De ce nu am cum să îți răspund la această întrebare
Dacă aș aduna la un loc toate întrebările primite de mine de-a lungul timpului, aceasta ar ocupa primul loc, de departe. În condițiile în care scriu preponderent despre economisire :).
Inclusiv cifra este cea pe care o întâlnesc cel mai des, iar răspunsul așteptat ar putea suna cam așa:
Investește-i în criptomoneda X! Am eu informații sigure că o să crească, iar banii tăi se vor înmulți serios în perioada următoare.
Altă variantă, mai echilibrată:
Păstrează 2000 de euro pentru rezerve, 3000 în fonduri mutuale, 3000 în acțiuni la bursă, 1000 în criptomonede și cu încă 1000 cumpără obligațiuni / titluri de stat.
Așteptarea, de fapt, este să fie precizat exact și fondul mutual, acțiunea sau acțiunile, denumirea cripromonedelor și tot așa… A, și banca în care să ne păstrăm rezervele :).
Adevărul este că mi-ar plăcea mult să fac acest lucru și portofoliul indicat de mine să aducă profituri peste profituri, iar comunitatea mea să prospere doar făcând acest lucru.
Pentru că, pe de o parte, orice portofoliu are nevoie și de revizuiri, iar pe de altă parte, acesta trebuie adaptat la foarte multe lucruri, ținând cont tot de situația familiei respective.
Una este să investești 10.000 de euro când ai un venit pe familie de 2,000 și, eventual, un fond de rezervă substanțial și alta în cazul în care respectiva familie are 500 de euro venit, dar reușește să strângă constant.
La fel, e foarte diferit atunci când există și datorii în ecuație. Sau când vorbim despre cineva care are niște cunoștințe și va putea să urmărească un portofoliu de-a lungul timpului.
Pentru a aduce un argument în plus, o să-ți povestesc cazul meu concret. De ani de zile urmăresc portofolii, atunci când am ocazia, pentru că puțini publică aceste lucruri. La sfârșit de an, pot să văd și care este performanța portofoliilor respective – aceasta însă nu coincide cu performanța obținută de persoana în cauză – peste an a decis să vândă, să se orienteze către altceva, a intuit anumite momente și s-a retras din anumite tipuri de investiții. Poate chiar a doua zi după ce a publicat un portofoliu, acesta a suferit modificări.
Lucrurile stau diferit atunci când plătești pe cineva care îți analizează situația în detaliu, înțelege care sunt oportunitățile și problemele tale, care îți este toleranța la risc și ce ți se potrivește cel mai bine.
Articolul acesta reprezintă, ca toate articolele mele de altfel, o părere personală: nu ai cum să știi din exterior ce e cel mai bine pentru cineva. Da, există și o excepție, poate: atunci când ai un consultant financiar extrem de capabil, care să fie pe termen lung la dispoziția ta – pentru că astăzi te poate sfătui ceva ce nu mai este valabil mâine, și nu va avea nicio vină dacă tu nu ai un contract permanent cu el, în cadrul căruia să îți analizeze portofoliul curent.
Câți dintre noi însă își permit un consultant financiar permanent autentic, nu interesat să ne ofere o soluție la cheie care are ca scop vânzarea unui anumit tip de produs?
Concluzia e că nu mai apelăm la recomandări? Dar ele sunt atât de folositoare în viața de zi de zi…
Nici pe departe! În investiții, de orice tip sunt ele, recomandările sunt bune, sunt bune și schimburile de opinie, dar mi se pare extrem de important ca persoana să aibă acel minim de educație necesar pentru a înțelege ceea ce i se întâmplă.
Lucrurile stau foarte diferit de viața de zi cu zi, când pot folosi, să spunem, niște adezivi pentru gresie foarte buni – și să îi recomand cu toată încrederea, chiar și pe blog. Știu deja că au o putere de lipire foarte bună și mai știu eu ce caracteristici i-ar putea recomanda. Sau un glet de calitate pe care de care al meu V. l-a descoperit.
Singura soluție în investiții: personalizarea și cunoștințele
Atunci când vorbim despre investiții… lucrurile sunt personalizate. Atât de personalizate, încât recomandarea mea este să îți înveți temeinic lecția și să te ferești să aștepți ca altcineva să îți spună ce să faci cu 10.000 de euro strânși.
Cum înveți? Acționând, după părerea mea. Începând cu puțin, cu banii aceia pe care îți permiți, la o adică, să îi pierzi, diversificând, mergând mai departe, căpătând o constanță și din ce în ce mai multă încredere în tine pe măsură ce trece timpul, schimbând opinii și urmărind ceea ce fac ceilalți…
Știu că sfatul e, poate, dezamăgitor, dar cred că este cel mai cinstit posibil. Pare greu să începi să înveți toate acestea, în condițiile în care ai și o slujbă, copii și casă de ținut, dar, așa cum am spus-o deseori, cele 8 ore și mai mult pe zi petrecute pentru a câștiga banii de zi cu zi merită cred una sau două ore săpătămânale pentru a-i gestiona.
În săptămânile următoare eu voi trece în revistă o serie de resurse, de principii, de idei personale care sper din tot sufletul să te ajute. Mingea însă va trece și pe la tine, de fiecare dată :).
Tu ce părere ai?
oricum e nevoie de studiat, nu merge sarit asa cu capul inainte.
Altfel pentru cine nu are nici timp si nici rabdare, poate plati un consultant pentru al ajuta cu aceste investitii.
Chiar ajung 1-2 ore pe saptamna? De unde sa iei informatia/ inveti, daca esti chiar incepator!
Mari, o sa adun eu cateva resurse la un loc… dar cred ca actiunea e cea mai importanta, la nivel mic la inceput. Iar 1-2 ore pe saptamana dedicate constant, de la 20 de ani, inseamna foarte mult.
Daca as avea aia 10000 de euro, sa fii sigura nu i-as baga in ceva doar pentru ca asa zice X-ulescu ca e bine. Ma scuzati de cacofonie. E normal să asculti in stanga si in dreapta, dar sa nu iei de bun ce ti se zice, sa studiezi si singur problema si sa iti pui creierasul la treaba.
Daca la economisit si facut bani din munca ma descurc destul de bine, la investitii stau prost. Mai mult de imobiliare (apartamente, terenuri) nu am reusit. Ma gandeam sa investesc intr-un startup, cine stie, poate imi vine vreo idee geniala 😂😂😂
Am vazut consultanti din mai multe banci, dar nu am
Incredere in sfaturile unui om mai sarac decat mine. Asta e, imi pare rau. Ma gandesc ca daca esti cu adevarat bun nu stai pe salariu mediu la o banca.
Camelia, din ce știu eu consultanții de care spui tu sunt cam pe la banca din cartier, iar ăia oricum nu te pot ajuta cu mai mult decât banale produse de economisire, în niciun caz cu idei de investiții. Dacă știu ceva despre investiții, atunci sunt chestii generale, nicicum nu-ți pot da sfaturi pentru că ei în general se ocupă de clienții de zi cu zi, nu cu investițiile. Încearcă să discuți cu oameni de prin centrală și nu cu juniori, oricum nu cu oameni din agenție. Posibil deja te încadrezi la private banking și ai un consilier dedicat, nu doar un consilier oarecare dintr-o agenție, dar nici oamenii ceia nu-s mai breji, promovarea pe private se face mult și în funcție de ochi frumoși că de, atractivitatea vinde. Așa că încearcă să discuți cu seniori de prin centrale, ăia mai știu ce vorbesc, dacă își cunosc meseria.
Cunosc personal consultanți financiari pe salarii fabuloase, oameni care muncesc pentru că au ambiții profesionale, nu financiare. Vor să devină executive, membri în board și tot așa, deși financiar vorbind n-ar trebui să mai lucreze niciodată. Ce-i drept, ăștia de-i știu eu așa nu sunt în România :))
Cel decla ghiseu bu te poate ajuta. O sa ti propuna un fond de-al lor, in functie de toleranta la risc trebuie sa iti alegi unul. Probabil o sa ti recomande unul bazat pe obligatiuni …
Eu i-aș “investi” într-un safari de vreo două luni jumate: https://www.absoluteafrica.com/The-Absolute-Safari/AS71. Știu, nu despre asta e articolul, dar eu chiar asta aș face cu 10000 de euro 😀 Partea bună e că pentru așa ceva nu aș cere sfatul nimănui. Doar la cheltuit bani nu ne omorâm a cere sfaturi 🙂
In mod normal cine a strans 10k eur are o idee si in ce sa i investeasca. Iar daca i a mostenit sau obtinut rapid or sa dispara si repede 🙂