Tin minte ca la un moment dat am realizat ca am o problema cu cheltuitul banilor: jumatate din salariu se ducea din prima zi, pe unele datorii pe care le acumulam, iar cealalta jumatate ii urma exemplul destul de rapid, facand loc de noi datorii pana la salariul urmator.
Si pentru ca sentimentul de frustrare ca nu am bani era mereu prezent, oricand primeam o suma de bani in afara salariului (gen prime, bonusuri) ma grabeam sa gasesc lucruri de care aveam nevoie pentru a-i cheltui repede. Cand am decis ca nu se mai poate, mi-am luat vreo doua carti, un calculator, un caiet, pixuri, creioane… Am facut un buget extrem de complicat, cu multe rubrici, pentru orice imi putea trece mie prin cap. Bineinteles, am estimat sume foarte mici pentru fiecare dintre rubricile bugetului. Sume cu care astazi m-as descurca cu siguranta, dar atunci… era imposibil. Nu cred ca a durat o saptamana pana cand am decis ca eu am pur si simplu prea putini bani si nu e cazul sa imi complic existenta cu toate astea.
Cumva insa imi ramasese in minte ceea ce imi spunea o cunostinta mai in varsta, anume ca intotdeauna exista doua cauze pentru care se intampla un lucru: cand doi oameni se despart, este pentru ca amandoi nu au stiut sa conlucreze pentru a ajunge la un punct comun, daca nu ai niciodata bani, este pentru ca, pe de o parte, castigi prea putin, si pe de alta parte, te intinzi mai mult decat iti este plapuma. Asa ca a doua oara am avut o „recuzita” mai sumara si mi-am propus mult mai putine.
Mi-am propus de fapt doua lucruri initial: sa nu mai am datorii marunte de la salariu la salariu si sa am o evidenta clara a directiei in care merg banii mei. Adica sa notez fiecare banut cheltuit pentru a vedea unde gresesc.
Ceea ce vreau sa va spun este ca nu trebuie sa incercati sa fiti perfecti, pentru ca perfectiunea nu e caracteristica omului. Sa cheltuiti foarte putin, sa nu va faceti nici un fel de placere, sa alegeti de fiecare data intre doua sau mai multe lucruri pe care vi le doriti… Incercati initial sa faceti doar acele mici schimbari care nu ar determina nici un fel de sentiment de frustrare.
Eu as incepe, si am mai spus asta, cu o factura. Atat. Mi-as imagina ca mai am o utilitate de platit (am facut acum un calcul rapid si as fixa-o la 3-5% din salariu). Factura asta ar merge initial catre un minim fond de rezerva si apoi catre plata datoriilor marunte. Pe langa factura, as mai „investiga” cam pe unde se duc banii mei. Fara sa fac buget de cheltuieli. Sa cheltui ca de obicei, dar notand ceea ce cheltuiesc, pentru ca la sfarsit sa identific un lucru, un singur lucru pe care sa il pot taia. Un obicei pe care il pot schimba. Un lucru pe care sa il pot face mai rar, gen sa iau pranzul cu colegii…
Ce ziceti? Care credeti ca ar fi acel singur obicei pe care aveti nevoie sa il schimbati chiar acum?
lucy says
buna, te uraresc de ceva vreme si am ajuns la concluzia ca eu nu cheltui multi bani, ci foarte multi bani lunar pe multe „prostii” care apoi ori nu le folosesc, ori le arunc (aci ma refer la alimente,arunc saptamanal din frigider o gramada de produse) si nu stiu de unde sa incep ca sa ajung sa simt ca azi am economisit macar un leu.mi se pare ca ar trebui totusi sa pun ana pe un pix si un caiet sa fac un „inventar” cheltuielilor mele, sper sa reusesc.
merci pt ajutor