Discuțiile din această vineri au mers și către ideea de alimentație sănătoasă și resursele relativ puține care ne stau la dispoziție pentru a reuși să o avem.
Eu am propus o listă de alimente care nu erau în totalitate ingrediente pentru un meniu sănătos, prin lipsa varietății și prezența unor alimente precum zahărul, făina albă sau uleiul rafinat. Scopul nu era neapărat de a avea alimentația perfectă, ci de a vedea dacă te poți descurca cu 100 de lei pe săptămână, asigurând necesarul alimentar de bază al familiei, fără ca nimeni să sufere de foame, într-o situație de criză financiară.
Depinde apoi de fiecare să înlocuiască unele dintre alimente cu altele, sănătoase, dar ele sunt în general mai scumpe. Trebuie cedat probabil la cantități sau dedicat ceva timp pentru a găsi variante sănătoase și în același timp mai ieftine.
Pentru astăzi mi-am propus să alcătuiesc o listă de bloguri/site-uri ce promovează alimentația sănătoasă și care conțin și resurse importante despre alimente și modul acestora de combinare. Posibil să mai existe pe blog o asemenea listă, eu îmi amintesc că am mai alcătuit, dar oricum necesită un update.
Așadar:
- Blogul lui Cristian Mărgărit. E mereu prima mea recomandare, în ultimul timp a scris mai rar, dar dacă mergi mai în urmă există o mulțime de resurse interesante pentru o viață sănătoasă. O alimentație omnivoră, fără excese, cu atenție acordată carbohidraților (adică reducerii lor). Preferă mereu peștele cărnii, iar carnea recomandă să fie de la animale crescute cu iarbă
- Blogul Adinei. Îmi pare atât de rău că nu mai scrie în ultima vreme! Dar are atât de multe rețete și informații valoroase despre alimente și alimentație… Merită parcurs, mers pe categoriile aferente și citit tot ce este acolo
- Blogul Ligiei Pop – Ligia e adepta alimentației vegane și raw vegane, dar are numeroase informații interesante despre plante și conținutul lor în nutrienți, despre cum ne pot ajuta acestea… eu merg adesea pe acest blog pentru inspirație, chiar dacă alimentația mea include și carne și lactate și ouă. Eu mi-am luat și recomand și una dintre cărțile ei, Deserturi pentru părinți și copii sănătoși – sunt dulciuri vegetariene, delicioase, foarte simplu de făcut (am încercat o parte din ele). Cartea se găsește rar, am pus link către librăria la care apelez când nu găsesc o anumită carte în altă parte – aici are și un preț foarte bun
- Blogul Cristelei Georgescu. Cristela e și ea adepta alimentației vegane și, în timp ce noi folosim toate alimentele și nici nu sunt de acord cu toate ideile ei, am găsit aici informații interesante despre hrană, am descoperit pentru prima dată meiul, năutul, lintea sau quinoa ca surse vegetale de nutrienți importanți pentru noi.
- Blogul lui Carmen Brumă. E destul de nou, dar are deja o mulțime de rețete sănătoase, însoțite de sfaturi de preparare pentru acestea
Lista poate rămâne evident deschisă, dar acestea sunt blogurile pe care le citesc eu atunci când vreau să găsesc o rețetă sănătoasă sau o informație cu privire la alimente și nutrienții acestora.
Voi la ce resurse apelați pentru a vă informa despre alimentație? Aveți un blog/site sau chiar o carte de recomandat?
Sursă foto: KEKO64/FreeDigitalPhotos.net
Graur Gabriela says
Multumesc pentru recomandari ! O sa le citesc cu mare interes ! Pe mine ma intereseaza foarte mult ,idei de genul ” uleiul de masline nu se lasa sa se incinga foarte tare , daca e folosit la prajire , deoarece se amareste , deci ingredientele trebuiesc puse imediat in el ” sau ” timpul de fierbere al spanacului este …”, si mai ales combinatiile alimentelor , care mi se par foarte , foarte importante . Am adaugat si eu , pagini de net pe care le urmaresc ,in postarea de pe blogul meu – http://casutagandurilormele.blogspot.de/2015/03/5-lucruri-de-sambata-asta.html – linkuri referitoare la combinatia alimentelor si reglarea PH-ului din organism !….Inca o data o postare foarte interesanta ! Zi cu spor !
Mihaela says
Eu prefer sa cumpar carti despre sanatate.Asa pot citii oriunde.
Irina Anghel says
Excelentă idea de a posta o lista cu resurse despre alimentație și viață sănătoasă.
Aș îndrăzni chiar să spun că sunt așezate în ordinea corectă din punct de vedere a complexității informației .
Bravo!
Claudia says
Eu nu prea urmaresc bloguri de pe la noi cu aceasta tematica. Poate suna ciudat sau poate par increzuta insa… adevarul e ca nici nu se compara ce informatii gasim in blogosfera romaneasca cu ce se gaseste in afara.
Din pacate acum nu mai am timp sa studiez aceste subiecte cum o faceam candva, la inceputur, atunci cand scriam pe Lecturi de Mamica subiecte de genul asta insa tot surse din afara prefer. Sunt mult mai documentate si mai veridice ca sa zic asa 🙂
Si… poate o sa supar pe cineva cand afirm ca o alimentatie vegana/raw vegana nu e neaparat si una sanatoasa.
Suntem diferiti la nivel metabolic si de aici pornind se pot spune multe 🙂