Din punct de vedere culinar, spuneam și luni că toamna ar trebui să fie anotimpul conservelor, al murăturilor, dulcețurilor și zacuștelor, dar din ce în ce mai puțini dintre noi suntem preocupați de acest aspect, de când cu abundența alimentară nefirească din iarna modernă.
Am văzut chiar o secvență dintr-o emisiune la televizor, erau câteva mămăițe din piață care spuneau că înainte începutul de toamnă însemna vânzări serioase, care le făcea întregul sezon profitabil, acum abundența de alimente conservate din magazine a determinat încheierea acestui obicei.
Din ce în ce mai multe gospodine consideră că nu e rentabil să petreci ore întregi în bucătărie pentru pregătirile de iarnă și cumpără totul din magazin în acel sezon.
E bine, e rău? Din punctul meu de vedere, e un mers al societății căruia fiecăruia ar trebui să i se adapteze în funcție de buget și de propriile interese.
Noi, de exemplu, punem o parte din alimente la conservat, dar strict pe cele pe care le consumăm relativ frecvent, le folosim evident și pe cele pe care le primim (dacă primim în anul respectiv) sau pe cele care considerăm că au o calitate mult mai bună dacă le punem chiar noi.
Adică:
- punem varză și murături (gogonele, castraveți murați) – la sare, cred că e forma cea mai sănătoasă de conservare și mai cred că tot ce cumperi are tot felul de adaosuri pentru a ține mai mult – adică ceea ce punem noi e de o calitate mult mai bună,
- pun gogoșari la oțet, dar în cantitate mică, doar mie îmi plac,
- fac câteva borcănele de zacuscă – de poftă, se termină incredibil de repede, mai repede decât îmi doresc eu,
- fac 2-3 borcane de salată de sfeclă coaptă cu hrean,
- făceam și anul acesta cred că o să încerc din nou un sos de roșii cu ardei, care e excelent la friptură. Am regăsit rețeta 🙂
Ce primesc (contribui și eu dacă sunt în zonă):
- ardei congelați de la ambele mame,
- vinete congelate de la mama mea,
- salată de legume cu gogonele, morcovi, țelină în oțet (e foarte bună, mama o face de ani de zile, poate anul acesta îi cer rețeta dacă nu se mai încumetă ea),
- dulcețuri și gemuri de la mama lui (cam 3 borcane pe an consumăm),
- zacuscă de fasole – tot de la mama lui, nu face cu vinete că are probleme cu fierea,
- orice mi se oferă, dacă știu că ne place 🙂
Ce nu pun:
- legume la congelator. Obișnuiam să o fac, dar am citit că nu este bine decât dacă știi sigur că au fost culese destul de curând. Eu nu mai am vreo garanție, iar economia de bani nu mi se pare că există – kilogramul de fasole verde congelată am văzut că e aproximativ cât cea proaspătă. Cei de la magazine au reguli clare de congelare și transport, sper că le și respectă, pentru că eu cumpăr legume congelate iarna,
- compoturi. Nu suntem niciunul fan, ne place cel de ananas și ocazional de piersici, dar nu o să mă apuc să fac compot de ananas, iar cu cel de piersici – mai bine le consumăm ca atare în sezon, iar când ne e poftă iarna, mai și cumpărăm,
- suc de roșii și bulion. Aș face cu siguranță dacă aș avea roșiile mele sau o sursă de care sunt sigură, așa… nu mi se pare că merită. Apropo de roșii, doar mie mi se pare că anul acesta aproape că nu au fost roșii normale în piață, adică cele pe care le știam, tradiționale? Nu mai vorbesc despre faptul că sunt deja 4-5 lei kilogramul, așa că nici persoanele care făceau de obicei preparate din acestea se vor reorienta
Cam aceasta ar fi lista scurtă a conservelor pe care le punem, dar și a celor pe care nu le punem și motivele pentru care o facem sau nu. Cele mai importante conserve sunt cele din zona murăturilor, mi se pare că tot cele puse de noi sunt mai sănătoase, fără a conține vreun adaos nedorit.
Tu ce conserve pui pentru iarnă?
Și pentru că avem și prietene din zona culinară sau cărora le place să scrie pe această temă, m-am gândit că mi-ar plăcea să citesc la Iuliana, Claudia, Laura, O femeie sau Carmen despre pregătirile lor de iarnă. Precum și oricui dorește să o preia, desigur, IuliaBe mi-a făcut o mare bucurie și a scris ea prima :).
La sfârșit (pe la jumătatea lunii) promit să centralizez pentru a avea toate ideile la un loc.
Claudia says
Ha, ha :p
Eu chiar asta am acum in lucru.
Sper sa termin pana diseara ca sa onorez leapsa primita de la tine 😉
Claudia says
Gata, uite am fost harnicuta si ti-am raspuns deja la provocare. Cu o alta intrebare 🙂
http://lecturisiarome.ro/2016/09/conserve-si-muraturi-pentru-iarna-ce-si-cat-punem/
Si speranta ca voi primi sfaturi de la voi referitor la retete noi de conserve si muraturi pe care sa le testez si public pe blog 😉
Andreea says
Noi pentru iarna am facut zacusca , vreo 15 borcane, la noi se mananca …vreo 4 borcane de castraveti ,mai avem vreo 7 de anul trecut:) mama are o reteta foarte buna de gogosari cu ceapa ( noua ne place mult ) A mea mama a pus si zarzavat pentru ciorbe! O sa mai punem ardei copti la congelator iar pe partea de dulce, dulceata de zmeura si coacaze si sirop tot de zmeura si coacaze! Suntem multi deci vor trece 🙂
Claudia says
Andreea, poate iei reteta gogosari de la mama ta si mi-o lasi si mie ca sa o incerc :p
Andreea says
sigur ca da claudia !
Andreea says
deci am reteta:)
5kg gogosari , 2 kg ceapa, 400 ml ulei, 300 zahar, 800 ml otet , 800 ml de bulion, foi dafin vreo 6, boabe mustar…..Se face un amestec din otet cu zahar , selasa pana se topeste zaharul , se adauga uleiul cu boabele de mustar si dafinul Separat , gogosarii se taie feliute nu f subtiri , dupa preferinte ,se calesc maxim 3 minute dupa se adauga ceapa . …pana se inmoaie un pic……se pun in baitul respectiv , se toarna bulion peste….amesteci cat sa se incorpereze toate aromele…si se pune in borcane…..peste se toarna amestecul cu totul….e foarte buna ,la noi trece repede un borcan 🙂 sper saitifie de folos claudia
Viorica says
Eu de cativa ani m-am apucat cu conservele, si desi nu am facut un calcul economic, sa zic asa, stiu ca este mult mai ok ce pun eu, decat ce gasesc in comert, mai ales ca avem si copii.
Astfel anul acesta am pus vanata coapta si cateva pungute de ardei copti (voi mai pune), la congelator, catina si afine tot acolo. In ceilalti ani mai puneam fasole pastai, insa anul acesta nu prea am gasit.
Am facut zacusca de ardei si vanata, magiun de prune fara zahar, compot de visine, corcoduse si prune (cea mica la noi e cu compoturile, si de anul trecut am inceput sa fac ceva mai multe), gogosari in sos (am cateva borcane de anul trecut asa ca anul asta nu mai fac), suc de rosii, se bea la noi in cantitati industriale (avem 2 prieteni care cultiva rosii in conditii bio si luam de cativa ani de la ei, am luat anul asta cu 3,5 lei/kg), mai pun ceva zarzavat la sare, branza la borcan (vre-o 6 kg).
Mai am de facut suc de struguri (copiilor mei le place foarte mult si fac vre-o 30-40 l), castraveti si varza murata, ciuperci la congelator (daca gasesc), compot de gutui (gutui de la mama din curte), bulion de ardei.
De obicei primim foarte putine conserve, cateva borcane de dulceata de la sora mea/soacra mea, fructe si legume din gradina mamei (daca mergem la ea), astfel incat ce facem noi aia avem.
Iulia, ne dai si noua reteta de sos de rosii cu ardei pentru friptura?
Elena fr says
Ce harnica esti Viorica! Eu nici loc n-as avea sa pun atitea borcane!
Viorica says
nu am camara, si eu credeam ca nu am loc, dar imi facui un dulapior in balcon si acolo le depozitez, plus 2 rafturi intr-un dressing pe hol. si eu mai mir de cum incap toate, sincer, dar uneori le si stivuiesc unele peste altele.
Fac pentru ca se cere si se mananca, ca altfel e munca la toate, si de nu s-ar manca nici nu m-as osteni.
Mihaela says
Cum faci sucul de struguri si cum il pastrezi pe iarna?
Multumesc.
Viorica says
Mihaela, iertare ca raspund atat de tarziu. Cand se trag strugurii la morisca (asa se spune pe la noi), iau mustul proaspat stors si il pun in oala la fiert (nu pun oala plina ca face spuma mustul), si astept sa fiarba. Cand incepe sa faca spuma aleg bine spuma (sa iasa un suc limpede), iar din momentul in care incepe sa fiarba las 20 min la foc viu. Cand s-a scurs timpul, dau focul incet si incep sa pun sucul in borcane/sticle curate (eu nu le sterilizez inainte), apoi pun capacele, si sub paturi cu el. tin borcanele/sticlele cu suc sub paturi pana se raceste,1-2 zile, apoi in camara cu el. Se pastreaza foarte bine chiar si 2 ani, si nu neaparat in beci (eu am un dresing pe hol, deci la temperatura camerei, unde pun sucul in partea de jos a dulapului). Iese mult mai dulce decat e mustul initial, drept pentru care la noi se bea diluat cu apa plata, iar pentru o savoare mai speciala cu apa minerala rece. E o bunatate! In acest mod eu fac toate felurile de sucuri: de rosii, de mere, de pere, de piersici, etc. Spor la conservat!
Lore says
Eu pun legume la congelator.Pun zarzavat de ciorba,pun vinete si ardei copti.Fac suc de rosii.Toate din gradina soacrei mele.Pun castraveti la murat si atat.Varza pune mama si daca am nevoie iau de la ea.In general mi se pare mai simplu sa le cumpar.Dar pentru ca primesc legumele saptamanal,pun si eu o parte la congelator.Oricum nu ma agit prea tare.
Elena fr says
Eu am pus multe gemuri de afine, cu foarte putin zahar, se maninca foarte bine. Anul trecut am pus salata de sfecla cruda cu hrean, dar nu s-a mincat. Acum am incercat vinete crude murate, daca ies mai pun.
Rosii bune la gust nu am reusit sa gasim in Romania, am tot incercat, cu o singura exceptie, primite de la cineva. Aici avem o ferma , le stim rosiile, au gust. La fel usturoi, n-am reusit sa gasim mic si cu gust, doar mare, iute, fara aroma…desi cred ca am incercat in veo 10 locuri.
o femeie says
Eu conserv cele mai ieftine cu cel mai mic efort, si care le consumam. Tin cont si de spatiu (care acum este mic, f. mic).
Pt iarna 2016-2017 am gemuri deja(consumam cu clatite si cu gris cu lapte), am miere (imi ajunge pana in primavara, mai si vand 😀 ).
Voi pune muraturi in saramura (tot merg la piata in fiecare sambata, ochesc un pret ok si iau si 3-4kg de gogonele rozalii si ceva legume – efort de preparare maxim 30min, puzzle-ul de bagat gogonele in borcane il va face fiica mea 😀 ).
Congelez. Acum mult mai putine: am cirese si o sa mai pun ceva legume pt 7-10 ciorbe, adica voi lua 2-3 kg de legume (adica 1-2 kg de ardei de diferite tipuri: si rosii si galbeni, dovlecei, telina frunze, DOAR ce e ieftin acum, toc la robot si portionez in pungute). De obicei consum pana in ianuarie.
Mai am leustean congelat (productie proprie).
Am plante uscate (productie proprie): leustean, marar, telina, busuioc, cimbru, oregano (le-am amestecat, nus tiu daca facui alegere buna, dar cum uscam saptamanal cate 1-2 maini, din ce culegeam…) si mai am si de ceaiuri (galbenele, menta, lamaita), si o sa mai pun la uscat tot ce culeg din gradina.
As pune si vinete dar nu am cum sa coc (bucatarie americana am vrut, bucatarie americana am).
O sa mai merg la tara si o sa iau de la o livada cateva zeci de kg de mere.
Din experientele bugetelor din anii trecuti iarna cum nu mai am gradina (din. oct.incolo) bugetul sapt. creste cu 10%. Iar din ianuarie/februarie cand termin stocurile, bugetul saptamanal creste iar cu 10%.
V.S. says
Eu fac zacusca si gem, in principal. Zacusca o consum eu tot timpul anului, consum cam 50 de borcane pe an pentru ca mananc aproape zilnic. Neaparat cu ciuperci, celelalte variante nu-mi plac. Sotul mananca gemuri, asa ca vreo 20 de borcane tot e bine sa am pe tot anul. Am facut de capsuni, ca gasisem in piata la sfarsit de sezon cu pret extrem de mic (1 leu/kg, deja sfaramate). In rest…am facut pasta de ardei iute din productie proprie, o sa fac un sos pentru pizza din rosii de gradina, sper sa fac destul incat sa ma tina pana vara viitoare. Din magazin nu prea cumpar, nu imi place mai nimic. Iar de primit…de obicei refuz pentru ca, la fel ca cele din magazin, nu-mi plac cele facute de altii. Nu am niciun fix, nu ma deranjeaza sa le faca altii, doar gustul nu-mi place. E altceva cand facem la comun. Am primit anul trecut cateva borcane de gem si a trebuit sa le arunc, aveau un gust oribil.
adnana says
Sucul de rosii sau bulionul ar fi fain daca ar putea fi facute in casa, chiar si daca nu avem o sursa sigura de rosii.
Am citit ca sucul de rosii si bulionul din comert contin incredibil de mult zahar (!!) – am dat peste un articol despre cat de mult zahar inghitim fara sa stim (de genul cat de mult zahar contine o doza de cola etc.)
Nici eu nu fac, din comoditate, recunosc – de obicei cumpar sticle de suc de rosii cu rosii pasate (gen Cirio). Mai primesc suc de rosii de la socri sau parinti.
o femeie says
iti confirm, pediatrul mi-a atras atentia, ca inclusiv rosiile in suc de rosii au zahar. Eu cumpar rosii din cand in cand si fac suc de rosii si supa de rosii pt 2-3 sapt. si tin in frigider, in rest am redus mult consumul iarna, raman la Cirio (fac putine sosuri)
adnana says
Ah, uitasem …. De ce faci conserva de sfecla cu hrean? Sfecla si hreanul se gasesc si iarna (in piata, la tarani, pentru ca se pastreaza peste iarna in ladite cu nisip). Poti face salata de sfecla cu hrean pe loc, proaspata.
Iulia says
Din sfeclă, hrean, sare, otet :). Cred ca nu e neaparat o metoda de conservare pentru iarnă, de fiecare dată când cumpăr fac 2-3 borcane, pentru a avea în perioada următoare. Se mananca in decurs de 2-3 săptămâni.
adnana says
Nu te intrebam „din ce” o faci :)), ci „de ce” o faci ca si conserva pentru iarna. Pentru ca se poate face si in timpul iernii, cu sfecla si hrean romanesti.
iuliaBe says
gata am preluat leapsa ta (chit ca nu m-ai nominalizat 🙂 ) si am scris la mine pe blog ce si cum :)))
https://lechapeauvertblog.wordpress.com/2016/09/02/ce-alimente-consumam-pentru-iarna/
o femeie says
Eu am scris despre asta mai in vara, la indemnul lui Tea: http://iubescorasulmeu.ro/2016/07/12/si-punem-pe-iarna/
Asa ca nu o sa mai scriu nimic extra 🙂
Iulia says
Chiar nu mai e nimic de adaugat la el. Imi amintesc de articol, nu stiu cum mi-a scapat :).
Anca says
Eu pun un arfei kapia taiat in doua cu o rosie. Fac asa vreo 30pungi pe care le folosesc in post la supele creme de legume. In rest absolut nimic. Mai usuc marar(in ardeii umpluti este minunat varianta uscata), cimbru si leustean. Le faramitez si le pun in borcane. Cam atat. Am pus acum doua veri atatea vinete incat in posturi am mancat saptamanl salata de vinete si nu mai vreau sa o vad o mare perioada… Dulceata mai fac…dar cred ca voi renunta, cumpar de la manastire. A, mai pun in congelator afine pentru briose si urda sarata, portionata in cutii mici.
o femeie says
Minunata ideea ta de portii pt supe creme. Acum sunt super ieftine si aromate, la iarna merg perfect in supa pe langa o ceapa, 2 cartofi + 3 morcovi.
Cristina says
In anii trecuti puneam muraturi mixte, dar cum nu prea mai mancam, am renuntat. Mai avem castraveti si gogosari murati de anul trecut, gemuri si dulceata la fel – consumam foarte rar, asa ca anul asta nu am mai facut decat de prune (din gradina) fara zahar.
Congelez fructe din gradina – mure, capsuni, zmeura, fragute, coacaze, si de la piata catina, afine si merisoare. Daca am in gradina, congelez spanac, rosii si fasole verde. De la piata ardei capia pentru umplut (ii presar cu sare pana se inmoaie, apoi ii spal si ii pun in pungi la congelator) si legume pentru ciorba (morcov, telina, ardei, patrunjel, pastarnac – maruntite la robot si portionate). Vinete nu mai mancam, inca mai am de anul trecut in congelator.
Zacusca mai avem din anii trecuti, bulion cumparam de la Lidl (pe eticheta este trecut un procent foarte mare de rosii si putina sare, acum eu merg pe incredere si sper sa nu aiba si zahar).
Varza am pus pana acum doi ani, cand din cauza caldurii ni s-au stricat doua butoaie, asa ca am renuntat. Ne da mama pentru sarmalele de Craciun si nu mai tin camara ocupata.
Din gradina am in congelator leustean, marar, patrunjel, busuioc. Menta si lamaita le usuc.
Ma mai gandesc daca fac ceva cu gutuile din gradina sau le mancam asa.
Adriana says
Am prelau si eu leapsa: http://www.stilulmeudeviata.ro/2016/09/ce-alimente-conservam-pentru-iarna.html
Adriana says
*preluat
Antonia says
In congelator pun fructe(zmeura, mure, afine, capsuni), vinete coapte si fasole verde fiarta gata cu rosii.
Anul acesta doar gem de afine am facut deoarece am de anul trecut de prune, caise, fructe de padure si gutui, zacusca la fel am de anul trecut.
Mai fac suc de rosii, trebuie sa mai completez pana la 30 kg, deoarece avem in solar rosii f gustoase.
Zarzavat mai am de anul trecut, muraturi si varza murata primim, poate o sa pun niste castraveti reteta bulgareasca, copiii nu agreaza castravetii in saramura…
Daca gasesc mere faine si ieftine o sa fac piure de mere, este f bun si cautat la noi…
Compot primim destul, dar ne-am cam saturat de el…
Ionela says
În boxa am : gem de prune, compot de cirese, zacusca, rosii in suc propriu, castraveti murați, ardei capia făcuți sos, sos de rosii, gem de gutui, zarzavat pentru ciorbe. In congelator vreo 6 pungi de vinete si 6 de ardei copti. In rest va mai fi pusa varza la murat. Si poate gogoșari, daca nu, primesc de la mama.
cristina dragomir says
doare foarte tare articolul asta! Eu urasc sa pun conserve, sa fac gemuri, compoturi si chestii de genul. Prefer sa le cumpar cand am pofta. Stiu ca ies mai scump asa dar imi fac pofta si gata.
Calin says
De anul trecut am inceput si noi sa punem cateva conserve, niste „unele-altele” la congelator… anul trecut a fost de teste, sa vedem cu iese si ce mancam, anul asta suntem ceva mai seriosi. Am pus castraveti la murat in saramura, am facut zacusca de vinete cu fasole, am pus vinete la congelator si urmeaza sa punem cateva borcane de gogosari in otet, ardei copti la congelator si cateva borcanele de pasta de ardei. Anul asta am facut prima data magiun – fiindca incercam sa reducem cat mai mult consumul de zahar si ne plac gemuri/dulceturi, care a iesit si foarte bun si mult mai ieftin decat cel din comert. Am pus tot azi, de test, doua borcanele diferite de oua murate – sunt foarte curios cum sunt, ca am tot auzit de ele…
Iuliana says
Mi-ai ridicat mingea la fileu si o sa preiau si eu leapsa. Sper ca in week-end sa scriu pe blog despre asta.
Nu sunt mare fan al conservelor pentru ca imi consuma exact ce nu am: timp si spatiu de depozitare. Locuind la bloc e greu sa depozitez in conditii racoroase prea multe sticle si borcane. In plus, ori fierte si rasfierte si sterilizate, ori cumparate iarna din supermarket sau din piata…cam tot vitaminele alea cred ca le au.
In plus, eu vad activitatea asta ca fiind economica pentru cei care au gradina proprie. Pentru mine care le cumpar pe toate…daca le iau acum consum bani, timp si gaz sau curent sa le conserv, daca le iau la iarna consum doar bani.
Asa ca prefer sa congelez tot ce stiu ca nu gasesc iarna nici macar in supermarketuri sau care sunt simtitor mai ieftine acum: fructe fel de fel pentru prajituri si tarte, vinete si ardei copti, rosii pentru ciorbe si sosuri, verdeturi (isi pastreaza gustul si culoarea mult mai bine decat prin uscare). Mai congelez branza, asta doar daca se intampla sa primesc mai multa de la tara, si cam in fiecare toamna se intampla…
Fac cateva borcane de zacusca special pentru perioadele de post si cateva sticle cu zarzavaturi prefierete pentru ciorbe pentru ca ma salveaza in serile de iarna cand ajung tarziu acasa.
Gemuri am facut de capsuni si de prune. Cel de capsuni deja s-a terminat. Noroc ca am ascuns un borcan cu gandul sa-l folosesc la vreo crema de tort sau desert la pahar 🙂 O sa mai fac 2-3 borcane de gem de gutui pentru ca am observat ca negresele de post au cea mai faina textura daca folosesc acest tip de gem.
As mai face niste pasta de ardei kapia eventual cu putin usturoi, dar n-as incadra-o la capitolul conserve, ci la capitolul delicii 🙂 O fac pentru ca imi place pur si simplu.
Mai fac ceapa rosie marinata dar tot asa, ca deliciu, nu conserva. Cam asta e 🙂
Iuliana says
Ahh…am scris un cearsaf intreg si am uitat sa spun ca pun doar gogonele, pepeni si conopida la murat. In otet nu prea pun nimic, nu imi plac si nici nu le vad beneficiile 🙂
Iulia says
Iuliana, abia astept sa citesc articolul tau! Daca ai si linkuri catre retete, cu atat mai bine. Ma tenteaza pasta asta de ardei kapia cu usturoi…
Saptamana viitoare adun toate articolele si o sa avem la un loc idei si povesti despre conserve de la prietenii mei virtuali 🙂
CarmenDiana says
Multumesc pentru leapsa, de data asta nu particip pentru ca nu am cu ce sa ma falesc. Nu fac gemuri, nici compoturi. Mai am de anul trecut si o sa cer niste majun de prune de la rudele mele din Romania. Cu muraturi ma aprovizioneaza matusa-mea, inca mai am de la ea, din anul trecut, niste capatani de varza murata care se mentin foarte bine, tocmai am facut o oala de sarmale cu pasat din ele. Am rugat-o sa imi puna la butoi sau borcan (ca sa fiu ceva mai modesta) conopida pentru ca imi place foarte mult. Niste gogosari si can atat, gogonele as putea sa pun eu pentru ca in mod sigur n-o sa apuce sa se coaca toate rosiile din gradina dar… alea le mananc numai eu…
As fi vrut sa pun niste ardei la borcan dupa reteta asta: https://simplitaly.wordpress.com/tag/ardei-murati/ dar avem relativ putini si ii mancam proaspeti. Daca o sa gasesc la magazinul bio sigur o sa iau, macar pentru cateva borcanele.
Am pus la uscat ardei iute, destul de multicel, o sa macin o parte din el si o parte o s-o pun in ulei ca sa-l condimentez bine.
Nu am de gand sa congelez legume pentru motivul mentionat de tine si pentru ca nah, iarna nu-i ca vara :)) si la iarna vreau sa mananc varza si dovleac si radacinoase si din astea…
Laura says
Iote ca acumm-am trezit si eu. Promit sa prestez provocarea:)