Este una dintre cele mai populare dileme din jurul ideii de finanțe personale: e important să economisim, sau să ne concentrăm pe suplimentarea veniturilor?
Desigur, totul va depinde de propriile noastre convingeri, dar și de capacitatea noastră de a o face. Sunt oameni care reușesc să economisiească din două venituri minime și oameni care nu reușesc să o facă, chiar dacă câștigă sume uriașe.

Înainte de a trece la articolul propriu-zis, o să îți recomand și o carte, Cel mai bogat om din Babilon – aici o găsești la un preț bun. E o carte simplă, o vei citi repede, dar te va ajuta să înțelegi mult mai bine gestionarea optimă a banilor. Merită să o ai în bibliotecă!
Cum văd eu lucrurile?
Primul pas este economisirea
Sunt multe argumente în favoarea acesteia, dar cel puțin teoretic este cea mai la îndemână. Oricine poate economisi, cu două condiții:
- să aibă un venit (trebuie să economisești din ceva)
- să dorească cu adevărat acest lucru
Venitul… cu cât este mai mare, cu atât mai bine, dar rezultate se obțin și cu venituri mici. Cea mai simplă metodă este cea prin care te plătești mai întâi pe tine.
Ce înseamnă acest lucru? Că în momentul în care ai luat banii, direcționezi o parte din aceștia către economii. Ca și cum ai avea o factură în plus. Cu toții avem tendința să ne achităm facturile în momentul în care luăm banii. Ce-ar fi să considerăm că avem o factură suplimentară, dar de această dată destinată propriilor economii?
Avantajele economisirii sunt mai multe:
- este la îndemâna oricui (îți trebuie voință și exercițiu, da)
- nu necesită timp suplimentar (bine, eu consider că un pic de organizare necesită și timp, dar nu petrecem ore întregi să ne organizăm)
- nu necesită abilități deosebite
Dar, așa cum spuneam, economisirea ar trebui să fie doar primul pas. Un pas important însă, de bază, pentru că te învață acea disciplină care te va ajuta și atunci când vei avea venituri mai mari și spor mai mult.
Al doilea pas: suplimentarea veniturilor
E important să economisești și știi deja părerea mea, cu privire la constanță: ea este cea care aduce cele mai bune rezultate. Doar că… rezultate mai bune poți avea doar dacă faci și al doilea pas: câștigi mai bine.
Cunosc foarte bine sentimentul de frustrare care apare atunci când ești disciplinat – sau aproape -, faci totul cât poți tu de bine, te abții de la o mulțime de chestii, iar lucrul pentru care economisești rămâne departe, foarte departe.
Vrei, de exemplu, să nu faci un împrumut foarte mare pentru propria locuință, pentru că știi că îl vei plăti dublu în cea mai bună variantă, care rămâne a creditului Prima Casă. Să strângi, de exemplu, 15.000 de euro pentru avans, iar creditul să fie de 35.000 de euro.
Doar că 15.000 de euro ți se par mulți, o sumă uriașă dacă o strângi lună de lună. E musai în acest caz să te gândești la bani în plus. Suplimentarea veniturilor, adică.
Aceasta își are rolul ei. Știu că multă lume consideră că nu merită, pentru că înseamnă timp, în condițiile în care avem doar 24 de ore pe zi la dispoziție, dar dacă veniturile suplimentare vin dintr-o creștere de salariu bine meritată, pe care o primești până la urmă, sau din schimbarea jobului cu unul care nu necesită mai multă muncă, ci doar apreciază mai bine ceea ce ai de oferit?
Altă variantă perfect acceptabile este ca veniturile suplimentare să provină din valorificarea unei pasiuni, a unui timp pe care oricum îl aveam la dispoziție…
Câteva idei de venituri suplimentare găsești aici.
———————
Părerea mea este, așadar, că atât economisirea, cât și suplimentarea veniturilor, sunt importante și trebuiesc luate în considerare. E greu să economisești când câștigi foarte puțin (deși nu imposibil și sunt oameni care se opresc aici, tot e un mare plus) și atunci când câștigi foarte mult, dacă atunci când tragi linie nu rămâi cu nimic, tot nu este bine.
Ambele variante trebuiesc cântărite atent, chiar dacă ne vom opri doar asupra primului pas, economisirea.
De fapt, există și pașii următori, care ar fi: investirea economiilor și găsirea de modalități de a obține venituri pasive. Dar despre ele vorbim cu altă ocazie.
Tu ce părere ai? Ce e mai important? Să economisești? Să suplimentezi veniturile?
Avantajul maretz al economisirii este ca am bani imediat, de a 2a zi.
Avantajul venitului mai mare este siguranta si stabilitatea.
Eu consider ca e nevoie sa lucram pe ambele planuri. Un curs/o calificare/un cv bine facut si trimis/ o negociere nu strica niciodata. Iar un 5-10% la salariu se pot cere la sef atunci cand primim mai multe responsabilitati/volum mai mare de munca si aratam ca suntem capabili.
Ce recomand la toata lumea este intai sa isi analizeze si renegocieze facturile: consuma putin timp (poate 1-2 ore de factura) iar o scadere de 10% din valoare la una din ele se va vedea luna de luna de atunci incolo. Ba chiar facut un bilant pe familie si decis de renuntat la acea factura poate fi o decizie buna pentru buget. Nu implica frustrari, nici organizare, ci doar cautat alte oferte (de mobil/cablu/asigurare etc) etc.
Buna. Ca si tine, cred ca in prima faza e foarte important sa înveți sa economisești si sa fii conștient ca e un proces de durata. Eu tot aplic metodele tale de vreo 3 ani, din păcate însă, am si deraiat de la ele de câteva ori. Plus ca, reușind la un moment dat si pt o anumită perioada sa cresc veniturile, n-au crescut economiile, ci cheltuielile. Așadar, disciplina si atenție la etape in funcție de propriile circumstanțe. Seara plăcute, frumoase doamne (si frumoși domni)!
Eu personal as merge pe “a castiga mai bine,” dar asta e mai usor de zis decat de facut. O cheltuiala in plus e mai usor de taiat, iar anul acesta pe asta ne vom concentra: pe a economisi mai mult, iar daca reusim sa crestem veniturile, o luam ca pe un bonus.
Este intr-adevar dificil sa economisesti cand castigurile sunt deja foarte mici, dar eu cred ca majoritatea familiilor au numeroase cheltuieli pe care le pot reduce, fara sa scada calitatea vietii. De anul asta, noi vom merge pe un buget lunar pe care il consideram foarte dur (cam cu 30% mai mic decat cel de anul trecut), si cu toate astea, in ianuarie se pare ca vom cheltui chiar mai putin. Nu credeam ca se poate, dar se pare ca mereu, daca exista vointa si ceva calcule, se pot gasi metode de suplimentare a economiilor chiar fara cresterea veniturilor.
Calin, clar chestia cu a castiga mai bine e mai utila, odata ce ai deja deprinderea de a economisi…
La mine de exemplu e de departe capitolul de imbunatatit, pentru ca pe partea de economisire nu stam rau.
Atunci cand aveam venituri mici, parca eram si mai chibzuita. Cand veniturile au crescut considerabil, si economiile au crescut, dar parca sunt mai nesabuita la cheltuieli. Aici imi propun sa lucrez anul acesta, la a avea un plan de cheltuieli si a ma tine de el, concomitent cu strategia de ‘a ma plati pe mine’ la fiecare salariu, care imi iese foarte bine.
si eu, Sinziana …. doar ca la mine viata s-a intors si m-am intors la venitul mai mic si la chibzuinta.
Daca te-ai autoeducat sa economisesti, venitul devine doar o variabila – pui deoparte mai multi sau mai putini bani. Totul e sa reusesti, caci stiu oameni care cheltuiesc pe luna pana la ultimul leu, ba chiar solicita avans din urmatorul salariu.
Cred ca sunt perioade si perioade. Eu am avut si doua servicii si unul si 75% din unul, cum e acum. Apoi altfel economisesti cand n-ai copii sau cand sunt mici, decat cand sunt mari si au alte nevoi. Cand sunt mari poti munci mai mult, ca nu mai au asa multa nevoie de tine insa. Sunt acum in perioada de mijloc: trei copii relativ mici, 75% din salariu si timp 0 pentru activitati ce pot fi remunerate.
Simplu, solutia comoda e sa economisesti. Solutia inteligenta e sa castigi mai mult. Bineinteles ca nu oricine e in stare, trebiue sa fii perspicace, inteligent si ambitios pentru a avea mai multe surse de venit in mod constant.
Dar decat ce vad eu pe blogul asta, mare noroc ca am aceste calitati. Nu as putea traii asa, e foarte trist.
Mie consumerismul mi se pare f trist. Practic, e o lipsa de respect pentru propria munca. Odata ce constientizezi ca platesti cu timp din viata, nu-ti mai vine sa deschizi portofelul asa des.
Eu consider ca primul pas este economisirea, mentalitatea frugala. Altfel, cu cat castigi mai mult, cu atat cheltui mai mult.
Daca nu-mi aduce bucurie sau nu-mi este util un obiect, nu-l cumpar. Nevoile reale necesita introspectie, nu amagirea pe care ti-o dau maruntisurile cumparate zi de zi.