Când scriam articolul Ce alimente conservăm pentru iarnă am realizat că am nevoie de ajutor, pentru că nu sunt cea mai mare specialistă a acestui domeniu. Și am primit!
Am primit rețete și o grămadă de idei, pe care le voi sintetiza mai jos, poate veți avea la un moment dat nevoie de inspirație.
E plin de idei, cu rețete pentru fiecare dintre ele.
Sunt și cele pe care le pune sau le punea toată lumea (zacuscă, castraveți murați, gogoșari în oțet, zarzavat de ciorbe, varză murată), dar și rețete mai speciale, din care eu am reținut pasta de ardei capia, pe care îmi propun să o fac într-o variantă-test (cantitate mică) și tocana de dovlecei cu orez, pe care vreau să o fac mai întâi ca mâncare pentru noi, nu pentru a o conserva. Îmi plac mult dovleceii și nici orezul nu este un aliment pe care îl ocolim.
Rețeta de gogoșari a mamei Andreei
- 5 kg gogosari
- 2 kg ceapa
- 400 ml ulei
- 300 zahar
- 800 ml otet
- 800 ml de bulion
- foi dafin vreo 6
- boabe mustar
Se face un amestec din otet cu zahar, se lasă până se topește zaharul, se adaugă uleiul cu boabele de mustar si dafinul. Separat, gogoșarii se taie feliuțe nu foarte subtiri, dupa preferinte, se calesc maxim 3 minute dupa se adauga ceapa până se inmoaie un pic. Se pun în baițul respectiv, se toarnă bulion peste. Amesteci cat sa se incorpereze toate aromele si se pune in borcane.
Peste se toarna amestecul cu totul….e foarte buna, la noi trece repede un borcan 🙂
Sucul de struguri al Vioricăi
Cand se trag strugurii la morisca (asa se spune pe la noi), iau mustul proaspat stors si il pun in oala la fiert (nu pun oala plina ca face spuma mustul), si astept sa fiarba.
Cand incepe sa faca spuma aleg bine spuma (sa iasa un suc limpede), iar din momentul in care incepe sa fiarba las 20 min la foc viu. Cand s-a scurs timpul, dau focul incet si incep sa pun sucul in borcane/sticle curate (eu nu le sterilizez inainte), apoi pun capacele, si sub paturi cu el.
Țin borcanele/sticlele cu suc sub paturi pana se raceste,1-2 zile, apoi in camara cu el. Se pastreaza foarte bine chiar si 2 ani, si nu neaparat in beci (eu am un dresing pe hol, deci la temperatura camerei, unde pun sucul in partea de jos a dulapului). Iese mult mai dulce decat e mustul initial, drept pentru care la noi se bea diluat cu apa plata, iar pentru o savoare mai speciala cu apa minerala rece.
E o bunatate! In acest mod eu fac toate felurile de sucuri: de rosii, de mere, de pere, de piersici, etc. Spor la conservat!
E interesant, practic și plin de umor.
Am reținut din comentarii
Un lucru pe care îl bănuiam, dar la care nu m-am gândit în mod special:
”Sucul de rosii sau bulionul ar fi fain daca ar putea fi facute in casa, chiar si daca nu avem o sursa sigura de rosii.
Am citit ca sucul de rosii si bulionul din comert contin incredibil de mult zahar (!!)” Adnana
”Iti confirm, pediatrul mi-a atras atentia, ca inclusiv rosiile in suc de rosii au zahar. Eu cumpar rosii din cand in cand si fac suc de rosii si supa de rosii pt 2-3 sapt. si tin in frigider, in rest am redus mult consumul iarna, raman la Cirio (fac putine sosuri)”
Mi-a făcut plăcere să îl citesc, o sintetizare foarte clară a conservelor pe care le pune/primește. Sunt în mare cele tradiționale, am reținut conopida în oțet, de care parcă îmi era dor (o să pun anul acesta, eu o strecuram de obicei printre gogoșari). Îi mulțumesc Iuliei și pentru trimterea către rețeta Sânzianei de zacuscă – ea face de fapt un fel de tocăniță ce se mănâncă pe loc, dar sunt sigură că rezistă și peste iarnă.
Are idei deosebite și trimite către unele dintre rețete, așa cum este cea cu roșii cherry murate.
O rețetă de ardei murați, a lui Carmen – Luxul Simplității.
Articolul lui Călin – Sănătos – Voios
O listă lungă și, din nou, plină de idei de conserve/murături. Sunt sigură că îi va fi de folos această sinteză, chiar și lui.
Îmi place și faptul că s-a reîntors către acestea, sunt de acord și cu argumentele lui atunci când își pune problema dacă merită în continuare să punem murături. Concluzia este că da, atât din punct de vedere financiar, ci și pentru că, pur și simplu:
Parcă altfel te bucuri de o mâncare pe care știi că ai pregătit-o cu mâna ta, în care știi exact ce ingrediente ai pus, pentru care tu însuți ai muncit.
Și mai are un argument care mi-a plăcut și este și al meu: știi exact ce este în ele.
Articolul Laurei, care preferă congelarea și are și spațiu în plus pentru ea, sub forma unui… congelator :).
Articolul Iulianei
Ultimul (sunt trecute în ordinea publicării articolelor / comentariilor), dar nu cel din urmă, plin de idei minunate și rețete, aproape că nu vreau să dezvălui nimic ca să mergi acolo să te inspiri.
O să o fac totuși (pentru mine, deh, blogul ăsta e și un fel de jurnal pentru persoana care îl scrie, iar la articolul de față știu deja că o să mă întorc în fiecare iarnă, ba chiar cu caietul și pixul în mână când ne-om muta la țară 🙂 ) și o să notez ceapa roșie marinată, zarzavatul de ciorbe, dovleceii la saramură.
Și am mai notat două rețete, care nu sunt în articol (au apărut zilele acestea): pasta de ardei cu usturoi și cătina cu miere la borcan (noi am pus într-o iarnă un borcan, după o rețetă dată de doamna care ne-a vândut cătină, dar ne-am trezit că a fermentat – a fost totuși bună și consumată).
Aceasta e sinteza mea, mulțumesc încă o dată celor care au contribuit la ea!
Și da, articolul rămâne deschis, dacă ai o idee sau o rețetă care merită încercată te invit să o împărtășești cu noi.
Leapșa sau provocarea mea rămâne și ea deschisă – dacă ai un blog și vrei să scrii pe această temă, voi completa articolul meu.
Iuliana says
Oho, ce colectie ai facut tu aici, Iulia! Trebuie sa imi iau si eu pixul in mana si sa merg la colindat bloggerii vecini 🙂
Multumesc de nominalizare. Adevarul e ca multa vreme am urat borcaniada de toamna, poate vazand-o pe mama cat muncea in perioada asta. Dar vorba aia cu „pofta vine mancand” de aplica si aici. Dupa ce dai un pic de gustul conservelor de toamna, parca iti vin noi si noi pofte si idei si vrei sa faci macar un pic din fiecare 🙂
Claudia says
Pasta cu ardei capia este excelenta. O sa vezi ca o sa fie bataie de la ea :)))
Am mai facut si altele intre timp: pasta de gogosari (si mai simpla, fara ulei), rosii pasate si conservate pentru iarna, gogonele murate 🙂
Si mai urmeaza.
Acu sa nu te sperii :))) Cantitatile sunt mici desi numarul retetelor poate sa para mare si da impresia ca fac in cantitati industriale :p
Dar, stii tu, cu blogul culinar nu e de glumit. Trebuie testate mereu retete noi 😉
o femeie says
Multumim de nominalizare! Si e faina colectia, o sa o tinem minte si pt la anul 😉
Aurora says
Foarte util articolul,multumim! Mi-ar placea in viitor sa scrii o postare si despre mutatul la tara,cum vezi tu traiul acolo,ce ti-ai planificat?…ca o mica sugestie,in rest te felicit pentru toate articolele si te urmaresc cu drag.
Iulia says
Aurora, multumesc! E un vis deocamdata mutarea la tara, avem multe necunoscute in ecuatie, gen ramanem langa Bucuresti sau mergem catre una dintre localitatile in care ne-am nascut? Si in varianta 2, care? Ca unul e nascut la Constanta si unul la Resita si sunt cateva sute bune de km intre ele.
Alta varianta ar fi un sat de langa Craiova (vreo 40 km de fapt) unde am avea teoretic terenul, sau il au parintii nostri. Oricum, sunt foarte ieftine terenurile acolo.
Viorica says
faina colectia, voi reveni si eu la ea, cu pixul si carnetelul de conserve in mana. Multumesc si de nominalizare! Tocmai aseara am terminat runda 2 de suc de stuguri. Mai am acum pe aragaz zarzavatu pentru ciorbe al Iulianei, si probabil voi mai incerca cate ceva pana se termmina legumele si fructele de toamna (bineinteles aflate la preturi rezonabile).
Cati says
Am vrut sa scriu de prima data o reteta draga mie, dar vazand atatea idei…Oricum pentru cui ii place conopida, am aceasta reteta, foarte simpla de altfel:se curata cata conopida doriti,( se desface defapt in buchetele si se spala), si se pun in borcane, cu catei de usturoi (cati doriti, pentru o aroma mai pregnanta adaugati mai multi) si felii de morcovi.Amestecul de conservat, depinde de cantitate, insa ca idee e 1:2, 1l otet, 2 de apa, iar sare si piper dupa gustul fiecareia, si binenteles, boabe de mustar, piper, foi de dafin.Se toarna compozitia fierbinte in borcanele asezate pe lamelele de metal a cutitelor pentru a prelua din socul termic, si recomand sigilarea cu ciolofan, prin capace mai intra aerul, si poate compromite muraturile.
Imi place foarte mult conopida murata, mai ales ca isi pastreaza textura crocanta, si cu aroma de usturoi e o nebunie in combinatie cu orice fel de mancare.
Am facut de asemenea acesta reteta( https://www.lalena.ro/1417-reteta-Gogosari-cu-mustar.html) acum 3 saptamani si deocamdata se pastreaza bine.Sunt foarte buni chiar simpli pe paine, pentru o gustare rapida.
Iulia si eu pun catina cu miere si niciodata nu a fermentat, raportul e 50%miere-50% catina si amestecate din cand in cand ca isi lasa sucul.
Mai planuiesc niste borcane cu ghiveci de ardei copti (de real ajutor in post).
Calin says
Intr-adevar foarte utila aceasta sinteza! Facem si noi ceva similar cu pasta de ardei capia, doar ca nu punem nimic altceva in afara de sare – lasam la fiert pana cand scade la jumatate si dam la borcan. Absolut delicios! Personal, recomand sa incerci cu gogosari in loc de capia: sunt mai carnosi si la fel de aromati. Noi am facut din ambele anul trecut, tot cantitate mica de test, si s-a terminat totul pana la finalul lui decembrie 🙂 Anul asta inca n-am apucat sa facem, trebuie sa ne grabim.
Mai ziceam in articolul meu despre oua murate – le-am facut intre timp si, desi arata interesant, nu m-au dat pe spate. N-as mai face a doua oara. 🙂