Avem pentru astăzi un Guest Post scris de Cosmin de la blogdeinstalatii.ro, cu câteva sfaturi utile despre cum să economisești când faci reparații la instalațiile sanitare.
Eu m-am bucurat mult de ideea lui Cosmin, este un subiect pe care mi l-aș fi dorit dezbătut aici pe blog, dar care, după părerea mea, era necesar să fie scris… de un bărbat. Iată că avem și articolul pe care mi-l doream și care, așa cum spun de fiecare dată, este complet doar împreună cu comentariile din experiența tuturor :).

———————–
Țevile de alimentare cu apa și cele de canalizare sunt o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi, iar repararea lor poate deveni rapid unul din proiectele cele mai scumpe din toată casa.
Mai mult, poate fi descurajant să încerci să pui un diagnostic sau să faci reparația de unul singur, pentru că nu știi dacă ai reparat corect și cât va ține lucrarea. Să înveți să economisești bani pe reparația instalațiilor sanitare înseamnă să te obișnuiești cu operațiunile de întreținere periodică și cu reparații pe care uneori poți să le faci singur.
Primul și cel mai important sfat este să știi unde se află și cum poți închide robinetul de alimentare cu apa al casei. Acest lucru îți poate salva mii de lei în cazul unui incident major cum ar fi o țeava spartă sau scurgeri de apa.
Urmează sfaturile enumerate mai jos ca să economisești bani, timp, și să menții în siguranță instalațiile în anii următori.
- Caută un instalator din zona ta
Instalatorii au tarife diferite, chiar dacă sunt din aceeași localitate sau sector. Așa că, dacă nu ai nevoie să remodelezi complet baia sau bucătăria, ai șansa să economisești bani angajând un instalator care cere un tarif mai mic.
Vorbește cu prietenii și vecinii și roagă-i să-ți recomande un instalator. Dacă reparația pe care trebuie să o faci nu este foarte complexă, poți economisi considerabil angajând persoana potrivită pentru lucru potrivit.
- Fă o lista
Scrie pe o lista toate reparațiile de care ai nevoie înainte să apelezi la un instalator. Asigură-te că ai lista scrisă și ai inclus toate lucrurile pe care le ai de reparat, astfel încât atunci când va veni instalatorul, să știi exact ce ai de făcut în casă.
- Așteaptă până ai două sau mai multe reparații de făcut
Înainte să chemi un instalator, ține cont că acesta solicita o de obicei o taxa minima sau un tarif pe oră. De exemplu, un instalator care are tariful de 50 lei pe oră, va încasă 50 de lei chiar dacă durează doar 10 minute pentru a fixa o toaletă la care picură apa.
Dacă este posibil, nu chema instalatorul înainte să ai două sau trei reparații de făcut ce vor dură o oră sau mai puțin. În acest fel vei putea să desfunzi o țeava înfundata și să schimbi un robinet care picură, și vei plăti tot 50 de lei manoperă.
Nota Iuliei: La o urgență cred că este greu să aștepți să se mai adune chestii de reparat, pe de altă parte, atunci când chemi instalatorul, gândește-te dacă nu l-ai mai putea ruga să repare mici defecțiuni poate nu foarte deranjante.
La mine, de exemplu, în anumite momente doar, când trag apa, se aude un zgomot ciudat. Nu am chemat instalatorul pentru acest lucru, pentru că se întâmplă extrem de rar și se rezolvă ușor, trăgând apa din nou, dar cu siguranță că în cazul a ceva mai mare, când trebuie să plătești pe oră (așa cere și domnul aș cărui contact îl avem noi), voi repara și acest aspect.
- Nu înfunda țevile
Cea mai comună defecțiune ce trebuie reparată la baie sau bucătărie este înfundarea țevilor. Uneori este inevitabil, dar de multe ori poate fi prevenit.
Dacă ai copii, asigură-te că ei știu ce trebuie și ce nu trebuie să arunce în toaletă. Asigură-te că la bucătărie nu arunci grăsimea în chiuvetă.
Cu cât ești mai atent la aceste aspecte, cu atât mai rar va trebui să cumperi produse de desfundare a țevilor sau să chemi instalatorul.
- Cumpără singur obiectele sanitare sau robineții pe care-i schimbi
Dacă ai nevoie să schimbi un robinet sau alt produs legat de instalațiile sanitare, cumpără-l tu însuți și apoi așteaptă instalatorul să-l monteze.
Instalatorul poate adauga 10 sau 20% la costul produselor pe care le cumpără, ca să justifice faptul că a consumat timp și combustibil pentru a le cumpăra. Scopul tău este să plătești doar manopera.
- Cumpără lucruri de calitate
Nu te lăsa ispitit de lucrurile ieftine. Majoritatea sunt ieftine dintr-un motiv. Pot fi realizate din material plastic în loc să fie din metal sau material ceramic. Va trebui să le înlocuiești mai des și trebuie să plătești pe cineva să le înlocuiască.
Dacă nu știi ce branduri sunt cele mai bune, întreabă vânzătorul de la magazinul de instalații sau de la magazinul de bricolaj de unde cumperi.
- Redu consumul de apa
Verifică mereu să nu ai scurgeri sau picurări la toaletă, dus, robinet sau chiuvetă. Dacă observi umezeală pe pereți, tavan sau podea, care nu poate fi explicată, verifică imediat sau cheamă un instalator să caute de unde curge.
Dacă ai centrală termică, verifică periodic la ce tempertura este setată apa caldă.
Și un sfat bonus: În loc să folosești soluții de curățare care nu au efect de fiecare data, mai bine folosești un șarpe pentru desfundat țevi, care sigur își va face treaba. În plus, e mult mai ieftin pe termen lung!
Urmând sfaturile de mai sus, poți să previ reparațiile costisitoare și să economisești bani. Pentru alte informații despre cum să găsești un instalator bun sau cum montezi un termostat la centrala termică, te invit să viziteti blogdeinstalatii.ro.
——————-
Aș vrea să îi mulțumesc lui Cosmin pentru acest articol, unele dintre sfaturi mi s-au părut foarte interesante și utile. Din fericire, noi nu ne-am confruntat cu probleme ale instalațiilor, dar am grijă să le utilizez cât mai corect și da, am și un număr de telefon în caz că ceva se întâmplă.
Nu este o persoană care cere foarte puțin (dar nici exagerat de mult), dar este cineva care știu că vine și face treabă de calitate.
În timp ce scriam am realizat că am avut și noi o problemă cu țevile de la bucătărie. O scriu, pentru că poate se va mai confrunta cineva cu așa ceva. La un moment dat apa nu se mai scurgea DELOC, și nici șarpele sau soluțiile de desfundat nu au avut vreun efect. V. îmi repeta într-una că problema sigur nu este de la noi, pentru că aveam țevile curate, având un fel de pâlnie unde se adună chestiile mai mari (acesta cred că ar completa sfaturile lui Cosmin – e foarte utilă), care funcționează la o adica și ca dop.
Problema nu era de la noi, într-adevăr. Avem instalație comună cu apartamentul de alături, aceștia își montaseră o bucătărie nouă și… ne astupaseră țeava. Din fericire, deși nu erau de acord cu ideea noastră (noi văzuserăm din fericire că mutaseră mobila de bucătărie și o țineam pe a noastră), au permis accesul administratorului în apartament, care a constatat și rezolvat problema. Așa că… uneori nu depinde doar de tine :).
Tu ce reparații ale instalațiilor ai făcut de curând? Ce sfaturi ai putea adăuga aici, din propria experiență? Ce să facem? Ce să nu facem?
Am avut recent o mica scurgere din vasul de la toaleta. Am constatat atunci ca robinetul acelei tevi nu mai functiona si, culmea culmilor si cel din teava mare se colmatase. Aceasta era aproape o urgenta, a doua zi de dimineata am oprit apa pe coloana si am schimbat robinetii, constienti fiind de marea problema ce ar fi putut aparea oricand, de la coloana principala de apa. Bine ca am observat la timp. Referitor la a-ti cumpara singur obiectele sanitare, sunt de acord ca este economic. Dar cum sotul meu nu vede bine, iar eu nu inteleg nimic din acele cifre, caracteristici si notiuni, il rog pe instalator sa imi cumpere produse de calitate si imi asum riscul. La cine se pricepe este cel mai bine sa isi ia singur. Concluzia a ceea ce am povestit ar fi sa verificam uneori robinetii, chiar daca aparent totul este in ordine. Cred ca si acestia trebuie schimbati la un anume interval de timp, dar nu stiu care ar fi acela.
Concluzia la care ai ajuns este foarte corecta, trebuie verificati robinetii periodic.
Nu este un interval la care sa faci verificarea, dar poti avea surpriza ca un robinet pe care l-ai montat si nu l-ai folosit niciodata (a stat mereu deschis) sa nu mai functioneze.
Atat de buni pot fi robinetii (calitate chinezeasca la pret mic) 🙂
Noi am avut probleme cu tevi infundate, am rezolvat cu aspiratorul de lichide.
Am avut probleme cu WC-ul, care curgea in permanenta, am chemat un instalator : ne-a facut devizul 1000euro, ca trebuia inlocuit si vasul wc-ului, asa ca am vorbit cu agentia imobiliara care au luat legatura cu proprietarul apartamentului. Proprietarul a trimis un instalator care a schimbat wc-ul cu totul si a reparat si garnitura la vana(care era stricata de citiva ani dar reparatia se putea face doar spargind peretele). Deci ne-a iesit gratis si am pastrat numarul de telefon al instalatorului, ca ne-a placut mult cum lucreaza.
Cazul tau Elena, este unul fericit. Presupun ca locuiesti cu chirie si reparatia a facut-o proprietarul apartamentului.
Oricum, bine ca ai scapat de aceasta cheltuiala care era cam mare.
Si felicitari instalatorului, se pare ca s-a facut placut si probabil veti mai apela la el daca aveti nevoie.
Da, am avut noroc. Si stam cu chirie.
Avem un apartament in Romania, si acolo avem adresa unui instalator competent. A trebuit schimbata conducta prin care se scurge apa de pe acoperis, ca era crapata. Cum trebuia spart si peretele , iar apoi reparat, noroc cu instalatorul care ne-a trimis un zugrav bun. Adresele de mesteri buni trebuie pastrate cu strasnicie.
cumparat aprt: am instalator si electrician acolo :))) .
inca un sfat: asigurare. O asigurare poate acoperi accidentele majore.
Si un alt sfat: invatat de facut lucrarile minime. Poate ca e amuzant, dar un robinet reparat la timp poate reveni o inundatie /pierdere viitoare.
O femeie, cum sunteti voi acolo?
cam morcoviti, dar safe. Deocamdata. Ma gandesc daca sa spal geamurile sau nu 🙂
Buna dilema :).
Aveti grija de voi!
eu doar ce am resimit explozia de la Maalbeek :)))) i-am zis colegei ca a trantit cineva o usa ….si vineri tbuia sa decolez de pe Zaventem fix la ora la care a fost azi explozia…….
so, inca o data Carpe Diem!
Vai, vai ce lucruri se intimpla!
eu am lasat pe monsieur entrepreneur nea Costel sa cumpere toate instalatiile. Am incredere in el, stie si ce trebuie, are si masina si stie unde sa se deplaseze, in plus unele piese le-a comandat de la distribuitori ca mai are inca un santier ( mai mare) in lucru. Zic ca iesii mai ieftin decat daca imi dadea lista, trebuia sa imi iau liber de la munca sa ma duc sa caut tot ce scrie el, si nu stiu daca luam cele de pe lista
O femeie, cred ca depinde mult de un factor: daca te pricepi si calci relativ des in magazinele specializate/targuri sau nu.
Si noi am avut un nea Sandu cu care am iesit mai bine (cred) cu el cumparand toate cele. Si socotind timpul economisit, clar am iesit mai ieftin.
Iar daca stai la Constanta si nimeresti tot peste un nea Costel, electrician, care e tata – care nu ar insela pe cineva nici cu 50 de bani, de departe iesi mai ieftin apeland la el.
nu am niciun magazin de specialitate in apropiere si nici nu ma pricep deloc ( nici numele pieselor). Si pana aici nea Costel pare credibil.