Cu „Profetiile tatalui bogat” voi incepe o mica serie de recenzii de carti despre bani si finante personale, cu care sper eu sa va trezesc interesul vizavi de acest subiect.
Parerea mea nu este ca trebuie sa facem o obsesie sau o pasiune din a citi astfel de carti – asa ca o sa va recomand extrem de putine. La ce ne vor ajuta ele? In nici un caz nu vom deveni brusc doctori in economie – nici nu avem cum sa fim, insa ne vor ajuta sa intelegem un pic mai bine lumea care ne inconjoara, sa luam anumite decizii in anumite momente, sau sa ne punem unele intrebari cu privire la ceea ce se intampla in jurul nostru.
Eu o sa ma limitez la un numar foarte mic de recenzii – asa cum cred din toata inima ca fiecare ar trebui sa citeasca macar una sau doua carti de finante personale, la fel cred ca o exagerare in acest sens nu ne-ar fi foarte de folos.
Am ales sa incep cu „Profetiile tatalui bogat” pentru ca este cartea care m-a facut pe mine sa imi pun niste intrebari cu privire la viitor si pensionare. Cartea este evident adaptata sistemului american, in care cetatenii nu primesc bani de la stat la pensie, ci propriile contributii, mai marii sau mai mici, in functie de cat a reusit sa stranga fiecare si sa investeasca fiecare. Există și o pensie de la stat, e drept, dar destul de mică și încasabilă la o vârstă înaintată.
Ceea ce face Kiyosaki în carte este să avertizeze membrii generației Baby Boomer (cea născută dupa cel de-al doilea război mondial) că va urma o prăbușire bursieră, iar ei se vor vedea cu agoniseala pentru pensii risipită (pentru că acțiunile sunt principalele lor active).
Este prezentat si un model de trai spre care ar trebui sa tindem, acela prin care ar trebui sa ne construim o arcă financiară, in care ar trebui sa detinem diverse valori (proprietati imobiliare recomanda Kiyosaki), care sa fie activele ce ne-ar genera banii din care sa traim.
Pare un pic fantezista ideea pentru o parte a societatii romanesti, cea in care ma incadrez si eu, care traieste dintr-un salariu, sau contract, sau cum se cheama el si se straduieste ca banul sa ajunga de la luna la luna, insa daca citesti cu atentie ai extrem de multe lucruri de invatat, cum ar fi (si aveti mai jos niste citate) :
- Exista oameni care calatoresc prin viata uitandu-se numai in oglinda retrovizoare. Teama de un eventual esec ii impiedica adesea sa treaca la actiune atunci cand se intalnesc – o data in viata – cu sansa
- Sa fim atenti la schimbarile din sistemul legislativ. Schimbarile in sistemul de legi poate insemna schimbarea viitorului nostru (si, nota mea, cati stam cu ochii pe legislatie, desi ne-ar fi mult mai util sa fim informati in aceasta privinta decat, de exemplu, de diverse evenimente si scandaluri mondene)
- Multi dintre oamenii care economisesc bani isi pierd economiile (prin inflatie de exemplu, ideea este de a gasi si cele mai profitabile moduri de a investi acesti bani)
Citind aceasta carte cu mare atentie, veti desprinde multe idei care va vor pune pe ganduri si va vor folosi cu siguranta, asa ca „Profetiile tatalui bogat” de Robert T. Kiyosaki este una dintre cartile pe care consider ca oricine ar trebui sa le parcurga (dincolo de unele aspecte care nu au legatura cu societatea romaneasca).
–––––––––––––––––––-
Profețiile tatălui bogat
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Librarie net Vezi preț pe Okian (EN)
Adriana says
Iulia, eu am citit aceasta carte recent. Ce pot sa spun: m-a ajutat sa inteleg într-un final care sunt activele si pasivele din punct de vedere al finantelor personale. Este scrisa în stilul „american”, dar unele idei pot fi adaptata si la noi. Merita citita, macar pentru a vedea cum fac altii si pentru a decide daca putem sa adaptam si noi ceva.
Iulia S. says
Exact, Adriana! Sunt multe lucruri de invatat, evident ca trebuie adaptat la ce este la noi – am incercat si eu sa extrag cateva franturi elocvente.
Viorica says
Si eu am citit cartea asta la un moment dat, prin anul II de facultate. Nu mai retin multe din ea, insa sigur am retinut, cum zice si Adriana, care sunt activele si care sunt pasivele. Imi aduc aminte ca mi s- a parut fantezista atunci, dar in timp mi-am dat seama ca sunt unele chestii care pot fi aplicate si la noi, adaptate sau nu (asa cum ati spus si voi.) Merista oricum citita de multi dintre noi! (parerea mea)
Claudia says
Eu inca nu am citit cartea 🙁
Ca orice carte scrisa de el pare interesanta deci sper sa o citesc si eu cat de curand 🙂
Mihaela says
Cum ma faci tu,Iulia sa mai dau o comanda!Am aproape toate cartile lui,doar 4 imi lipsesc din 16.Pe aceasta am tot ocolit-o dar daca tu o recomanzi am sa o cumpar!Eu tot caut cartea:inaite de a demisiona dar nu o mai gasesc pe niciun site!
Iulia says
Mihaela, daca le ai pe celelalte, eu zic ca poti ramane doar cu cele pe care le ai.
Mihaela says
multumesc frumos!Asa am crezut si eu,de aceea nu am comandat si altele-se c-am repeta.Acum qau mai aparut 2 carti noi.Una am cumparat-o,mai trebuie sa o cumpar pe cealalta cu viata lui si a surorii lui!
Anamaria says
Și eu am citit cartea aceasta… la vremea ei! Am rezonat și mi-a confirmat multe din idei. Pentru cei mai puţin pasionați de citit, există o versiune audio, dar și un joc (asemănător cu monopoly).
A creat o adevărată frenezie cartea aceasta la vremea ei!