E vremea lor în această perioadă, iar un kilogram de dovlecei nu costă mai mult de 2 lei. Sunt bogați în numeroase vitamine (A și B9 sunt cele mai importante) și, chiar dacă acestea vor fi distruse în cea mai mare parte la fierbere, tot vom rămâne cu fosforul, magneziul, potasiul sau fibrele alimentare pe care dovleceii le conțin.
Îi putem consuma și cruzi, dar pot produce ceva probleme digestive și există o cantitate maximă (de 200 de grame) de dovlecei cruzi ce poate fi consumată de către persoanele care nu au probleme cu stomacul.
Eu nu îi consum cruzi, ci doar preparați termic și am câteva mâncăruri preferate cu dovlecei, care au și avantajul că se prepară extrem de ușor. Ei sunt undeva foarte sus în lista preferințelor mele de alimente … optime, ca să spun așa: sunt simplu de preparat, nutritivi și extrem de ieftini (în sezonul lor).
Iată și 4 rețete de preparate cu dovlecei care sper să îți fie utile:
- mâncarea de dovlecei e preferata mea, încă de când am descoperit-o, pregătită de prietena mea Rami, în garsoniera ei închiriată unde am petrecut multe momente frumoase… Extrem de simplă (cât de des întâlnești o mâncare ce se face cu doar 4 ingrediente?) și gustoasă în același timp. Se poate mânca și cu unul-două ouă deasupra,
- Supa cremă de dovlecei – o altă rețetă simplă ce folosește dovleceii și se prepară extrem de rapid. Și ieftină!
- Budinca de dovlecei – arată destul de bine această budincă și e potrivită ca aperitiv chiar și la mesele cu musafiri, preparându-se și ea foarte simplu. În ultimul timp nu am mai adăugat vreun tip de carne, mi se pare mai ușor digerabilă în această variantă,
- dovlecei cu brânză la cuptor și aceștia extrem de simplu de executat și prezentabili, potriviți ca aperitiv, garnitură sau pachet de serviciu. Mie mi se par o alternativă la budinca de mai sus, dacă am dovlecei care se pretează la această variantă îi folosesc, dacă nu îi fac budincă
Și o dilemă pe care am avut-o și eu: se curăță sau nu coaja dovleceilor atunci când îi pregătim? Din tot ceea ce am citit ea e perfect comestibilă, iar dovleceii nu i-am găsit pe listele cu legume ce au nevoie de cantități mari de pesticide. În plus, am citit că vitaminele/mineralele cele mai multe se găsesc în coaja lor.
Totuși… din obișnuință eu îi curăț de coajă atunci când îi gătesc. Cred că e la latitudinea fiecăruia cum procedează, aceasta e alegerea mea.
Iuliana says
Si mie imi plac mult dovleceii. Eu mai fac bastonase crocante, tavalite prin iaurt, pesmet si o branza uscata si apoi bagate la cuptor. De fapt asta e reteta mea preferata si una dintre cele mai de succes de pe blog.
Eu nu ii curat de coaja niciodata. Ii spal bine, pentru ca unii dintre ei (mai ales cei cumparati de la tarani, care ii cultiva traditional) au totusi o parte care a stat pe pamant, eventual curat coaja doar in zona aceea daca nu arata bine si gata 🙂
o femeie says
Eu pe cei din gradina ii pun in salata, ca ii culeg fragezi (nu apuca coaja sa fie dura) si stiu cum i-am crescut.
Imi plac si la gratar, ii pun si in ciorbe.
De felul lor nu au un gust special, deci important cu ce ii asociem. Cu mujdei e perfect 🙂
iuliaBe says
mie imi plac cei pané, nu sunt varianta cea mai sanatoasa insa de1-2 ori pe sezon fac cu siguranta; si da cu muuuuuult mujdei
Geta says
Si eu am retete cu dovlecei pe care le prepar in perioada aceasta. Sunt foarte pretiosi pentru sanatatea noastra chiar si pentru bebelusi fiind singura leguma care nu are contraindicatii pentru ei.
Antonia says
Multumesc ptr aceasta reamintire, avem in gradina zuchini si eram in pana de idei… ☺️🌸
Delia says
Iubesc dovleceii, de fapt iubesc toate legumele, spre deosebire de sot care iubeste carnurile :)) Imi plac si pane, imi plac si rasi in mancare, si in amestec de legume si mai fac si dovlecei umpluti cu carne tocata (pt sotul meu). Iuliana, trebuie NEAPARAT sa ma uit de reteta ta de dovlecei bastonase, suna prea bestial!
In rest, sunt in cautare de retete pentru copil super mofturos la mancare, care a fost dus azi la psihiatru pt tratament (nu avem dg, caci nu-i o chestie psihiatrica insa clar tine de psihic din moment ce-mi spune ca ii este FRICA sa incerce sa guste alimente noi). Alimente preferate: biscuiti, banane, branza de vaci, cartofi (fierti, pure, prajiti), crenvusti, piept de pui, oua fierte tari, supa (clara strecurata), paine (simpla, alba). Si am terminat meniul. Copil de 7,6 ani. O iau razna, clar…
Elena fr says
Delia,și la mine situația e oarecum asemănătoare, dar parca se remediază cu vârsta. Adică fata de anul trecut am constatat progrese. Nu mănâncă nici un fruct,nici o leguma. Refuza sa le guste. Eu sunt f incantata ca de anul trecut am introdus sosul tomate, întâi în pizza,acum în paște bologneze sau lasagne. Mai ii bag suc de morcovi în mămăligă de exemplu,sau am pus ciuperci în sosul bolognez( am învățat asta de la o femeie). Dar e clar o chestie psihologica pentru ca toți copiii mei au fost mofturoși.Cea mica,de care vorbesc a fost într-o tabără de curând, ii era groaza ca n-o sa aibă ce minca. Dar spre stupoarea mea a gustat diverse fructe și legume. Cel mare cind mergea la cantina minca doar pâine cu apa. Cu timpul, fără sa insistam a început sa mănânce de toate. Se zice ca papilele gustative se maturizează pe la 20 ani. Pediatra fetei mi-a zis ca știe pe cineva care pina a crescut s-a hrănit doar cu pâine și biscuiți. Deci nu trebuie disperat, cred ca trebuie să-ți păstrezi calmul. Eu o mai oblig pe a mea sa bea suc de portocale(stoarse de mine), a ajuns să-i placa acum. Și în perioada asta ii fac suc de afine,o oblig sa bea cite 3-4 linguri. Dar în ciuda alimentației proaste a luat 5 kg în ultimul an (are 24kg la 8.5 ani)și nu e bolnava aproape niciodată. Și eu am fost mofturoasa și nici acum nu maninc orice,așa că mi-e mai ușor sa nu ma stresez prea tare.
o femeie says
bon, cum fiica mea e de aceeasi varsta cu a elenei, adaug cateva chestii despre nutritia:
-cand se misca si 2-3 dinti, de durere ii e f. greu sa manance chestii. Asa ca folosesc blender si supe creme, salate si legume bastonase sa roada lateral, ciorba de perisoare si galusti, blender de fructe cu ovaz (da, m-am intors la bebeluseala…).
-calm. Cu cat apar nevroze, cu atat e mai rau. Dusul la medic si analize si amenintari fac mai mult sa creeze repulsie si anxietate si sa se considere anormal. Si asta o zice sotul ce o mancat numai cartofi prajiti cand era copil si o oprea lumea pe soacra mea pe strada ca cica ar fi prea slab – grav pt soacra mea care e grasa (si asta acum adult recunoaste ca mama ii lasa ciorba/chestii etc. si venea bunica sa si ii zicea „lasa maica, daca nu vrei ciorba iti fac eu o portie de cartofi prajiti). De aceea nu e de acord sa ramana copilul cu bunicii (ca am avut discutii asemanatoare cu santaj emotional pt mancat etc)
– consumat in casa chestii ok. Adica sotul e carnivor convins si i-am pus in fata farfuria cu salata si cerut sa manance fericit. S-a fortat 😀 (mie imi plac 😀 ) . Nu iau paine (o fac si neagra), nu iau biscuiti, nu ii strecor supa ci sa si-o aleaga cu lingura, nu iau bomboane, nu iau crenvusti, doar joia paste etc. Copila stie ca eu nu stiu sa fac cartofi prajiti, etc.
-pauze intre mese si fara gustari. 3 mese pe zi sunt suficiente. Consider ca sunt cea mai mare prostie si gustarile ametesc stomacul. Adicalea se recomanda la bebelusi sa li se dea lapte la 4 ore dar vad copii la care bunica vine prin parc cu mancare si insista la fiecare 30min „da mai ia o bucatica, maica”
-fara sucuri. Doar apa. Sucul aduce zahar si energie si ameteste foamea.
-sport. Mergem afara (3 km pe jos pana in parc, alergat in parc, 3 km inapoi). Rupe tot. Piscina. Cere sa plecam de acolo de foame. Mare. Asta iarna dupa 4 ore pe plaja a mancat cot la cot cu mine.
– trimis in tabere. Cand taica su a indentificat ca duo-ul mama/bunica ii fac rau cu pisalogeala si insistente si obsesii si fobii, l-o trimis pe sot in tabere. Sotul acum recunoaste ca la taberele de la munte dupa o zi de alergat si cazut frant a inceput sa manance orice. Si nu era grozava mancarea de cantina ceausista, dar avea cu cine manca, ba culegea si mere de prin padure etc. Soacra mea nu ar recunoaste neam ca atmosfera din casa facea rau, ea zice ca apele sulfuroase de la tabara de la Sovata/Caciulati etc. pe unde o mai fost o schimbat.
P.S. e o nevroza romaneasca. Am discutat-o bine cu psiholog, pt orice copil cu probleme recomand mama sa mearga la psiholog. Bine diagnosticata si legata de experienta romaneasca (foametea comunista, foametea din 46 din moldova, saracia extrema etc.) si comportamentele acestea se trasmit educational.
A trebuit sa plec din Ro sa imi dau seama cat de afectata eram.
Elena fr says
O femeie, lucrurile eu cred ca sunt mai complicate, pentru ca exista copii care refuza pur și simplu sa guste tot felul de lucruri. Însă da,trebuie sa stai calm. Cu psihologul de multe ori cind copiii au probleme, e din cauza mamei. Dar tocmai mi-a spus o psiholoaga ca totdeauna se zice că-i vina mamei,dar din experienta ei a văzut ca mama saraca e scoasa totdeauna la înaintare, cind de fapt de multe ori problemele sunt date de tați.
Sfaturile tale sunt pertinente, dar nu-ți poți da cu adevărat seama cum e un copil care chiar nu mănâncă și prin ce trec părinții lui,e un cerc vicios în fond.
Andreea says
Si chiftelute de dovlecei. Sunt delicioase reci cu salata de rosii alături. Mnom mnom mnom 🙂