Este un punct sensibil pentru mine, avand in vedere faptul ca noi nu avem repartitoare, deci nu am fost foarte preocupata de a face economii foarte mari la apa.
Totusi, zic ca un blog de finante personale trebuie sa aiba si un asemenea capitol atins, asa ca dupa discutiile despre economisirea energiei electrice va propun si acest subiect, sa facem un articol cu toate ideile noastre.
Ceea ce fac eu pentru a economisi apa, chiar si in conditiile in care nu ma obliga nimeni sa o fac, e sa ma ghidez dupa principiile bunului simt si ale faptului ca nu sunt singura care locuieste pe planeta, care trebuie lasata si mostenire la un moment dat, cu tot cu resursele ei:
- nu las apa sa curga decat atunci cand o folosesc
- reduc debitul ei la nivelul la care imi este confortabil sa o folosesc, dar nu am senzatia de risipa
- galeata si ligheanul meu sunt recipiente relativ micute,
- sunt obisnuita sa fac dus rapid si nu baie, dar asta cred ca si din obisnuinta, prefer sa fac 2 dusuri rapide pe zi si gata
Ceea ce vreau sa marturisesc este ca nu imi place sa ma gandesc de fiecare daca la economie cand fac sau nu fac ceva, imi stabilesc niste principii de baza si pe urma le urmez, stiind ca in felul asta nu risipesc, dar ma simt si confortabil. Cunoscandu-ma, stiu ca asa voi fi si cand voi plati fiecare metru de apa consumat. Mi se pare ca in economisire nu trebuie sa depasesti limita la care te simti frustrat, ca e important asta.
Ce am vazut la bunica mea, care era o mare econoama:
- avea cateva recipiente adunate in care colecta apa de ploaie, cu care uda gradina (nu se aduna multa, doar cat sa mai ude de 2-3 ori, dar spunea ca pic cu pic se face marea 🙂 )
- avea instalat un fel de boiler deasupra casei, vopsit in negru si care ne oferea apa incalzita la soare cu care faceam dus de primavara pana toamna (era o adevarata inovatie asta in anii 80, cand s-au gandit sa puna in practica ideea asta – la ea era economie de lemne, ca aveau centrala proprie)
- avea un stil practic de spalat vase, prin care le debarasa foarte bine (intr-o galetusa pentru gaini) si apoi dadea cateva secunde drumul la apa, sa se umezeasca, dupa care inchidea apa si dadea fiecare vas cu detergent, si abia la sfarsit deschidea apa sa le spele pe toate
Cam astea sunt cunostintele mele, putine, e adevarat, de economisit apa. Sper sa ma ajutati si voi sa avem mai multe solutii, acestea vor fi chiar articole scrise de comunitatea Economisim.info si nu de mine :).
Pentru ca stiti deja ca vinerea va invit la discutii, atat pe cei ce au participat saptamana trecuta la dezbaterile noastre, cat si pe oricine vrea sa ne impartaseasca din propria experienta, va astept sa imi povestiti
Mihaela, Dia, Viorica, Cristina, Roxana, Claudia Popescu,
Mamica simpla, Carmen, Ligia, Adriana, Elena
Si pe voi, cititorii mei cu si fara blog care vreti sa participati la discutie:
Cum faceti economie la apa? Ce trucuri mai cunoasteti
care pot ajuta comunitatea Economisim?
In cadrul rubricii discutii blogosferice voi provoca pe cititorii care au participat la discutia de saptamana trecuta, printr-un link, sa participe si la cea de saptamana aceasta, dar va astept cu drag si pe ceilalti sa participati. Veti fi „provocati” in saptamana urmatoare 🙂
Si eu imi amintesc de butoiul in care strangea bunica apa de ploaie. De multe ori in copilarie ne spala pe cap cu apa de ploaie…ce amintiri, acum insa cu toata poluarea asta nu cred ca ar mai fi o idee buna…
Depinde unde stai, daca esti la tara, cred ca e in continuare OK. Eu sper ca nu aduna nimeni apa de plaie sa se spele prin BUcuresti 🙂
Noi consumam foarte multa apa la bucatarie, cand spalam vasele, acum facem economie si de timp si de apa cu masina de spalat vase.
Legumele sau fructe le spal la gramada si nu individual.
La baie, tin apa inchisa cand ma spal pe dinti si prefer dusul ( din lipsa de timp ).
Roxana, am uitat de spalatul pe dinti, si acolo inchid si eu apa.
La legume eu cred ca risipesc un pic, pentru ca le spal in mai multa apa, ca ma gandesc ca s-or mai duce din pesticide (dar nu stiu)
La noi consumul de apa este foarte mare 🙁
Consum multa apa atunci cand spal vasele (fac o mica paranteza si va spun ca vara cand mergeam la tara la bunici spalam vasele intr-un lighean mare, fara detergent si nu-mi placea deloc acea senzatie de apa unsa… asa ca nici in ziua de azi nu pot sa spal vasele cu mai putina apa….). Cred ca o masina de spalat vase ar rezolva problema mea, dar nu mai am loc in bucatarie pentru ea!
Apa multa consuma si L. cand se spala pe maini, dinti, …
Si bunicul meu mai obisnuieste sa nu puna detergent, dar nu din economie, asa i se pare lui mai bine, ca sa nu se imbolnaveasca de stomac, spune el.
In schimb, vasele nu sunt unsuroase, ca pune apa fiarta peste ele dupa ce le spala cum stie el. Oricum, nu prea as adopta metoda asta 🙂
Chiar nu am idei în plus. Nici eu nu las apa să curgă aiurea, dar Mihnea face baie cu cada aproape plină, în fiecare seară. Vă daţi seama ce bălăceală şi fericire este acolo. Îl las să se joace, încercând să îl mai conştientizez puţin, fără a forţa lucrurile, pentru că şi eu cred că trebuie să mergem cu economia până la punctul în care nu devine frustrant. Mi-am amintit zâmbind, de o prietenă care mi-a povestit că a avut odată nişte musafiri supereconomi. Nu erau români! Au rămas toţi din casă, şocaţi, când au aflat că familia musafiră, formată din trei membri, a făcut baie, unul după altul în aceeaşi apă. Au precizat acest lucru, ca o metodă de economie şi probabil şi antirisipă, menţionând în plus, că limpezirea se face cu duşul. Încerc să nu critic nimic şi pe nimeni, dar personal cred că este cam prea de tot. Sper că am scris bine adresa. de data aceasta. Un weekend superb tuturor, că ne apropiem de el!
Doamne, asta contravine oricaror reguli de igiena cred! Mai degraba mi-as pune apa intr-o galetusa, sau as face dus scurt, scurt, cat sa ma dau cu sapun, si sa ma clatesc imediat.
Dia, ai văzut că am scris despre bonus? Vroiam să vă mai spun că mi-s tare dragi, bunicuţele acestea înţelepte, care ne învaţă, şi după atâta vreme câte una-alta, de-ale vieţii!
Mihaela, multumesc pentru raspuns! eu te intrebasem, nu Dia 🙂
Asa, asa, ca nu intelegeam…
Cu multă plăcere Daniela şi scuze pentru Dia. M-am încurcat!
Nu-i bai. 🙂
Ce fac eu :
– nu las apa deschisa cind ma spal pe dinti/ma sapunesc la dus;
– fac in 99,9% din cazuri dus destul de rapid, si nu baie in cada;
– daca fac baie in cada, apa respectiva ajunge in lighean&galeata si apoi in toaleta;
– daca spal citeva rufe de mina, tot asa apa utilizata ajunge la toaleta;
– cu spalatul vaselor am o problema, si eu am sechele de la ligheanul cu apa unsuroasa, asa ca aici nu prea economisesc, dau detergent si clatesc pina mi se pare ca e curat; dar inchid apa cind frec ceva ars si imi ia citeva minute; in rest, reduc debitul;
Mie mi se pare total neigienic sa faca mai multe persoane baie in aceeasi apa… economie, dar totusi….
Şi mie la fel! N-am mai auzit aşa ceva!
Prin cartile de istorie mai citeam asa ceva…
Daaaa!
Eu sunt abia in punctul in care inchid apa cat ma spal pe dinti si cat frec vasele cu detergent. Cand eram la facultate eram spaima colegilor care stateau la camin si lasau apa sa curga mereu si stateau cu lumina aprinsa la baie non-stop pe principiul ca nu se plateste. Tot timpul le tineam teoria asta de care zici tu, Iulia, cu faptul ca nu sunt singuri pe planeta. Sa scape de gura mea, le inchideau cand veneam pe la ei :)))
Si eu sunt spaima unora, ca stau cu gura pe ei „inchide apa”, „stinge lumina” …
Da, multa lume considera ca daca nu platesti direct, poate sa consume dupa pofta inimii!
Cineva venise asta primavara la mine si ma intreba de ce am caloriferele inchise daca nu platim contorizat. Ce daca era prea cald, sa ma gandesc ca altii le inchid si iarna.
Eu am mai auzit de chestia asta cu „umplut cada si spalat toata familia” – neigienic e putin spus, mi se pare chiar scarbos! prefer sa ma spal cu apa dintr-o galeata, cu ibricul, dar apa curata sa fie!
un lucru care ma enerveaza apropo de consumul de apa, este faptul ca dai drumul la apa calda si pana vine intr-adevar apa calda dureaza cateva minute bune (in functie de etaj); iar apa asta rece o platesti ca fiind calda 🙁
Şi la mine se întâmplă la fel. Eu stau la etajul 5 şi uneori aştept câte 10 minute să se încălzească apa. Am înţeles că cei de la etajele anterioare au centrale de apartament şi cred ca de aceea vine atât de greu apa caldă. Pe unde am stat înainte, nu văzusem aşa ceva.
Si la mine se intampla asa daca fac dus dupa 10 seara. De aceea incerc sa fac dus pana in aceasta ora. Iar vara, cand fac mai mult de un dus pe zi, doar la un dus ma spal cu gel, la restul doar cu apa. Nu din economie, desi se si economiseste, ci pentru ca nu e bine pentru flora de pe piele sa tot fie „curatata” aka „indepartata” cu sapunuri de multe ori pe zi (aceasta flora ne si apara de anumite boli).
Ce mai fac in plus: hainele care nu sunt f murdare (si sincer, cat de murdare pot fi si cele mai murdare?) le pun la programe scurte de spalare, oricum ies suficient de curate. Iar restul la programe lungi,dar numai dupa ce se umple masina, altfel irosesc apa degeaba.
Si eu la fel, Dainela.
AA eu folosesc doar programul scurt. Vorba ta, cat de murdare pot fi?
DAca e vorba de vreo pata sau un accident, sa zicem ca am cazut in noroi (desi nu cred ca mi s-a intamplat) atunci le inmoi un pic inainte.
Si eu folosesc de cele mai multe ori program scurt.. de fapt pe cel lung il folosesc numai la lenjerii, prosoape ( am o obsesie sa fie curate curate) si la kimonourile cu care mergeam la antrenamente… astea nu imi ieseau albe decit dupa un program lung.
Chestia asta nici mie nu-mi place… mai ales iarna, ca apa „calda” e initial rece bocna… ca sa nu o arunc totusi, o string intr-un lighean pina se incalzeste si o folosesc la toaleta… nu cred ca e o economie prea mare, pentru ca pretul apei calde ( indiferent de temperatura, vine pe teava de apa calda) e cu mult mai mare decit al apei reci…
Cam acestea sunt si ideile mele de economie a apei, mai mult o evitare a risipei. Cezara s-a invatat deja sa inchida apa cat se spala pe dinti.
La bucatarie am o chiuveta cu doua cuve si deobicei le spal pe toate cu buretele cu detergent si apoi in cuva cealalta le clatesc, cu apa curgatoare.
La masina de spalat nu prea reusesc sa fac economie, rar e doar 1/2 de cuva cu rufe ca sa pot pune un program rapid.
Ce fain, Andreea, vreau si eu chiuveta cu doua cuve 🙂
Ma bucur ca sintem mai multe care vrem sa economisim apa. Eu am inceput sa economisesc apa in urma cu multi ani, dupa ce am vazut un documentar despre criza apei pe glob.M-am speriat si am luat masuri care acum imi prind bine, financiar vorbind. Pe linga ce ati scris voi mai sus, eu obisnuiesc sa string apa rece care curge pina vine apa calda. Am centrala proprie si nu dureaza prea mult. Doar cit curg 10 litri de apa. 🙂
10 litri, Cristina?
Soacra mea se plangea de asta, si si-a instalat un boiler, zicea ca e mult mai economic asa.
E vorba de apa rece care curge cind incerci sa dai prima data drumul la apa calda. Urmatorul nu mai stringe atita apa. Nu pun boiler din doua motive:
1. mi-e frica de el 🙂 (un rieten din copilarie a murit intr-un accident cu boilerul si am ramas eu cu sechele) si
2. avem nevoie si de caldura si boilerul nu poate 🙂
Vad ca sint fete care string apa de la spalat si o pun in vasul wc. Eu nu pot sa fac asta pentru ca nu ma pot pune pe un wc caruia nu-i vad fundul curat lacrima 🙂 Apucaturi d-ale mele…
Si noi aplicam principiile enumerate de tine in postare, si unele suplimentare.
-IN chiuveta de la baie tin un lighenas mic in care curge apa cand ne spalam pe maini, iar apoi apa adunata o arunc in toaleta
– cand spal ceva la mana, apa tot o arunc in wc.
Si desi aplic aceste principii tot mi se pare ca ajungem sa platim mult apa. De fapt cel mai mult ma deranjeaza ca platim depasirile de consum, unori chiar mai mult decat am consumat. Dar asta e. La tara stiu si avem solutii de economie a apei intr-un mod mai eficient.
ce facem noi
http://cautsimplitate.blogspot.ro/2012/09/discutiile-de-vineri-cum-economisim-apa.html
Am cules din comentariile de aici multe idei, pentru care va multumesc.
Ce fac eu ca sa economisesc apa?
– spal vasele „ca in occident” adica umplu chiuveta cu apa fierbinte, aaug cativa stropi de detergent, spal vasele acolo apoi pe limpezesc sub jet de apa.
– baie in vana facem doar in doi 🙂 in rest folosim dusul
– am citit undeva ca apa rece ce vine la robinet pana sa vina cea calda se poate recolta si uda plantele de apartament cu ea. Nu am plante de apartament dar spal fructele cu ea. Asta daca vorbim de robinetul de la bucatarie.