Am rugat în urmă cu ceva timp o parte dintre abonații mei la Newsletter să îmi propună un subiect pentru blog, de interes pentru ei. Ei bine, ideea de suplimentare a veniturilor a adunat cele mai multe voturi, ca să spun așa, lucru care m-a bucurat, pentru că înseamnă că mulți voi ați intrat într-o etapă nouă, dorindu-vă mai mult și depășind prima etapă, cea a economisirii.
Astăzi mi-am propus să abordez acest subiect și o să vă dau câteva exemple concrete în legătură cu posibilele surse de venit suplimentar, cu mențiunea că totul depinde de fiecare în parte, pentru că rețetă universală nu prea există.
Așadar: pornim de la premisa că banii pe care îi câștigi nu îți sunt suficienți și te-ai hotărât să găsești surse suplimentare de venit. Sunt mai multe situații în care te poți afla, iar eu voi enumera mai jos câteva dintre ele:
- ai deja un job, dar nu foarte bine plătit. Această situație e una delicată, pentru că timpul deja îți este în cea mai mare măsură ocupat, iar sfatul meu este să îți cântărești cât mai bine opțiunile. În cazul tău s-ar putea ca soluția cea mai la îndemână să fie de fapt o creștere salarială sau căutarea unui job mai bine plătit, și abia apoi ore în plus dedicate muncii. Sau, ca variantă, valorificarea unui hobby, pe care cu siguranță că nu îl vei resimți ca pe un efort foarte mare
- ești între joburi și, așa cum e de așteptat, banii sunt puțini. În plus, decât să stai degeaba, mai bine muncești într-un fel sau altul. E foarte bine că gândești așa. Timpul tău nu va fi pierdut, vei menține într-un fel contactul cu realitatea și cu piața muncii, chiar și dacă optezi pentru o variantă care nu e chiar din domeniul tău
- nu ai un job și nici nu îți cauți unul, dar nu strică să ai o sursă de venit. Aici cel mai la îndemână exemplu este cel al mămicilor care stau acasă pentru a crește copiii, optând pentru această variantă nu neapărat din prea multă bogăție (deși un venit stabil și poate peste medie există în familie), ci mai degrabă din dorința de a se ocupa de ei cum se cuvine și de a nu pierde cele mai importante momente din viața lor. Am văzut că această categorie e din ce în ce mai des întâlnită și știu că multe dintre cititoarele blogului meu se află exact în această situație
Sunt și alte variante, eu le-am enumerat pe cele care mi-au fost prezentate mie.
De unde pornești atunci când te-ai hotărât să găsești niște resurse suplimentare de venit? Dacă vrei să faci acest exercițiu chiar acum, împreună cu mine, ia-ți o foaie de hârtie.
Pe această foaie de hârtie scrie mare:
Lucruri pe care pot să le fac
Pentru a înțelege și mai bine, voi face exercițiul împreună cu tine. La mine așadar lista ar putea arăta în acest fel:
- consultanță SEO
- web copywriting (pentru bloguri de companie, site-uri, etc)
- setare și administrare de blog
- virtual assistance (blogurile mari din străinătate de exemplu au oameni care se ocupă de administrare și chiar de o parte din articolele de pe blog)
- blogging
- meditații la engleză (până la nivel de liceu)
- meditații la franceză (până la nivel de gimnaziu și chiar liceu)
- traduceri din și în engleză/franceză
- dactilografiat
- babysitting
- reprezentant companie MLM (vânzări prin reprezentant cum este AVON-ul, de exemplu)
- călcat rufe
- gătit, până la un anumit nivel
- curățenie
Și probabil că ar mai fi lucruri de adăugat, dar acestea sunt cele la care m-am gândit la prima mână, ca să spun așa. Atenție, nu toate acestea sunt lucruri pe care le-aș face începând de mâine, dar sunt cu sigurnață lucruri pe care le-aș face dacă familia mea ar depinde de mine pentru a supraviețui.
Sunt lucruri pe care știu și pot să le fac, pentru că experiența și cunoștințele anterioare mi-ar permite să le fac, pentru că fizicul îmi permite să o fac, pentru că unele dintre ele sunt în rutina mea zilnică pentru propria gospodărie și la o adică le-aș putea face și pentru alții, în schimbul unei sume de bani.
Acum: îți popun să continui cu o nouă listă, în care să extragi o parte din cele enumerate mai sus.
Lucruri care îmi plac și pe care le-aș face la momentul acesta
- consultanță SEO
- web copywriting (pentru bloguri de companie, site-uri, etc)
- setare și administrare de blog
- blogging (aici m-ați prins 🙂 )
Vedeți că am tăiat multe dintre cele de mai sus.
Aș vrea să înțelegeți un lucru. Nu am tăiat din lista mea pentru că restul activităților ar fi rușinoase sau nedemne de mine sau mai știu eu cum. Nu sunt genul de persoană care gândește în acest mod. Pur și simplu la acest moment avem mijloacele necesare unui trai pe care îl consider decent, iar dacă îmi doresc bani în plus, mă pot opri la activitățile de bază, ca să spun așa.
Dacă ar fi nevoie însă, aș merge mai departe. Bunica mea avea o vorbă și mă bucur mult că am crescut cu ea și mi s-a întipărit atât de bine în minte: de munca cinstită să nu îți fie niciodată rușine – de furt și de leneveală, da.
Oamenii care au puterea de a trece peste prejudecăți și de a ignora vocea mulțimii, atât de puternică în societatea noastră, se bucură de toată admirația mea.
Revenind, pentru că am rezumat strict situația mea: în cazul în care situația ta este mai grea, și ai nevoie de bani pentru a supraviețui, e foarte important să lași întreaga listă de activități și să adaugi o listă:
Lucruri pe care aș putea învăța să le fac
Pentru a înțelege mai bine, o să îți dau câteva exemple:
- grafică publicitară (am făcut deja un curs și am ceva noțiuni)
- modificări de teme WordPress/programare la nivel de bază
- să tricotez căciulițe/botoșei/etc
- să fac prăjituri pentru a le vinde
- să recondiționez diverse obiecte
- etc
Sunt lucruri la care m-am gândit pe loc, cu siguranță că dacă aș fi într-o situație mai grea creativitatea mea ar funcționa și mai bine :). Ceea ce vreau să înțelegi tu de aici este că am trecut, pe de o parte, lucruri conexe activității mele de bază, cu care am mai intrat în contact și pe care știu că le-aș putea face în viitorul apropiat, cu ceva documentare, plus lucruri pe care probabil că le poate face toată lumea, așa că le-aș putea face și eu fără probleme.
Acum ai cele trei liste – ai petrecut probabil o jumătate de oră, o oră gândindu-te la lucrurile pe care le poți face, dar te asigur că a fost un timp câștigat și nu pierdut. Foaia aceasta îți recomand să o păstrezi, pentru că în timp te vei întoarce la ea.
Practic, de aici vei porni atunci când vei căuta posibile surse de venit suplimentar pentru tine. De la :
- ce știi să faci
- ce îți place să faci
- ce poți învăța să faci
Iar dacă ai idei noi pe partea de lucruri pe care le face oricine, le poți împărtăși în comentarii, pentru a completa articolul. Nu se știe când vei avea nevoie de ceva idei și vei apela la el :).
P.S.: dacă ți-a plăcut articolul și îți place în general ce scriu, zic că merită să te abonezi și la Newsletter. Trimit unul, maxim două mailuri pe săptămână, și promit să nu te spamez!
Sursa foto: Stuart Miles/FreeDigitalPhotos.net
Blogging faci foarte bine, doar ca in Romania este mai greu sa realizezi venituri din asa ceva. Ramane pentru majoritatea un hobby.
Iulia, te rog uită-te pe mail, că ţi-am trimis o invitaţie şi am nevoie de un răspuns urgent.
Multumesc mult, ti-am raspuns 🙂
Foarte util articolul de azi!
La lista cu activitati pe care le-ar putea face multa lume, ma gandesc acum la drumuri pentru depus acte la diverse institutii/pentru plati facturi, impozite pentru persoane mult prea ocupate. Stiu ca in prezent se rezolva online o multime de lucruri dintr-astea, dar nu toate.
si inca o idee: postarea diverselor anunturi pentru micile afaceri pe site-uri de anunturi gratuite, poate fi un inceput de publicitate mai putin costisitor, daca se actualizeaza des au sansa sa fie vizualizate de mai multi potentiali clienti.
No, tare bine imi pica articolul tau. Chiar ma gandeam in sensul celor de mai sus dar din alta perspectiva.
Foarte interesant articolul! Tocmai ce-am facut un exercitiu similar prin iarna, cand s-a lansat si la noi platforma de microjoburi.
Suna bine in teorie, cand te apuci de treaba este mai complicat. Eu am incercat cu traduceri si meditatii – traducerile sunt foarte prost platite (chiar daca esti traducator autorizat) – o varianta mai buna ar fi invatarea unei limbi mai rare – chiar si germana este buna, spre exemplu poti sa iti gasesti in orice moment de lucru in Germania la ingrijit batrani sau copii, la sume duble fata de Italia – asta pana inveti limba fluent. Anunturi poti sa pui pana lesini, pe toate site-urile + facebook + linkedin + google plus si ce mai vrei, nu te suna nimeni. Clientii se gasesc prin cunostinte. Pentru a capata experienta, poti sa faci voluntariat, sunt nenumarati copii amarati cu care poti sa faci lectii. In plus, cunosti lume si iti vin idei. Sa faci gem + prajituri sau mai stiu eu ce e dificil, trebuie sa ai cumva o firma, un pfa – iar aici are statul grija sa te omoare. Eu incerc sa-mi tin singura contabilitatea si sa-mi fac declaratiile si e un cosmar – mereu gasesc pe internet cate o chestie pentru care se dau amenzi si pe care eu nu o am.
Cristina, bine-ai venit pe blog!
Eu nu am spus ca e usor, am spus ca se poate :).
Asa cum spui si tu, cand incepi o activitate – de traducator, de meditator, de orice altceva, incepi sa cunosti lume si sa iti vina idei. Cred ca aici e cheia, pe langa a-ti dori cu adevarat.
Eu am avut o perioada cand faceam meditatii, mergeam din recomandare in recomandare, pentru ca parintii erau foarte multumiti si copiilor le placea sa lucreze cu mine.
Iar cu declaratiile… been there, done that. Chiar stiu cum e.
Da , bine documentat : nu cumparati nimic , mancati paine cu ceapa , faceti curat in casele altora pe 50 lei si fiti mandri ca sunteti cititorii blogului meu .
Manuela, incearca sa iei niste magneziu.