Da, știu că e una din cele mai simple rețete din lume, dar ce poate fi mai bun iarna, când vii de afară înghețat și parcă ți-ai dori ceva mai consistent decât un ceai? Răspunsul meu e, invariabil, o supă cremă de legume foarte simplu de făcut, sățioasă și gustoasă în același timp.
Mă rog, părerile pot fi împărțite, știu că nu toată lumea e fan cremă de legume, dar cred că merită un loc în rubrica mea de rețete ieftine și simplu de executat, pentru că exact asta este: o rețetă simplă și ieftină.
Zilele acestea am făcut supa de bază, ca să spun așa, cu ingredientele de mai sus, pe care le folosesc de fiecare dată atunci când fac o cremă de legume. Deseori însă, în funcție de ce mai am prin frigider, adaug legume precum conopidă, dovlecel, chiar și câteva inflorescențe de brocoli.
În general varianta de post este cea pe care o preferăm, dar dacă am în frigider ceva carne fiartă, o adaug. Uneori, rareori, e drept, pentru că nu prea o cumpărăm, adăugăm și smântână.
Să îți spun însă cum prepar supa cremă de legume.
Ingrediente:
- un litru și jumătate de apă (pentru cantitatea aceasta de legume)
- doi cartofi
- o ceapă medie/mare
- o țelină potrivită
- un păstârnac/pătrunjel (ideal ambele)
- doi morcovi
- unul sau doi ardei (opțional)
- verdeață
- sare și piper
Cum prepar supa cremă de legume
Nimic mai simplu! După ce am spălat și curățat legumele, le pun la fiert cu sare. Când sunt bine fierte (cam într-o jumătate de oră) le blenduiesc (noroc că am un blender vertical de inox), menținând o mică parte din apa de la fiert și adăugând pe parcurs, în funcție de consistența dorită.
Adaug verdeață, mie îmi plac și câteva boabe de piper (V. e mai degrabă fan al crutoanelor) și… gata! Cea mai simplă supă posibilă, nu am nevoie de mai mult de 15 minute timp efectiv pentru ea (pentru curățat legumele și blenduit, se adaugă și timpul de fierbere, de 30-40 de minute).
Rezumat
- un litru și jumătate de apă
- doi cartofi o ceapă medie/mare
- o țelină potrivită
- un păstârnac/pătrunjel (ideal ambele)
- doi morcovi
- unul sau doi ardei (opțional)
- verdeață
- sare și piper
- Se pune apa la fiert cu sare
- Se adauga legumele, taiate grosier
- Se lasa la fiert cam 40 de minute, verificam sa fie fierte legumele
- Se paseaza cu mixerul vertical
- Se adauga verdeata si piperuș
Poftă bună la supa cremă de legume!
o femeie says
oo, si cate combinatii pot face! Scos telina si pus pastarnac, scos telina si pus linte
Iulia says
Clar! Cum spuneam, asta e reteta de baza. De aici intervin si preferintele noastre…
Elena fr says
Ai dreptate: asa bine iti cade iarna o supa-crema!
Eu mai nou fac de dovleac, chiar azi mai fac una…ce-i ciudat e ca nu-s fan de dovleac: nu-mi place dovleacul decit in supa crema, altfel nu-l maninc.
A.T. says
Hmm, eu o fac puțin altfel (mai nesănătoasă, ce-i drept). Topesc puțin unt ( echivalentul unui cub), ” Auresc” putina ceapa peste care pun la împrietenit leguma sau legumele. Asa, după ce încep legumele sa pălăvrăgeasca, le torn deasupra niște supa de oase sau de găina ( când am oase sau găina de țara le fierb si după pun zeama la congelator in Punguțe) cât sa le acopăr puțin si le las sa fiarbă. Asa, iau treaba asta de pe foc, bag blenderul vertical, torn un pahar de smântâna sau iaurt, sare, Busuioc uscat sau menta, piper sau boia, mai blenduiesc puțin si încă 2-3minute pe foc. Gata! Cu crutoane sau ceva brânza mai deosebita rasa deasupra… Mi-e foame!!! ;))
Elena fr says
Da, da, si eu calesc ceapa in unt sau ulei!
iuliaBe says
si mie imi place supa crema, e cea mai buna metoda de a recicla legumele, insa sunt innebunita dupa cea din dovleac 🙂
in loc de crutoane, eu pun seminte de floarea soarelui sau de dovleac (evident decojite si neprajite)
eu adauc smantana la sfarsit cand s-au mai racit legumele, asa evit sa se branzeasca si adaug si un firicel de ulei de masline sau de nuci dupa ce am trecut-o prin blender
Sinziana says
Minunat suna supa, doar ca… am pe cineva in casa care nu agreeaza cremele de genul asta. 🙂 Si atunci fac altceva: scot jumate din legume, le blenduiesc si pe restul le las asa, intregi, ca sa dau iluzia de supa ‘normala’. Eu uneori incep supa sau ciorba cu seminte de chimen (ii dau o aroma fantastica) sau adaug zaatar sau un pic de usturoi la final pentru un plus de aroma. Delicioasa, oricum!
Elena fr says
Hihi, eu chiar invers: daca ar fi taiate bucatele nu le-as minca. Fiecare cu gusturile lui!
o femeie says
ce imi place la supa crema este ca pot sa o servesc cu 2 gusturi diferite: o data ii pun painea uscata drept crutoane, alta data ii pun o lingura smantana/iaurt/o bucata de branza sa se topeasca; am pus si un ou crud (si tinut oala pe foc sa clocoteasca inca 3 min. pana s-a coagulat oul si servit asa), am pus in farfurie un strop de ulei, sau seminte prajite sau verdeata tocata etc. astfel ca fiecare castron e diferit.
A.T. says
Si uite cum o mâncare simpla si ieftină ne oferă posibilități multiple sa o aducem la rang de preparat ” MasterChef”. Îmi place si mulțumesc pt ideile din bucătăriile voastre.
mihaela says
Anul trecut am inaugurat supa crema de sfeclă roșie, genială, e drept eu îi pun smântînă în farfurie 🙂
V.S. says
Se pare ca-s singura din cercul meu de cunostinte, rude, prieteni, familie careia nu-i place deloc supa crema, de niciun fel, facuta de oricine ar face-o. Eu mananc supele foarte limpezi si cu putine ingrediente, ciorbele la fel…daca nu am 3 degete de zeama in castron, nu mananc. Au avut toate gusturi oribile, toate cele gustate de pana acum. Chiar si de la restaurante.
Nu-mi plac nici ciorbele alea in care se pune smantana, devin grase, scarboase, parca as avea un intreg tesut adipos in farfurie, nu o supa.
Ma rog, preferinte. Eu iarna ma incalzesc cu ciocolata calda si supe/ciorbe facute doar de mine. Daca face altcineva ciorba, sigur nu-mi place, mi se pare ca nimeni nu nimereste fix gustul ala care sa-mi placa. Nici ciorba mamei nu e pe gustul meu.
o femeie says
in plus eu mai fac borsurile moldovenesti: bors acru de legume cu sfecla rosie, bors de cartofi cu afumatura (dupa post), ciorba radauteana (acresc cu lamaie), bors de perisoare.
Cat despre gusturi, cred ca suntem influentati de ce experimentam in copilarie. Am crescut la bunici unde oala era plina de legume proaspete, cand am vazut prima supa clara (limpede, pescuisera tot ce era acolo) am intrebat: si restul unde e?
V.S. says
Si la mine erau in copilarie oale pline cu legume si n-aveau gust bun. Nu mi-a placut niciodata nimic gatit de familia mea. Cred ca de acolo mi se trage. Pentru mine, ca sa fie buna o ciorba trebuie sa fie acrita doar cu sare de lamaie, trebuie sa aiba piper si sare (sau cuburi) si legume cat sa nu fie goala. Ador legumele, sa nu fiu inteleasa gresit, dar mai mult crude.
A.T. says
Eu trăiesc si gătesc in Moldova. Așadar, gustul ciorbelor se da cu borș ( eventual si ăla făcut in casa) ai leuștean. ??
mara says
Si eu tot in Moldova traiesc, dar nu-mi place deloc borsul, din punctul meu de vedere strica gustul mancarii … Ciorba se mai poate acri cu zeama de struguri verzi sau cu suc de lamaie proaspat stors (eu folosesc lamaia, soacra mea zeama de struguri)
V.S. says
Si eu am trait in Moldova, asadar am mancat mai mereu mancare specifica, apoi am trait in Ardeal si nici acolo nu mi-a placut si nici nu pot sa zic ca mancarea specifica din sud mi-ar placea. Cred ca am ceva cu bucataria romaneasca (altele nu am incercat), ca nu-mi place mai nimic din ce gatesc altii. Borsul…mie nu-mi place, miroase a stricat, fie ca-i de la magazin sau facut de bunica.
V.S. says
Acum imi fac o ciorba…cu cateva legume, cuburi knor si mult patrunjel. Doar asa o pot manca. 🙁
mara says
V.S., incearca sa pui condimentele care-ti plac in loc de knorr, sa vezi, poate-ti va placea. La ciorba de cartofi eu pun la fiert, in apa cu sare si o lingura de ulei: ceapa, morcov, gogosar/ardei kapia, telina – toate taiate cubulete mici-mici si cartofii taiati in cubulete mai mari. Cand sunt fierte, adaug suc de rosii (nu bulion, ketchup), piper, putin cimbru, mai completez cu sare daca mai e nevoie si pun si zeama de lamaie. Apoi dau deoparte si pun patrunjel.
V.S. says
Tot asa si eu, numai ca pun in cantitati mici. Pun toate condimentele care-mi plac, dar doar cu knor iese pe gustul meu. Sa nu mai zic ca-mi plac la nebunie supele la plic, gustul ala sarat al lor ma fac fericita. Am 32 de ani si mananc asa dintotdeauna, altfel nu pot. Am incercat, vomit tot, oricine ar gati. Sotul a renuntat la gatit, doar eu gatesc in casa, iar lui ii place, din fericire. Nu m-am putut obisnui cu modul in care gateau el sau mama lui.
Elena fr says
Nu cunosc borsurile, dar suna bine ce zici tu acolo.
fiordaliso says
Borsul nici pe mine nu ma incanta, desi am bors de casa, fac ai mei si toata lumea il lauda, dar mie numai ciorba de urechiusi imi place cu bors. Ma tem ca cine nu e din zona Clujului nu stie despre ce vorbesc 🙂
In alta ordine de idei, azi am facut o ciorba de fasole boabe cu codita afumata, acrita cu bulion (de casa si el), e printre putinele mancaruri lichide care imi plac. Supa-crema numai de ciuperci imi place, ar mai fi de castraveti, mie imi place dar vezicii biliare nu 🙁
de dovleac am facut de 2 ori, desi copt imi place, supa nu am mancat-o.
Elena fr says
Eu de la Cluj, dar nu stiu ce-i aia ciorba de urechiusi. Niste paste?
fiordaliso says
Vezi ca stii? Sunt niste paste facute in casa, eu in comert nu am vazut forma respectiva. Se fac mici, din patratele de aprox. 1,5 cm, si aduc ca forma cu solnita aia pe care o faceam in copilarie din hartie, cand ne jucam.
Elena fr says
Nu…nu le stiu. Initial m-am gindit la niste urechiuse de porc 🙂
Apoi l-am intrebat pe sot , care-i mai clujean decit mine (bunicii tot de aici) si el si-a dat cu ideea de paste, dar nu le cunoaste.
fiordaliso says
Ma gandesc ca merge si cu paste patratele mic, nerasucite, dar neaparat sa fie cu ou. Se fierbe afumatura, se pun pastele, se lasa pana fierb si ele si se acreste cu bors. Cand s-a racorit putin se drege cu un ou batut amestecat cu lapte. Este o ciorba fara legume, dar foarte potrivita pentru zilele reci.
Daniela E. says
Cand ma duc in tara, o rog pe mama sa ma invete sa pun Bors, mie mi se pare o minune si l-as bea chiar si-asa gol, ca pe limonada 🙂
o femeie says
Cu borsul iti place sau nu iti place. Nu exista cale de mijloc: e doar o taratze fermentata de niste bacterii si ciuperci harnice.
Raluca says
Cu aceleasi legume la care mai adaug si un dovlecel si un cartof fac ciorba de legume. Spre final fierb si doua linguri de smantana. 🙂
Mihaela G. says
Eu nu am mancat niciodata supa crema.
Andreea says
eu de obicei scurg aproape toata zeama in care au fiert legumele (mereu morcov, telina, pastarnac dc am, 1-2 cartofi, dovlecel sau/si broccoli) si apoi adaug cate putin in timp de o blenduiesc, mi-e teama sa nu iasa prea diluata altfel. uneori toc si patrunjel la final.
si o mancam cu crutoane si uneori cu bucati mici de branza frantuzeasca (brie, camembert, cu mucegai) 🙂 mmmm
dc fac supa crema de ciuperci, pun si un pic de lapte fierbinte cand blenduiesc legumele. sau smantana dulce la servit 🙂