Am vorbit de multe ori despre cat de important este sa avem un fond de rezerva. Cei care citesc acest blog cu regularitate stiu ca eu consider aceasta rezerva de bani pentru viitor piatra de temelie atunci cand ne dorim atingerea echilibrului in administrarea banilor.
Am vorbit despre cat de mare ar trebui sa fie fondul de rezerva si v-am dat si cateva idei de-a lungul timpului despre cum ati putea sa strangeti o suma de bani, intr-un mod conventional sau nu. Factura, un leu pe zi… Pana la urma totul se rezuma la cumpatare si vointa.
Primul obstacol pe care l-am intalnit cand am inceput sa adun fondul de rezerva a fost faptul ca, de fiecare data cand nu imi ajungeau banii de la o luna la cealalta, aveam tendinta de a apela la el. Logic, ati putea spune, insa foarte curand am realizat ca in acest mod nu faceam decat o bucla cu banii mei, ii pasam dintr-un loc in altul.
Comportamentul era urmatorul: puneam deoparte, sa spunem, 300 de ron, in ideea ca acestia erau fondul de rezerva, cu gandul ca la sfarsitul anului sa avem 3600 de lei acolo. Planul era minunat, doar ca la sfarsitul fiecarei luni, apelam din diverse motive la acesti bani. Cel mai des nu ajungeau banii si apareau diverse, gen o aniversare, o nunta, un botez. Sunt sigura ca cunoasteti expresia „banii oricum nu ajung niciodata”. Eu vedeam cum acest lucru mi se intampla chiar mie, si sunt sigura ca poate nu tuturor, dar multora dintre cei care cititi acest blog si incercati sa puneti in practica macar partial ceea ce scriu, li se intampla chiar acum.
Ceea ce am inteles atunci a fost ca faceam o greseala de abordare a acestui fond de rezerva. Undeva, in mintea mea, pastram ideea ca exista totusi niste bani pe care la o adica ii pot cheltui. Atunci am impus clar niste limite si am incercat sa definesc pentru ce sunt acesti bani din fondul de rezerva si cand anume ii pot cheltui.
In primul rand, banii respectivi sunt pentru cheltuieli imprevizibile. Un botez, o nunta, o aniversare, Pastele, Craciunul, alte asemenea evenimente, nu au ce cauta pe lista, pentru ca nu sunt lucruri despre care aflam cu o zi inainte. Daca sora se hotaraste peste noapte sa se marite, atunci da, poate fi considerata cheltuiala imprevizibila. Daca stim de un an despre eveniment… acesta nu mai intra in sfera respectiva. Putem pur si simplu sa strangem bani separat pentru el, sau sa avem un plan (sunt persoane care primesc bonusuri, prime anuale, eu impart sumele pe care le am de strans cam la 6 daca sunt mari si strang timp de mai multe luni pentru ele).
Un al doilea caz pe care l-am stabilit ca justificat pentru apelarea la fondul de rezerva este acela in care sursele de venit se diminueaza foarte mult, si nu putem ajusta, cel putin din prima luna, nivelul de trai cu veniturile ramase. Presupunand ca veniturile noastre sunt de 2000 de lei si ne trezim cu 1000 de lei disponibili, avand un fond de rezerva se poate suplimenta suma respectiva, cel putin initial, cu 200, 300 sau 500 de lei, in functie de cum reusim sa ne descurcam.
Intre timp persoana ramasa fara job sau cu salariul diminuat are sanse sa isi gaseasca un serviciu, sau sa gaseasca o sursa suplimentara de venit. Tot acelei persoane, daca vorbim despre pierderea jobului, ii va reveni sarcina de a gasi resurse alternative pentru ca pierderea suferita sa nu fie la fel de mare: va gati pentru a face economie de bani, se va interesa de cele mai ieftine magazine, de oferte, va incerca sa faca tot posibilul ca pierderea din venituri sa fie cat mai putin resimtita de restul membrilor familiei.
Acestea sunt cele doua situatii ce justifica, dupa parerea mea, folosirea fondului de rezerva. In rest, e bine sa uitam de el, sa uitam ca il avem pur si simplu. Eu am reusit gandindu-ma ca pur si simplu salariul meu este cu 300 de lei mai mic, punct.
Lasă un răspuns