Nu ştiu dacă ai privit vreodată lucrurile din aceasta perspectivă, este o idee pe care o am de la o fostă colegă de facultate, atunci erau alţi bani şi alte repere bineînţeles, însă ea îşi strângea o sumă ridicol de mică aparent, pentru vacanţă.
Exact suma de care se putea lipsi în fiecare zi fără nici un fel de părere de rau şi pe care, la o adică, o putea cheltui pe un simplu covrig. În mod miraculos, banii se adunau, iar la finele anului, îi ajungeau pentru a merge în vacanță alături de colegii care aveau mai mult, primindu-i direct de la părinți.
În anul II de facultate, când mi-a povestit micul ei „secret”, era prea târziu pentru ca și eu să pot proceda la fel. În anul III m-am alăturat „provocării” însă, așa cum aveam să constat mai târziu, când începeam să economisesc, obiceiurile financiare și disciplina se clădesc în timp. Am făcut eforturi în acest sens, dar mereu cheltuiam suma care se aduna pe te miri ce, așa că nu am putut merge în vacanța pe care o visam la început de an. Am văzut totuși puterea acestor sume mici de bani, adunate constant: mi-am permis câteva lucruri la care nici nu visam. Cărți, două weekenduri la munte cu prietenele… și nu îmi mai amintesc ce, dar îmi aduc aminte de sentimentul de bucurie de atunci.
Ştiu că un leu pe zi pare ridicol de puţin, însă dacă facem un calcul, vom avea asa (am socotit anul de 360 de zile, ca la bancă):
- 360 de lei într-un an
- 720 de lei în doi ani
- 1080 de lei în trei ani
- 1440 de lei în 4 ani
- 3600 de lei în 10 ani
- 5400 de lei în 15 ani
- 6500 de lei în 18 ani
Ei, si daca punem suma asta la banca, cu o dobandă de doar 2%, vom avea:
- 363,89 de lei într-un an
- 735,05 de lei în doi ani
- 1.113,64 de lei în trei ani
- 1.499,8 de lei în 4 ani
- 3.984,47 de lei în 10 ani
- 6.292,87 de lei în 15 ani
- 7.791,69 de lei în 18 ani
- 11.655,45 de lei în 25 de ani
Ei bine, ce poţi face cu aceste sume:
Cu suma acumulată într-un an sau doi, nu mare lucru. Poţi să îti cumperi un produs electrocasnic pe care, dacă ai face împrumut la bancă, l-ai achita cam de 4 ori valoarea lui.
Suma acumulată în trei ani poate fi un fond de rezervă rezonabil. O să spuneţi poate că trei ani e un interval foarte mare de timp, însă argumentul meu este ca, în primul rand, vorbim de o sumă de care chiar ne putem lipsi şi pe care posibil ca fiecare dintre noi să o arunce pe prostii zilnic. Nu este nici măcar o ciocolată mică sau o gumă de mestecat. Al doilea argument o să vă îndemne să vă întoarceţi în timp. Acum 3 ani nu vă aflaţi oare în acest punct? Nu aţi fi fost încântaţi să aveţi suma asta, fără nici un efort?
Puteţi să vă închipuiţi fiecare ce aţi putea cumpăra dacă aţi avea diverse sume.
O să vă mai spun că, de exemplu, dacă optaţi pentru varianta 25 de ani, aţi putea oferi copilului dumneavoastră un început în viaţă, cu efortul unei gume de mestecat pe zi!
Bineînţeles că în timp banii se erodează, există inflaţie şi aşa mai departe, însă mai putem face un efort de timp: în educaţia noastră financiară. E unul dintre motivele pentru care am început să scriu aici, sper ca în timp să învățăm mai multe despre finanțele personale, împreună.
Irina says
foarte interesant!un leu pe zi inseamna alocatia fiecarui copil, lunar.
Iulia says
Sincer, nu m-am gandit la alocatie cand am scris postul asta. M-am gandit ca, la orice nivel, putem macar sa incercam sa ne disciplinam. Stiu ca sunt si cazuri extreme, de oameni care nu pot pune nici macar acel leu, insa majoritatea ne permitem. Si acel leu poate face diferenta intre a avea sau a nu avea bani pentru un scop anume.
Nicoleta_p says
Buna! E prima data cand comentez desi te citesc de ceva timp. Inca nu reusesc sa fac mare lucru din ce ai scris pe blog, e destul de greu. Dar am inceput cu 1 leu pe zi. Bine, nu chiar asa, ca am mai ratat cate o zi. Am pus un borcan mai mare in bucatarie in care pun bancnotele. L-am pus si pe sotul, dar el e mai uituc ca mine, asa ca atunci cand imi amintesc pun mai multe bancnote de 1 leu, cam cate gasesc prin portofel, dar nu se intampla sa am mai mult de 5. Si inca o chestie legat de economisire, alocatia baietelului de 2 ani si 5 luni am convenit sa ajunga intr-un cont de economii, in care vom mai depune si noi din cand in cand. Uf, ca m-am intins cam mult.
Iulia says
Nicoleta, bun venit iti urez! Oricat de putin reusesti, e important. Copilul, iarăși, va beneficia de pe urma acestor bani, mai ales dacă resursele voastre sunt reduse și nu o să puteți să îl ajutați foarte mult. Tine-o tot așa!
Mariana says
Am intrat pe acest pe acest site cu totul intamplator, cautand idei de a administra eficient un buget care, se pare, ca se micsoreaza pe zi ce trece. Am ramas putin pe ganduri cand am vazut ca nu sunt deloc zgarcita, cum am fost catalogata de multe ori de-a lungul anilor… Apropos, am 59 de …ani! Si eu am pornit cand eram in clasa intai cu 1 leu, cu care cumparam 1 timbru de la CEC si il lipeam pe un cartonas, iar cand s-au adunat 25 lei am facut primul carnet de economii la CEC. Lunar depuneam aproximativ 30 lei (adica acel leu pe care il economiseam zilnic), astfel incat cand am ajuns la finalul liceului stransesem pe carnetul CEC 5.000 lei (in 1977), cu care m-am dus in primul an la facultate si din care mi-am cumparat prima pereche de blugi, calculator de birou, trusa de desen, etc. Asa am procedat intotdeauna pana in ziua de astazi: sa nu cheltuiesc mai mult decat castig, sa pot sa-mi cumpar tot ceea ce este folositor si-mi usureaza munca (fara sa fac alegeri foarte scumpe), sa merg in fiecare an intr-un concediu in strainatate (cu cazari decente, dar nu extravagante), intr-un cuvant, cu atentie si cumpatare poti trai decent, daca nu ai asteptari si aspiratii nerealiste. Bravo pentru sfaturi si initiativa !
Monica says
Da Iulia si eu economisesc de vreo doua luni de zile aceasta suma infima de 1 leu pe zi, insa asa cum spuneai in acest articol, inflatia e prezenta sau a fost, si poate va mai fi, insa ca si idee ce mi.a venit in minte, a fost aceea ca la fiecare 47 lei stransi merg si.i schimb in 10 euro, astfel ca pot pacali inflatia cumva
Multe am invatat si am aplicat de pe acest site , desi nu prea am facut comentarii insa sper ca intr.un viitor articol sa scri si despre aceasta idee care mi se pare destul de avantajoasa
Cu stima …. zilnic citesc din articolele tale….nu te opri… faci o treaba excelenta