„Decât să stau să socotesc și să plâng după fiecare bănuț, mai bine îmi mai iau un proiect și câștig mai mult, pentru a avea de unde cheltui”, îmi spunea deunăzi un amic, căruia am încercat să îi explic, destul de timd totuși (deh, se pare că nu mă pot dezvăța să dau sfaturi nesolicitate, deși poate vă aminti că la un moment dat mi-am promis că nu o mai fac), că atunci când câștigi 7.000 de lei pe lună, nu te descurci cu banii pentru că pur și simplu nu știi să îi gestionezi, pentru că aceștia, cel puțin pentru o persoană și în România, sunt suficienți.
Și totuși… problema există, a fost dezbătută îndelung, pe bloguri și în viața reală.
E mai bine să ne concentrăm pe bani în plus sau pe economisire?
Părerea mea este că depinde. De persoană și de ceea ce e important pentru ea, de situația în care se află familia la un anumit moment, de capacitatea de a câștiga acel ban în plus, dar și de capacitatea de a economisi niște bani.
Dar nimeni nu ar trebui să neglijeze niciuna dintre variante.
Avantaje și dezavantaje pentru suplimentarea veniturilor
Niște bani în plus îți oferă o senzație mai mare de libertate. Poți cheltui și să nu te mai oprești, poți să îți iei o mulțime de chestii mai mult sau mai puțin utile, dar care să impresioneze pe cei din jur și să le arate cât de capabil ești. Muncești, câștigi, îți permiți.
Totuși, de regulă acest lucru vine cu muncă suplimentară și cu mai puțin timp la dispoziție, chiar și pentru a cumpăra lucrurile despre care vorbim, ce să mai spun pentru a le folosi.
Asta e oarecum pentru cazul în care câștigi ca amicul meu de mai sus, destul de mulți bani.
Dar dacă familia ta câștigă la limita subzistenței, nu ai bani să acoperi toate cheltuielile care apar de te miri unde, mai ales iarna de exemplu, când întreținerea e scumpă, iar cei mici răcesc toată ziua?
Se schimbă lucrurile în acest caz, și e foarte important nu doar să iei în considerare ideea de venituri suplimentare, ci să te și dai peste cap pentru a o pune în practică. Împreună, evident, cu o administrare cât mai atentă a bugetului de care dispui deja.
Este și o nuanță aici, și anume tipul de sursă din care pot proveni veniturile suplimentare. Dacă ai un hobby și ajungi să câștigi bani din el, nu vei avea impresia că pierzi timp prețios pe care ai putea să îl dedici familiei. Dacă însă iei un proiect în plus și câștigi bani din ceva ce nu îți place foarte mult… lucrurile sunt diferite și poate că trebuie să te gândești dacă merită.
Iarăși, un aspect de luat în calcul aici este că de multe ori putem câștiga bani în plus fără a munci mai mult, ci pur și simplu solicitând ceva meritat: o mărire de salariu, un preț mai bun pentru serviciile prestate…
Avantaje și dezavantaje pentru administrarea atentă a banilor
Avantajul major al acesteia este faptul că ajungi să te descurci mai bine, fără a depune cine știe ce eforturi. Bine, e nevoie să petreci măcar 15 minute în fiecare zi pentru a te organiza, minute pe care s-ar putea să ai senzația că nu le ai, dar te asigur că le vei găsi. În principiu, pentru a câștiga bani în plus s-ar putea să fie nevoie de ore și nu de minute.
Dezavantajul pe care îl văd mulți este frustrarea, faptul că te vei abține de la multe lucruri… doar că aceasta nu e obligatoriu să apară dacă înveți să tai de unde trebuie, adică de unde nu îți pasă prea tare.
Cercul tău social e important și vrei să ieși constant? Ok, fă-o, dar învață să alegi din meniu chestii pe care cheltuiești mai puțin. Nu e musai să mănânci în oraș langustine și vită crescută cu bere și ascultând muzică clasică. Îți poți lua o salată și savura bunătăți și chestii mai acasă. Evident, învață să tai din alte părți. Optimizează-ți garderoba, învață să fii atentă la motivele pentru care scoți portofelul din poșetă și să o faci cât mai rar cu putință.
Îți place să mergi în vacanțe în locuri deosebite, în străinătate poate? Și asta e ok, dar dacă ai reduce numărul meselor luate la restaurat pentru a face loc unui buget de bilete de intrare la muzee și în alte locuri?
Un alt avantaj al economisirii este accesibilitatea. Oricine poate să facă un buget, să găsească metode prin care să optimizeze cheltuielile… Nu oricine însă poate să câștige niște bani în plus – nu are o meserie care se caută, nu știe cum și cui să vândă, nu e o persoană suficient de descurcăreață încât să o poată face, nu are suficientă îndrăzneală sau se teme prea tare de gura lumii.
Atunci când veniturile sunt prea mici însă, oricâd te străduiești să optimizezi, s-ar putea să nu fie de ajuns. Pur și simplu nu mai ai de unde să tai. Așa că tot la venituri suplimentare trebuie să ajungi, evident în combinație cu folosirea extrem de atentă a aceea ce ai.
Ca să tragem o concluzie, părerea mea este că cel mai important e să combini cele două posibilități pe care le ai: să optimizezi cheltuielile și să analizezi atent variantele de venituri suplimentare. Cu mențiunea că nu trebuie să ajungi la extreme, adică să tai din timpul familiei pentru bani în plus, mai ales atunci când veniturile sunt decente sau să ajungi la frugalitate extremă și frustrantă, pentru a pune bani deoparte.
Balanța e cheia și tu trebuie să stabilești care e combinația ideală pentru familia ta. Chiar dacă ai mulți bani, dacă îi cheltuiești aiurea, îți vor scăpa printre degete. Și te asigur că tot aiurea vei cheltui și posibilii bani în plus. La fel cum dacă ai bani suficienți, dar și posibilitatea de a face niște bani în plus cu ușurință, nu trebuie să o refuzi.
Dacă ai puțin… e musai să îi administrezi atent, dar ai mai ales nevoie să îi suplimentezi. Fie printr-o mărire de salariu (la jobul actual sau la unul nou), fie prin diverse activități pe care le poți desfășura.
Și acum, după ce mi-am spus părerea într-un nou articol care a ieșit mai lung decât îl estimasem, abia aștept și părerile voastre.
Bani în plus, gestionare atentă sau ambele? De unde banii în plus?
Avantajul la redus cheltuielile este ca banii mi-au venit a 2a zi: este imediat si depinde numai de mine.
Avantajul la cautat un nou proiect de munca este siguranta si increderea in mine, extinderea de informatii in CV este pentru mine un pas profesional, extinderea de persoane cu care am lucrat si care sunt multumite de mine si care s-ar putea sa ma mai caute este iar un avantaj.
La noi in familie cred ca e mai profitabil sa reducem cheltuielile!
buna remarca. Nici nu m-am gandit la asta…. La mine in familie nu mai e de unde reduce, as mai reduce un 1-2% din totalul lunar cheltuit.
Mie-mi place enorm de mult stilul de viata ales de cei ce scriu pe Frugalwoods si, trebuie sa recunosc, nu mi se pare unul extrem. De cand citesc acel blog mi-am redus o gramada de cheltuieli, am inteles ca nu prin a cheltui bani o sa ma simt vreodata fericita si, desi nu cred ca o sa ajung vreodata sa economisesc 70% din venituri, cred ca am facut primii pasi importanti in independenta financiara
Gestionarea atenta mi se pare primul pas in a reusi sa te incadrezi in salariu, apoi trebuie neaparat fixat un scop si abia apoi directionarea economiilor.
Ca si venituri suplimentare, nu prea am idei. Prietenul meu lucreaza in IT si pe langa serviciu are tot felul de proiecte personale care ii aduc bani. Eu, insa, nu am asa ceva si inca ma straduiesc sa aflu ce as putea face.
Depinde de varsta si de conjunctura/planuri. Cand ai 25 ani iti maresti venitul si inveti sa economisesti, faci investitii, faci chletuieli mai mari, iesi mai mult. La 35 probabil ai o locuinta, un partener, un copil (sau mai multi), un hobby, vrei mai mult timp cu familia, in natura si atunci scazi cheltuielile. Eu am redus veniturile la jumatate de anul acesta, dupa ce am fost robot cateva luni. Veniturile mai mari m-au ajutat sa fac cateva lucruri pe care nu le puteam face prin economisire decat peste cativa ani…dar acum am timp mai mult, sunt mai linistita si desi inca invat sa-mi dramaluiesc banii, nu m-as mai intoarce momentan la suplimentarea veniturilor prin noi proiecte…
Total de acord, Anca. Și varsta joaca un rol in toata povestea aceasta.
Parerea mea este ca fiecare trebuie sa gaseasca acea balanta care i se potriveste. Sunt oameni care pot face bani in plus fara un efort urias sau dintr-un hobby de care au, poate, nevoie, si atunci de ce nu?
Viata m-a invatat ca trebuie sa existe un echilibru intre munca si viata personala. Prefer sa avem un optim de venituri care sa ne ofere posibilitatea sa traim bine, fara constrangeri majore, decat sa ne imbogatim peste noapte iar pretul sa fie timpul dedicat familiei mele.
In cazul meu, e vorba de venituri mici, dar incerc sa reduc cheltuielile si chiar se reduc acum vara. Vreau sa si suplimentez veniturile. M-am inscris pe platorme de freelancing, lucrez la prezentari si portofoliu insa mi-ar trebui un „ghid” doarece engleza mea nu e atat de avansata. 🙁 ptr asta, invat. Dar ceea ce stiu eu sa lucrez, editare foto video se poate si fara o f buna cunoastere a limbii.
Eu sunt aia pro suplimentare venituri. Alta metoda mai eficienta de a-ti mari bugetul personal nu cunosc. Cand m-am plans ca sotul castiga din ce in ce mai prost, l-am batut la cap pana a plecat in alta parte unde castiga de aproape de 2 ori si jumatate mai mult. Este adevarat ca si munceste mult, este plecat cu zilele, petrece mai putin timp cu noi. Eu am ales sa lucrez in 2 locuri, am dat examene si am competente profesionale in plus caci ma ajuta la marirea veniturilor. Si daca as putea as fi in stare sa muncesc zi lumina, caci IMI PLACE ceea ce fac si asta este tot ce-mi doresc: sa fiu lasata sa muncesc. :))
Incerc si cu reducerea cheltuielilor, uneori imi si iese :))
Noi le-am incercat pe amandoua de-a lungul vremii. Exista mai multe variabile, si lipsa de langa familie cand muncesti mai mult, si varsta, dar si starea de sanatate. Dupa ani de zile in care vedeam in trecere, mai glumeam ca vine acasa ca la hotel, s-a adunat oboseala, probleme cu coloana, si in ultimul timp semnale ca inima nu mai rezista la acelasi regim. A renuntat la serviciu, fara stres si fara regrete, ne-au ajutat si economiile pe care aveam si faptul ca nu avem rate, si dupa doua luni a gasit altceva, in alt domeniu, 8 ore pe zi, salariul este mult mai mic, dar suntem mai multumiti pentru ca ne putem petrece serile si weekend-urile impreuna, pentru ca inima e bine si coloana raspunde in sfarsit la tratament.
Cred ca fiecare etapa a vietii are necesitatile ei, dar unde suntem noi acum, la 40 de ani, cu apartament si masina, fara rate si fara nici un fel de obligatii, am ajuns sa preferam timpul liber in locul banilor multi. Si reusim sa economisim si din venitul mai redus pe care il avem, fara restrictii suparatoare.
La noi a inceputul totul cu econimisirea, gestionarea corecta a veniturilor existente atunci, apoi timp de 5 ani au existat si suplimentari de venituri, prin schimbarea jobului la sot, respectiv mariri de salar, iar corelarea celor 2 (economii si suplimentare de venituri), ne-a ajutat sa ne luam un apartament cu banii aproape jos (putini imprumutati de la rude/cunostinte), fara nici o rata. Daca nu am fi gasit echilibrul intre cele 2 elemente, am fi stat si acum, cu 3 copii, in chirie.
Nu accept, in cazul nostru , sa muncim extrem de mult , fara sa ma peterecem timp in familie si sa ne mai bucuram de cei dragi.
si eu am avut la 25 ani o perioada de hei rup pt crestere venit financiar. Atunci a fost prima data cand a aparut disconfortul psihic, stari de apatie si moral la pamant.
Nu mi-am dat seama cat de grav poate duce dezechilibrul dintre timp pentru mine-munca decat atunci cand o cunostinta mi-a povestit ca in lipsa temporara a tatalui copiii au inceput sa somatizeze si sa devina agresivi.
Unii sunt facuti sa lucreze hei rup. Altii nu. Din pacate deseori ne neglijam pe noi dar si pe cei din jur.