Pentru mine, acel fun budget (știu că e în engleză, dar așa l-am denumit mereu și mi-e greu să îi spun „buget de distracție” sau „buget pentru timp liber”) poate fi unul dintre cele mai consumatoare sau poate tinde către 0, în funcție de lună și de ce ne propunem pentru luna respectivă.
Nu voi refuza un spectacol sau o competiție sportivă la care țin mult să merg pentru că biletul este scump, pe de altă parte, atunci când nu am asemenea idei pe listă (și rar îmi doresc mult să merg la o manifestare anume), găsesc variante pentru petrecerea timpului liber cu costuri 0 sau aproape de 0.

De aici și variațiile destul de mari în această categorie de buget de la o lună la alta, dar nu mă plâng :).
Iată însă câteva idei dacă dorești să îți petreci timpul liber în mod plăcut și fără a cheltui o avere:
- Mergi la un picnic. Da, nu e chiar gratis, pentru că mâncarea pregătită costă și ea, dar o faci în casă și trebuie oricum să mănânci, nu? Poți opta pentru un picnic la pădure sau chiar în apropierea locuinței tale, dacă există un loc ce permite asta. În weekend cel puțin, am văzut o mulțime de oameni în parcul nostru cu pături, rachete de tenis și o mulțime de alte accesorii și păreau că se simt foarte bine. Evident, prepararea mesei la fața locului iese din discuție în această variantă (nu e ok să miroasă parcul a mici și fripturi), dar câteva sandvișuri și fructe nu încurcă pe nimeni.
- Ia-ți pantofii preferați și pleacă într-o călătorie de explorare a orașului. Dacă am ajuns la pantifi… aici sunt câteva modele foarte faine, la prețuri bune. Din plăcerea mea de a face acest lucru s-a născut blogul de București, a fost o perioadă în care nimic nu-mi plăcea mai mult decât să explorez diverse locuri din oraș, să le descopăr cu ochi curioși, de turist poate. Poți face acest lucru într-o vacanță, după un plan (la noi am observat că puțină lume rămâne în concediu în oraș, iar cei care rămân o fac din cauze financiare și sunt, din păcate, prea demoralizați pentru a se gândi că poți face o vacanță chiar în orașul tău) sau în weekenduri, de câte ori ai un moment liber
- Plimbă-te cu bicicleta. Sau rolele. Sau aleargă. Sau doar plimbă-te prin parc. Suntem avantajați în București, pentru că avem inclusiv biciclete de închiriat gratis și mai avem și câteva parcuri (cu care sper să și rămânem), dar și în celelalte orașe cred că există variante.
- Citește o carte – aici ai o selecție interesanta cu siguranță. O poți cumpăra (online o găsești mereu la un preț mai bun), o poți împrumuta de la un prieten sau de la bibliotecă. Oricum nu vei cheltui foarte mult :). Cu copii știu că e mai greu, dar poți să le citești chiar lor, e un mod plăcut de a petrece o oră și majoritatea se bucură de acest lucru.
- Pregătește o masă deosebită împreună cu toată familia. Scopul nu neapărat e cel practic, adică finalitatea, ci… distracția ce poate să însoțească această activitate. Chiar și cei foarte mici pot participa, cu siguranță că există ceva de făcut și pentru ei. Îmi aduc aminte că bunica mea ne putea să facem gogoși, plăcinte sau turtițe și orice altceva avea de gând să coacă sau pregătească. Toate ajungeau să fie preparate, adică ne trata cu maximă seriozitate :).
- Vizitează muzee în zilele în care intrarea e gratuită. Nu am înțeles niciodată înghesuiala de la Noaptea Muzeelor. cu excepția cazului în care oamenii merg mai mult să se distreze. Dar coada de la Muzeul Național de Artă m-a făcut să cred că cei 20 de lei pe care îi dai în mod normal pentru a-l vizita erau adevăratul motiv și m-am întrebat dacă toți acei oameni știu că în fiecare primă miercuri din lună MNAR poate fi vizitat gratuit.
- Organizează o seară de cinema la tine acasă. Și acum îmi amintesc de serile de duminică ale adolescenței mele, când pe un program TV era invariabil câte un film-dramă sau romantic, care ne plăcea tuturor și pe care îl așteptam cu nerăbdare. Mama pregătea o gustare pe care în mod excepțional o serveam în sufragerie (fructe într-un bol pentru fiecare, înghețată, semințe prăjite iarna – cam acestea erau preferințele noastre). Era foarte frumos și evident că nu costa o avere,
- O chestie faină pe care am întâlnit-o undeva, de făcut împreună cu copiii: o capsulă a timpului. Nu ar trebui să îți ia mult, dar mi-ar fi plăcut și să o fac, și să o deschid. Ideea e așa: împreună cu ei, te sfătuiești asupra a câtorva obiecte semnificative pentru perioada de acum. Un ziar, o fotografie de familie făcută în ziua respectivă sau câteva poze din ultimul concediu, o hăinuță care tocmai i-a rămas mică, o jucărioară, dintele ce tocmai i-a căzut, lista de cumpărături de săptămâna aceasta, câteva bonuri de casă, o rețetă preferată de el/ei la această vârstă… Ideea e să petreci un pic mai mult timp cu această activitate, 2-3 ore poate. Le va plăcea cu siguranță să se implice. Pui totul într-o cutie, pe care scrieți data și o deschideți împreună la un moment special – aniversarea căsătoriei voastre de peste 15 ani, nunta primului copil, o aniversare specială (25, poate 30 de ani…). Cred că merge o capsulă pentru fiecare copil, la anumite vârste.
Sunt multe lucruri pe care le poți face în timpul liber fără să te coste foarte mulți bani, ai doar nevoie de deschidere și un pic de imaginație. Sau doar să vrei, idei sunt destule și pe net sau în jurul tău, trebuie să le cauți. Ieri de exemplu am asistat la o zi de naștere/picnic la noi în parc. Părinții au adus câteva sandviciuri, fructe și prăjiturele, iar copiii se simțeau de minune.
Tu te-ai gândit până acum la optimizarea bugetului pentru timp liber? Aș vrea să fac un articol separat pentru copii, nu mi-ar strica deloc câteva idei :). Și nu doar pentru copii, evident…
Suntem in concediu acasa ( e anul cand cumpararam aprt…) asa in weekend ne vazuram cu niste prieteni, ieri fuseram la gradina si plimbare, azi plecam pe jos pana la banca sa inchid un cont, apoi merg sa donez sange, apoi picnic, maine iesim cu bicicletele etc.
Am timp si de hobby-uri 🙂
O femeie, tocmai ma intrebam cum luni, in mijlocul zilei, ai timp de scos cartofi noi din gradina! :))
Mai noi, singura mea zi libera din saptamana (sambata, ca in rest lucrez aproape non-stop) o petrec acasa, incurcata cu treburile gospodaresti. Iar sotul la teren, caci face singur gardul :)) Vine bronzat ca un tractorist
Faine activitati, O femeie :). Vacanta placuta in continuare si abia astept sa va reveniti si sa vii sa povestesti despre destinatii exotice.
Si noi am renuntat la vacante cam 2 ani in perioada in care am luat apartamentul, am mai ajuns la munte si la mare, dar cu buget scazut si tot acasa.
Am adunat si atunci amintiri frumoase, evident 🙂
Delia, voi formati unul dintre cele mai ocupate cupluri pe care le cunosc… Eu ma refeream aici si la vacante sau mini-vacante, sunt persoane care aleg sa sara peste calatorii din varii motive – pentru o perioada sau chiar mereu 🙂
Iulia, nici nu stiu cum sa te interpretez :)) ca o gluma, compliment sau compatimire :))
Vacanta noastra va veni foarte curand (vinerea viitoare) si vom pleca! Am avut si noi vacante acasa sau la Braila (Dragos avea 6 luni atunci), insa nu le pot considera cu adevarat vacante, caci am stat cu neamurile 2-3 zile sau am muncit la amenajat apartament.
haha, vacanta asta este fix la coada sapei: scot cartofi :)))
Noi cu copiii iesim cu bicicletele, baietelul cu a lui si fetita in scaun pe bicicleta sotului, iesim cu hamacele in parc, mergem cu cortul la munte (care nu e chiar fara costuri, dar sunt mai mici decat cele de cazare la o pensiune), drumetii prin padure, mers la gradina tot cu hamace si jocuri sau mers la casa de la tara. Iarna facem diverse activitati, mergem la sanius, citim.
Cam astea sunt cele gratuite sau ieftine, un oras ca si Clujul ofera multe oportunitati culturale si de divertisment si contra cost, asa ca mai echilibram bugetul.
Sotul isi ia cite o saptamina de vacanta in iarna, cind stam acasa, adica nu chiar stam: iesim in oras, vizitam… Chiar imi spunea ca ar face asta si vara. E drept ca in iulie august, mai ales la sfirsit de august, te simti in vacanta cind iesi: lume putina, calma, multi turisti, vreme buna… Altfel iesim si noi cu bicicletele, la padure.
Citesc carti de la biblioteca si ne uitam la filme inchiriate tot de acolo.
Imi place mult ideea cu capsula timpului… Cred ca o sa facem ceva de genul in weekend, fetita mea a implinit 10 ani de curand si cred ca se va distra adunand lucruri pana atunci. Poate mai uita si de plictiseala.
Parca am vazut intr-un film ca o si ingropau in pamant, cred ca nu mergem asa departe. Dar am o cutie mai mare de pantofi pe care vroiam sa o arunc, i-am gasit utilitate, o sa o umplem cu poze si chestii alese de ea (ii dau tema de gandire) si o sa o deschidem peste 10 sau 20 de ani.
Da, si pe mine m-a entuziasmat asta cu capsula timpului, dar eu n-as face-o, ca in general am tot felul de idei negre si ma gindesc ca daca peste 10-15 ani se intimpla ceva, ar fi trist sa deschid capsula aia. Mi-ar place in schimb sa deschid una.
Oricum apartamentul nostru din Romania e un fel de “capsula” el insusi, ca am lucruri din tinerete si toate hainele mici ale copiilor sunt acolo.
Cea mai ieftina activitate la noi in familie este iesirea la plimbare: pe malul marii, in oras(locuim intr-un orasel ), la padure. Pe locul 2 ar fi mersul la cinema, pe 3 muzee sau parcuri de distractii. La capitolul cea mai scumpa activitate ar fi bilete la diferite spectacole, dar asta cam doar 1 data in an.
Plimbarile in vacanta sunt leac de suflet, trup, ochi, familie. Ieri facuram peste 8 km ( mult pt copilul in dotare, f. mult 😀 …). Am servit si o shaorma 😀