Am vorbit mai demult despre depunerea economiilor in banci, optiune la care apeleaza majoritatea romanilor. Dar ce facem dupa ce am lasat banii la banca?
Dupa ce am considerat ca banca X intruneste toate criteriile noastre in materie de siguranta, profitabilitate, customer service si am mers personal pentru a deschide un cont in care depunem periodic bani, sau pentru a lasa o suma de bani mai importanta acolo?
Ei bine, sfatul meu este sa nu lasati banii pur si simplu acolo, ci periodic sa aveti in vedere o mica analiza si cateva aspecte ale acesteia. Pentru a nu face din aspectul acesta o obsesie, puteti stabili un interval de timp in care sa analizati un pic ceea ce se intampla, sa vedeti cati bani s-au strans, eventual sa adaugati daca mai aveti, sa va interesati de noi oportunitati…
Analiza finanțelor personale
Eu fac acest lucru la fiecare trei luni. De patru ori pe an, asadar. Iau extrase de cont de la banca, vad cati bani s-au adunat, eventual mai depun. Nu uit sa compar dobanda pe care o primesc cu cele curente, pentru alte tipuri de depozite.
Destul de multe banci au diverse promotii de care nu este rau sa stim si sa profitam. Posibil ca in momentul in care am depus noi banii sa fie o promotie pentru conturile cu termen de o luna, apoi sa apara o dobanda mai buna pentru cele cu termenul de 45 de zile. Caz in care nu este deloc rau sa ne notam termenul si sa mergem la banca pentru a infiinta un nou depozit cu conditii mai avantajoase.
Este bine apoi sa aruncam macar o privire si asupra celorlalte banci. Personal nu recomand alergatul cu banii de la o banca la alta, insa atunci cand am fost prost tratata, m-am trezit cu comisioane de care nu stiam si de care nu am fost anuntata, nu am ezitat sa mut banii in alta parte.
Este important mai ales in aceste cazuri sa nu actionam sub imboldul impulsului. Nu mut banii la o dobanda mai buna decat atunci cand depozitul ajunge la scadenta, astept scadenta si pentru schimnbarea bancii…
Nu ar fi rau de asemenea sa ne straduim ca la fiecare scadenta, mai ales daca vorbim despre depozite pe termen mediu sau lung, sa adaugam cat de putin banilor pe care ii avem deja. V-am aratat ce impact au sumele mici stranse de-a lungul timpului.
Nu in ultimul rand, preocuparea pentru banii nostri, adica stabilirea unui interval de timp la care sa facem o mica inventariere, poate constitui chiar o metoda de economisire. Stiind ca, sa spunem, la sfarsitul lui martie o sa tragem linie si o sa adunam, o sa vedem ofertele bancilor, vom face totalul a ceea ce avem…
Vom constata ca poate nu din prima, dar la un moment dat vom ajunge sa ne dorim si sa gasim si mijloacele necesare pentru a adauga ceva la suma pe care o avem deja. Poate ca initial va fi doar o rotunjire a sumei, pentru a nu merge degeaba la banca, poate ca am reusit sa strangem, putin cate putin o anumita suma, sau poate vom aplica o metoda mai abrupta, adica in luna respectiva vom aloca un procent din salariu si apoi vom face economiii drastice cu ajutorul unui buget, a planificarii riguroase…
Acest lucru nu e valabil doar in zona economisirii banilor – veti vedea ca lucruri bune se intampla mai ales atunci cand actionam intr-un fel sau in altul in directia lor. Putin probabil sa obtinem ceva cu o atitudine pasiva – mult mai multe sanse avem daca facem ceva in acest sens.
Asadar… ce ar fi sa mergi pe 31 martie la banca pentru un extras de cont, sau sa il scoti de pe internet, sa te interesezi de ce alte tipuri de depozite mai ofera banca la care ai banii si sa analizezi daca nu ar fi oportun sa faci o mica schimbare si, daca tot de deplasezi la banca, sa strangi si o mica suma pe care sa o depui, renuntand la o bluza, sau la o cina in oras, sau restrangand cheltuielile de supermarket/piata pentru urmatoarele doua saptamani?
Lasă un răspuns