Imaginează-ți că găsești 100 de lei rătăciți prin casă, 100 de lei de care tu sau partenerul tău ați uitat demult și acum poți face absolut orice dorești cu ea.
Ce ai putea să faci cu 100 de lei?
Ai putea să îi cheltuiești pe alimente:
- Ai putea intra în primul magazin, spunându-ți că vei cumpăra o pâine și un pachet de biscuiți pentru copil, alegându-te în final cu o mulțime de alte nimicuri suplimentare. Până la urmă, banii se duc, nu-i așa?
- Ai putea să-i folosești pentru cumpărăturile de weekend, planificate, cu o listă, în funcție de ceea ce ai descoperit că nu ai deja în frigider sau cămară, cheltuindu-i strict pe ceea ce-ți trebuie
- Ai putea să mergi tot într-un magazin, să cumperi lucruri de bază și să dăruiești pur și simplu sacoșa unui copil sărac, care să o ducă acasă cu mare bucurie și să o împartă cu cel 3 frați pe care îi are
Ai putea să îi dai pe haine:
- să mai pui 200 de lei și să îți iei o bluză a unui brand cunoscut
- să îi dai pe o bluză destul de obișnuită
- să aștepți perioada reducerilor și să își cumperi ceva de foarte bună calitate, care să dureze mai mulți ani
- să îți cumperi 2-3 bluze care să te țină fix un sezon…
Ai putea să îi dai pe cărți. Pe o carte (sau mai multe, dacă găsești o reducere potrivită) care să te ajute să îți schimbi complet viața și modul de a gândi, sau pe una sau mai multe cărți banale, de care să uiți din momentul în care ai terminat de citit ultima filă, dacă ai ajuns până acolo.
Am mai scris un articol asemănător, despre bancnota de 50 de lei. Atunci, v-am vorbit despre alegeri și oportunități.
Astăzi, am o altă perspectivă la care să reflectezi: banii pot să însemne mai mult sau mai puțin, în funcție de modul în care știi să îi folosești. De fapt, banii nu înseamnă nimic, până la urmă, ci ceea ce faci tu cu ei poate să aibă însemnătate pentru viața ta.
Chiar și o bancnotă de 100 de lei poate să conteze mult. Sau da, poate să nu însemne absolut nimic, dacă o risipești. E valabil pentru fiecare bancnotă de 100 de lei care îți trece prin mână.
Sunt surprinsa ca nu este mentionata si varianta: i-as pune in contul de economii. Noi asta am face 🙂
Ancuta, am vrut sa merg pe perspectiva 100 de lei poate sa insemne foarte mult/foarte putin in functie de fiecare in parte. Pentru 100 de lei economisiti nu prea am avut termen de comparatie (bine, aveam, 100 de lei in cont de economii fata de 100 de lei investiti cu un randament mai bun, dar in mod intentionat nu am vrut sa evidentiez lucrul acesta)
Articolul cu 50 de lei are si varianta de cont de economii.
Daca bancnota e gasita pe jos, parerea mea e sa uitam de economisire pentru ca e clar ca nu ne apartine si n-am muncit pentru ea. Sa i-o dam, cu toata inima, unui sarac/unei babute. Pentru ca nu sunt banii nostri, pentru bucuria pe care o putem face cuiva care nu se asteapta la asa ceva, pentru bucuria care vine in mod implicit si in inima noastra.
Altfel, cu bancnota gasita intamplator prin casa, e numai buna si folositoare discutia de mai sus.
Corect. Eu nu prea gasesc bani, iar cand o fac cumpar de regula mancare pentru cineva, dar ideea mea era de niste bani fara niciun fel de obligatii atasate si cred ca nu am gasit un prim exemplu foarte fericit – asa ca l-am sters.
Cu o suta de lei poti petrece o frumoasa zi de week-end in familie. Cred ca aceasta suma este suficienta si ideala pentru asta 🙂
Pentru niste carti bune ar fi excelenta!