Sper de fapt, au trecut deja câteva zile de când persoana respectivă nu mai fumează.
Scriu acest articol pentru cei care fumează astăzi. Da, nu vorbesc despre beneficiile uriașe din punct de vedere al sănătății pe care renunțarea la fumat le poate avea pentru oricine (și s-ar putea ca acestea să fie și din punct de vedere financiar foarte mari, pentru că și sănătatea costă), ci… din punct de vedere financiar.
Scriu acest articol și pentru cei care nu fumează. Pentru că o sumă de bani pe care o punem zi de zi de zi deoparte se adună, și putem și noi… să ne lăsăm, ipotetic, de fumat. Și să punem 16 lei deoparte în fiecare zi. Sau să punem 1 leu, 3 lei, 5 lei, 7 lei deoparte pe zi. Sau 10 lei. Despre un leu am povestit, de altfel.
E cea mai simplă metodă de economisire posibilă, cea mai la îndemână, oricine aproape, indiferent de ce venit are, poate să apeleze la ea.
Ca să îți povestesc întâmplarea mea din tren, pentru că în trenul către Constanta a avut loc această discuție… Așteptam răbdatoare să ajung la destinație, când fata (sau, mă rog, doamna sau domnișoara – era cam de vârsta mea și nu părea căsătorită) din fața mea a început să își aranjeze lucrurile prin geantă și a scos un pachet de țigări.
A arătat către el (eram doar noi două, față în față, în mod clar mi se adresa)…
16 lei pe zi dau pe ele… uneori trebuie să renunț la mâncare. Fumez de 20 de ani, din liceu… Cred că mi-aș fi luat un apartament până acum sau o garsonieră, nu m-aș mai fi chinuit prin chirii.
Se uita către mine, iar în momentul acela am decis să renunț (iar!) la promisiunea de a nu mai da sfaturi nesolicitate. De fapt, de data asta chiar mi s-a părut unul solicitat.
M-am gândit ce să îi spun ca să aibă cel mai mare impact și cred că am reușit, cel puțin până acum, pentru că mi-a scris ieri că nu a mai fumat din acea zi.
I-am spus că mi se pare mult mai puțin relevant de câți bani a fumat în ultimii 20 de ani. Dar mi se pare cum nu se poate mai important să se gândească la câți bani va fuma în următorii 20 de ani. M-am oferit și să îi fac calculul :).
S-a arătat foarte interesată, așa că am mers mai departe.
Am deschis calculatorul telefonului, și a rezultat așa:
- fumează 16 lei pe zi
- 500 de lei pe lună
- 6,000 de lei pe an
- 120,000 de lei în 20 de ani
DAR, dacă s-ar decide să țină banii respectivi la bancă, ar interveni și puterea dobânzii compuse. Dobânda aceasta, așa mică cum este, ar mai aduce 30.000 de lei. Suma adunată ar fi de 150,000 de lei. Sau aproximativ 33.500 de euro. Un apartament micuț în Constanța.
Pentru fata în cauză, așa cum singură îmi povestise înainte, șansele de a avea vreodată apartamentul ei tindeau către 0. Stă de multă vreme într-o cameră închiriată la Constanța, cu 300 de lei pe lună momentan, iar salariul nu îi permite un credit.
De fapt, îi este și ei frică să îl facă, cu un venit modest și singură, fără vreo susținere din partea cuiva.
Ne-am despărțit amice, i-am povestit de blogul Economisim și văd că îl citește în continuare :).
Două concluzii:
- aceeași putere a constanței, în orice demers. Da, vremurile se schimbă în timp, pot apărea tot felul de chestii, dar dacă ai un obiectiv puternic și îl urmărești cu convingere, te vei schimba și tu odată cu ele.
- se poate să îți iei casă fără credit în timp ce plătești rate. Renunțând la fumat 🙂
O zi bună îți doresc. Și, evident, abia aștept părerile tale.
Mihaela says
Tu zici ca pe primul loc e un motiv sa economisesti.Eu zic ca primul motiv ar fii sanatatea!Eu lucrez intr-un spital de plamani si iti pot spune ca, cancerul face ravagii la varste din ce in ce mai mici!10% din cei bolnavi nu au fumat vreodata!
Iulia says
Da, ai mare dreptate. Clar pe primul loc in renuntarea la fumat e sanatatea, dar eu am descoperit ca la majoritatea oamenilor argumentul acesta functioneaza extrem de putin spre deloc.
Adica, doar cand vad pachetele alea cu oribilitati s-ar putea lasa, si totusi nu o fac.
Banii sunt un beneficiu imediat si palpabil. de-asta oamenii sunt mai sensibili la el.
Pana la urma, ceea ce conteaza cand se trage linie este sa se lase cat mai multa lume de fumat 🙂
Mihaela says
daca se lasa toata lumea……raman fara serviciu!Acum glumesc,bineinteles.Am observat si eu in jurul meu cum oamenii se vaita de bani dar ei fumeaza si beau in fiecare zi!
Eu nu fumez dar am alte tabieturi de care sper sa ma las si altfel sa reusesc sa-mi cumpar o masinuta!
Mihaela Damaceanu says
O, Iulia, m-a lovit puternic titlul de astazi. Pentru un fumator care ar vrea sa se lase de fumat, va spun eu din experienta, ca este cumplit de greu. La mine niciun argument nu functioneaza, le-am calculat pe toate, si cat am cheltuit inainte si cat cheltuiesc lunar, uite acuma aflu si cat voi mai cheltui in 20 de ani – si asta daca pretul tigarilor ramane acelasi, ceea ce nu se va intampla caci ele cresc mereu. Am socotit si cat timp pierd pe zi, am citit despre efectele asupra sanatatii, desigur, caci acesta este lucrul cel mai important. Am luat tot felul de ceaiuri, am inceput sa simt efectele negative, am inceput si am incercat o multime. Si totusi…continui. Si singura realizare obtinuta este aceea de a nu intoxica copilul caci fumez doar pe balcon. Si ii explic cat ma tine gura sa nu se apuce, caci uite eu nu reusesc sa renunt la ceva ce este atat de nociv si de care inainte de a il incerca nu iti lipseste DELOC. Nu stiu, zau, nu stiu de ce la mine niciun argument nu functioneaza, va spun cu durere, ca unor prietene ce imi sunteti!
maria says
Stimata doamna, va recomand din suflet sa va lasati de fumat, sotul meu si-a ,, construit,, o arterioscleroza si o boala de inima , stia de amindoua de la 35 de ani, nu a lasat tigara nici o zi timp de 34 de ani de fumat intens, …. a murit la 48 de ani……
iuliaBe says
La mine sotul a incercat de 2 ori. Prima data l-a tinut 6 luni, a doua oara (in prezent) are mai mult de un an…. Argumentele folosite de mine au fost 1.sanatatea si 2. banii – i-am aratat logic, cu argumente, pe hartie (vizualul isi face teribil de bine treaba) in cate cytitripuri ar putea merge daca renunta la fumat :)))
nu a folosit nici plasturi, nici ceaiuri ci simplu a zis de maine nu mai fumez – acum vreo sase luni a acceptat o tigara de la un coleg, pe care nu a apucat sa o sfarseasca pt ca i s-a facut rau, de atunci mi-a zis ca nici macar pofta nu-i mai este cum se intampla inainte
eu sunt (inca o data) pentru ideea ca de la cap se trage totul si daca constientizezi, rationalizezi, te pregatesti psihic sa renunti, o poti face si fara ajutanti cu efect placebo (si adesea cu efecte nocive asupra sanatatii)
acum s-a transformat in promotor anti-fumat – cum vede pe cineva ca fumeaza, cum incepe sa blabla cat de rau face fumatul si ca a se lasa e doar o chestiune de vointa (el a fumat cam vreo 20 de ani)
a…. si sa nu uit – tata s-a lasat de fumat acum vreun an si el, dupa ce afumat o viata, aka vreo 50 de ani, la fel fara ajutanti, doar prin vointa
Mihaela Damaceanu says
Multumesc, Iulia Be!!!! Va functiona o data si la mine!?
Iulia says
Da, si eu tot asa m-am lasat. Constientizand, vizualizand… Am ramas fumatoare de ocazie, imi aprind uneori cate o tigara atunci cand stau langa un fumator, pe care in general nu reusesc sa o termin. O chestie interesanta e ca mi se face pofta doar in prezenta persoanelor cu care fumam inainte…
Elena fr says
Iulia, exact asa fumeaza si sotul: n-a fost niciodata un mare fumator, acum fumeaza 4-5 tigari pe an, cind e cu prieteni fumatori si se simte bine. Spune ca le savureaza ca pe un vin bun.
o femeie says
Fiind insotitoare de bolnav pulmonar (si apoi bolnava) prin sectii de pneumologie, am fost uimita sa vad la coltul spitalului … fumatorii, cum se ascund de cadrele medicale, slabi si desirati si pamantii la fata si… trag din tigara.
Mi se pare trist: acestia devin o povara pentru serviciile medicale dar si o grija si tristete pentru familie din comoditate. Cred ca poze cu ei ar trebui puse pe pachetele de tigari, nu mesaje….
Dia says
Eu ii cred ca fumatori ca este foarte greu sa te lasi de fumat. Intr-un fel ii inteleg pentru ca eu sunt dependenta de cafea si ar fi cumplit sa renunt la ea.
De fapt, in toata viata mea am cunoscut o singura persoana care a zis „de maine nu mai fumez” si chiar asa a facut. Dar s-a reapucat dupa un an. De ce? „Uite asa am simtit”- mi-a raspuns.
Persoanele apropiate mie nu s-au lasat de fumat, insa au gasit o solutie mai putin costisitoare: si-au cumparat tutun, filtre, foite si aparat de facut tigari si in prezent platesc doar o treime din cat dadeau initial pe tigari. Eu i-am incurajat pentru ca economia este substantiala. Evident, economie de timp nu este, dar in timpul in care isi fac tigarile nu produc bani, asa ca merita.
Legat de cancer, chiar nu stiu ce sa mai zic. Asa credeam si eu pana sa-mi moara pisica de cancer, ea care a trait toata viata intr-o casa de nefumatori, casa in care nici musafirii nu fumau…
Loredana says
Dia, cand vine vorba despre fumat eu am mai multe exemple pozitive in jurul meu. Incep cu tatal meu care a facut un pact cu mama ca, „de maine nu mai fumez” si s-a tinut de cuvant; au trecut peste 15 ani de atunci. Mama insa nu a reusit sa faca asta :(. Alt exemplu: un foarte bun prieten si-a aruncat pachetul intr-o zi in care nu se simtea bine si anul asta a aniversat 11 ani de cand nu mai fumeaza :). Si mai am cel putin 3 exemple de acest gen.
Evident cunosc mult mai multi oameni care nu au reusit sa renunte la acest obicei chiar daca au pus in discutie toate dezavantajele si au apelat la multe tactici, care au dat gres din pacate:(.
Eu sunt de parere ca putem renunta la orice fel de obicei cu conditia sa fim convinsi ca este cel mai bun lucru pentru noi.
Dependenta mea tine de rontait si tocmai m-am hotarat sa fac un pact cu mine: incepand de acum sa nu mai rontai decat legume. Chiar daca nu este un obicei foarte costisitor afecteaza dramatic silueta 🙁 si nu numai.
o femeie says
ah, am asistat la o petrecere dupa facultate, unde 3 fumatori (bauti bine) la 4 dimineata au jurat ca se lasa de fumat (au pus miza o prostie, ssst). Dimineata dupa ce lumea adormise/plecase acasa am strans petrecerea (acasa la cineva), am aruncat pachete de tigari, mucuri, brichete etc. (sa nu mai aiba tentatii) si aerisit.
Sunt 10 ani. Nu au mai fumat. Dar au spus cu totii ca le e greu, unu chiar spunea ca inca viseaza ca fumeaza.
o femeie says
Eu am probleme cronice respiratorii si unul din factori e fumatul pasiv (am fost copil expus la fum de tigara). Asadar medical vorbind, nu fumati langa copii (fumatul pasiv) dar nici sa stea in incaperi in care s-a fumat (haine si mobila si pereti sunt impregnati de gaze)
Beneficiul imediat al lasatului de fumat este cel de sus mentionat: bani pusi deoparte. Ca o remarca, din persoanele din jurul meu, cei ce s-au lasat de fumat nu au pus bani deoparte. Cei ce erau atenti la buget se lasau de mult de fumat (sau nu se apucau), fumatorii sunt de felul lor nu foarte cumpatati.
Remarci de la New York (orasul care a interzis fumatul in spatii publice si in parcuri!!!! ):
-Nr de fumaturi in New York este de 13% in timp ce in restul SUA e de 25% (ca reper, romania aer aprox. 34% fumatori, in scadere de la peste 40%, cat erau inainte de criza)
-In 2 luni de zile s-a remarcat o scadere a numarului de urgente de boli orl/inflamatii/raceli
-in 1 an s-a remarcat scaderea de cu 10-20% a nr de internari de infarct miocardic si crize de astm
Facusera si un calcul, de cateva milioande de dolari americani economisiti asa.
o femeie says
Si ca o remarca, in New York au protestat doar firmele de distributie tigari. Ba chiar au venit si cu rapoarte financiare ca uite cat va pierde primaria la taxe, etc.
Ei bine, dupa 1 an, primaria a raportat ca nu au scazut incasarile!!! fumatorii si-au cheltuit altfel banii (sali fitness, restaurant, etc)
Elena fr says
Eu cred ca depinde de persoane: sunt unele care au o personalitate mai adictiva si li-e greu sa se lase de fumat sau de alte lucruri. Altora li-e usor.
Cunosc pe cineva care s-a lasat de fumat pe la 50 de ani de la o zi la alta…dar a murit la 70 si ceva de ani de un cancer de plamini.
Eu jucam toata ziua diverse jocuri pe calculator, imi era ciuda de timpul pierdut, dar nici nu ma puteam opri. Bine, nu imi pierdeam noptile, dar totusi pierdeam timp. Am reusit sa ma las cind am hotarit ca nu deschid nici un joc…dar sunt sigura acum, dupa 2 ani, ca daca as deschide un singur joc, m-ar apuca din nou cheful.
iuliaBe says
eh daca vorbim de adictii, eu sunt dependenta de blogul asta si de comentariile de la articole :))))
Elena fr says
Nu esti singura!
Dorina says
Mihaela Damaceanu ai incercat cu tigara electronica? fratele meu fumator inrait ,2-3 pachete la zi de peste 20 de ani a reusit sa nu mai fumeze de cand a incercat cu electronica.Stiu ca are si ea ceva nociv dar incet incet renunti si la ea.Sotul meu sa lasat cu ” eu de maine nu mai fumez” si nu a pus tigara in gura de 23 de ani ,eu mai greu dar am cam 10 ani.In schimb sora mea operata de anevrism nu reuseste si fumeaza in continuare.Deci….situatii si situatii.
Ana says
Eu am reusit sa ma las de fumat cu ajutorul tigarii electronice.Fumam 2 pachete pe zi.Daca ieseam seara in oras,chiar 3.Pe mine nu m-au motivat argumentele privind sanatatea,ci cele privind banii,din pacate.Suma pe care o dadeam lunar pe tigari,era mai mare decat rata la casa:))Asa ca am decis intr-o duminica ca termin pachetul si trec la electronica.Au trecut 2 ani de atunci.Sincer,am incercat sa mai fumez de 2 ori in acesti 2 ani,dar pur si simplu gustul mi s-a parut oribil.
Mihaela Damaceanu says
Eu iti multumesc Ana si va multumesc tuturor pentru toate sfaturile voastre. Cu tigara electronica nu, nu am incercat. Asa m-ati impresionat!
Ana says
Am uitat sa precizez ca am fumat timp de 19 ani.
o femeie says
Si inca o remarca pentru toti fumatorii care spun ca nu se pot lasa de fumat: in Romania in ultimii 10 ani procentul de fumatori a scazut de la 41-42% din populatie la 34% (cea mai mare scadere e la romance). Ganditi-va ca ceilalti au gasit o solutie potrivita lor: sigur veti gasi si voi, doar mai e nevoie de cautat:
-unii au limitat treptat cantitatea de tigari
-altii au oprit brusc
-unii au inceput sport
-altii au luat tigara electronica sau plasturi sau gumitze
-unii cu psiholog
etc
cauta si persevereaza, sigur vei gasi solutia pt tine. Poate chiar azi!!
o femeie says
despre dependenta. Sunt dependenta: de net, de facebook, de blogul meu, de email, de handmade, de prajituri, de plimbari etc.
De sarbatori plec 2sapt. si nu iau laptop cu mine. Sa ma vedeti in fibrilatii fara email(desi am rezistat si anul trecut de sarbatori). Dar iau cu mine ghergheful si ia la cusut.
Sunt convinsa ca suma viciilor e constanta. Eu am altele decat fumatul 🙂