Care este cea mai bună metodă de economisire? este o întebare pe care am primit-o de curând, de la o persoană care și-ar dori să ajungă să își gestioneze mai bine finanțele personale, dar găsește totul destul de dificil. De fapt, lucrurile nu îi ies, deși o serie de pași a făcut deja și își dorește de ceva vreme acest lucru.
Dacă mă citești de ceva vreme, știi deja că sunt adepta personalizării și nu cred că putem încăpea toți într-un tipar.
Pe de altă parte, există câteva lucruri pe care oricine le poate face și continua, dacă se dovedesc de folos. Câteva metode de economisire care și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului pentru mai multe persoane și care au, cred, destul de multe șanse să fie utile și altora.
Eu le-am adunat mai jos pe cele folosite de mine, care știu că au funcționat și pentru multe alte persoane. Ca de obicei, simt nevoia unei recapitulări periodice, să adun la un loc lucruri testate și despre care am avut semnale pozitive în ultimul timp. Sper să te ajute.
- „Factura” (sau „Rata”) rămân de bază. Am tot spus despre ideea de a considera și o factură pentru noi atunci când ne achităm dările lunare. Am dedicat acestei idei și un articol de curând, mai multe persoane mi-au spus că pentru ele ar funcționa mai bine dacă ar percepe-o ca pe o rată. Mă bucur că s-a întâmplat așa, atunci când ai o abordare personală ai cred șanse în plus de succes.
- Amânarea cumpărăturilor la câteva zile după salariu. Este o metodă pe care vreau să o discut separat, am sugerat-o ca pe o soluție cu mai multe persoane care aveau reale probleme cu gestionarea banilor și a funcționat foarte bine. Ideea este să nu cumperi nimic în primele zile de la încasarea banilor – și am văzut că ar putea fi o idee foarte bună pentru cei care se confruntă cu scenariul: cheltuiesc mult în săptămâna în care iau banii / rezonabil în a doua / puțin în a treia / nu mai am nimic în a patra, eventual mă împrumut. Această temporizare are un efect foarte bun asupra unora dintre persoane și cred că merită încercată,
- Jurnalul și bilanțul. Vorbeam despre un bilanț periodic acum câteva zile, o analiză a situației financiare, care are rolul de a ne menține în atenție obiectivele pe care le avem. Are un rol important și la nivel de motivație – iar tot din ceea ce am observat sunt persoane care mai degrabă funcționează pe ideea de jurnal decât de bilanț. Merită testate amândouă,
- O listă a cumpărăturilor importante. Eu am în agendă o listă cu lucruri de care am nevoie – știu în mare și gradul lor de urgență, ideea este că pentru cele care nu sunt extem de urgente obișnuiesc să caut variante înainte de a face achiziția propriu-zisă. Cumpărăm de multe ori pentru că am găsit o ofertă bună, așa cum se întâmplă cu cea de ceasuri de damă de aici, dar mergând pe ideea listei ai rezolvată dilema cumpăr sau nu chestia aceasta? Dacă este pe listă și oferta este ok, cumperi. Dacă nu, NU… E mai greu la început, dar mie în timp mi-a folosit mult această listă,
- Obiective periodice. O variantă pe care am întâlnit-o destul de des este: totul este ok în prima perioadă, reușesc să economisesc o sumă de bani, lucrurile merg bine câteva săptămâni, poate chiar și luni… și apoi, nu știu de ce, apare o tentație (care poate fi un simplu ceas Casio ca acestea) și toată voința mea dispare. Nu cumpăr doar acel lucru, nu… fac ce fac și cheltuiesc tot ce am economisit. Mie acest lucru mi s-a întâmplat de multe ori în trecut, obiectivele m-au pus pe linia de plutire, cele periodice, pe care le păstram mereu în minte,
- Challenge-urile și comunitatea – multe persoane cărora nu le ieșea, pur și simplu, au reușit cu ajutorul unor provocari – cum este de care probabil ai auzit, de 52 de săptămâni. Dacă faci lucrul împreună cu o colegă sau o prietenă șansele sunt mai mari, vă puteți motiva reciproc și trece tot împreună peste perioadele mai grele.
Dacă ar fi să fac un rezumat de moment al celor mai bune metode de economisire, acestea ar fi. Știu că, în timp, voi testa mai departe și lista mea va arăta diferit. Știu și că lista ta arată, poate, deja diferit și mă bucur de asta – înseamnă că ai un sistem pus la punct, care funcționează. Întrebarea pe care o pun la final va veni în mod firesc astăzi :).
Care sunt metodele de economisire care au funcționat cel mai bine pentru tine? Unde ai reușit, unde ai simțit că te împotmolești?
Marius says
Gaseste un mod prin care sa nu mai ai acces la bani(decat cu mari batai de cap, sa mergi la banca etc). Daca nu ai acces usor la ei sigur dispare tentatia si o sa faci diferenta intre urgenta si tentatie.
Eu de exemplu depun in contul de credit, este la banca si pentru a scoate banii trebuie sa ma deplasez pana acolo. In 3 ani nu m am deplasat decat pentru a face plati anticipate.
Anca I. says
Stabileste cu banca sa iti transfere automat o suma din contul curent intr-un alt cont (in cazul meu mi se transfera 100 lei in fiecare zi de vineri). suma poate fi diferita in functie de venituri, desigur,idee este sa nu o „simti” neaparat. In timp se vor aduna acolo bani frumosi pe care ii vei putea folosi la nevoie sau pe care ii vei putea transforma intr-o investitie sau depozit etc.
Cristina Dragomir says
Se pare ca la mine asta cu challange-ul a functionat cel mai bine. Practic, faptul ca mi-am facut publica intentia asta de a economisi si ca sunt oameni care ma urmaresc, ma obliga sa o fac. Nu pot da inapoi.
Gabriela says
Personal ma pricep foarte bine la economisit. Pur si simplu imi ,, iese”. Norocul meu cel mai mare insa este ca, sotul meu se pricepe la ,, castigat bani” si am ce economisii. Practic ne completam. Mereu imi sugereaza ca trebuie sa ma gandesc cum sa fac bani mai multi si nu cum sa economisesc banii putini pe care ii castig. Ulterior am aflat ca daca esti focusat numai pe economisire, recunosti lipsa si este ca si cum singur iti predestinezi obtinerea de venituri mici, ca sa ai ,,grija ” banilor si sa fie necesar sa faci economii. Va doresc sa aveti inspiratie si sa gasiti metode de a castiga bani cat mai multi si sa aveti alaturi de voi persoane care sa vi economiseasca ! Sarbatori binecuvantate cu pace si bucurie !
Elena.fr says
Gabriela, sotii nostri si-au vorbit? 🙂 Ca au aceleasi idei.
Sarbatori fericite va doresc si eu tuturor!
Iulia says
Mi se pare foarte normal – gandim diferit noi, femeile, dar cred ca tocmai combinatia aceasta da masura succesului :).
Sarbatori Fericite sa avem cu totii!
Mihaela says
Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi.
simona lila says
imi place foarte mult cum scrii pot sa pun cu share articolele tale pe pagina mea CAR Credit Capital