meniu cat de cat traditional cred ca nu da niciodata gres.
Inspiratie pentru meniu… uite…
pentru aperitive gasesti aici
http://lecturisiarome.ro/retete-de-aperitive/
pentru deserturi aici
http://lecturisiarome.ro/retete-de-prajituri/ si aici http://lecturisiarome.ro/retete-de-torturi-si-tarte/
La mine si prajiturile sunt cat mai putin sofisticate. La fel si torturile.
Cele mai reusite cred ca sunt cele naked. Simple, aratoase, gustoase. Poate putin shocant pentru musafiri care se vor intreba… oare nu a mai avut crema si pentru ornat peste? :)))
Pentru că suntem mari iubitori de musafiri, de la mic la mare, și pentru că în general cei care ne trec pragul sunt foarte apropiați ori parte din familia mare avem câteva rețete care nu dau niciodată greș și de care se bucură tare și copiii: 1. chec simplu economic – rețeta Laurei http://www.laurasava.ro/2007/03/22/chec-simplu-economic/ ; 2. negresă – rețeta Adrianei http://www.stilulmeudeviata.ro/2013/06/negresa-cea-mai-simpla-si-ieftina-reteta-posibila.html ; 3. prăjitură cu brânză – rețeta Mihaelei http://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-cu-branza-de-vaci/ (aici se găsesc o grămadă de rețete cu brânză dulce) și 4. clătite americane – sunt multe rețete, ce mi-am notat eu a fost una de bază, la care se poate varia, desigur – http://www.teoskitchen.ro/2010/02/clatite-americane-reteta-de-baza.html
Pentru că apartamentul în care locuiam era mic, nu am pregătim niciodată mese festive, neavând loc de desfășurare. De mai multe ori însă am avut invitați la micul dejun, o dată chiar cu tematică 🙂 cum spunea Anca, englezesc. În general însă a fost ceva în genul în care spunea Cristina – afumătură (slănină, șuncă, cârnați – de la părinți), telemea, salată vinete, legume multe / murătură, omlete, un chec aperitiv ori chiar șarlotă cu varză – foarte, foarte apreciată – un ceai fierbinte iarna și ceva dulce la urmă.
Nici eu nu am musafiri des, ultima data au venit niste cunostinte din australia(cunostinte facute pe loc) si au apreciat fff mult salata de rosii clasica, cu ceapa si ulei, branza. Am mai avut salata de vinete, ff mult le-a placut si asta, orez fiert in rice cooker si niste chiftele vegetale. Atunci am avut un tort facut, era ziua lui fiu-meu…
Am mereu in congelator chestii ptr vizite neanuntate, nu neaparat sanatoase, dar nici f nesanatoase: pizza congelata, pufuri cu branza de la lidl, hamburgeri vegetali congelati, nuggets din piept de pui. Mai am si fasole fiarta, porumb conserva si restul de ingrediente ptr o salata taco rapida. Limonada cu fructe de padure din congelator se face repede, o apa minerala este mai mereu, fructe la fel…
pe aici lumea chiar gateste:)! Eu sunt mai lenesa cand e vorba de mancaruri complicate. De obicei fac cartofi intregi la cuptor plus salata (de vara, de iarna, de toamna, de primavara), si de nu e in post o friptura. La desert fac o placinta tip strudel mare, cu aluat simplu, umpluta cu dovleac, branza, bucati de mere, sau briose pentru copii.
La sarbatori ma complic putin si mai fac si ceva aperitive, dar putine. Mai gatesc pizza in casa, ardei umpluti cu ciuperci, supe/ciorbe de legume, dar astea numai daca stiu din timp de sosirea musafirilor. Cum noi mancam simplu de obicei nu am putere sa ma complic si sa par altfel pentru musafiri. de baut avem sucuri naturale la sticle/borcan, compoturi, iar vara limonada. Vara de multe ori mancam si fructe, multe fructe si diferite salate imbunatatite cu linte, fasole, naut, etc.
Cand am musafiri, daca am timp, imi place sa pregatesc ceva special si sa o fac cu cat de mult timp inainte se poate. De cele mai multe ori fac o tava mare cu burek cu branza si marar (care este un succes absolut si care hraneste cam 20 de persoane; inca nu am intalnit pe cineva caruia sa nu ii placa!).
Mai fac salata de vinete, care e apreciata de romani si straini deopotriva.
Si felul doi un gulas – este o mancare care se gateste singura la foc mic, si poate fi facuta cu o zi inainte, plus ca pot face o cantitate mare.
Iar la desert nu dau niciodata gres cu negresa mea umeda. 🙂 In mai putin de 20 de minute (cronometrat) o am in cuptor.
Sigur ca imi place sa fac si feluri noi sau mai elaborate, dar pur si simplu nu e timp de asa ceva.
Iulia – mama m-a invatat ca atunci cand am musafiri sa fac numai ceea ce stiu sigur ca imi iese bine si am repetat de zeci de ori. Apeleaza la retete infailibile si in timp, daca vei vrea, vei putea experimenta. 🙂
cu negresa aia m-ai facut curioasa, vrem reteta!
Si eu confirm, cu musafirii merg pe retete ce le stiu, experimentez cand nu am presiune :D.
Da, da retete infailibile e cheia. Noi cind vrem o reteta noua o experimentam in casa cu o saptamina inainte.
Si eu ma stresez cand am musafiri..din pacate..ultimele dati am incercat : bruschete cu rosii/pasta masline/ pasta de avocado cu kapia/ fel principal: cous-cous cu friptura la cuptor si salata varza/sfecla rosie si sos tzatziki.Desertul de obicei e fie tiramisu(poti da gres si cu asta..eu am mai ratat dar nu iremediabil😊) sau cheescake.Ambele deserturi sunt apreciate de musafiri.
ah, colegii mei de birou imi cer tiramisu 😀 . Acum si sefu’ :)).
Arunca un ochi pe blogul maya’s World 🙂 gasesti idei ok de aperitive si nu numai.
Eu mă gândesc la: barcute din avocado cu somon afumat si zeama lămâie (barcutele fiind coaja de avocado :)), salata de ton cu porumb si smantana, chiftelute, frigarui din mozzarella si rosii cherry, oua umplute, in fctie de sit merg si felii de bagheta cu zacusca si telemea si oua fierte
Salut!
Depinde de situatie.
La noi vin cateodata musafiri din alt oras care raman peste noapte. In cazul asta pregatesc de obicei un pui fript sau muschiulet de porc la cuptor cu cartofi si salata. Pentru desert cumpar ceva, ecler/cremsnit. Cumparam bere sau vin, caci mai ales baietii mai stau la taclale pana mai tarziu. De obicei vin vineri seara si nu am timp sa gatesc mai mult. Pentru micul dejun de a doua zi fac omleta/oua ochiuri cu salata si branza, cascaval, sunca, gem.
Pentru musafirii din we (care de obicei vin dupa amiaza/seara) pregatesc cam asa:
-gustari: saleuri cu mac/susan facute de mine (un succes de fiecare data; masline de doua feluri, hummus sau fasole batuta (cateodata le fac eu, dar nu de fiecare data); sau in loc de toate astea o placinta cu praz si branz.
-fel principal: de obicei comandam: pizza/crochete de pui/frigarui mai nou.
– desert (pe asta il pregatesc eu): placinta cu mere/salam de biscuiti/tiramisu (una din ele);
Cu 2 copii, dintre care unul de 2 ani, nu pot sa gatesc mai mult, asa ca pentru noi e cea mai buna varianta ca o parte din preparate sa fie pregatite in casa, si alta parte cumparate.
Tot ce servesc pregatit de mine sunt retete cu care nu dau gres, specialitatile casei intr-un fel, care stiu ca au succes de fiecare data.
Supa de pui cu galuste de gris, orez fiert în supa de pui ;), saramura de păstrăv cu mamaliga – cam astea am făcut când am avut musafiri. Nu stau prea mult în bucatarie, ordonarea casei după 4 copii mici îmi ia tot timpul :).
La antreu mai fac salata de vinete, crema de branza, diverse pateuri din leguminoase cu legume proaspete.
Deserturile prea rar îmi reușesc, asa ca le cumpăr dacă e musai.
neaparat sa va zic ce am mancat la o amica, vegana (din aia fara foc). In primul rand salate (ok, ingrediente peste puterile mele de intelegere 😀 ), dar aveau lucruri facute in avans pentru ei dar si pt musafiri, gen ciuperci marinate, muraturi, paine si cipsuri de legume deshidratate (practic ea le face pt cateva sapt. cand are timp si chef, si apoi rontzaie stocuri), catina cu miere si puneau in pahare ca suc, de rontait seminte si nuci. Ce facuse pt noi pe loc: 2 supe picante (legume si ciuperci si condimente, eu le-am adorat, colocatarii mei ….nu), ardei umpluti cu o pasta de branza si legume, bete de legume, si un super desert pe baza de unt de cocos, cacao, miere, nuci. Tot asa, datorita stabilitatii, prepara amestecurile de sos din timp si le aplica pe loc.
A avut masa plina si efort a zis ca doar 1 ora inainte.
Dar zau ca mi-e frica sa o invit la mine ca nu stiu cu ce sa o servesc 😀 :D.
De cand am citit postarea ta am tot invartit ideea in minte si am facut o mica ilustratie cu ce aperitive avem noi de obicei la mesele cu musafiri – in mare parte musafiri mici 🙂 http://viatamaisimpla.blogspot.ro/2016/12/party-food-ilustratie.html