Stiu ca am mai abordat ideea de a te plăti pe tine prima dată aici pe blog și că e, de altfel, foarte des folosită de cei care vorbesc despre finanțe personale. Acest lucru nu e cu siguranță întâmplător, așa că zic eu că putem să ii dedicam si un articol, pentru ca merita. Multe persoane au lasat comentarii sau mi-a scris ca nu prea știe de unde sa inceapa. Fiecare isi da seama ca banii se duc, de multe ori in numar foarte mare, dar nu își dă seama prea bine pe ce.
Dar ce ai putea sa faci pentru a preveni lucrul acesta? De unde sa incepi? Va spuneam ieri ca uneori gresim pentru ca ne propunem prea multe de la inceput, si renuntam pe parcurs, pentru ca totul ni se pare complicat.
Majoritatea persoanelor pe care le cunosc eu, in momentul in care primesc salariul, incep sa achite din „datorii”: rata la casa sau chirie, intretinere, lumina, telefon… Despre factura in plus v-am mai spus. Parerea mea este ca de aici trebuie sa incepem: de la o factura in plus. Aceasta va fi mai mare sau mai mica, in functie de posibilitati. Eu v-am mai pomenit un procent care sa varieze intre 3-5% din venituri.
Incearca sa vezi acesti bani ca pe un bine meritat salariu. Ca si cum te platesti pe tine. Nu printr-o sedinta de masaj sau un nou produs cosmetic scump, ci printr-un gest pentru viitor. Poti sa nici nu iti fixezi un scop pentru acesti bani din prima luna, sa ii pui doar deoparte, intr-un loc greu accesibil (noi am inceput prin a merge la banca chiar in ziua salariului, ca sa ma asigur ca nu cheltuiesc banii respectivi pe nimic altceva) – de exemplu un depozit pe termen mai lung. Nu conteaza ca suma este mica, important este sa uiti pur si simplu de ea. Acum putem rezolva totul de acasa, de la calculatorul personal, nu e nevoie sa ne deplasam la banca. Dar nu uita sa transferi aceasta suma chiar in ziua salariului. Dupa care uita, pur si simplu de ea, pana la urmatorul salariu, cand va trebui sa ii adaugi o alta suma.
Aceasta a fost prima si cea mai eficienta metoda de economisire pe care am aplicat-o vreodata: sa ma platesc pe mine inaintea celorlalti. Idei despre ce sa fac cu banii, obiective noi, disciplina, buget… mi-au venit pe parcurs. Pe masura ce invatam, ma inspiram de la altii, apareau noi provocari in viata noastra. „Factura” s-a transformat in obiective – vacanta, economii pe termen lung, fond de rezerva… Dar astea vin pe parcurs.
Deocamdata iti propun ca la primul salariu pe care il iei sa adaugi o factura: sa nu uiti sa te platesti pe tine. Este primul pas, pasul care iti va da increderea de a merge mai departe.
claudia says
foarte bune sfaturi! deja am pus o deoparte ceva banuti si o sa mai pun!
Finante Azi says
Interesanta ideea blogului.
Felicitari!
lucy says
foarte interesant, multumim
Tea says
Tin minte scurta perioada in care economiseam, prin 2008-2009, la primul job. Aveam o colega al carei sot lucra la banca, asa ca, atunci cand venea ziua de salariu, ii dadeam echivalentul a 50 eur sa mi-i schimbe (din lei in eur) si ii tineam in casa, pentru o urmatoare calatorie. Nu era tocmai o economisire „totala” pentru ca imi cheltuiam restul salariului in 3 zile (casa, masa, datorii) si apoi traiam ba din ce aducea prietenul (avem banii separati, primiti pe date diferite), ba faceam mici datorii sau ne mai dadeau parintii una-alta. Those were fun times, faceam primavara si toamna calatorii la prieteni din strainatate cu 300 eur all inclusive hahaha inclusiv 2-3 hainute noi mi-am luat 😉 tinerete, tinerete 😉