M-am gândit ca anul acesta să lansez și eu o provocare, observând cum cele la care am participat pentru că mi se păreau interesante au avut o influență cum nu se poate mai bună asupra mea.
Când m-am gândit la subiectul acesteia, un singur lucru mi-a venit în minte: să fie utilă. Să fie genul acela de challenge care să te pună un pic la treabă, dar la sfârșitul căruia să te simți un pic mai bogat, să simți că ai făcut ceva pentru tine.
Așa mi-a venit ideea unei provocări la lectură, pentru fiecare lună, la sfârșitul căreia să fim cu toții… cu 12 cărți mai bogați. Adică să fi citit 12 cărți din domeniul financiar pe care să le comentăm împreună, să vedem ce am învățat de aici și ce am putea aplica în viața de zi cu zi. Am subliniat acea ultimă parte pentru că mi se pare cea mai importantă – de fapt, acesta ar trebui să fie scopul nostru – să păstrăm câteva idei care să ne îmbunătățească propria existență.
Voi face eu selecția cărților, vor fi cărți accesibile, în limba română (m-am gândit un pic la acest aspect, pentru că multe cărți importante după părerea mea nu au încă o traducere, dar pentru primele 12 cărți putem rămâne pe limba română), cărți deosebit de utile și care ne vor ajuta să înțelegem mai bine domenii ca economisirea banilor, investițiile, plata datoriilor, cum gândesc cei care au reușit deja…
Cum participi la provocarea lunii
Lucrurile vor decurge în felul următor: eu propun o carte la început de lună, carte pe care o voi citi sau reciti în luna respectivă și vă voi provoca să o faceți și voi. În jurul datei de 25-30 ianuarie voi scrie un articol despre cartea respectivă, pe care vă invit să îl completați în comentarii. Cine are un blog își poate trece acolo părerile, cu rugămintea de a reveni în comentarii pentru a preciza adresa unde poate fi citită respectiva recenzie (sau cu un mail la economisim at gmail punct com – pentru a putea trece în articolul meu URL-ul recenziei voastre).
O să existe și un mic premiu – acesta va consta în cartea lunii următoare, pe care o veți primi prin poștă, la o adresă din România și a cărei câștigător sau câștigătoare va fi anunțată în articolul cu cartea lunii următoare (eu o voi expedia imediat, practic o veți putea citi pentru provocarea următoare).
Voi oferi în fiecare lună 2 cărți: una pentru cei care comentează pe blogul Economisim, și una pentru cei care scriu un articol pe propriul blog.
Pentru comentarii sau articole nu am condiții, doar o rugăminte: să citiți și apoi să comentați având în minte ideea de a păstra ceva folositor pentru viitor. Să vă puneți întrebarea: ce pot extrage de aici util pentru mine și/sau familia mea?
Eu îmi doresc însă din toată inima ca aceste cărți să fie citite datorită unei conștientizări a importanței educației financiare pentru propriul viitor și nu datorită premiului oferit, dar… mi-am dorit și să ofer ceva :).
Cartea lunii ianuarie
Pentru luna ianuarie vă propun cartea lui Napoleon Hill – De la idee la bani.
Între 25 și 30 ianuarie voi publica o recenzie a acesteia și sper ca până atunci să o fi parcurs cât mai mulți dintre voi!
Sursa foto: Michelle Meiklejohn/FreeDigitalPhotos.net
Mihaela Dămăceanu says
Draga mea, sunt în afara subiectului, dar am venit să îţi urez La mulţi ani şi un An Nou cu sănătate şi bucurii!
Am să mă gândesc şi la provocare, desigur!
Mihaela says
La multi ani Iulia!Eu accept provocarea!Chiar aseara m-am uitat in cartile mele necitite si am dat si de aceasta carte!o am de cateva luni dar inca nu am apucat sa o citesc.Dupa ce termin actuala carte am sa citesc si De la idee la bani.Are ideei mai bune ca la tine pe blog?M-as mira!De aici am invatat multe.Multumesc frumos.
Gabriela says
Buna, Iulia!
E foarte bune ideea ta. O sa incerc sa citesc si eu recomandarile lunare. Am gasit o editie mai veche a cartii, second hand. Crezi ca exista diferente de continut intre editiile mai vechi si cele mai noi?
Multumesc si un an nou cu fericire, pace si spor!
Constantin says
Salutare! Super tare provocarea. Nu am mai primit o astfel de provocare. Mi se pare foarte utilă. O accept, și așa mi-am propus să citesc mai mult anul acesta :D. Felicitări!
Iulia says
Gabriela, ma bucur ca te vei alatura provocarii mele. Nu cunosc editia mai veche, dar daca e vorba despre aceeasi carte, nu pot fi diferente semnificative, chiar nu are importanta ce editie lecturezi.
Irina says
eu am citit cartea de vreo trei ori, o am si cu un caietel de lucru :)(prima editie), dar o voi reciti si eu.Imi place provocarea.Anul trecut n-am prea citit, poate recuperez anul asta 🙂
Iulia says
Irina, clar ai considerat De la idee la bani utila, daca ai citit-o de 3 ori :). Ma bucur ca mi te alaturi, am nevoie de sustinere si cred ca parcurgerea celor 12 carti propuse de mine in timpul anului (sau macar a 10, a 8, a cat de multe considera fiecare ca poate sa citeasca) va pune o piatra de temelie la educatia noastra financiara.
o femeie says
si am gasit-o : http://www.scribd.com/doc/177182238/Napoleon-Hill-De-La-Idee-La-Bani#scribd
Graur Gabriela says
Buna ! Din pacate descarcarea ei de pe acest sit , are o lipsa ….paginile 38-39 …..Sper sa gasesc o posibilitate de a face rost si de paginile astea !
Viorica L says
Superba ideea. Si eu mi-am propus sa citesc mai mult anul asta, asa ca e numai buna aceasta provocare! Chiar acum imi comanda cartea si ma si apuc de citit:)
Maria Florentina says
Buna, Iulia ! Iti urmaresc blogul de ceva timp, dar asta e prima data cand ma invrednicesc sa las un comentariu. Foarte faina e initiativa, am citit cartea la 16 ani(adica anul trecut :)) ) iar acum o s-o recitesc, sa vad cum o percep prin prisma informatiilor noi pe care le-am receptionat in ultimele 12 luni. O sa revin cu un comentariu la recenzie ^^
P.S. – keep up the gorgeous work.
Iulia says
Maria Florentina, iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur tare, tare mult ca am si cititoare atat de tinere!
Claudia says
In primul rand, „La multi ani,!”, Iulia! Sa fie un an asa cum ti-l doresti! 🙂
Super provocarea! Vreau si eu sa particip. Stau prost la capitolul lecura dar poate ca asa, avand o „tema pentru acasa” ma pun pe citit.
Cartea o am deja in biblioteca si am mai citit-o acum cativa ani. Nu strica sa o citesc iar privita de data asta din alta perspectiva. 🙂
Si sa scriu despre ea, bineinteles 😉
Iulia says
La multi ani, Claudia! Ma bucur ca te alaturi provocarii, abia astept sa iti citesc impresiile!
Mihaela says
Eu am terminat de citit cartea!Am pus in practica unele dintre ideei:
-Dorinta
-Autosugestia
-Planificarea
-Vointa.
Cel mai mult mi-au placut cele 28 de intrebari foarte personale pentru evaluare si cele 31 de motive care duc la esec(.am sa incerc sa le evit pe toate!Unele greseli le fac si eu.)
Loredana says
Buna Iulia,
Eu am citit cartea anul trecut si sincera sa fiu nu m-a impresionat prea tare si nici nu am avut puterea sa o recitesc. Poate nu am citit-o eu intru-un moment bun.
Acum astept cu interes provocarea pentru luna februarie (sper ca nu mi-a scapat articolul).