Săptămâna aceasta m-am tot întrebat cam care ar fi o sumă minimă pentru un trai decent în România. Posibil să mai fi abordat subiectul pe blog, dar tare-aș vrea să avem azi o discuție pe tema aceasta, având în vedere preocuparea mea și faptul că nu de puține ori vinerea v-am provocat la discuții :).
Trai decent însemnând, în opinia mea, nivelul de la care îți plătești facturile lunare, îți permiți să cumperi alimente cât de cât sănătoase, să mănânci și carne (în cantități moderate, părerea mea este că nu avem nevoie de carne la fiecare masă și nici farfuria nu ar trebui să fie jumătate carne/jumătate legume), dar și legume, și fructe (de sezon preferabil, sunt mai sănătoase și da, mai ieftine), leguminoase, îți permiți să pui măcar 100 de lei/lună într-un fond de rezervă, 100 de lei într-un alt fond, medical (din ce în ce mai mult sunt convinsă că acest fond e important și ar trebui să fie în afara rezervelor, pentru că cel puțin la noi ceva cheltuieli medicale avem în fiecare lună și asta nu doar iarna, când e sezonul răcelilor), să îți cumperi și ceva haine și evident cosmetice și detergenți sau ce mai ai nevoie prin casă.
Părerea mea e că tot în categoria trai decent intră și o vacanță pe an – nu una exotică, nici măcar în străinătate, dar o săptămâna la mare/munte cu costuri minime și pentru care ar trebui să pui măcar 250 de lei pe lună ar intra.
Cu mașina aș putea genera aici o discuție, o părere personală este că poți duce un trai decent și fără ea, dar sunt conștientă că pot fi contrazisă și cunosc suficient de multe persoane normale, chivernisite, care reușesc cu brio să pună un ban deoparte, chiar și cu venituri medii sau un pic peste medie, încât să dau dreptate celor care o vor face.
Am decis să nu includ totuși această cheltuială.
Trebuie să vă spun că am tras cu ochiul și la articolul Danei de aici, socotelile fiind, sunt sigură că deloc întâmplător, aproximativ aceleași. Am citit cu atenție și comentariile, multe dintre ele având cam aceleași concluzii.
Așadar:
- 350 de lei prețul întreținerii iarna, 150 de lei vara – cum avem 5 luni cu căldură, pe care le voi socoti de iarnă și 7 fără, rezultă o medie de 230 de lei/lună pentru întreținere. Eu am norocul să plătesc mai puțin (am studiat cu atenție inclusiv tabelul de întreținere când am decis să luăm apartamentul și s-a dovedit o idee bună) – am calculat o medie de 170 de lei, care mi se pare super bună
- 70 de lei electricitatea. Știu că multă lume plătește mai mult, dar în principiu fac niște calcule pentru o variantă în care există o preocupare pentru a face ceva economii. Am calculat o medie a noastră în 2014 și mi-a ieșit 55 de lei/lună – în condițiile în care am avut 2 luni de vară cu AC, fac ceva economii, dar îmi place de exemplu să am becul aprins în camera unde stau și să folosesc aparatele de care am nevoie, în mod cât mai responsabil cu putință, dar nu restrictiv
- 120 de lei transportul. Aici poate varia, dar cred că am pus o sumă nici prea mare, nici prea mică. Pentru mașină, puteți să adăugați cât considerați
- 800 de lei mâncarea + igienă. Se poate și mult mai jos, dar nu mi-am propus din start un buget restrictiv. În banii aceștia eu iau și fructe exotice iarna de exemplu (am o slăbiciune pentru ananas), comand și pizza uneori (e drept că rar), optez și pentru varianta integrală pentru orez/făină, etc (care e mai scumpă). E drept că, așa cum știți, urmăresc să optimizez orice cheltuială. Iar 800 de lei e bugetul lărgit ca să spun așa, pentru această perioadă când nu economisim pentru ceva anume – mă rog, cred că mă înțelegeți
- 100 de lei abonamentul de mobil. Acesta poate fi scăzut lejer către 50 de lei / 2 abonamente cu destul de multe minute, dar am zis să las și ceva date mobile pentru că, na, toată lumea are. Abonamentele noastre costă 75 lei/lună, eu am și 500 mb date mobile incluse. Ambii avem minute nelimitate și SMS-uri și destul de multe minute pe fix. Cum el are mai multe minute pe fix (200 cred), folosesc telefonul lui când vreau să stau la povești cu mătușile care nu au alte tipuri de telefoane. Ce vreau să spun e că 75 de lei ne sunt arhisuficienți 🙂
- 70 de lei abonament de cablu și internet. Noi avem 92, datorită internetului de mare viteză, care se justifică pe deplin după părerea mea, având în vedere că lucrez 80% din timp de acasă.
- 200 de lei ieșiri. Sunt cam 50 de lei/săptămână și poți menține suma aceasta dacă mănânci acasă și nu în oraș, dar vorbim de un trai decent, în care îți asiguri adăpost/hrană și cele necesare la un nivel acceptabil și acorzi mai puțină importanță ieșirilor
- 250 de lei pentru vacanță
- 250 de lei diverse (aici intră haine, cărți, alte comenzi online – gen cosmetice)
- 100 de lei fondul medical despre care vorbeam
- 150 de lei rezervele
Mi-au rezultat 2500 de lei, care pot fi reduși la o adică la 2000 de lei, dacă ai nevoie pentru o perioadă de ceva bani în plus și strângi, să spunem cureaua, și cred că dacă o faci în mod planificat (adică stai măcar o oră pe săptămână să te gândești de unde tai, dar și să cauți ceva oferte și încerci să optimizezi orice cheltuială) poți aproape să nu simți acești bani.
Acum… discuția poate fi lungă, foarte lungă. În funcție de experiența personală, de propriile venituri, de ceea ce ne dorim și considerăm că ne este necesar… ȘTIU că există un răspuns pentru fiecare. O părere personală însă este că de undeva de la 2000 de lei/lună (ceea ce înseamnă aproximativ un salariu mediu + un salariu minim) în casă, a economisi este strict o chestiune de voință. Știu că uneori e greu, știu că pentru multă lume pare imposibil, dar până la urmă cam așa văd eu lucrurile.
Sub 2000 de lei… cred că se poate, dar vorbim deja despre ceva restricții și adaptări la noțiunea de trai decent așa cum am definit-o mai sus (prima tăiată ar fi vacanța, apoi ar necesita ajustări și bugetul de mâncare, dar și ieșirile în oraș și cam fiecare dintre cheltuielile enunțate mai sus) + necesitatea unei preocupări cât se poate de serioase pentru a obține ceva bani în plus.
Sunt tare curioasă să citesc și comentariile și părerile voastre.
Buna dimineata,
Trebuie sa recunosc ca mi-am facut o rutina din a citi materialele pe care le postezi pe blogul tau. Sunt bune, pertinente si inspirationale ….
Sunt calculata si interesata de o cat mai buna gestionare a finantelor personale. Pot spune chiar ca am urmat ceva pasi de pe blog, idei….si functioneaza. Veniturile noastre sunt mari, dar si cheltuielile pe masura. Avem doi copii si investim mult in educatia lor, avem si multe proiecte si de aceea aveam nevoie de tine. Pot spune ca te-am gasit cand a trebuit.
Referitor la subiectul de astazi nu comentez bugetarea facuta de tine pentru ca noua nu ni se potriveste, dar am o nelamurire. Nu inteleg cum poti plati atat de putin facture la curentul electric!!!
Cu toata ratiunea, analiza si coerenta …tot nu-mi pot reduce consumul la current electric, noi platind aproximativ 400 lei la doua luni. Trebuie sa-ti marturisesc ca din septembrie am renuntat la a mai folosi plasma din sufragerie, care era cu adevarat o gaura neagra…
Daca ai idei de economisire in problema asta,…as aprecia raspunsul tau.
Aici iti zic ce am facut eu si mi-a scazut consumul la curent electric:
-am pus becuri cu halogen (asta asa a fost conjuctura…)
-am renuntat la feon, fier de calcat, microunde, aspirator (pe rand, datorita conjucturii… nu am mai avut loc de unu, apoi nu am mai avut bani de cumparat alt aspirator etc)
-aici am analizat si organizat spalatul la masina de spalat de 2 ori pe sapt: vineri seara si sambata dim, rufe albe si rufe inchise la culoare, primele la 40 gr al 2lea la 30 gr. Gatesc la plita electrica/cuptor electric asa ca am eficientizat asta: fac piine pt mai multe zile, fierb anumite lucruri pt mai multe zile etc.
A, nu am tv, si laptopul are stand by; mai e un detaliu: serile stam toti in sufragerie si ne ocupam de ale nostre (dar oricum nu becurile sunt marele consumator).
In final reducerea s-a vazut cam cu 20-25% la nr de kwati. Inca consum peste 100kw pe luna, dar nu am mai depasit in nicio luna 150kw.
Atentie si ce tip ai de abonament. Am schimbat tipul de abonament si la acelasi consum am platit cu 9-10% mai putin.
Cristina, eu am incercat sa stabilesc un minim decent, de la care sa spunem ca nu prea ai scuze sa nu economisesti 🙂
Bugetul meu este momentan mai mare, desi e calculat cu responsabilitate (eu de exemplu fac destul de multe cadouri si incerc sa si ajut cateva persoane care imi sunt dragi – nu am considerat ca intra asta in limitele pe care am incercat sa le stabilesc…).
La energie electrica conteaza cred faptul ca suntem 2 si avem 2 camere si putine electrocasnice.
Uite aici niste idei (comentariile sunt foarte interesant de citit si ele):
http://economisim.info/2012/09/21/astazi-discutam-despre-economia-la-energia-electrica/
Of, as vrea sa cheltui si eu asa putin. 🙁 O sa las deoparte ideea de trai decent pentru ca are prea multe variabile si voi comenta doar la cheltuieli.
Intretinerea – nu poate fi controlata, iar a te uita pe avizier inainte sa cumperi apartamentul este o idee buna, dar datele se pot schimba in fiecare an. Acum 5 ani nu depaseam 350 lei pe o luna de iarna, acum platesc 750. As avea cum sa reduc putin prin schimbarea apometrelor vechi si optimizarea consumului de apa, insa asta va duce la maxim 100 lei economie. La caldura n-am cum sa economisesc si asta din 2 motive: vecinii s-au schimbat in rau in ultimii ani (nu stau acasa iarna sau sunt babe care nu incalzesc deloc) si a inchide caloriferele nu este o optiune pentru ca s-ar genera probabil cheltuieli la medicamente.Mai ramane optiunea de a vinde, insa nu este o decizie usoara si nici fara costuri.
Alimente – aici lucrurile sunt mai usor de controlat, insa daca ai timp sa gatesti constant si nu ai un regim de tinut – interdictii medicale la multe alimente. 800 lei in 2 oameni – vara, 1600-2000 pe iarna. Se poate economisi, dar nu foarte mult si cred ca depinde de la om la om.
Transport-aici stam bine, 170 lei pe luna, daca pun 1 abonanent ratb si 100 lei benzina. Pe vara, cand ne deplasam mai mult, benzina se poate si tripla.
Abonamentele la utilitati sunt 100-enel, 200 tel mobil, 130- Internet × 2 ,fara cablu.
La cosmetice naturale -100 lei/luna. Produse curatenie – tot pe-acolo. Iesirile depind mult de ce faci. O iesire la teatru – 80 lei pe bilete + 80 lei sucuri. Sa nu mai vorbesc de un concert. Intr-un trai decent includ 70 lei/luna pe 3 carti si 160 lei -o piesa de teatru.
Stiu ca vorbim de economii, dar e greu sa nu treci si alte lucruri de suflet pe lista. Cred ca pe lista ta nu ai inclus: reparatii in casa, impozite. Sunt cheltuieli si acolo. Vreo 300 pe luna dau impozit pe venit, iar pe an se adauga 200 lei impozit casa si masina. Apoi, pe reparatii in casa, vreo 3 / an, pot intra aprix 100 lei / luna. Cheltuielile cu medicamente depind si ele mult. Numai un set de analize complet costa in jur de 1000 lei de om, iar asta tot includ la medical. Intr-un trai decent, cel putin pt. mine, intra si multe excursii,bilete la festivaluri si modificari prin casa.
Pe luna cheltui cam 6000 lei in 2 oameni si economisim variabil pt ca si veniturile noastre sunt foarte variabile. Traiul decent inseamna probabil mult mai multe distractii sub forma de iesiri si vacante, iar cele doua duc la cheltuieli destul de mari. Cred ca depinde mult de la om la om si nu exista un raspuns corect la intrebarea ta despre trai decent.
Am uitat sa zic de alte cateva cheltuieli cu masina – rca (600 lei/an) si revizie (600 lei/an), asta fara sa includ o asigurare casco care ajunge si la 4000 lei/an.
Un fond de economii, unul de vacante, unul de cheltuieli neprevazute (medicale / reparatii casa / inlocuire aparate vechi), unul pentru medical si altul pentru masina mi se par necesare. Inca lucrez sa le am pe toate la o cota suficient de mare, incat sa nu-mi fac griji, insa mi-e greu sa renunt la niste lucruri pe care le consider „trai bun”.
Ar fi utile niste tips & tricks pentru a te disciplina financiar. 🙂
Asa-i, lucrurile sunt atat de variabile de la persoana la persoana si de la venit la venit, incat in atatia ani de cand scriu pe aici am ezitat sa avansez sume. Nici eu nu am bugetul asta, asa cum ii spuneam si Cristinei mai sus, dar mi se pare un minim de la care chiar poti, cu ceva vointa, sa iti faci niste rezerve.
Se poate si de mai jos, O femeie e un asemenea exemplu, dar mie acesti 2000-2500 de lei mi se par o linie sub care ar trebui sa facem tot posibilul sa nu coboram.
Cu privire la cheltuieli… ele mi se par atat de diferite in functie de cum stii sa te organizezi… uite, eu am avut o problema si timp de 3 saptamani nu am putut merge la cumparaturi. Solutia a fost sa ii inmanez lui V. listuta si, desi a respectat-o cu sfintenie si continea inclusiv marci posibile pentru fiecare produs in parte, a reusit performanta de a cheltui de fiecare data cam de 2 ori cat cheltuiam eu. Pur si simplu nu-mi venea sa cred, dar asa era. Asta pentru ca eu am, de exemplu, 3-4 marci care mi se par ok pentru fiecare produs in parte, dar ma uit de fiecare data si la pret, daca depasesc o anumita suma mai tai de pe lista chestii pe care stiu ca le am (pe el nu puteam sa il pun sa faca asta pentru ca cine stie ce hotara sa taie) – e un exercitiu pe care l-am dobandit in timp si nu am reusit sa i-l transmit.
Cu iesirile… si eu dau mai mult decat cei 200 de lei pe luna bugetati, dar m-as putea rezuma si la ei, daca mi-as propune. Bine, noi daca mergem la teatru nu prea mai iesim si la suc, de obicei fac o cafea decof si stam la povesti pe canapeaua din sufragerie – asta de cand ne-am mutat, pentru ca inainte, cand nu ma simteam grozav de bine acasa, zaboveam mai mult prin oras.
Mama mea spune ca fiecare isi cheltui banii pe ce e important pentru el si are dreptate. Unii vor muri de foame dar isi vor cumpara carti, cochetele vor strange din diti si-si vor cumpara o esarfa, sau o epr de pantofi. Trai decent pentru cineva care are ca pasiune gatitul acasa si uitatul la tv este de 4-5 ori mai mic decat pentru cineva care are o pasiune pt shoping, pentru vacante, pentru iesiri (filme, teatre, concerte), pentru cineva singur si tanar (cu putine probleme de sanatate si care nu are obligatii-poate lucra 12 ore pe zi) inseamna una si pentru o familie cu 3 copii sau o persoana cu reale probleme de sanatate altceva. Ideea ta este foarte buna de a trai cumpatat, de a pune deoparte…dar daca de ex ai un copil la scoala-600lei afterschool si unul la gradinita de stat 300, deja vorbim de altfel de cumpatare. In Bucuresti transportul public e excelent si ieftin datorita metroului. Daca trebuie sa mergi o ora cu autobuzul superaglomerat cu 2 copii la gradinita, atunci 400-600lei pentru masina sunt asolut necesari). Masina mea imi scoate din buzunar 400lei lunar., imi este efectiv imposibil sa alerg de la job pe jos pana la gradinita copilului ca sa nu ramana ultima si eu am 1, dar la 2,3…Eu as pune si 200lei pentru hobby(carti, fire, materiale) si cursuri.
Si eu cand am cumparat acest ap m-am uitat pe lista la intretinere si era super, problema a aparut cand in iarna urmatoare s-au hotarat toti vecinii sa se debranseze de la aldura si sa-si puna centrale de ap:)
Acum plecand de la ideea ta, intr-adevar se pot adapta orice venituri si orice forme de consum la o viata cumpatata:)
Anca, tare bine spunea mama ta… E absolut normal sa ne facem planuri in functie de venituri si preferinte, de-asta mie mi-a fost mai greu cu articolul acesta.
Inclusiv eu mi-am ajustat bugetul in diverse perioade in functie de diverse planuri si chiar nu sunt adepta restrictiilor majore.
Bucurestiul are intr-adevar transport ieftin si in multe cazuri si intretinere, dar preturile serviciilor sunt mult mai mari decat in alte orase (ma gandesc la coafor, la un taxi care nu stiu daca e mai scump per km, dar distantele sunt uneori foarte lungi), la meditatii, ca tot ai adus copiii in discutie. De-asta e si asa de grea o discutie pe tema asta si clar e aproape imposibil sa ii punem pe toti la un loc.
Preocuparea mea a fost vizavi de un minim de la care chiar poti si sa faci o vacanta la munte sau la mare, bine chibzuita, si sa iesi in oras (poate doar la o cafea, sau la un film de dimineata, sau la un spectacol pe locuri mai in spate, dar sa iesi totusi), si sa iti cumperi un minim de alimente sanatoase, adica sa acoperi necesitatile de baza si un pic peste.
NIci de credite nu m-am ocupat, daca mai ai si 1500 de lei datorie, clar ca lucrurile se restructureaza.
Trist mi se pare ca putina lume, atunci cand face un credit, ia in considerare un asemenea minim de trai cat de cat normal, si pe urma se trezeste ca nu prea are de unde sa plateasca si nu mai are bani de acest trai care e destul de auster pentru multa lume.
Eu sunt putin diferita.
Fondul de rezerva este vital pt mine, il am primul pe lista.
Apoi eu pun mancarea inaintea facturilor.
Am abonament de 4 euro la Vodafone.
Nu am cablu, am netul cel mai mic.
Abonament la transport in comun.
Cheltui 100 lei pe igiena si chimicale o data la 5-6 luni cand ajung in DM.
Am abonament la biblioteca si am cea mai mare investitie: kindle de la Amazon (am 1500 carti gratis, majoritatea clasicilor).
La masa, un belgian bucatar a spus ca 100gr carne la o portie e suficient. Apoi l-a vazut pe sot cum mananca si a spus: „bine, tie iti dau portie dubla :)”
Asa cum spune Ana, fiecare are lucrurile lui importante. Si mai e un factor care il uitam: ca ne intindem cand ne e plapuma, datorita confortului psihic. Adicalea cineva care are venit de 4000 lei lunar poate sa planuiasca si o masina, pe cand cineva cu salariu mediu nu mai poate asta, iar altul cu copii sau probleme de sanatate reconfigureaza tot.
Buna ziua! Sa va spun si la mine cum e.
fond rezerva 500 (bani pentru concediu, bani pentru vreo problema medicala eu sau copilul, bani pentru vreo reparatie in casa sau electrocasnic, toti se regasesc aici), naveta 250 (pentru ca am serviciul in alta localitate), gradinita 250, balet+gimnastica copil 200, apa 40, asociatia 20, cablu+net 45, gaz 150 (am facut o medie intre lunile de iarna si cele de vara), energie 55, telefon 40, mancare 450. Restul de 200, diverse. Carti iau si pentru mine si pentru copil de la biblioteca, mergem in fiecare duminica la teatru de papusi, cand vremea ne permite ne plimbam si stam mult afara. Sunt o mama singura de 4 ani, am un venit de 2200 lunar. Cheltuielile le-am scris in ordinea prioritatilor.
Nu am apucat astăzi să ajung pe aici mai devreme. Irina, m-a impresionat tare mult chibzuiala ta și performanțele pe care le reușești. Bravo ție și felicitări, ai acoperite toate categoriile, iar fondul acela este semnificativ. Am învățat de la tine, să știi, așa cum mereu învăț de la oamenii de aici. Să îți fie bine, și din ce în ce mai bine, din toate punctele de vedere!
Mulțumesc mult, Mihaela Damaceanu. O fi un pic datorită profesiei, contabil, un pic datorită faptului că mi-a dat Dumnezeu un copil bun și înțelegător, e un pic și datorită autoarei site-lui pe care ne aflăm, un pic și nevoia te învață în viața asta, cert e că ne descurcăm și ne este foarte bine așa.
La noi e la fel si in acelasi timp diferit. La fel cu unele cheltuieli, diferit cu altele. Suntem o familie cu 3 copii, deci incepand de la mancare cheltuielile cresc usor. desi ne este usor sa facem economii, are sotul salar mare (al meu nici nu se pune), incerc totusi sa tin lucrurile sub control. Nu ma simt eu confortabil cand se duc banii si nu stiu pe ce.
Deci:
Intretinere 80-100 lei, gaz-150, curent 100, telefon fix+internet 60, mobil 40, transport 150 (pe langa abonamentul sotului mai folosim si taxiul atunci cand e cazul, neavand masina personala), mancare si igiena 1500(aici intra si cateva iesiri in oras ale sotului cu firma)
Sanatate 200 (sotul merge lunar la stomato si da 100 lei, restul e folosit pentru diverse suplimente pentru copii), Copii 200 lei (aici intra materiale educative folosite pentru educatie- copii nu merg la gradi), bani personali 200(2×100), neprevazute-200, Fond rezerva 250, Fond vacanta 200.
Iese un total de 3250 care de obicei se respecta, sau chiar e si mai putin. Pentru altii poate e mult, pentru altii poate parea putin, pentru noi insa este ceea ce ni se potriveste, iar mai putin de atat nu as avea cum sa cheltui. Oricum suntem bine pentru ca pe langa asta cam tot atat se duce si in fondul de economii.
Un articol interesant despre economisire, vointa si limite.: http://www.toatestirile.net/cum-au-reusit-acesti-doi-soti-sa-scape-de-un-credit-de-125000-de-dolari-pe-care-il-aveau-la-banci-am-inteles-ca-ne-aflam-intr-o-situatie-foarte-grava-si-atunci-am-facut-o-schimbare-229134
multumim de articol. Am cautat articolul original (nu a fost usor sa dau de el 😀 ) si am gasit si… un forum unde americanii discuta despre asta. Se pare ca ce au facut a fost contra asteptarilor americanilor de pe blog (ei declara repede falimentul si…o iau de la capat, de fapt e un forum de bankruptcy) intr-o perioada in care criza era acuta in america si ideea de frugalitate inca nu era promovata atat puternic ca acum
http://www.bkforum.com/printthread.php?t=45270&pp=40
Imi dau seama ca nu inteleg complet bancile americane, dar ca sistemul in Romania a pornit pe ceva asemanator si multumita crizei ca au lovit rau bancile si s-a oprit nebunia cu credite si carduri de credit si lumea s-a trezit (nu toata, evident)….
Cate persoane sunt incluse aici? Banuiesc ca doua, nu?
Sumele mi se par de bun simt si, cu siguranta, pot asigura un trai decent pentru persoane fara nevoie speciale (cum ar fi diete speciale, fiindca eu cu asta ma confrunt de ceva vreme si vad cum cresc costurile :D). Poate ar trebui inclusa in suma lunara si o chirie/rata pentru apartament fiindca multe persoane platesc lunar si aceasta suma. Dar, in cele din urma, cred eu ca doua salarii medii permit un trai decent in Romania desi, asa cum ai zis, multi factori personali intra in acest calcul.
Ca o concluzie la toate cele expuse mai sus: bugetul este mai mare pt facturi / confort decat nevoi primare.
Draga mea, multumesc de mentiune in primul rand.
Mi se pare rational si bine gandit calculul tau, mai ales ca ai inclus si fond de vacanta si medical, care creeeaza un fel de siguranta…si aceasta iti da puterea sa mergi mai departe si atunci cand esti descurajat. Din pacate, asa cum constatam si la mine pe blog, fumatul poate sa destabilizeze orice buget. La tine nu l-am vazut si cred ca esti o fricita. Pentru cei care il au insa, lucrurile nu se mai aseaza usor.
Calculele sunt f bine facute, dar ce te faci cand ai ,ca mine de ex, 1400 de lei lunar? Acesta e venitul sigur care intra in casa lunar, pe langa el mai adaugandu-se anumite sume( nu prea mari) din mica afacere handmade de care ma ocup. Cheltuielelie si prioritatile se schimba radical. Spre exemplu, nu punem bani de-o parte pt concediu ( si totusi in ultimii 5 ani am reusit in fiecare an sa petrecem cate 10 zile in Croatia,Italia,Franta,Spania ) In primul rand, 10% din orice
venit il punem deoparte pt biserica. (Zecime) Apoi mancarea, facturi( curent si ab.telefon si internet, TV nu avem ,apa nu o platim pt ca locuim la casa,avem izvor propriu, avem o centrala pe lemne pt caldura iar lemnele vin undeva la 2500 lei pt toata iarna,ceea ce e ok avand in vedere ca locuind la munte facem foc 7 luni pe an ,motorina pt naveta, igiena+ curatenie, iesiri in oras. Hainele vin pe ultimul loc pt avem prea multe:)) Da, recunosc ca uneori e o mare provocare sa intinzi de acesti bani, dar cumva cumva se pare ca intotdeauna iesim la liman si chiar avem tot ce e necesar pt a trai mai mult decat decent.