E început de an şi cred că toţi suntem dispuşi să încercăm ceva nou, să facem ceva pentru fiecare domeniu al vieţii noastre, inclusiv cel financiar.
De aceea m-am hotărât să dedic această prima săptămână activă a lunii unor provocări – două de fapt, cea de luni, care se referă la parcurgerea împreună a unor cărți din zona finanțelor/dezvoltării personale (vor fi 12 până la sfârșitul acestui an) și cea de astăzi, datorită căreia vom avea la sfârșitul anului în cont sau pușculiță suma de 1378 de lei/euro/dolari (depinde în ce monedă decideți să o acceptați – știu că am cititori din toate zonele).
Știu deja că cei ce citiți blogul Economisim nu priviți partea financiară ca cine știe ce noroc care se abate de nici noi nu știm unde, ci ca pe ceva care se construiește zi de zi, din mai mult sau mai puțin, în funcție de posibilități, profitând evident și de oportunitățile care apar pe parcurs (da, câștigul la loto poate fi una dintre ele), iar acest tip de provocare se încadrează exact în această idee.
Mai multă lume mi-a scris despre ea, atât la începutul anilor trecuți, cât și zilele acestea, m-a întrebat dacă o aplic. Ei bine, cred că în 2015 este momentul ei, până acum aveam o formă de a aduna 1 leu pe zi + bancnotele de 5 lei + mărunțișul de prin buzunare (ale lui în special), dar nu era ceva organizat, prea bine nu știam rezultatele, așa cum se întâmplă în această provocare.
Ca să fiu foarte sinceră nu am mers niciodată pe ea pentru că mi se părea puțin, eu pur și simplu direcționez un procent din venituri către economii și încerc să mențin lucrurile simple, am deja o disciplină și a aduna bani într-un borcan mi se părea cam așa, pentru începători.
M-am hotărât să o testez atunci când am realizat că micile lucruri pe care le fac pot influența destul de mulți oameni, că multe persoane care mă citesc nu prea știu ce să facă și cum să apese acel buton de start sau să îl repornească cu succes.
Când m-am gândit mai serios însă, am realizat că aproape 1400 de lei nu sunt de ignorat nici măcar pentru mine, că am cu siguranță către ce să îi direcționez și chiar voi beneficia de pe urma acestei provocări, pe care o lansez astăzi pentru oricine vrea să mi se alăture.
Ce este provocarea de 52 de săptămâni?
De fapt, așa ar fi trebuit să încep: prin a defini această provocare. Ideea este de a strânge o anumită sumă de bani pe parcursul a 52 de săptămâni, cât are un an.
Pentru toate variantele, ai nevoie de un borcan, o foaie și o hârtie. Dacă ai și o imprimantă la îndemână, e și mai bine.
În varianta clasică a provocării și prima dintre cele 3 despre care voi vorbi aici, vei pune în borcan, în fiecare săptămână, câte o sumă de bani: începi cu un leu și adaugi câte un leu în fiecare săptămână. Pui așadar un leu în prima săptămână, 2 lei în cea de-a doua, 3 lei în a treia săptămână și tot așa, în săptămâna cu numărul 52 vei ajunge la 52 de lei.
La sfârșitul anului vei avea în borcan fix 1378 de lei, o sumă deloc de neglijat și strânsă fără prea mari eforturi (cel puțin în primele săptămâni).
Avantaje pentru această variantă: lucrurile încep încet. 1 leu pe săptămână, sau 2 sau chiar 10 sunt sume pe care nu prea le simți. Marele avantaj este că începi să te obișnuiești încet-încet cu ideea de a face ceva pentru tine, pentru a aduna niște bani, iar când sumele încep să fie ceva mai mari, ai deja un pic de antrenament.
Dezavantajele variantei clasice: Ultimele săptămâni sunt un pic mai grele, mai ales pentru persoanele care au un venit mai mic. Practic, disponibilizezi cam 250 de lei în luna decembrie, tocmai atunci când ai nevoie de ceva mai mulți bani la dispoziție pentru diverse cheltuieli legate de sărbătorile de iarnă.
Gândindu-mă exact la faptul că, așa cum spun mereu, nu suntem toți la fel și nu avem aceleași venituri și cheltuieli, m-am gândit și la alte variante pentru acest challenge de 52 de săptămâni, și am mai găsit două (unul există deja pe net, cel de-al doilea e creație proprie cred).
Invitația e de a-l alege pe cel care ți se potrivește, ținând cont de avantajele și dezavantajele fiecăruia, pe care m-am străduit să le enunț cât mai clar.
Varianta doi a provocării de 52 de săptămâni: cea inversată
Evident, vom avea ca rezultat tot suma de 1378 de lei, diferența este că vom începe cu a strânge 52 de lei și vom termina în decembrie cu 4, 3, 2 respectiv un leu.
Avantajele variantei: vom trece la început prin perioada mai grea, iar în ianuarie și februarie avem, poate, ceva mai puține cheltuieli, pentru că fiind frig și petrecând mai mult timp în casă, sunt mai puține tentații (am spus poate pentru că iau în considerare faptul că, pentru unele familii mai ales, cheltuielile de întreținere din lunile de iarnă sunt împovărătoare și contează mai puțin faptul că posibilitățile de distracție sunt limitate).
Tot anumite persoane se simt mai bine atunci când fac lucrurile mai grele la început, lăsând partea mai ușoară către sfârșit.
Ca idee, varianta 2 ar putea fi folositoare și dacă v-ați propus ca obiectiv exact acoperirea cheltuielilor de Sărbători, cei 10 lei strânși în decembrie putând fi cantitate neglijabilă. 1350 de lei în pușculiță pot acoperi lejer cadourile de Crăciun și chiar și masa de Crăciun, mai ales dacă suntem organizați și bifăm mare parte din cumpărături de Black Friday, de exemplu.
Varianta trei: repartiția în mod egal
Aceasta e varianta pe care nu am mai găsit-o pe niciun alt site și la care m-am gândit eu, pentru că știu că sunt mulți oameni pentru care suma de 40-50 de lei, care ar trebui strânsă timp de mai multe săptămâni, este una mare.
Am împărțit pur și simplu suma de 1378 de lei la cele 52 de săptămâni, rezultatul fiind 26,5 lei/săptămână. Dacă nu vrei să te încurci cu monede de 50 de bani, poți merge pe 27 de lei/săptămână, strângând în acest mod un pic peste 1400 de lei.
Avantaje: repartizarea în mod egal a sumei înseamnă un efort mai mic pentru fiecare săptămână în parte. Evidența este și ea mai ușor de ținut, lucrurile mi se par mult mai simple așa. Este și cea mai bună soluție pentru persoanele care au la dispoziție venituri foarte mici și cărora le va fi mai greu să adune 40-50 de lei pe săptămână.
Dezavantaje: E un drum lung și egal, poate să pară plictisitor unora. Se începe din start cu o sumă care, dacă veniturile nu sunt foarte mari, poate părea destul de mare în economia unui buget deja limitat.
Eu zic că efortul nu e uriaș (evident, totul depinde de mărimea veniturilor) și că la sfârșit se adună o sumă deloc neglijabilă pentru nimeni.
Așa că… vă invit să o încercați și o lansez chiar ca o provocare. Vă aștept să îmi spuneți în comentarii sau chiar să scrieți pe blogul propriu care este varianta aleasă.
În ceea ce mă privește, voi opta pentru ultima dintre variante, pentru că mi se pare cea mai simplă, inclusiv ca logistică și cel puțin pentru firea mea, lucrurile cele mai simple au cele mai multe șanse de reușită.
Am pus deja 27 de lei în borcan, iar vinerea aceasta îi voi adăuga pe următorii 27 (am ales ziua de vineri pentru că … aceasta mi-a plăcut cel mai mult, dar mi se pare important să ai o zi fixă pentru ziua aceasta, indiferent care este, pentru a merge pe o rutină).
Banii îi voi folosi pentru a plăti un curs sau un seminar pe care îl voi considera util pentru parcursul meu. Poate, cine știe, voi merge la un seminar Robert Kiyosaki anul viitor…
Sursa foto: Stuart Miles/FreeDigitalPhotos.net
PS: Știu că anul acesta are de fapt 53 de săptămâni. În ultima însă zic că e mai bine să ne relaxăm și să uităm de bani. Sau poate să cheltuim o parte din ei. O mică parte 🙂
PS 2: În timp ce mă plimbam pe blogurile prietene am găsit acest articol al CristineiC, care s-a pus deja pe treabă, ȘI acest articol al Inei, care ne arată și rezultatele de anul trecut (ea a combinat și cu un leu pe zi, suma strânsă fiind evident una mai mare). La Ina găsiți și tabelul pentru versiunea clasică, care începe cu 1 leu/săptămână, cu 53 de săptămâni și în limba română
Oamenii se pun pe treabă, mai puțin contează de unde vine provocarea (există de ani de zile pe blogurile străine, cum spuneam). Me happy 🙂
Ha, faina provocare, ca si cea cu cartile, imi plac ambele si voi incerca sa ma tin si de asta (pe cea cu cartile mi-am asumat-o deja 🙂 ). In timp ce citeam prima varianta, chiar ma gandeam ca ar fi mai intelept sa se inceapa cu suma mai mare si sa se scada apoi, cand, ce sa vezi, fix despre asta ai povestit tu in metoda 2. Eu cred ca voi folosi o combinatie intre metodele 2+3, voi incerca sa pun cat mai mult acum la inceput de an (cand, nu-i asa?, rezolutiile de an nou sunt mai proaspete in minte) si sa continui cu suma de 27 pt. lunile in care veniturile vor fi consistent directionate catre alte aspecte.
Iulia, ma bucur ca iti plac provocarile mele.
Uite aici un articol al lui Trent de la The simple dollar, merge mana in mana cu varianta aleasa de tine:
http://www.thesimpledollar.com/thoughts-on-the-52-week-money-challenge/
Iulia, accept si eu provocarea ta! Inca nu m-am hotarat pe care varianta sa merg, cel mai probabil pe cea cu suma fixa. O parte din bani vreau sa-i scot valorificand muntele de jucarii ce s-a strans la noi in casa si pe care tare nu ma indur sa-l scot afara. Banii stransi ii voi directiona tot catre copii.
Roxana, ce bine imi pare! Poti alege si o varianta mai flexibila, o combinatie, cum face Iulia. E o idee buna sa incerci sa mai vinzi din jucarii, sunt multe site-uri pe care o poti face sau poti folosi chiar blogul tau pentru acest lucru…
pentru cine e greu sa economiseasca, greu sa se abtina la acheltui bani, e o metoda cat se poate de potrivita! Iar Ina a facut-o in poze.
Pt cine are bugetul pe sapt. de 100 lei, sa puna 50 e imposibil.
Asa e, o femeie. De-asta am vorbit si despre varianta cu 27 de lei saptamanal si mai demult despre acel leu pe zi despre care vad ca stie tare multă lume.
Cu 100 de lel/saptamana e tare greu sa te gandesti la economisit, desi eu chiar si in aceasta varianta tot as pune un 5 lei, asa ca sa aduc cumva sansa si de partea mea 🙂
aaaa, te pup doamna, te pup! mi-ai dat o suuuper ideee! Eu am buget saptamanal de mancare ( intre 70 sau 100, functie cat de grea e luna). Uneori nu cheltui tot (raman inca ceva banuti, 3-5-15, depinde). Ce ramane insa voi pune…..intr-un borcan asemanator, sa strangem pentru vacanta de iarna de la anul!
Ma duc sa recuperez un borcan ce era pe punctul de a pleca la gunoi.
Pai ce e interesant si pe mine ma intereseaza:) Inca nu m-am hotarat care metoda o voi aplica (2 si 3 mi se par mai rezonabile pentru noi), dar sigur voi participa la provocare. Revin cand imi adun uneltele si ma si apuc de strans banutii.
Viorica, te astept sa imi povestesti cum este… Poate facem o expozitie de pusculite (a mea e un borcan mai vechi) 🙂
Foarte faine provocarile.Cea cu economisirea am sa o si aplic in varianta 3.Am aplicat-o si pe cea cu un leu /zi de doi ani si am in borcan o suma frumusica.Provocarea cu cartile, am sa incerc sa ma tin de ea ,sper sa-mi si iasa(la buget ma gandesc).Spor la economisit si multumim de idei,esti foarte buna Iulia la ceea faci cu acest blog.Un an nou cu multa sanatate si mult spor in toate.
Nela, cu drag te astept cu impresii!
Vezi comentariile de la carte, e trecut si un link pe care eu nu l-am pus in corpul articolului pentru a nu ma trezi cu editurile pe cap (voi fi nevoita sa il scot daca imi cere cineva)… E si asta o varianta de citit, desi mie personal mi se pare incomoda. Mai sunt si bibliotecile, imprumuturile de la prieteni, cartea pe care o voi oferi luna viitoare unui comentator la articol (poate, cine stie, va ajunge la tine…).
Eu cred mult in provocarile astea 2, practic, nimic altceva daca nu faci tot anul, dar citesti cateva carti (care te ajuta sa te autoeduci pana la urma) si actionezi, pui niste bani deoparte si vezi ca da, se poate si se aduna, si tot ai facut foarte multe din punct de vedere financiar.
A, si sa nu te lasi! Daca intr-o saptamana nu ai 27 de lei, pune 10, pune 15, pune cat poti tu, dar pune ceva!
Ma alatur si eu acestei provocari!Cred ca voi alege ultima varianta cu 27 ron pe saptamana!
Ia te uite… am ajuns exemplu 🙂 Ma miram de ce e trafic pe blogul meu, ca in Gara de Nord :)))
Eu nu sunt o tipa organizata, asa ca nu prea pot fi data exemplu. In pusculita mea nu vor merge bani din salariu, cu exceptia faptului ca-mi ramine ceva de la vreo factura/cumparatura. Salariul este impartit si, in aceasta imparteala, o anume suma merge in contul personal, exact ca o rata la banca. Am mai vorbit despre asta.
Dar, in pusculita voi pune bani proveniti din profitul din diverse vinzari, bani castigati in urma unor servicii/munci fizice, bani de pe orele suplimentare, etc.
Nu am nici o metoda, sau, sa zicem, am metoda „haos”. Sa consideram ca am de pus 20 de lei. Ii pun si tai saptamana 20. Daca reusesc sa pun 100 de lei, atunci tai saptamana 52 si 48.
Dupa cum se vede, exista si varianta 4, dar nu o recomand :)))
Sa avem spor la economisit!
Ca-n Gara de Nord zici?
Vezi ca-s oameni faini, sa ai mare grija de ei 🙂
E chiar interesanta varianta asta a ta. De-asta spun eu ca fiecare trebuie sa adapteze dupa stilul lui: eu fac tot posibilul sa dau idei si cu variante, dar fiecare trebuie sa invete sa adapteze dupa bugetul/stilul/preferintele sale.
Spor sa avem zic si eu!
Chiar mă gândeam zilele trecute să încep ceva gen 1 leu pe zi, dar mi s-a părut simplu și cu un rezultat destul de mic. Provocarea de aici e mai interesantă, voi merge pe prima variantă a provocării. E chiar ce căutam. Mulțumesc!
Iulia, ai inceput anul cu idei foarte bune, iar blogul tau a devenit si mai interactiv, si mai antrenant.
Felicitari!
Din partea mea sunt deja 2 persoane care au preluat ideea (una dintre ele marind suma).
Sa ne recitim pe acelasi subiect peste un an si sa vedem ce am realizat.
Multumesc pentru idee.
Multumesc, Dia! Ma bucur mult ca v-a placut ideea – banuiesc ca e vorba despre colegele tale de serviciu pe care nu le cunosc, dar le banuiesc simpatice :). Vorbim la mai incolo pe parcursul anului, sa vedem pe unde suntem fiecare 🙂
Da da da, ce intuitie ai!
Le-a placut la nebunie ideea, si-au facut planuri si calcule. 🙂
Iar eu ma tin de capul lor, pentru ca sunt fete tinere si istete si este pacat sa nu aiba un ban pentru zile negre.
Dau si eu curs acestei provocari. Si anul trecut as fi vrut sa fac asta dar nu am reusit. Sper ca anul acesta o sa fie mai bine. Pentru lunile de inceput mi-am propus sa pun de la inceputul lunii banii aferenti intregii luni, deoarece asa ii scot din portofel si nu le mai duc grija. De asemenea am inceput sa pun tot ce am maruntei intr-o cutiuta:) Am remarcat ca am deja cativa lei de la inceputul anului. Sunt foarte mandra de mine si sper sa reusesc sa ma tin de provocare avand in vedere ca odata cu trecerea timpului creste suma si ca salariul meu nu este unul prea mare. Dar gandul ca o sa am niste bani la sfarsitul anului cu care as putea sa fac ceva pentru mine ma incanta.
La multi ani Iulia! Raspund si eu acestei provocari. Am pornit pe varianta 1 dar este posibil sa o mai adaptez pe parcurs. O sa am un an greu, deoarece ma mut in casa noua si m-am decis sa nu fac credit pentru mobila; o sa ma rezum la ce am deja :), deci va trebui sa economisesc cat mai mult.
Buna Iulia! An nou fericit si prosper!
Eu voi pune a inceput mai mult scazand treptat suma. Motivele sunt urmatoarele:
1. finalul anului pentru noi e mai costisitor
2. in general pornesc cu elan in ce imi popun dar pe final tind sa renunt, asa ca imi las ce e mai usor pe final
Buna ziua si La multi ani, un an mai bun tuturor!
Am citit ca de obicei cu interes intreg articolul si comentariile. Sunt multe situatii care se potrivesc cu felul meu de a fi, m-am recunoscut in unele variante. Unii pot economisi intr-un fel, altii in alt fel, ideea este ca la final cand deschidem pusculitele (paraaam!!!) sa avem ceva bani albi pentru sarbatori fericite 😀
E de prisos sa zic ca m-am hotarat si eu sa intru in clubul celor cu pusculita (sic) dar voi economisi dupa ideea Elenei – mi se potriveste mie cel mai bine. Voi face un tabel in Excell cu cele 12 luni ale anului si cu suma totala a fiecareia in asa fel incat totalul sa-mi dea ca si voua, celor ce puneti bani saptamanal in pusculita. Eu iau salariul doar o data la inceputul lunii, de aceea, aceasta idee mi se pare mai buna. Totusi, voi incerca sa pun si maruntisul care-mi cade greu la portofel 🙂 doar asa…de garnitura pentru bancnote 🙂
Vreau sa mai adaug doar ca ideea ta Iulia, cu expozitia de pusculite mi s-a parut foarte buna pentru ca, asa cum spunea Paula, pornim toti cu entuziasm la drum dar…s-ar putea sa ne mai dezumflam dupa 5-6 luni asa ca ar fi bine venita o asemenea expozitie (borcanul meu e mai plin, al meu e mai frumos, al meu e mai greu) :)) asa ca hai sa ne ambitionam si sa le umplem pana-n gat 🙂
Si eu economisesc cu prima varianta, decembrie va fii cea mai grea luna, insa poate asa ne vom chibzui mai bine 🙂 am deja 66 lei la ora aceasta. Pusculita este una de copii dar care nu se poate deschide decat taiata cu cutit de acela special de conserve. Deci de tentat , nu va tenta.
Eu o sa incerc cat mai este din an,varianta 3 ,e mai usor pt mine, cat sa imi iasa banutii de cadouri:) plus orice leu ratacit ajunge si el in borcan….o zi minunata tuturor!
Spor, Andreea! E cea mai buna varianta pentru anul in curs!
Provocarea poate fi valabila oricand. Am ajuns deja in 2017 si eu am vazut-o azi! Asa ca, pentru mine va incepe astazi !!! 🙂
Multumesc !
Buna,
Eu am facut o varianta propie a acestei metode pentru a fi mai usor de dus la capat.
Eu am inceput cu 10 lei pe saptamana adaugand in fiecare saptamana 10 lei in plus la suma din saptamana precedenta , dar la jumatatea anului adica saptamana 28 fiind o suma prea mare de suportat saptamanal am inceput sa scad cate 10 lei ajungand in ultima saptamana din decembrie la 10 lei de pus. Intr-un an se strang 7290 lei, ceea ce nu e rau de loc, folosesc de doi ani aceasta metoda si este superba. Anul acesta am inceput din septembrie anul borcanului pentru a aduna suma pana la urmatorul coincediu.
Va urez succes.